סרסי המלכה!

סרסי המלכה!

עוד מישהו חושב כמוני שהדמות -היחידה- בסדרה, שכתובה טוב יותר מאשר בספרים זו סרסי? ז"א, מרטין גאון-על בכתיבת הדמויות, אבל הוא פישל בגדול בספרים עם סרסי- במיוחד לאור העובדה שהיא מקבלת POV, דבר שהיה אמור להעמיק את הדמות שלה ולתת לה נופך אנושי, ושלדעתי פשוט לא קורה. הקורא לא מצליח להזדהות עם האכזריות שלה, עם הטיפשות, הכאילו ערמומיות בשקל ותשעים שלה... היא נותרת דמות חד מימדית, המניעים שלה לא מעוררים אמפטיה ובכלל, הקורא יותר בז לה מאשר שונא אותה, שזה בעיני הכי גרוע- שהרי מצופה ממרטין לכתוב את הדמיויות שלו, במיוחד אלה שיש להם POV, ברגישות ובעדינות ובעומק רב, כדי שנרגיש איך כולם בסך כלים על הלוח ואין חלוקה מוסרית אמיתית בין טוב לרע. בספרים- במיוחד בשניים האחרונים, בהם דרך הפרקים של סרסי הקורא נחשף לעליבותה של הדמות- סרסי נופלת למשבצת דומה לווארגו הוט או סוחרי העבדים: מין רשעים גאוותנים וטיפשים שלא מבינים שהקרקע זזה מתחת לרגליים שלהם עד שמאוחר מדי...
את כל זה אני כותב בצער רב, משום שבעיני פוספסה כאן הזדמנות אדירה: אחרי הכל, מתוך בית לאניסטר, את ג'יימי אנחנו מבינים, את טיריון בוודאי- ואפילו טיווין הוא דמות הגיונית ורציונלית שכל אחד היה רוצה בצד שלו (ואת זה רוצה מרטין להשיג) וקוואן אנושי יותר מכל האחרים ביחד, אבל את סרסי- מרטין פספס.
דרך אגב, בתור קורא אני ממש זוכר איזה דמות חזקה הייתה סרסי בספר הראשון ואיך היא נאבקת (לא בהצלחה רבה) בטיריון בספר השני אבל משם ממש הרגשתי שזה הולך ומתדרדר והתחילה אצלי ממש תחושת מיאוס מטיפשותה ושיטחיותה של הדמות.

בסדרה, לעומת זאת, נראה לי שמרטין החליט לתקן את הטעות הזו: מעבר לזה שלינה הידי מהממת, כפי שמצופה מסרסי, רואים, במיוחד בעונה השניה, איך לקחו הרבה מהטיפשות והאכזריות של הדמות שלה והעבירו לג'ופרי. נראה שממש התקבלה החלטה להקריב את ג'ופרי (שממילא...) ולהפוך את הדמות שלו לאכזרית באופן קיצוני (בספרים ג'ופרי בעיקר ילד טיפש שנבהל מכל גהרה של אמא או סבא) על חשבון סרסי, שמנסה לשמור על איזושהי שפיות בחצר המלכות. זה ממשיך בעונה הנוכחית בה אנו רואים שהיא פשוט נכשלת בתפקידה לחנך אותו- ומתוסכלת מזה (במקום להיות האמא שמסכימה עם כל שטות אכזרית של הבן שלה "המלך").

אז כל הכבוד ליוצרי והמשיכו כך- אתם מתקנים את אחת מנקודות החולשה הבודדות שקיימות בסדרת הספרים המדהימה הזו.

ואם כל זה רק בראש שלי, אשמח לתגובותיכם

Serf SaN

New member
אני אישית גם לא התחברתי אליה בספרים,

אבל יש הרבה שכן.
אני חושב שבסדרה לקחו את הקטע בספר שהיא אמרה שחבל שהיא לא נולדה הגבר וג'יימי האישה - ועשו אותה ממש שוביניסטית.
סרסיי לסאנסה: "תלמדי להשתמש במה שיש לך למטה. הכלי הכי מצוין לשלוט בכולם!" הרג אותי.

סרסיי הפוסטמה. ספויילרים.

אתה יוצא מנקודת הנחה שכתיבת POV אמורה לגרום לנו להזדהות עם הדמות שמאחוריה. אני חושב שזו טעות. זה נותן לנו נקודת מבט על הסיפור ממיקום מרכזי. זה משתף אותנו ברגשות ובמחשבות האמיתיים של הדמות בזמן אמת.
טיריון וסאנסה כבר לא במעלה מלך. נד סטארק מת. מי נשאר שעל פיו נדע מה מתרחש במעלה מלך וכיצד סרסיי מדרדרת את כל מה שטיריון וטיווין השיגו בפוליטיקה ודיפלומטיה זהירות ומחושבות?

ואם במקרה היה לנו פרק מנקודת מבטו של גרגור קלגאן, כדי לספר לנו כיצד החלה המלחמה בארצות הנהר, מה הוא חושב על הפשיטות ומעשי האכזריות ולמה הוא מכוון כשהוא עושה את זה, זה היה אמור לגרום לנו להזדהות איתו?

אנשים מזדהים עם נד סטארק כי הוא מייצג את הטוב ואת היושר. הוא נועד לחיות בעולם טוב יותר, נטול שקרים ותככים. כמובן שעם זאת, הרוב רוצים לבעוט בו כדי שיתפכח כבר. סאנסה מייצגת את הקרבן התמים שאנשים רוצים להושיע. עם זאת, עדיין הרבה קוראים רוצים לבעוט בה באותה מידה, שתתעורר ותצא מסרטי הסינדרלה המטופשים שלה. דאינריז מייצגת את האנטיתזה. ילדה חלשה שנמכרה כמעט לעבדות והצליחה להתגבר על הכל ולהגיע לעמדת כוח של ממש. היא מייצגת את הקרבן, אבל היא פחות תמימה מסאנסה. עדיין, יש הרבה שרוצים לבעוט בה. גם היא צריכה להתעורר מהמון אשליות ולצאת מכמה סרטים. לא כולם מסכימים עם החשיבה שלה, אבל עדיין הרוב המוחלט רוצים בטובתה, גם אם לא חושבים שהיא צריכה להגשים את כל הרצונות שלה.
טיריון הוא אנדרדוג. אבל הוא אנושי. הוא אדם עם רצונות ותשוקות. הוא שמח על הצלחות, הוא כואב את העלבונות, הוא מלא בחמלה ויש בו אצילות. אז הוא חתיכת שימדון קטן ומכוער. אנחנו לא רואים אותו, ככה שזה עוד פחות מפריע לנו.

מה יש לסרסיי שאנחנו אמורים להזדהות איתו?
לסרסיי תמיד היה הכל מאז שהייתה קטנה. הבעיה שגם כשהיה לה הכל היא תמיד רצתה יותר ותמיד הייתה נבזית כלפי כל מי שסביבה. כמו אצבעון, סרסיי משתמשת בכל דבר ובכל אחד שהיא יכולה להשתמש בו, כדי להשיג את מה שהיא רוצה. רק שאצבעון דיפלומט טוב יותר, חכם יותר, מבצע את המהלכים שלו בצורה אלגנטית ומדוייקת יותר. סרסיי היא פיל בחנות חרסינה. היא אוכלת לארוחת בוקר אנשים כמו רוברט באראתיאון ונד סטארק, אנשים שמתמחים במלחמה הוגנת יותר מאשר במזימות ותככים. אבל מול אנשים כמו טיריון וואריז, או אפילו הדרור העליון, היא נופלת.

לדעתי יש פה עוד נקודה. נקודה שהסדרה מפספסת. אבל יש סיכוי גדול שזו בכלל הפרשנות המאוד אישית שלי לכל הנושא.
בסדרה מציגים את רוברט וסרסיי יושבים ומנהלים שיחה מפוכחת על הנישואין הכושלים שלהם, דבר שלעולם לא היה קורה במציאות. הפרקים של סרסיי אולי באו להצביע על כך שלא רוברט עשה אותה לכזו, ולא רק כלפיו היא התנהגה בנבזות. את הפלאשבאקים הראשונים על הנבזות שלה, אנחנו מקבלים מגיל 8.
אולי זה תיקון לדמותו של רוברט, לכל מי שהאשים אותו שיצר את סרסיי המרשעת, אולי זה אומר שסרסיי יצרה את רוברט המנוון.

בחלומו של ג'יים לאניסטר, ג'ואנה באה אליו ומספרת לו שטיווין שנא את הצחוק. הוא שנא שצוחקים על בית לאניסטר, כפי שעשו בתקופתו של אביו. הוא חלם שבנו יהיה לוחם כה גדול ושבתו תהיה כה יפה, שאיש לא יצחק עליהם לעולם.
הוא קיבל את הלוחם הגדול ואת הבת היפה שרצה. עדיין צחקו על שניהם. הקוטל מלך והמרשעת הפרוצה.

בסופו של דבר, מרטין מראה לנו שיש הרבה שנראים ממבט ראשון כמו אנשים רשעים. נגיד למשל, סאנדור קלגאן. אבל לאחר שמתקרבים, רואים שהוא לא רשע. הוא רוצה לעשות את הדבר הנכון, ומנסה להיות קשוח כמה שיותר, בעולם אכזר שכבר התאכזר אליו דיו.
אבל אחרי שאנשים מסויימים (לא כולם) הפסיקו לשנוא את הקוטל מלך ואת כלב השמירה שדרס את מייקה, מזכיר לנו מרטין שעדיין יש אנשים רקובים ומסריחים שכל מה שמניע אותם זה מידות רעות ומאוויים שפלים.
לא עם כל אחד צריך להזדהות. אפילו שהוא קיבל POV.

מצטער, לא שוכנעתי- סרסי היא היוצאת דופן,

וממש לא מקרה מייצג:

מתוך כלל הPOV (כמובן, לא כולל פרולוגים ואפילוגים) כמעט כולם דמויות שאנו מזהים כ"חיוביות" או "מוסריות" -תוך הבנה שהן נקלעו לתוך סיטאוציה שממקמת בצד או אחר של המתרס.

חלק קטן מהדמיות ביצע/מבצע פעולות שנראות לנו שליליות או לא מוסריות לדוג':

אאירון,
ויקטאריון,
תיאון,
ואיך לא, הקוטל מלך.

כולם דמויות עם מאפייני אישיות שליליים ופגמים מוסריים קשים, אף אחד מהם לא משאיר אותנו אם תחושת בוז וסלידה כמו שמשאירה אותנו סרסי. (וחלקם עשו מעשים קשים לקריאה ממש: ג'יימי ובראן, תיאון וילדי אשת הטוחן, ויקטאריון והקורבנות שלו לאל הטבוע) לכל הכתובים למעלה תמצא קוראים שמתחברים אליהם ברמות כאלה ואחרות. לא לסרסי (חוץ מאלה שעושים "דווקא" - גם אני הייתי בעד גרגמל בגיל מסויים)

וזה מחזיר אותי לטענה:
בעוד לא כל דמויות הPOV הן חיוביות ושוחרות טוב באופן כללי (ע"פ אמות המוסר היודו-נוצריות של העולם המערבי) אצל כולם נוצר חיבור עם הקורא. חוץ מהמלכה המתולתלת. התירוץ שצריך POV במעלה מלך, יכול להיות נכון- אבל זה עדיין עצוב, ועדיין פספוס. ביצירת המדהימה הזאת, להיתלות בצרכים טכניים כדי להצדיק משהו זה די מבאס.

בהחלט. אני לא מכיר מישהו שהתחבר לתיאון

אולי אחרי השינויים שהוא עבר בריקוד עם דרקונים ייצא ממנו משהו בר הזדהות, אבל רק ימים יגידו.

דמות POV היא בהחלט לא דמות שאמורים להזדהות איתה, ולא רק מהפן של טוב-רע: אני לא מכיר כמעט מי שקרא את הספרים ולא רוצה לבעוט לסאנסה בראש המטופש ומלא האגדות שלה.
כמובן יש גם את דמויות הפרולוגים והאפילוגים, שעל פי המסורת זוכות כולם בשקט נפשי לנצח - לפחות עם חצי מהן לא ממש מזדהים.

7ofnine

New member
בעיני, תיאון בזוי אולי אפילו יותר מסרסי

סרסי היא לפחות אם אוהבת ודואגת לילדיה וגם יש בה אהבה ונאמנות לג'יימי. היא אולי מרגישה גבר בגוף של אישה ואולי מכאן נובעים התסכול שלה וגם האכזריות, האופיינית יותר לגברים מאשר לנשים באותה התקופה. תיאון לעומת זאת לא דואג, אוהב או נאמן לאף אחד. אולי אפשר להבין את הבלבול שלו והבגידה הראשונית בסטארקים (לפני שכבש את ווינטרפל) כשהוא נאלץ לבחור בין משפחתו האמיתית לבין משפחת סטארק, כילד שנקרע ממשפחתו המקורית וגדל בשבי, למרות התנאים הטובים וההוגנים שהסטארקים העניקו לו, הגיוני שיתבלבל בנאמנותו במפגש הראשונה עם אביו אבל כל מה שעשה לפני ואחרי מעיד על אדם עם בעיות מוסריות קשות שקשה למצוא בו משהו טוב.

Zarniwoop

New member
רק אני אוהב את תיאון? ספויילרים לספרים

הוא מסכן וסבל מספיק מאז וינטרפל.
בואו לא נשכח שרמזי (ריק) עשה עליו מניפולציה להרוג את שני הילדים להציגם כבני הסטארק.
והוא הציל את אריה אפילו שהוא ידע שזוהי סתם ג'יין פול!
הוא בסך הכל דמות עם קונפליקטים פנימיים מאוד חזקים וקשה לא לרחם על הבנאדם.

Zarniwoop

New member
ספוילר

הוא מסורס אז אני חושב שהוא סיים אם זה אבל לא הייתי קורא לו "מטרידן" הוא PLAYA

Serf SaN

New member
בטוח?

אני לא זוכר את זה.. אולי פספסתי? זה נראה לי היה מרומז ממש.
אולי בקטע עם השלישיה רמזי-ג'יין-ת'יאון? כשהוא אמר לו להשתמש בלשון?

mentta

New member
לא רק שם..

גם יש קטעים שתיאון מתבקש לעשות אמבטיה, והוא לא רוצה "שיראו אותו".

וכן, גם אני לגמרי מאוהבי תיאון. אחת הדמויות היותר פגומות ומעניינות.

rsmb1

New member
לא כל

חיזור הוא הטרדה. אני לא זוכר את תיאון מטריד מישהי.

7ofnine

New member
האם הסצינות הבאות נחשבות חיזור לדעתך:

1. שולח ידיים לאחותו, בדרך לפגוש את אביו (כשהוא עדיין לא ידע שהיא אחותו)?
2. מנסה לאנוס את אושה, כשהיתה אסירה בווינטרפל?

עד כמה שידוע לי היום על "חיזור" כזה אפשר לתבוע את ה"מחזר", לא מכירה אף אחת שתחשיב התנהגות כזאת כחיזור

rsmb1

New member
וואלה

צודקת. שכחתי מהמקרים האלה. איכשהו נתפס אצלי רושם אחר ממנו. בעולם של הספרים שבו אונס הוא חלק משלל המנצחים זה נשכח ממני. חשבתי שהתכוונת לבת של הימאי.

Zarniwoop

New member
הממ

1. היא בכלל התחילה איתו.
2. היא הייתה אסירה והוא בן אצילים מאיי הברזל שבתרבותם זה בסדר לאנוס ולקחת "נשות מלח".

אבל בסה"כ הולך לו עם נשים ובחיים לא הכרתי מטרידן שהולך לו עם נשים.

7ofnine

New member
היה אחד מפורסם כזה

ישראלי, נראה מצוין, מצליח ומפורסם, הלך לו עם נשים ובכל זאת היו גם מי שהתלוננו שהטריד אותן. הוא גם עשה דברים גרועים יותר. התאבד בכלא.

1. ואיך בדיוק אחותו של תיאון התחילה איתו? אני לא זוכרת שהיא עשתה משהו, אולי לא שמתי לב.
2. בעיני, זה עדיין בזוי ודוחה ולא מעורר שום הזדהות, אפילו אם זה חלק מהתרבות שלו. אבל אולי, כמו שאומר הפתגם - על טעם ועל ריח אין להתווכח, כל אחד וההעדפות שלו בנוגע לגיבורים של הסידרה.

thisisme4

New member
בספר (ספויילר)

אשה לא רק מתחילה איתו היא ממש מטרידה אותו מינית. (נוגעת לו בבולבול בסעודה גדולה בחוצפה)

למעלה