סעיף אי תחרות בחוזה

liron50

New member
סעיף אי תחרות בחוזה

אני מניח שהרוב פה מכירים היטב את הנושא, כך שאין טעם להציג.

מעניין אותי, האם מישהו פעם נתקל במקרה שזה הפריע לו בהמשך למצוא עבודה
אחרת? נתקלתם במקרה שחברה השתמשה בסעיף נגד עובד?
והאם בעת ניהול מו"מ אפשר לדבר על הסעיף הזה (בלי שינפנפו אותך ויגידו שזו המדיניות?

selalerer

New member
לא מכיר מקרה שהפעילו את זה.

זאת שאלה משפטית ואני לא עורך דין, אז קח את העצות בהקשר המתאים.
&nbsp
אני מניח שאם יפעילו את זה, זה לא יהיה על מתכנת בתחתית הפירמידה.
&nbsp
הסעיף הזה הוא בעייתי מהרבה בחינות. דבר ראשון, מי הם המתחרים? כמה מהעבודות בתחום שלך הם מחזיקים בשוק? יש פה הרבה פוטנציאל לפגיעה בחופש העיסוק, שזה חלק מחוק יסוד ולכן גובר על סעיף בחוזה שאתה חתום עליו.
אם זה באמת מונע ממך עבודה, כלומר ייתכן ותשב בבית בכדי לא להפר את החוזה הזה, אז אני לא בטוח שהסעיף יכול להיות תקף בלי שכתוב בו מה הפיצוי שתקבל על הזמן הזה.
&nbsp
לגבי אפשרות להוריד את הסעיף, לא יודע אם יסכימו להוריד לגמרי, אבל יכול להיות שתהיה גמישות מסוימת, למשל על תקופת הצינון, או שיסכימו לנסח בדיוק מי הם המתחרים ובכך לצמצם את התחולה של הסעיף. זה גם תלוי כמה החברה גדולה, כמה ההסכם הזה סטנדרטי בחברה, וכמה ביורוקרטיה צריך לעבור בכדי לשנות הסכם.

user32

Well-known member
מנהל
קיבלתי לא מזמן ייעוץ מעו"ד בעניין זה

עשיתי חוזה עבודה חדש לעובדים החדשים וישבתי עם העו"ד על הסעיפים כולל האי תחרות. הוא אמר שבימינו זה חסר משמעות כמעט, בטח בתפקידים האלה (טכניים) ואין כמעט מצב שהוא יוכל לזכות בבית משפט בנושא הזה.

כמובן שאין באמור ייעוץ משפטי וכו' וצריך לבדוק כל מקרה לגופו.

liron50

New member
אני זוכר מדיני חוזים שיש פסיקות בנושא

שההגבלות לא יהיו בתוקף אם אינן סבירות, אלא אם כן העובד מקבל תשלום מיוחד עבור אי התחרות.
כשהתחלתי לעבוד הבנתי מהר שהחברות למדו להתמודד עם הפסיקה. פשוט רושמים
באחד הסעיפים "מוסכם כי X אחוזים מהשכר משולם עבור אי תחרות".
&nbsp
מניח שלרוב אכן אין לזה ערך, ובכל זאת מעצבן לקרוא סעיפים כאלה

choo

Active member
אפשר לשנות, כמו כל סעיף בחוזה, ולצמצם את זה

&nbsp
יש חברות שבהן ביקשתי לבצע שינוי או להבהיר את הסעיף בצורה יותר ברורה, ויש מקומות שמסכימים לשנות (וכאלו שלא או ששיכנעו אותי לרדת מזה)
&nbsp
לגבי סעיף של תשלום פיצוי - זה מעלה שאלות - מה יקרה אם כן תמצא עבודה אבל בתחום אחר, והשכר יהיה נמוך יותר? ואיך יוחלט להפעיל את הסעיף? ברגע שאין לך עבודה? או ברגע שנאלצת לדחות הצעת עבודה קונקרטית בגלל סעיף אי-התחרות? מאוד קשה לספור את זה.

d70

Well-known member
עדיף לא לדון על זה
לפעמים שמתחילים לדון על הסעיפים הללו ,זה עלול לחזור כבומרנג כשיוכלו לטעון שהיית מודע לסעיפים ועצם ההתכתבות מול המעסיק מראה שהבנת על מה אתה חותם.

לדעתי הסעיפים הללו בד"כ מאוד כוללנים (נתקלתי במקרים שניתן להבין שכל עסק שאפתח מכל סוג יחשב על פי החוזה "תחרות").מעשית, הסעיפים יהיו רלוונטים במקרים מאוד מצומצמים ורק במקרים שהפכת לעצמאי או פתחת עסק זהה.

לדעתי ההגנה העיקרית למעסיק בהקשר של תחרות הוגנת נובעת בכלל בחוקים בתחום הפטנטים ושמירת סודות מסחריים.לדוגמא נניח שעברת בחברה להשכרת רכב ועברת כשכיר לחברה אחרת -זה בסדר. אבל אם לקחת איתך רשימת לקוחות-עברת עבירה וניתן לתבוע אותך.

liron50

New member
בספק אם טענה שלא היית מודע על מה את חותם תעזור

כי בעיקרון מדובר על חוזה אישי.
&nbsp
מצד שני, היה מעניין לדיעה משפטית - האם אפשר להתייחס לנספח של אי תחרות
כחוזה אחיד. הרי החברה מנסחת עם עו"ד נוסח אחיד לכולם ואולי במקרים ספיציפיים
מסכימה להתגמש. כך שהנספח לבדו אולי כן יכול לענות על הגדרת חוזה אחיד
&nbsp

לפי מה שקראתי זה כמעט חסר משמעות

חופש העיסוק בישראל מאוד מוגן.
אם למדת שם בעבודה משהו ייחודי באמת אז למשך תקופה מסויימת יש לזה משמעות. חובת ההוכחה שלמדת משהו מיוחד מוטלת על המעסיק ולא על העובד.
מכיוון שברוב המקומות לא לומדים מהעמסיק דברים יחודיים זה חרטא.
תגגל על זה ותראה שזה שטויות.

BlackAdder1

New member
כנראה שחוקית זה יהיה מאוד קשה לאכיפה

אבל גם מצב של תביעה הוא לא נעים.
אישית אני התעקשתי בדרך כלל שהסעיף יהיה סביר (כלומר שאוכל לעמוד בו)
במקרה אחר, ביקשתי הסבר ב mail למה הם מתכוונים בסעיף, והתשובה הייתה שאין לו שום משמעות אמיתית (תשובה ששמרתי ביחד עם החוזה)

נקודה נוספת שכדאי לקחת בחשבון - חוסר גמישות או הגיון יכול להעיד גם על התנהלות בעייתית בתחומים אחרים.

למעלה