סראמאגו

כוכבית43

New member
סראמאגו

שלום ומועדים לשימחה לכולם. ברדיו ובטלביזיה קוראים להחרים את ספריו של סראמאגו. רציתי לדעת מה דעתם של חובבי ספריו על כך.

amitgold

New member
בהחלט כן, ואין ספק בכך }-[

יהיו ספריו מוצלחים ככל שיהיו, לאחר הדברים שאמר, לפחות מבחינתי הם אינם קיימים עוד (ואני בטוח שאיני היחיד שחש כך).

lady_anne

New member
אני עם Erez

סאראמאגו סופר ענק וזו עובדה שלא ניתן לחלוק עליה. דעותיו הפוליטיות, לעומת זאת, הוצאו מכל הקשר ופרופורציה. זה שהוא איש תרבות לא עושה את דעותיו רלוונטיות יותר מדעותיי או מדעותיו של כל אדם אחר. שימשיך לכתוב, אני אמשיך לקרוא, ואת הפוליטיקה נשאיר לאנשים שאמונים עליה

amitgold

New member
הוא אמר

שמה שאנחנו עושים עכשיו לפלסטינים, הוא כמו שעשו הנאצים באושוויץ.

galahead

New member
ובכן...

הספרים שלו נהדרים, ולטעמי הוא בהחלט אחד הסופרים המעולים שעדיין חיים :) את אימרותיו היה עדיף אם היה שומר לעצמו... אבל, זכותו המלאה לשחררן, וכנראה שבמעמדו הוא חש שזו חובתו... למען האמת, אם אני אשים את עצמי בדיוק במצבו ובצורת חשיבתו - אני לא בטוח אם הייתי אומר דברים שונים בהרבה. אבל אני לא. בכל אופן, את הנובל שלו הוא קיבל על כתיבתו ואכן מגיע לו. וההנאה שלי ממנו נובעת אך ורק מכתיבתו ולכן אמשיך להנות.

פורסטר

New member
גלהד והזדהות

גלהד, לדעתי אתה משחק פה את המשחק הנפוץ עד מיאוס של הזדהות מוגזמת... אמרותיו לא רק פוגעות ברגשות יהודים וישראלים אלא פשוט שקריות וזאת ניתן לראות מתוך מבט אחד,ולו חטוף, על העובדות כפי שהן(ואני אפילו לא אטרח לפרט אותן כאן). הזדהות שכזאת היא טובה כתרגיל תיאורטי (ואכן היא גורמת למזדהה להרגיש מאוד צדקן ונאור - אדם הרואה את הצד השני...), אך במציאות דבריך שקולים להזדהות עם שודד הרוצח אותך וגונב את רכושך כי הוא בסה"כ מנסה לשרוד בעולם קשוח וחוץ מזה בטח היתה לו ילדות קשה...(ולא אני לא משווה את סאראמגו לשודד או רוצח אלא רק בה להראות את האיוולת שבהזדהות איתו). בקיצור סימפטיה זה דבר נחמד אבל ממש לא במקרה הזה.

ציפי ג

New member
אני לא אקנה ../images/Emo104.gif

משתי סיבות: א. העלות. ב. המלל. צר לי, אבל אחד הדברים שאני מאמינה בו באמונה שלמה, הוא חרם צרכנים. אני לא קונה תוצרת גרמניה , ואנחנו כבר 50+ שנה לאחר השואה. אני לא נוסעת למצרים, ולספרד אבותי לא נסעו בשל החרם שהיה על אדמת ספרד ל400 שנה. אנילא מאמינה בשכחה. אבל הוא אכן סופר מעולה, וצר לי שמעט לאחר שגיליתי אותו, אאלץ להפסיק את הקריאה בשל אמרות השפר שלו.

לאה_מ

New member
אני בכל זאת אקרא (ואקנה)

כי אני מניחה שהרבה סופרים אומרים דברים שהיו צורמים לאוזני אילו ידעתי שנאמרו... כי זילות השואה היא משהו שסאראמאגו - לצערי הרב - אינו היחיד שחוטא בה... כי התנסחות מצערת של סופר גדול אינה מצדיקה את מה שאנחנו עושים בשטחים... כי למרות ההתבטאות הזו שלו - ובלי שום קשר אליה - לדעתי סאראמאגו הוא גדול הסופרים החיים היום, ובצדק מוחלט הוענק לו פרס נובל לספרות. וכי הקריאה של ספריו מסבה לי הנאה צרופה, וזה לא מעט בימים אלה.

התהייה שלי היא

האמת יש קשר בין דעותיו של הכותב לבין היכולות הספרותיות שלו,בייחוד כשהן לא באות לידי ביטוי בספריו. זה די דומה לדילמת הואגנר המפורסמת. אני מאמינה שמכיוון שהעניין שלי בסאראמגו הוא ספרותי גרידא, אין כל מניעה לקרוא את ספריו. סראמאגו, על אף היותו סופר מהולל, הוא כאחד האדם. הדעות שלו לא באות לידי ביטוי בספריו, והוא לא צריך להענש בפרנסתו על אמרותיו. לא רלוונטי לחלוטין.

galahead

New member
פורסטר ודעתו

אוקיי, זו זכותך המלאה להחזיק השקפה כזאת. אני ניסיתי להבהיר את ההבדלה בה אני נוהג בין האיש והיצירה. מה שכן, מכיוון שחיוויתי תחושה סובייקטיבית בלבד, נחמד לראות כיצד אנשים אוהבים להתייחס לנאמר כעובדה בשטח קובעים: "טעות!". אני מבין את תחושותיהם של אנשים שכמותך ואף של יותר קיצוניים בתגובותיהם (ציפי, מנהלת הפורום, לדוגמה), אבל אני לא מנסה לשכנע/להוכיח אתכם כי אתם טועים, אלא מעדיף לתת לכם להסיק לבד היכן אתם מעדיפים להציב את עצמכם. בכל אופן, תודה רבה על ביטול דעתי שהבעת... סימפטיה היא אכן דבר נחמד והייתי רוצה לחשוב שיש לי הזכות המלאה להשתמש בה לפי שיקול דעתי. נ.ב. - דווקא בימים אלו המשחק הנפוץ עד מיאוס נראה לי יותר משחק ה- "כעס על סארמאגו האנטישמי", בייחוד מכיוונים של אלו אשר לא שמעו עליו עד עכשיו, או שאהבו את ספריו קודם. רצוי לציין, כי קריאת ראיונות איתו וכתבות מספר עליו היו מגלות כי אין ממש מה להיות מופתע מהתגובה - האיש איננו אנטישמי (ממה שהבנתי), אבל הרקע בו גדל והשקפת עולמו מתאימה (פחות או יותר) לדברים שאמר. זה לפחות מה שאני הבנתי, ייתכן שאני טועה... כפי שכבר ראינו :) תודה, שלום ו... שיהיה שקט?

פראזניק

New member
מה שאותי מעצבן...

בכל הסיפור הזה. זה הקלות ראש שאנשים נוהגים בהשוואות האלה. ספרים של שוטים כאלה, שלשונם שלוחה להשוות כל סכסוך לשואה שכדוגמתה לא הייתה מאז היה העולם לעולם, אני לא קונה!!! (אני לא נוקט עמדה בכלל ביחס לכאן, אבל הזלזול הזה בשואה, שכאן כבר עובר כל גבול, מזעזע ומכעיס אותי מאד.) שנשמע רק בשורות טובות פראזניק

the red bh

New member
כאשר כל איש ציבור שני

משווה בין עראפת להיטלר ובין מה שהפלסטינים עושים לנו לשואה, כבר אין טעם להתרגש מאמירות כאלו. סראמגו סופר נפלא ובספריו ישנה רגישות גדולה לבני אדם. את ספרו האחרון לא קראתי (בגלל המחיר) אבל בהזדמנות הקרובה אעשה זאת, ללא קשר לאמירותיו בעבר ובהווה.

עופר ב.ה

New member
אכן, זה מזכיר לי

את ההחרמה שזכה לה ישעיהו ליבוביץ ע"י רבים שלא קראו משפט אחד מהגותו, ולא ניסו להבין את דבריו הספציפיים הללו (יהודו-נאצים) בכוונתם המקורית, אבל צהלו על ההזדמנות לצאת נגדו בשצף-קצף. כך גם עכשיו, נראה לי שאחת הסיבות להחרמה היא הנאה נסתרת של "חלשים נגד חזקים" - הנה, ראו איך חשפנו את הסופר המפורסם במערומיו, עוד אמן גדול התגלה כאנטישמי קטן! ושוב מתברר שכל התבטאות מפי זרים נגד מדיניות ישראל הופכת להתבטאות אנטישמית, שלמיטב זכרוני פירושה שנאת יהודים. רק מהו, אפילו בשנאת ישראל אי אפשר להאשים את סאראמאגו - לכל היותר בשימוש במילים לא נכונות ומופרזות להבעת ביקורת נגד ממשלת וצבא ישראל. אני מתנחם בעובדה שיצירתו של הסופר תלווה אותנו עוד הרבה אחרי שהדי הפרשה והדי הקופצים על העגלה יגוועו.

פראזניק

New member
יש פה אי הבנה פשוטה...

לא דיברתי כלל על הנעשה בארצינו. אין, לא היה ולא יהיה שום מקרה מקביל או בר השוואה לשואה! לכן מאד מקוממות אותי השוואות מהסוג הזה, יאמרם מי שיאמרם. איני חושב שסאראמאגו אנטישמי, אני רק חושב שהוא שוטה.

Boojie

New member
עצם האמירה

"אין, ולא יהיה שום מקרה מקביל או בר השוואה לשואה" היא מסוכנת מאד. אנו חייבים ללמוד מזכר השואה. אחד הדברים החשובים מאד שאנחנו חייבים ללמוד ממנו, הוא שבני אדם מסוגלים למעשים נוראיים שכאלה. אבל לדעתי, הדבר החשוב ביותר שאנחנו חייבים ללמוד מזכר השואה, זה לזהות את המקומות שבהם הנטיות הנאציות-הרצחניות באדם צצות שוב. והן צצות, בצורות מחרידות, כל יום בערך. אין יום שאין בו רצח המוני במקום כלשהו בעולם. אין יום שבו לא נעשים פשעים איומים נגד האנושות. אני רוצה להבהיר: אני לא קובעת פה שום עמדה לגבי פעילותו העכשווית של צה"ל או מעשיה העכשוויים של מדינת ישראל. אני חושבת שאנחנו רחוקים מאד מאד מאד מדמיון כלשהו למעשי גרמניה הנאצית. אבל עצם ההרגעה העצמית הזו, "אין ולעולם לא יהיה שוב משהו כמו השואה" רק תמנע מאיתנו ללמוד את הלקחים שאנחנו חייבים ללמוד כדי שהשואה באמת לא תחזור, לקחים שנוגעים לשנאת זרים וללאומנות (להבדיל מלאומיות) ולדה-הומניזציה של הזר ולכל הדברים שהפכו את השואה למה שהיא היתה. אסור לנו להאמין שהשואה היא דבר שלא יכול לחזור על עצמו, כי הטבע האנושי לא השתנה מאז. לצערנו, אנחנו לא יכולים להמנע ממלחמות, ומלחמות הן לעולם לא אנושיות או רחומות. אבל אנחנו יכולים להמנע מלאבד את האנושיות בעצמנו - רק שבשביל זה צריך תמיד לעמוד על המשמר.

נאציזם ורצח המוני (בכוונה אין דגל)

החלק השטני שבנאציזם אינו הרצח ההמוני. רצח המוני ארע פעמים רבות במהלך ההיסטוריה - האמריקאים טבחו באינדיאנים, התורכים בארמנים, הנוצרים במוסלמים וביהודים, המוסלמים בנוצרים וביהודים, הרומאים ביהודים, היהודים באדומים, ועוד ועוד.... ההבדל הוא, שאצל הנאצים הרצח היה מטרה בפני עצמה. הם לא הרגו כדי לכבוש שטח, לדכא התנגדות, למנוע מרד עתידי, להרתיע עמים אחרים או כל מטרה אחרת. המטרה המוצהרת היתה מחיקת העם היהודי - בלי כעס, בלי טינה, רק בשקט וביעילות. והם אפילו דאגו לבריאותם הנפשית של החיילים שנאלצו להשתתף במלאכה.... אז נכון - חייבים לשמור על אנושיות, וכל פשע מלחמה הוא מתועב, אבל בכל מה שנוגע לפלשתינאים אין שום אפשרות שנגיע לשפל הנאצי (כפי שאני לא מקבל את דעתם של אלו הטוענים שהפלשתינאים הם נאצים).

למעלה