סקר קצר

MayFebruar

New member
לפני נורבגיה

גרתי במזרח אפריקה ואחרי התיכון למדתי בלונדון שנה.

באפריקה גדלתי בתרבות ומנטליות שונה מאוד מזו של ישראל (מאוד בריטית) ועם השנים החיבור הרגשי והתרבותי לישראל ירד וכשאני בישראל אני מרגישה די זרה ולא שייכת. אז ישראל כבר לא מרגישה כמו הבית שלי או מקום אליו אני שייכת.
לפני 6 שנים ביליתי 3 חודשים בישראל כדי להיות עם סבתא שלי אחרי שסבא שלי נפטר, והיה לי נחמד מאוד. אבל הזמן שהייתי בישראל לא שינה את החיבור שלי למקום ורק הראה לי שזה לא מקום בו הייתי רוצה לחיות.

Anna Vasserman

New member
טוב, זה הגיוני...

זה כמו שאני עליתי ארצה בגיל 9, ומעולם לא הרגשתי שאני רוצה לחזור לאוקראינה. המנטליות שלי היא די ישראלית, והמנטליות של אנשים באוקראינה נראית לי מוזרה.
נראה לי שדווקא המנטליות הספרדית תתאים לי בול.
לפי מה שאני ראיתי בפעמים שביקרתי, המנטליות שלהם חצי ים תיכונית-חצי אירופאית. מצד אחד אנשים פתוחים, חברותיים, ורועשים
מצד שני יותר מנומסים ומאופקים וממושמעים מאשר בישראל. שזה פחות או יותר בידיוק אני!

נורבגיה אכן יקרה, זה ידוע (ראי תמונה מצ"ב
), אבל לפי מה שאני יודעת (ותקני אותי אם אני טועה - כי את בטוח יודעת יותר טוב) מערכת הבריאות והחינוך שם מצוינות ובחינם או בתשלום סמלי... זו מדינת רווחה, ושיוניות התחלקות ההכנסות בנורבגיה מהגבוהות בעולם (לעומת ישראל שהיא אחת המדינות בעלות אי-שוויון בהכנסות הגבוה בעולם המערבי). אז כשאתה חי במדינת רווחה, וכל צרכיך הבסיסיים מסופקים ללא עלות - אפשר לשלם קצת יותר על שאר הדברים. כאן, גם המוצרים בסופר יקרים וגם צריך לשלם 3,000 ש"ח בחודש על משפחתון לילד... זה ההבדל.

MayFebruar

New member
בדיוק! אבל למרות הסוציאליזם, עדין יש דברים שצריך לשלם

עליהם. גני ילדים הם בתשלום (לא זול בכלל. אין לי ילדים אז אני לא יודעת מה הסכום המדיוק, אבל הוא לא קטן). בתי ספר אכן בחינם וגם יש אונ' ומכללות שהן גם ללא תשלום, ועדין יש הרבה סטודנטים שמעדיפים לשלם וללכת למכללות\אונ' יקרים.
משלמים כאן גם על מערכת הבריאות, כל ביקור ובדיקה עולים (מתחיל בקצת יותר מ-100 שקלים לביקור, ו-170 שקלים לבדיקה). אבל אם שילמת יותר מ2000 קרונות בשנה (שזה בערך 1130 שקלים) לבדיקות\ביקורים רפואים תקבלי החזר (לא כולל רפואת שיניים).
נכון שההבדל הוא גדול, אבל גם כאן יש אנשים שמסיימים את החודש במינוס או שהאישה נשארת בבית עם הילדים כי התשלום לגני הילדים יקרים.
וגם, כאן גם יש הוצאות שאין בישראל- בעיקר הוצאות על ציוד של חורף (לא רק בגדים ונעלים, גם צמיגי חורף לרכב למשל).

בהחלט נראה שתסתדרי מצויין בספרד!

בשביל הישראלים אני יותר מדי מנומסת ושקטה, ובשביל הנורבגים אני קצת יותר מדי רועשת (אבל מודה שעם השנים הנורבגיות משתלטת עלי)

republik

New member
תשובות

באיזו מדינה אתם גרים וכמה זמן? -> בריטניה (וויילס, ליתר דיוק), שנה וחודשיים (ושבועיים, אבל מי סופר?...)
מה היו הגורמים שהביאו אתכם לעזוב את הארץ? -> ייאוש מהעתיד- כלכלי, פוליטי, חינוכי, חברתי - ראינו לאיזה כיוון ישראל הולכת ולא רצינו להיות שם.
האם אתם חושבים לחזור לחיות בארץ (בזמן הקרוב)? ->אני בנאדם שעבר הרבה שינויים שלא חשבתי בחיים שיקרו, ולכן אני לעולם לא אומר "לעולם לא", אבל לגבי חזרה לישראל זה הכי קרוב לכך שיכול להיות. אני לא רואה מצב שבו אני רוצה לחזור לשם.
האם במקום בו אתם גרים אתם מרגישים שהחיים נוחים ו/או זולים יותר מאשר בישראל, ואם כן, במה זה מתבטא? -> כן, בהחלט. השכר גבוה יותר, המחירים כמעט של הכל זולים יותר, שעות העבודה נוחות יותר, האנשים חברותיים ונחמדים יותר.
מה הדבר אליו אתם הכי מתגעגעים בארץ? -> משפחה וחברים, והחתולים שנשארו בבית הוריה של אשתי (את השניים שגרו אצלנו לקחנו איתנו :) )
שאלה פילוסופית למי שרוצה - מה אתם חושבים שאפשר לעשות כדי שגם בארץ רמת החיים תעלה? האם זה בכלל אפשרי? -> יכול להיות שזה אפשרי, אבל למרבה הצער במצב הנוכחי יהיה גרוע בהרבה לפני שיהיה טוב יותר - אם יהיה טוב יותר. שוק הדירות יקרוס בעשור הקרוב. זה בלתי נמנע. וכשזה יקרה, זה יפיל לא רק את עשרות או מאות אלפי המשפחות שלקחו משכנתאות בשנים האחרונות (סדר גודל של 5-6 שנים אחורה), ואפילו לא רק את הבנקים שנתנו להם משכנתאות, ואפילו לא רק את ההורים שלהם שויתרו על חסכונות חייהם ובחלק מהמקרים לקחו הלוואות בעצמם כדי לממן את ה"הון העצמי" שנדרש מהזוגות עבור המשכנתא.
זה יפיל את כל המשק. וזה יקרה בגלל שכמעט כל חברות הצריכה והשירותים בישראל נמצאות בבעלות אנשים שרכשו אותן באמצעות חובות עצומים. חלקם לציבור - אלו ייחתכו ויצמקו את הפנסיה עוד יותר לאותם אומללים שגם כך איבדו את חסכונות חייהם, וחלקם לבנקים- שיקרסו ויפילו איתם את הכלכלה. המשק ייכנס למיתון עמוק ולמעשה הכלכלה תקפא - לאזרחים לא יהיה כסף להוציא והבנקים לא ייתנו כסף כי לא יהיה להם, וכמו תמיד בעיתות משבר כלכלי הם גם יחששו לתת הלוואות.
גם אחרי כל זה לא בטוח שישראל תצא מזה חזקה יותר, זה תלוי איזו מנהיגות תהיה לה, ולפי ההיסטוריה לא הייתי בונה על מנהיגות שתראה את רווחת הציבור לנגד עיניה.

Anna Vasserman

New member
הקטע של השעות עבודה - זה גם קטע חזק

בישראל עובדים שעות מטורפות. אפילו יותר מבארה"ב...
וזה עניין מאד חשוב. כי חלק חשוב מרמת החיים זה כמות הפנאי שיש לנו. ובישראל זה מאד חסר....

republik

New member
זה מטורף

אני מתמחה במשרד רו"ח מהביג פור, בארץ בתקופות לחץ הייתי עושה שעות מטורפות, ימים של 10-15 שעות+ימי שישי מדי פעם, כשסיפרתי את זה לאנשים פה העיניים שלהם נקרעו מתדהמה. אין דבר כזה. בשנה פלוס שאני עובד כאן, הכי מאוחר שיצאתי היה 20:00 וזה קרה פעם אחת, ולמחרת נתנו לי לעבוד מהבית... זה לא רק זה אבל. בארץ היו לי 11 ימי חופש בשנה, שכולם היו מתבזבזים על שתי החופשות המרוכזות (החגים ופסח) כך שגם אם לא היית לוקח יום חופש אחד מבחירה, היית גומר עם יתרה שלילית של ימי חופש בסוף השנה.
וזה בכלל כל הגישה פה אומרת, כמו שנאמר פה קודם, "אתה עובד בשביל לחיות ולא חי בשביל לעבוד", ומעודדים אותך לא לחיות את העבודה. אף אחד לא יצפה שתהיה זמין ביום חופש או שתבוא לעבודה כשאתה חולה ועוד ועוד...

Anna Vasserman

New member
אני עדיין עובדת בישראל, ואני במינוס מצטבר של 22 ימי חופש.

כששבועיים מתוך זה זו חופשה מאולצת כי המפעל החליט על הדממה של שבועיים באמצע הקיץ כי הביקוש ירד.

זה אומר כשאעזוב יגבו ממני סכום של משכורת שלמה.

הקטע היפה זה, שאם לא ניצלתי את ימי החופש שהגיעו לי בשנה מסוימת - אז זה מתבטל ונעלם.

המינוס של ימי החופש איכשהו לא מתבטל אף פעם...

republik

New member
כן השיטה המדהימה...

אם להיות הוגנים, יש דברים שטובים יותר בישראל כמו השיטה של פיצויי פיטורים, אבל אפילו שם "עוקצים" אותך- אצלי שכר הבסיס היה 4,500 שקל (על זה מחושבים הפיצויים, הפנסיה וכל הדברים החשובים) ועל זה "העמיסו" אלפי שקלים של "נסיעות" ו"הבראה" ושטויות כאלה. ואת זה אין כאן- השכר שלך הוא השכר שלך, מבחינת פנסיה, מבחינת פיצויים, מבחינת מס הכנסה. אם בישראל בחיים (גם אחרי כניסת החוק החדש ההוא) לא הצלחתי לפענח את תלושי השכר שלי, כאן זה מאד מאד פשוט.

זה ממוצע , מה שחשוב זה כמה את תעבדי.

אני מניח שאת יודעת שבספרד קל מאוד להיות בחופש רק קשה למצוא עבודה.

Anna Vasserman

New member
אני ממשיכה באותה עבודה מהארץ

עובדת בחברה בינלאומית עם לפ-טופ מהבית.

rona73

New member
עונה באיחור..

אנחנו גרים בבולגריה \סופיה.בינואר 11 שנים.
האיש, שהכרתי בישראל, אמר לי שהתוכניות שלו הן לא להשאר בארץ ולעבור לבולגריה....אמרתי שווה לנסות ולראות איך החיים שם.
לא,אין לנו תוכניות לחזור לארץ.
כן,כמובן.זה מתבטא בהכל.החיים הם לא רק עבודה.האישואני עובדים עד שעה סבירה בהחלט.יש המון חופשים.להורים (אני והאיש) יש זמן לילדים.
בקיץ אין קייטנות ומצליחים לעבור את הקיץ בלי מינוס בבנק.החיים כאן הרבה יותר רגועים.
כרגע מתגעגעת רק למשפחה.למרות שעוד כמה חודשים אתגעגע למזג אוויר.
עזבי אותך מהמילקי.לדעתי כל העיניין של הכשרות צריך לבטל.שם נמצא הגורם לעלויות הגבוהות בהכל.
כשאין צורך להכשיר מסעדות,בתי מלון וסופרמרקטים תראי איך כל המחירים יורדים פלאים...

נעים מאוד להכיר! המשך יום נעים

Anna Vasserman

New member
אני מסכימה איתך לגמרי

אמנם לא כתבתי את זה במפורש בהסבר הפילוסופי שלי, אבל כל עניין הכשרות זו אחת הנקודות שמעוותות את מחירי השוק הישראלי. (לא היחידה, אבל בהחלט נקודה חשובה).
אני גם יודעת שכל העסק הזה של הפקחי כשרות זו ממש סחיטה, והכל שם מושחת ורקוב.
לא יודעת אם זה ישתנה אי פעם....

jonbaum

New member
טוב אז גם אני אענה

באיזו מדינה אתם גרים וכמה זמן?
20 שנה בחו"ל. 6 ביפן, 14 באירלנד.
מה היו הגורמים שהביאו אתכם לעזוב את הארץ?
הסיבה הפרקטית היתה מלגת לימודים, אבל הסיבה העמוקה היתה שלא אהבתי את החיים בארץ מספיק בשביל להשאר שם ולכן חיפשתי "שביל בריחה"
האם אתם חושבים לחזור לחיות בארץ (בזמן הקרוב)?
לא. לא בזמן הקרוב, ולא בזמן הרחוק. אשתי לא יהודיה ואין מצב שבו אחיה במדינה שבה ביום מן הימים יודיעו לילדים שלי שהם "פסולי חיתון".
האם במקום בו אתם גרים אתם מרגישים שהחיים נוחים ו/או זולים יותר מאשר בישראל, ואם כן, במה זה מתבטא?
ממה שאני רואה בתקשורת, וממה שאני שומע מהחברים שלי בארץ, כנראה שכן, וזה מתבטא בזה שבאירלנד קיימת הבנה שההכנסה של מישהו חייבת להתאים ליוקר המחיה. אני מתרגם במקצועי, ומיד פעם פונים אלי מחברות או מסוכנויות תרגום בארץ. כשאני שומע כמה הם מוכנים לשלם לי אני לא יודע אם לצחוק או לבכות. ולמקרים כאלה יש לי משפט מוחץ "יש לי הסכם עם אשתי לפיו אם יום אחד אצטרך לעבוד בשביל פחות ממה שאנחנו משלמים לעוזרת, אז נפטר את העוזרת ואנקה את הבית בעצמי"
מה הדבר אליו אתם הכי מתגעגעים בארץ?
כלום. בעצם רק האוכל, אבל היות והעולם מצטמק ומצטמק, הדברים שאי אפשר להשיג במקום מושבי הולכים ומתמעטים.
שאלה פילוסופית למי שרוצה - מה אתם חושבים שאפשר לעשות כדי שגם בארץ רמת החיים תעלה? האם זה בכלל אפשרי?
אין לי מושג. אני לא מבין מספיק בכלכלה ומלא מבין מספיק במדעי החברה. אבל נראה לי שכצעד ראשון צריך להעיף את ביבי וחבר ליצניו מהשלטון.

שאלה אם אפשר

איך הגעת ליפן? האם הגעת לשם דרך המלגה? מה למדת?
ואיך מיפן דווקא לאירלנד?
&nbsp
&nbsp

jonbaum

New member
למדתי יפנית באוניברסיטה בירושלים

ואח"כ קיבלתי מלגה של משרד החינוך היפני (Monbusho). הייתי אמור להיות ביפן שנתיים, אבל אחרי שמיצמצתי ראיתי שעברו שש שנים.
שם, הכרתי אשה אירית, היא הסכימה להתחתן איתי ומאז אנחנו באירלנד.

למעלה