סקר פסח הגדול

אכפת לכן שאתערב בעניין החמיצות?../images/Emo8.gif

חמיצה זו המילה בעברית למרק חמוץ העשוי מסלק. בפולין, רוסיה, אוקראינה ורומניה חמיצה זה בורשט. אבל (וזה אבל חשוב!) בהונגריה חמיצה זה ציברה (ולא בורשט), זה עם ביצים לא מבושלות וזה טעים נורא. זהו.

אמיתמי

New member
אמא שלי מגבול הונגריה רומניה

ושם שותים עם ביצים וקוראים לזה בורשט

IcNיה

New member
אכפת לך שאתערב בעניין רוסיה?../images/Emo8.gif

ברוסית יש הבדלה בין חמיצה - солянка, שאכן מכילה סלק, אבל מכילה גם סוגים שונים של נקניק ובשר מעושן, מלפפון חמוץ וכו', לבי בורשט, שמכיל סלק, כרוס, גזר, בצל, תפו"א ובשר בקר/חזיר. לא שאני אוכלת זה או את זה, אבל המסורת דורשת דיוק.

ואללה, אצלנו זה שונה../images/Emo8.gif

אצלנו חמיצה נקראת שי (בחיריק, לא יודעת איך מנקדים ואיך כותבים ברוסית
) ומכילה כרוב עם אופציה לסלק, ועוד כל מיני ירקות - התוצאה היא מרק די בהיר עם הרבה ירקות וטעם חמצמץ. בורשט אצלנו נקרא סביוקלה (סלק) או סבייקולניק ומכיל (במשפחה שלי) רק סלק עם אופציה לשמנת חמוצה - התוצאה היא מרק חמוץ/מתוק בצבע ורוד סגול חזק. אצל המטפלת של נועם (אותה תפוצה, אזור גיאוגרפי אחר) בנוסף לסלק מוסיפים גם תפו"א, ביצים קשות ובצל ירוק.

IcNיה

New member
אוקיי

(זה חזק ממני, לא יכולה להפסיק להתברבר בנושא) שצ'י (щи) - כמו בורשט, אבל בלי ספק ("אצלנו", לפחות) סביקולניק (свекольник / холодник) זה באמת מה שהמטפלת של נועם מגדירה ככזה (
), והוא מוגש קר (ז"א - לא מבשלים אותו בכלל), להבדיל משאר המעדנים שצויינו עד כה, שכמובן מוגשים חמים. ואני באמת לא מאמינה שאני כבר יומיים מתעסקת מיוזמתי האישית במאכלים, שדי בשמותיהם בלבד על מנת לגרום לי לבחילה רצינית ומיידית.

משוש30

New member
יש בורשט ויש סביקולניק וזה לא אותו

דבר
אם כי שניהם עשויים מסלק ולכן אין סיכוי שאני אכניס את הגועל נפש הזה לפה! (למרות שסבתא שלי עדיין מנסה כל פעם לתת לי צלחת מזה. האם הייתי לא ברורה ב-34 שנותי?!)

חחח ../images/Emo6.gif ואני מכינה אותו מיוזמתי

את זה שמכיל רק סלק ושמנת חמוצה ומוגש קר. יאמי! גם נועם אוהב.

אמיתמי

New member
הנה מתכון

ומבירור גוגלי, בורשט זה מרק סלק, ויש לו אינספור גרסאות, בשריות, צמחוניות, חמות וקרות. בורשט קר צמחוני / שרי אנסקי אצלי בעדה הסלובקית מכינים חמיצה. מיץ אדום חמוץ-מתוק עם טעם חזק מדי של סלק. בספר "בישול לפסח של הניו יורק טיימס" מצאתי מתכון מעניין של בורשט קר, הלקוח מהמטבח של אמא של מימי שרתון. לפי המתכון של שרתון האם מוסיפים בהדרגה למיץ הסלק המבושל חלמונים טריים ושופכים אותו כ15- פעמים מהסיר שבו התבשל לקערה גדולה וחזרה. כך החמיצה מתאווררת ומקבלת טקסטורה סמיכה וחלקה יותר. המתכון יצא לי נהדר, אבל בכל זאת הרשיתי לעצמי פה ושם להוסיף תוספות אישיות. 5-4 סלקים בינוניים מוצקים ורעננים מיץ משני לימונים בינוניים 5 כוסות מים טיפטיפה מלח טיפטיפה מלח לימון (לא הכרחי) 4 חלמונים של ביצים גדולות כפית סוכר לתוספת: מלח ופלפל לבן טחון לפי הטעם תפוחי אדמה מבושלים (לא הכרחי) שמנת חמוצה (לא הכרחי) שוטפים ומקלפים את הסלקים ומגררים אותם במגררת עם החורים העגולים הקטנים והבולטים. מכניסים לסיר גדול עם מיץ מלימון אחד וחמש כוסות מים. מוסיפים טיפטיפה מלח לימון וטיפטיפה מלח רגיל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש לרתיחה מתונה ומבשלים כ30- דקות עד שהסלקים המגוררים מתרככים. מסירים מהאש. בקערה גדולה ועמוקה טורפים קלות בעזרת מזלג או מטרפת יד את החלמונים. תוך כדי טריפה מוסיפים להם כוס מהמרק החם. טורפים היטב ומוסיפים עוד כוס וכך הלאה עד שכחצי מכמות המרק נבחשה בחלמונים. יוצקים אותה חזרה לסיר עם שארית המרק ושוב מערבבים כדי שהחלמונים יתערבבו בכל נפח המרק. שופכים את המרק מהקערה לסיר ובחזרה 15-10 פעמים. כך התערובת מתאווררת, מחליקה ומסמיכה. מוסיפים את מיץ הלימון הנותר, טיפטיפה פלפל לבן וככפית סוכר (אפשר להוסיף מעט פחות או יותר סוכר). טועמים ומוסיפים עוד מלח אם צריך. שוב שופכים את המרק מהסיר לקערה ובחזרה, מכסים ומצננים היטב לפני ההגשה. הגשה: את המרק אפשר להגיש בצלחות מרק רחבות בתוספת תפוח אדמה מבושל וקלוף וכף גדושה שמנת חמוצה . אפשר גם לקשט את הצלחת בגבעול קטן של שמיר או לקצוץ מלפפון ירוק לחתיכות קטנות, להוסיף לו שום כתוש ושמיר קצוץ, וכל מי שמעוניין יוסיף מהתערובת הזו למרק בעצמו. לשתייה בכוס: כדאי לסנן לפני כן מהמרק חלק מהסלק המגורר. לטלטל אותו היטב בצנצנת או בקערה סגורה היטב כדי שיקציף מעט ולצקת לכוסות גבוהות עם קוביות קרח. להניח על כל כוס כף שמנת חמוצה . כל לוגם כבר יערבב לעצמו.

yaelia

New member
אוקיי, בררתי עם אמא שלי

ואכן שמים אצלנו ביצים בחמיצה. יאק.

doe2

New member
בורשט אצל הרומנים ללא

ביצים כלל, אלא עם בשר וסבתא שלי מכינה את זה מעולה. מתקתק וחמצמץ בו זמנית.

doe2

New member
בדיוק. וכמה שיותר, יותר טוב

ולא לשכוח כמובן את השום...

אפשר גם להתערב בעניייני הבורשט ?

כבת לאותה תפוצה אצלנו יש שני סוגים - בורשט חם בחורף עם ירקות וסלק וכרוב - חמצמץ במקצת. ובורשט קר ואלוהי בקיץ - שלא מוותרים עליו באף שבת - ואליו מוסיפים תערובת של ביצה ( קשה !!!! ) , מלפפונים, בצל ירוק ושמנת . בצד מבשלים גם תפו"א וטובלים אותם במרק. וזה פשוט מעדן ! ואם בעניני שמנת עסקינן - אני חושבת שעד שהגעתי לחטיבה לא ידעתי בכלל שאפשר לאכול סלט ירקות עם משהו שונה מאשר שמנת...

...

לא ולא. בלי מצה בכלל, לא אוכלת מצות. אוהבת? כבד קצוץ. דוחה במיוחד? מצה, לא אכיל לדעתי. מתנה? בית עם גינה. שיר פסח? כמה כבר יש? יש לי פינה חמה לשימחרבה... לא מנקה לפסח, כן מקננת בטירוף. לא קוראים את ההגדה עד הסוף, סמלי בלבד. ממש חייבת לבחור? אני ההפך מזה שאינו יודע לשאול. מי הייתי רוצה שיכנס עם אליהו הנביא? לא חסר לי אפחד. בסדר, אצל חמותי.

shapir1

New member
מנסה לענות:

חמץ או כשר?
חמץ. מצה עם שוקולד?
מאכל פסח אהוב
לביבות ממצה שסבתא שלי נהגה להכין וגם חרוסת. מאכל פסח דוחה
לא זכור עלי כרגע. אפיקומן
את זה אני משאירה לילדים... שיר פסח אהוב במיוחד
כולם אהובים עלי פחות או יותר. ניקיון הבית
לא מנקה במיוחד, גם כך אף אחד לא מתארח אצלנו בחג. הגדה
עכשיו כבר לא, כשסבי היה יותר צלול בדעתו הוא כן נהג לקרוא את ההגדה עד הסוף. תכונות מאפיינות
חכמה, אבל לפעמים גם תמימה... מי הייתי רוצה שייכנס לחדר
מכר אהוב עלי שנפטר לפני כמה שנים בשיבה טובה בארץ רחוקה...אני מתגעגעת אליו ולידידות שלנו. אנחנו נהיה בסדר
אצל דודתי.

פוליlcנה

New member
עונה לעצמי

חמץ או כשר? גם וגם מצה עם שוקולד או בלי? עם עם . אוהבת מצה עם שוקולד השחר איזה ממאכלי חג הפסח אהוב עליכן ביותר? כופתאות במרק (המרק הוא רק תרוץ..), חרוסת של אמא שלי, עוגת מצות עם שוקולד של אמא שלי, כריימזלה, מצייה. איזה ממאכלי פסח דוחה אתכן באופן מעורר גועל? מסוגלת לאכול גפילטה פיש לא מסוגלת לגעת בריר השקוף הרוטט שמסביבו אם תמצאו את האפיקומן- איזו מתנה תבקשו? משהו לא גשמי- בריאות בריאות בריאות. משהו גשמי- סוף שבוע בבית מלון באילת עם הילדים איזה משירי פסח אהוב עליכן ביותר? איך יודעים שבא אביב? אוהבת גם את "משה בתבה" אבל הוא מכמיר לב לטעמי. אתם מנקים את הבית לכבוד פסח? לא קוראים את ההגדה עד הסוף? עד השנה היינו אצל ההורים של בן הזוג. היינו קוראים את ההגדה עד האוכל ורק חמי ז"ל ולפעמים אחת מאחיותיו היו ממשיכים עד הסוף חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול- מי מכל אלו הוא אתן? כלומר אילו מהתכונות מאפיינות אתכן יותר מהאחרות? משתדלת לא להיות תמימה , מקווה שאיני רעה, יודעת ואוהבת לשאול שאלות וכן, חושבת שיש בי תבונה. תשאירו את הדלת פתוחה לאליהו הנביא - מי הייתן רוצות שייכנס יחד איתו לחדר ? ציינו דמות אחת. (טוב נו שאלה אחת קצת פחות קלילה..) . סבתא לי שבימים אלו, יותר מתמיד אני מתגעגעת אליה וברור ברור, שאי אפשר בלי השאלה הנצחית- איפה אתן בסדר??? אצלנו בבית. יתארחו אצלנו כל משפחת בן הזוג (אמא, אחיו ואחיותיו) ואמא שלי. פעם ראשונה שאנחנו מארחים לילי הסדר. בשלנית אני ממש לא ועל כן כל אחד מביא משהו.

גוליגל

New member
גם לי השיר הזה מזדמזם לו../images/Emo67.gif

איך יודעים שבא אביב? שאני הולכת לי בקניון (לבדי!) ומזמזמת את השיר הזה...

למעלה