סלקטורים בבתי-כנסת

האגס 1

New member
סלקטורים בבתי-כנסת

אז גם השנה קמתי לסיור סליחות כמו שאני עושה כל שנה בעראה"שים ("קמתי" זו ממש לא המילה הנכונה הפעם, כי בערב הייתי במרכז במפגש של פורום אחר ואפילו לא הלכתי לישון בין לבין) וכהרגלי הלכתי תחילה לאוהל-משה, בדיוק היכן שעשינו את הסיור ביום שני. עודי מעלה זכרונות מלפני ארבעה ימים, סיירתי בבתי-הכנסת, אבל היחיד שהצלחתי להכנס אליו היה 'חסד ורחמים' (זה שנמצא בחצר שממנה נכנסנו לשכונה, בואכה רח' אגריפס). אח"כ ניסיתי להכנס לביה"כנ אחר שנמצא לא רחוק משם, 'בית אברהם ואוהל שרה', אלא שהיו בו רק שני אנשים ובכניה היה כתוב שהסליחות אמורות להתחיל ב-4:30. מאחר ונשאר לי עוד זמן, סיירתי לי בינתיים הלאה, בדרך שאלו אותי כל מיני אנשים איפה זה ביהכ"נ 'עדס'. מתברר שזה המקום המבוקש ביותר בשכונה. כשהגעתי לשם, מתברר שגם שם עדיין לא התחילו, ושם ראיתי קבוצות ומשפחות שמחכות. הנחתי שהאיחור הוא בגלל שעון הקיץ. בינתיים סיירתי לי ברחובות שמסביב. בדרך אני פוגש זוג מכרים שלי (חברים של חברים...) ומה הם שואלים אותי? איפה זה 'עדס'. הסברתי להם ובינתיים ניסיתי לחזור ל'בית אברהם ואוהל שרה'. ניסיתי להכנס, אלא שבכניסה עמד מתפלל שסימן לי לא להכנס. שנים אני מסייר שם, ואף פעם אל עמד מתפלל בכניסה שחסם את הנכנסים. הנחתי שאולי זה איזשהו שלב מקדים בתפילה או משהו שאני לא יודע עליו והנחתי לזה. חזרתי ל'עדס' (לפחות היה לי סיור יפהפה בדרך, אפילו שזה רונדלים...
) ופגשתי את אותו זוג שהסברתי לו קודם איך להגיע לשם... הם ועוד זוג חברים שלהם. אבל שם התפילה עדיין לא התחילה, אין איש בפנים אבל יש הרבה הרבה אנשים בחוץ, קבוצות מודרכות, משפחות עם ילדים ואנשים פרטיים שממש מחכים להתחיל כבר... כשראינו שזה מתאחר ומתאחר החלטנו - אני והם - לוותר על חוויית 'עדס' להפעם, והצעתי להם להצטרף אלי ל'בית אברהם ואוהל שרה' שמתברר שהם זוכרים לטובה בגלל החזן המקצועי שמפייט שם. חזרנו לשם, והנה אותו סלקטור עדיין עומד בחוץ וחוסם את הכניסה לזרים. אולי הרעיון הוא למנוע מאנשים זרים להכנס לביהכ"נ ולצאת לאורך התפילה, דבר שאולי מפריע למתפללים. אפשר להבין אותם, ובכל זאת - חבל שזה מונע מאנשים שהם לא דתיים, אבל סקרנים בשביל לקום מרצונם בשעה כ"כ מוקדמת בבוקר (או מאוחרת בלילה, תלוי איך מסתכלים על זה), לסייר במקומות היפהפיים האלה ולחוות את חויית הביהכ"נים. החוייה הדתית של החילונים היא אולי לא להיות בביהכ"נ לאורך כל שעות התפילה, אלא לטעום מזה במהלך סיור של המכלול שלו יוצר חוייה ייחודית של סליחות. אם אנשי אותם בתי-כנסת יבינו גם את הפרספקטיה הזאת, אולי הם אל יראו את הכניסות והיציאות של החילונים לביהכ"נים כ"הפרעה", ויבינו שאם הם מאפרים את זה הם מאפשרים לנו לחוות חוייה שבשבילינו היא מאוד מיוחדת.

האגס 1

New member
קראתי את הודעתו כבר אז

ובכל זאת יש הבדל: לא מדובר כאן על כניסה לבתי מגורים, אלא לבתי-כנסת, ואלה הרי נועדו שיבקרו בהם. יותר מזה: אם המסיירים (קבוצות או יחידים) לא יורשו להכנס לבתי-הכנסת - הם יסתובבו יותר בחוץ, ואז הם באמת יחפשו "אטרקציות" במקומות שלא צריך לחפש אותן בהם.

אלי ו.

New member
בתי כנסת נועדו לתפילה

לא לביקורי סקרנים. אני מניח שניתן לסבול ולקבל בסבלנות מספר סקרנים אבל כשמספר הסקרנים גדל זה הופך להפרעה ממשית לתפילה. אם אתה מחפש חוויה למה שלא תגיע בתחילת התפילה ותצטרף למתפללים? אתה לא חייב להתפלל אם אינך מאמין אבל כך גם לא תפריע וגם תהיה חלק מהחוויה. אולי אפילו יציעו לך כוס תה.

האגס 1

New member
לבוא כבר בהתחלה

זה רעיון לא רע, אלא שבמך השנים התרגלתי לההיפך - אם קולטים אותך כשהמקום עדיין ריק, לא נותנים לך לצאת עד שיהיה מניין...
כלומר שבשביל להשלים מנין טוב שאתה בא, אבל כשכבר יש מנין - זה לא טוב שאתה בא. את הסיורים אי אפשר לעצור - לא את הקבוצתיים ולא את הפרטיים. על אחת כמה וכמה - את הסקרנות התרבותית שמביאה לסיורים האלה - גם אי אפשר לעצור, למרות המרמור שהמדיניות החדשה יוצרת. לפי דעתי אנשי אותם בתי-כנסת צריכים להבין את התופעה ולא להלחם נגדה, ולהסתכל עליה לא כעל מטרד אלא כעל חוויה מעשירה בשביל ציבור שאורח החיים הזה זר לו. כך גם הכניסות והיציאות מבתי-הכנסת לא יפריעו אלא ייתקבלו כחלק מהעניין. אבל זה לא יקרה כל-כך מהר, כי בשביל זה צריך הבנה רחבה יותר בין המתפללים לבין החילונים ה"מסיירים", ולצורך העניין סיורי הסליחות הם רק הסימפטום. ובלי להכנס להסתעפות שהתפתחה למטה על הציבור החרדי - במקרים שאליהם התכוונתי לא מדובר בהכרח על אוכלוסיה חרדית לחלוטין, ולא על שכונה חרדית. זהו ציבור שבחלקו הוא דתי, שבחלקו הוא מסורתי, ולפי דעתי אין שם ממש חרדים.

אלי ו.

New member
זה באמת לא קשור לחרדים

זה גם לא ענין של "לראות בזה מטרד", מעבר לכמות מסוימת של סקרנים זה פשוט מפריע. חשוב על חוג לבישול, או על שירה בציבור או כל פעילות אחרת שנעשית בקבוצה. אם נכנס סקרן אחד או שניים זה ממש לא נורא, אולי אפילו חינני. כשנכנסים ויוצאים עשרות סקרנים זה מפריע להתנהלות הפעילות. וההצעה שלי היתה פשוט לשבת בביהכנ"ס לכל אורך הסליחות ולהיות חלק מהחויה. לעתים רחוקות יש למציצן את האפשרות להצטרף לפעילות, מדוע לוותר על האופציה הזו ולהשאר כמציצן?

shellyland

New member
הם לא נועדו שיבקרו בהם

כאתר תיירותי. הם נועדו שיתפללו בהם.

ixmix

New member
בדלנות, חביבי.

הם לא רוצים אותך שם, והם לא רוצים אותך בכלל. אתה האויב, אל תשכח.

במקרה זה- הבדלנות מוצדקת.

איני יכול לחשוב על פעילות חילונית המקבילה לתפילה, אבל אם היתה לא הייתי רוצה שיבואו דוסים ויציצו עלי בזמן שאני עושה אותה.

ixmix

New member
מבחינתם גם דיו על נשים זה מוצדק.

גם יריקות על ילדות בנות שלוש במכנסיים, גם חומצה או דיו על מישהי שהולכת ברחוב במכנסיים (ראשי ופתוח בעיבורה של עיר ביום חול), גם אבנים על מכוניות בשבת, וחיתולים מלאי צואה על שוטרים ועוד... כולם מבחינתם מוצדקים, בשם הבדלנות החרדית.

גרי רשף

New member
../images/Emo31.gif

שמע נא ידידי- כשם שאינני מתלהב מפמיניסטיות רדיקאליות שעבורים כל הגברים אנסים וטרדנים (ולא, הן לא שונאות גברים, הן רק...), כך אינני מתלהב ממי שמאשים את כל הדתיים בחטאיהם של בודדים (ורק אל תאמר לי שאתה בכלל לא שונא דתיים ואתה רק..).

ixmix

New member
דתיים? אלה אין ביניהם לבין דת כלום.

תפילה לא הופכת אדם לדתי דתי, מי שזורק אבנים הוא עבריין (ובטח לא דתי) וכמוהו כותבי הפאשקווילים למיניהם, מלביני הפנים, מכי השוטרים ועוד. אם לא היה ברור אני מדבר על הקבוצה החרדית - קבוצה אנטי דמוקרטית, קיצונית, אלימה - שכקבוצה נותנת גיבוי לעבריינות מסוגים שונים. הפגנות עשרות אלפים חרדים בכיכר השבת עם שריפת דגלי ישראל, הפגנות עשרות אלפים למען שחרור רוצח בנו אדון ולס, הפגנות עשרות אלפים בבר אילן כולל אלימות קשה, הפגנות עשרות אלפים בצומת הגבעה כולל אלימות קשה, זריקת אבנים על מכוניות נושאות דגלים ביום העצמאות (כשיש עשרות אלפים ברחוב) ועוד מאות דוגמות לאלימות ועבריינות קשה - ואין פוצה פה ומצפצף. נסה למצוא רב אחד בקהילה החרדית שנתן פסק הלכה האומר כי מי שמכה פקח עירייה שמבצע את תפקידו הוא לא בסדר; שאומר שמי שזורק אבן על מכונית בשבת מבצע מעשה לא יהודי של ממש; שאומר שאסור בשום אופן להפעיל כל אלימות כלפי משתתפי מצעד הגאווה... לא מצאת, מה? - כי אין. כי כקהילה החרדית נותנים גיבוי לעבריינות ואלימות. בעסה. האם זה אומר שכולם שם עבריינים? - וודאי שלא. חרדיותו של אדם אינה הופכת אותו אוטומטית לכזה או אחר, כשם שחילוניותו אינה הופכת אותו לכזה או אחר. אבל כתרבות, נראה שאצל החרדים המלחמה בפריץ היא מצווה גדולה, ואנחנו הפריץ. וכשקהילה שלמה מתגייסת שוב ושוב נגד החוק, תוך תמיכה באלימות, וראשי הקהילה תומכים בדברים - אז זה באמת נראה רע, אבל מהצד האלים והעברייני.

גרי רשף

New member
מה הקשר?

אולי לא הבנתי את כוונתך- אבל מה הקשר בין התופעות שתיארת לבין אלו שלא מאפשרים להמוני המבקרים המזדמנים להיכנס לבתי הכנסת הקטנטנים בנחלאות?

ixmix

New member
יריבות תרבותית, בדלנות וקסנופוביה.

הקשר הוא שבכל המקרים שתיארתי, כמו גם בגירוש חילוניים מביהכ"נ, ישנה שנאת זרים - ואתה הזר במקרה הזה.

ixmix

New member
זה מעניין, כי אני לא חילוני.

ההגדרה שלך מאד מעניינת, משום שאני לא מגדיר את עצמי חילוני. אני לא שומר שבת, אבל כן מתפלל בבית כנסת (אורתודוכסי, שאליו אני תמיד מגיע ברגל). אני לא מקפיד על כשרות ביום יום, אבל חוגג את החגים כהלכתם ועל שולחן החג לעולם הכל כשר ובדוק. אני לא שם כיפה, אבל כן מניח תפילין (למעט אם יש סביבי אנשים, בטיולים שנתיים וכו', שיחשבו שהדאווין מניע אותי). חילוני? - לא בדיוק. רדיקלי? - ממש לא. אני בעד שכל אחד יחיה באמונתו, ויעשה מה שבא לו, כל עוד הוא לא בוחר לעבור על החוק, מרגע שאדם עובר על החוק יש למצות עימו את הדין - ומי שמגבה עבריינים יוצר עבריינות כאילו הוא עשה את העבירה. אז איפה פה החילוניות, ואיפה הרדיקליות?

אלי ו.

New member
מה הקשר לחרדים?

מדובר בקהילות של דתיים ומסורתיים מזרחיים. איך הגעת לחרדים?

ixmix

New member
אצטט את עצמי, למען יהיה נוח:

"אם לא היה ברור אני מדבר על הקבוצה החרדית". http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=372&msgid=86157165 אגב - אני אישית לא אגיע כמטייל לבית כנסת של אלה או אלה, ארצה להתפלל - אלך לביהכ"נ. ארצה לתייר - אקח מפת שבילים, או אלך למוזיאון.

אלי ו.

New member
הוא אשר שאלתי

מה הקשר לשירשור הזה? האגס אינו מדבר על חרדים, מאיפה הבאת אותם לשירשור? האגס מדבר על סיורי סליחות בבתי כנסת שאינם חרדים בהם הוצב לאחרונה "סלקטור". ה"סלקטור" אינו מוצב שם מטעמי בדלנות אלא פשוט מכיון שכמות הסקרנים הפכה למטרד. אגב, אם תנסה להצטרף לכל מנין חרדי אף אחד לא יסגור בפניך את הדלת.

למעלה