סכמ"ש

jgut

New member
השבוע שלי

יצא לי לרכב פעם אחת על דו. המפרזל עדיין לא היה ולכן עוד לא החלפנו לה פרסות.
אני כניראה לא מצליחה למצוא פתרון למרעה באזור ואצרך להסתפק בגדרה לדאנס או לשלוח אותו למרעה במקום אחר. עדיין נותר לי חודש ומשהו לפתור את העניין, אבל אני לא אופטימית שהוא ישאר בבית. בנתיים הוא משמין מנחת ומחוסר עשייה.

חוץ מזה אתמול היה לי שיעור דראסז' אחרי שבועיים. רכבתי על הסוסה שהיה לי קשיים איתה בפעם הקודמת. הפעם היה לי יותר בטחון. מראש הכנתי את עצמי שאני צריכה להתנהג איתה בדיוק כמו עם כל סוס אחר, במקרה שיש עניינים. היה שיעור מוצלח וממש נהנתי ממנה.

hanyou12

New member
למה את מתכוונת

כשאת אומרת "הכנתי את עצמי שאני צריכה להתנהג איתה בדיוק כמו עם כל סוס אחר, במקרה שיש עניינים"?
פשוט יש סוסה שאני רוכבת עליה כבר כמה זמן ויש לה בעיה מבנית שגורמת לכך שיהיה לה קל יותר לעלות לליד ימין מאשר לליד שמאל, ובכל פעם שזה קורה לי אני נלחצת (סטייל "נו באמת, את לא רוכבת שנה, זה לא אמור לקרות לך כבר בשלב הזה" וכו'), ואני מגיבה בצורה שמלחיצה אותה ואותי. בסופו של דבר גם כשאני משיגה ליד שמאל אני משיגה אותו לא בדרכי נועם...
האם לעניינים כאלה את מתכוונת או משהו אחר? ואם לכאלה, איך את מכינה את עצמך? כי אני עוד לא מצאתי ממש דרך להיות רגועה לידה, למרות שאני אוהבת אותה מאוד.

kenz

New member
לעניין הליד.

באיזה מצב את מבקשת ממנה את הליד הקשה בפעם הראשונה ?
אני שואלת, כי לפעמים אנחנו מצפים שהסוס יבצע את מה שאנחנו מבקשים בכל מצב. על קו ישר, על מעגל גדול וכד'.
אבל הרבה פעמים יהיה לסוס (ולנו נפשית) יותר קל לבקש כשאנחנו יודעים ש90 אחוז הוא יעשה את זה. כמו על מעגל קטן יותר, או בפינה שבסוף הקו הארוך. שוב, תלוי בסוס.
עושים את זה יותר "טכני", וברור לסוס.
ואז אחרי פעם פעמיים כאלו, גם הבטחון שלנו עולה, וגם הסוס יכול לקבל חיזוקים על זה, ולאט לאט להבין שזה כדאי.

אגב, עם סוס שיש לו העדפת ליד, יהיו רכיבות שאעדיף לעבוד בכוונה רק על הליד ה"קשה", או לסיים בליד הקל.

hanyou12

New member
ככה:

הסוסה הזו כבר לא צעירונת, בת 16 או יותר אני חושבת. יש לה בעיה שהצד השמאלי שלה של הגבנון יותר גבוה מהצד הימני, ולכן יש לה העדפה לליד ימין (שזה משהו שהבנתי לא נפוץ - שמעתי שאצל רוב הסוסים צד שמאל חזק יותר). בכל מקרה יש לה גם בעיה שהישבן שלה גבוה מהגבנון - יש לה מבנה מאוד מיוחד. היא גם סוסה דיי גבוהה לקווטר - גבנון בגובה 1.60-1.70 (יותר גבוה ממני, אני 1.64). היא כבר הרבה זמן חיה עם הבעיה הזו אבל היא מפצה על זה בלב ענק ומאוד רוצה לרצות. היא באמת רוצה להיות בסדר ורואים את זה עליה. אבל היא מנסה לקצץ בפינות - לעשות מה שנוח למבנה הגוף שלה ואם הרוכב לא מתעקש על החלק הקשה אז מצידה היא הרוויחה. ככה שמצד אחד אני נוטה להסכים איתך על הקטע של 'להבין שזה כדאי'. מצד שני אני חושבת שהיא מבינה שזה כדאי, רק לא איתי
הרבה פעמים המאמנת אומרת שאני פרווה מדי...
בגלל זה זה מרגיש לי כל כך מבאס כשאני מנסה ולא מצליחה על הפעם הראשונה (בדרך כלל אחרי שאני מסדרת את הפוזיציה זה הולך מצוין). אבל הייתי רוצה להצליח לעשות את זה גם על חופש.
אני מתחילה רכיבות בצורה הבאה:
מושכות על חופש לחלוטין, סלאק גדול במושכות. אני מוודאת שי לי יכולת לקבל את הראש לכתף בכל כיוון. אחרי זה אני מניחה את השוק ומצקצקת ומתחילה תנועה. מוודאת שיש לי עצירה כשאני מבקשת (הכל עדיין על חופש מוחלט). עושה את זה בהליכה, טרוט וקאנטר תוך כדי ווידוא עליות + ירידות מקצב ועצירה. אחרי זה אני מקצרת מושכות ולוקחת קצת קשר ומתחילה לעבוד על העיצוב של הגוף של הסוסה (רכיבה עם הראש בכיפוף פנימי/חיצוני וכו'), ואז מתחילה את נושא השיעור עצמו, מה שהמאמנים רוצים.
אולי הטעות שלי זה שאני מנסה להעלות אותה על ליד שמאל שזה גם ככה קשה לה על חופש מוחלט? אולי אני לא עובדת מספיק על פוזיציה גם כשאני על חופש?

מה שכן, אני יודעת שאני יכולה להעלות אותה על ליד שמאל כי אני מצליחה לעשות את זה, אני פשוט מרגישה שאני צריכה לעשות פוזיציה באופן מגוחך ומוגזם בשביל להשיג את זה ושהסוסה מאוד מתנגדת לי ויש לי הרגשה שאני יכולה להשיג את אותה תוצאה ממנה גם בהרבה פחות מלחמה. השאלה רק איך! ותמיד כשאני משיגה את זה אני נותנת לה כמה צעדים בקאנטר ואז מסיימת בהליכה או עוברת לתרגיל אחר שלא קשור למעברים, או משנה כיוון ועובדת על ליד ימין שקל לה.
מה לגבי הסוס השני עם הבעיה של המהירות? יש לך רעיונות איך להתמודד?

kenz

New member
אני לא ממש מבינה

מה זה לבקש על חופש מוחלט? סתם אאוט אוף דה בלו ? או פשוט לא בתוך מסגרת של עבודה ?
אם יש לך את האפשרות, גם כשהיא בחימום להכניס למעגך יותר קטן, ולא להשאיר לה את הברירה/בחירה, כי מבחינת פוזיצית גוף היא על בננה מסויימת, אז את לא אמורה להכנס למלחמות מיותרות...

אגב יש פה שתי בעיות. הראשונה - אובייקטיבית, לסוסה קשה. השניה - את מתבאסת לגמרי (מה שמשפיע קרוב לוודאי גם על המעבריםהבאים) כשאת לא מצליחה.

בשני המקרים את זה לנסות "לייצר לעצמך" הצלחות. (ובתוך זה לייצר גם לסוסה).
תורידי הילוך. אולי באמת לא לנסות ליד שמאל על חופש (עד כמובן שאת והסוסה עושות זה טובתחת מסגרת אחרת...) אולי למצוא את אותוטריק מכני שיעזור לך... זה לא משנה, את צריכה לראות איך את יכולה להפוך את הרכיבה לאוסף הצלחות
קטנות. כי אם את מפורקת אחרי באסה של חוסר הצלחה, וזה משפיע לך על שאר הרכיבה... להתחיל לפסכלג לך פה את זה?
(כמובן שאת צריכה להגדיר לך גם מהי מטרת הרכיבה, התקדמות בכיף? אז תהני. אל תמהרי...)

עכשיו אני רוצה להגיד משהו בוטה, ובאמת אל תקחי את זה למקום לא נכון.
אולי זה בגלל עניין הווסטרן, שהז'רגון הזה נשמע לי קצת מוזר, אולי זה משהו אחר...
אבל הרבה פעמים ההסברים שאת נותנת נשמעים כאילו הם לא "שלך", כאילו את חוזרת על מנטרות של מישהו אחר.
והרבה פעמים זה אולי לך נשמע הגיוני, אבל לי נשמע כמו גיבוב של תירוצים (שאני מניחה שאמרו לך, ואת מעבירה הלאה...) מה זה חשוב שהסוסה גבוהה? מה זה גבנון יותר גבוה? לפי מיטב ידיעתי, גבנון יש אחד. אולי שכמה אחת יותר גבוהה ? ויש הרבה סוסים שהאגן (אני מניחה, ולא הישבן,) גבוה מהגבנון, ומלבד להעביר משקל אחורה ברמה גבוהה, אין להם שום בעיה.
אז שוב, אולי זה קשור לווסטרן, אבל יש לי הרגשה שאת לא שואלת את האנשים הנכונים שאלות.
מה שהמדריכים שלך אומרים מתקבל אצלך בלי שום פקפוק, ולא שאני מזלזלת בהם, אבל נשמע כאילו את חוזרת על דברים שהם אומרים לך בלי להבין את המשמעות שלהם.

סורי אם זה חרגתי ממקומי. אבל זה מעניין אותי למה זה ככה.

לגבי עניין המהירות, פעם הייתה לי בעייה כזו עם תלמידה, ושאלתי אותה איך היא חושבת שאפשר יהיה לנסות להתגבר על זה. היא עלתה על הרעיון בעצמה, נכנסנו לראונדפן, היא עצמה עיניים, ואני הייתי אחראית על המהירות של הסוס.
בפעמיים הראשונות מהר מאוד היא בקשה לעצור, או נסתה להחזיק באוכף - לאט לאט היא "אמצה" את זה שלא הי שולטת במהירות, ונתנה לגוף שלה לזרום, ברגע שהיא זרמה איתו, היא שמה לב שלא משנה כמה הוא רץ, היא מרגישה הרבה יותר בטוחה.
מאז פרצו לה כמה וכמה סוסים, והיא השתלטה עלעצמה ועליהם יחסית ממש ממש מהר.

hanyou12

New member
וואו הרעיון של עצימת עיניים מדהים!

אני צריכה לנסות את זה מתישהו, אולי זה יעשה לי את מה ששנים של רכיבה בעיניים פקוחות לא עשה עד היום...
הכוונה בחופש מוחלט היא פשוט לא במסגרת של עבודה, לא סתם כך בלי שום קשר למציאות. אני מאמצת את העצה שלך בנוגע להצלחות קטנות, אנסה ליישם ברכיבה הבאה ונראה איך יילך - אם כי זה יהיה בעוד שבועיים כי הסופ"ש הזה אני יוצאת לנופש קבע בפעם הראשונה!

לגבי הקטע של הבוטות - אני ממש לא חושבת שאת חורגת ממקומך. אני, כמוך, מסכימה שהרבה מהמילים שזורמות ממני הן דברים ששמעתי מהמאמנים שלי. אולי חלקם נכונים ואולי חלקם לא, אכן לי הם נשמעים הגיוניים.
אני מצרפת תמונה של הסוסה, מקווה שאפשר יהיה לראות אותה:

http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/72047_109717885850874_898938361_n.jpg

אני מנסה להבין למה התכוונת בדברים שאמרת. הכוונה היא אכן לשכם ולא לגבנון (כי באמת יש רק אחד כזה
), ואני מניחה שבמקום ישבן בהחלט יש לומר אגן. זה כנראה בא לי מזה שאני לא באמת חושבת על המונחים ברצינות כשאני כותבת, אני מניחה שגם בווסטרן מתייחסים לזה כמו שאת מתייחסת, אני פשוט לא משקיעה במינוח. העיקר שהבנת את הכוונה. אני חושבת כמוך, שהמבנה פחות חשוב ושאפשר להתגבר על מגבלות מבניות עם אימון מספיק, אבל אני חושבת גם שקשה עד בלתי אפשרי להגיע לתוצאות מסוימות עם בעיות מבניות מסוימות.
זה כמובן לא תירוץ בשבילי להפסיק לנסות ולהיות הכי טובה שאני יכולה!
אני מנסה להבין האם את פונה לכך שהמינוח שלי לא מספיק טוב או שבאופן כללי אני לא חוקרת לעומק את ההסברים שאני מקבלת מאנשים. אני חושבת שבכל אחד מהם את צודקת. העניין הוא שלפעמים כבר לא נעים לי לשאול ולשאול ולשאול כי זה נשמע לי כמו סתם חפירות. אבל את צודקת, אני צריכה להבין האם ולמה העובדה שסוסת קווטר היא גבוהה עם אגן גבוה משפיעה על היכולות שלה. אם אני באמת רוצה להיכנס לתחום לעומק. הרי מתישהו אם ארצה לבחור לי סוס אני אצטרך להבין למה זה טוב.
אני יכולה רק לומר לך שלדעתי העובדה שהאגן שלה גבוהה מהגבנון מעידה על זה שקשה לה להעביר משקל אחורה (וזה משהו שמורגש ברכיבה שלה), ולמיטב ידיעתי תחום הריינינג מתבסס על היכולת של הסוס להעביר משקל אחורה ולכן היא פחות מוצלחת בתחום זה. ייתכן שלתחומים אחרים היא יכולה להיות מושלמת. אולי אני טועה, אני אשמח אם מישהו יתקן אותי אם כן, כי פה אני באמת שולחת את דעתי ולא משהו שאמרו לי, זה פשוט נשמע לי הגיוני

תודה על התגובה ועל העצות, אנסה ליישם!

kenz

New member
:)חפירות

מדריך, שלא מוכן לעלות לכל שאלה של התלמיד שלו, הוא דביל.
אנחנו קיימים שם בשביל לעזור, לתרגם וללמד את נושא התקשורת עם הסוס.( חלק ממנה זה לדעת על מבנה הסוס כי כמו שאמרת הוא צריך להלקח בחשבון במקרים מסויימים.)
אצלי, רק תחפרי לי. כי כמה שיותר שאלות זה כמה שיותר ידע שילד מקבל. וואלה בדיוק היום אמרתי לתלמידה, שתשאל מה שיותר, ואם בשלב מסויים אני אשאר בלי תשובה, אני מבטיחה ללמוד אותה ולחזור אליה.
ככה גם אני לומדים.
רק תוודאי שהמדריכים שלך הם לא כמו בבדיחה (אב ובנו הולכים בגן חיות. הבן שואל: אבא, למה לקרנף של קרן על האף?, האב עונה: וואלה לא יודע בני... ממשיכים ללכת והבן שואל: אבא, למה לזברה יש פסים?, האב עונה: וואלה לא יודע בני... ושוב, ושוב, ואז הבן שואל: אבא, מפריע לך שאני שואל כל כך הרבה שאלות? עונה האב: מה פתאום, בני, אם לא תשאל איך תלמד ?)
תשאלי, תאתגרי אותם, כי כולם ירוויחו.

דבר נוסף לגבי השיעורים ללא ארכובות, תבקשי, ואם לא יעבוד, תשאלי למה לא? מה הסיבה ההגיונית שלהם להגיד לתלמיד שסוף סוף מבקש בלי ארכובות (ובד" זה הפוך), לא לעשות שיעור כזה. מעניינת אותי התשובה.

hanyou12

New member
הם תמיד עונים

פשוט לי כבר לא נעים לשאול, אבל אלה כבר הבעיות שלי

התמונה מאוד יפה והסוס/ה (?) נראים מאוד מטופחים. זו את רוכבת?

kenz

New member
כן.

סוס בן 20, גרמני, בשדה ורבורג. סתם רכיבת כיף.

לא נעים לי עף מהחלון. את רוצה ללמוד, את רוצהוצריכה לפתור אישיוס, אז פחות מקלדת יותר פטפטת...
זו הבעיה הראשונית שלך.
כשתתחילי לשאול, ולבקש בלי ארכובות, אולי תקבלי תשובות, ונסיון, ורכיבות, ותפתרי את בעית המעברים :) :)

גו HANYOU...

hanyou12

New member
חהחהחה פחות מקלדת

הרגת אותי!
אני לא יודעת איך להגיד את זה אבל אני באמת מרגישה שכשאני שואלת כמו שצריך אני מקבלת גם פה תשובות דיי טובות. המינוס זה באמת שאי אפשר ליישם במקום. אני אתחיל להיות יותר נועזת

אני אבקש בלי ארכובות בשיעור הבא ונראה איך יילך. אם כי זה כבר יהיה ינואר ולא דצמבר

popi199

New member
אמנם

זה לא דיון על קנטר נכון אבל בוער לי לענות.
יש לי תלמידה שתמיד תמיד הסוסה הספציפית שהיא רוכבת עולה על קנטר שמאל הפוך, ברור שפחות נוח לה ואולי היא אפילו מנצלת מצב אבל אני בכלל לא מתייחסת לצד של הסוסה כי מבחינתי מרמה מסויימת זה הכל על הרוכב.
התלמידה הזאת גרמה לי להבין משהו לגבי רגל נכונה בקנטר .
רוכב שמקבל שוב ושוב רגל הפוכה גם אם זה מסוס ספיציפי צריך לחזור ולחפש מה תקוע בישיבה שלו, כי עם הישיבה אפשר לשנות את כל הצורה שהסוס מגיב אליך וזה לא מספיק רק לשבת יפה ישיבה פסיבית ולהראות טוב אלא לעבוד על לקבל ישיבה שמצד אחד לא מפריעה בשום צורה ומצד שני ישיבה שתהיה מספיק אקטיבית כדי לשרת אותך ברכיבה במיוחד במצבים כאלה שיש סוס שכן צריך יותר תמיכה ממך, קנטר הפוך בצורה חוזרת זה עניין של טיימינג שלא ממש מסתדר אבל זה רק תוצר לוואי מהישיבה כי אם הישיבה היא באמת עם הסוס אז הטיימינג הנכון יגיע באופן אוטומטי.

גם אם תכניסי עכשיו את הסוסה באופן רובוטי ל׳פוזיציה׳ זה רק פלסטר עד הבעיה הבאה, חוצמזה שהסוסים לומדים גם לברוח מהפוזיציות האלה, מה שהייתי עושה אם הייתי רוצה להגיע למושב אקטיבי בזמן קצר זה הרבה עבודה בלי אוכף ובלי ארכובות.

hanyou12

New member
מסכימה בהחלט

אני גם שמה לב שיש ימים שבהם הישיבה שלי יותר טובה ובהם פחות (לא חשבתי שזה אפשרי אבל אני חושבת שזה גם פונקציה של כמה מתוחה אני באותו רגע), ובאמת בשיעורים שבהם הייתי יותר נינוחה וישבתי יותר טוב לא היו בעיות עם הליד כמו בשיעורים האחרונים. אולי זה מעיד על אי נוחות כללית אצלי ולא משהו ספציפי ברכיבה? מי יודע... אבל אני בהחלט מסכימה איתך.
והלוואי! ויכולתי להתאמן יותר על רכיבה ללא אוכף וארכובות, אבל זה פחות מקובל אצלנו וחבל מאוד שכך. אני כל כך מסכימה איתך שזה חשוב. היה לנו שיעור אחד בלי אוכפים ומלבד שפשושים רציניים במקומות ש... טוב... הרגשתי עד כמה אני עלה נידף ברוח וכמה יש לי לעבוד עוד על הישיבה. אז אני ממש מסכימה אבל מרגישה קצת חסרת אונים כי זה לא כאילו אני יכולה לסדר לעצמי שיעור כזה... הלוואי ויכולתי!

popi199

New member
הגיוני

שכשלחוצים הישיבה מתקלקלת וזה קורה לכולם ברמה כזו או אחרת וכשאנחנו במצב הזה אנחנו גם מפסיקים לנשום ואז אנחנו לא תמיד מבינים את זה כי אנחנו עסוקים בלחץ שלנו אבל אנחנו משפיעים על הסוס בצורה חדה.
אני הרגשתי שאחרי כמה שיעורים פשוטים על נשימה נכונה על הסוס ושיעורים בלי אוכף נפלו לי המון אסימונים לגבי הישיבה ואני רואה לפעמים אצלינו את הבנות הבוגרות שרוכבת שנים ומתחרות וכו ואפשר לראות שהסוס נמצא באיזה לחץ שקט כשהן רוכבות אבל את רואה שהכל כביכול נמצא במקום ועדיין הסוס לא נינוח, הוא פשוט מגיב ישירות לישיבה.

אין לך אפשרות לדבר עם המאמנת ובכל זאת לארגן איזה שיעור בלי אוכף? בהתחלה באמת מרגישים כמו עלה נידף אבל מהר מאוד את מקבלת ישיבה בלתי תלויה ואני חייבת לציין שזה מאוד מעצים מבחינת בטחון, והכל באמת בזמן הרבה יותר קצר מאשר עם אוכף...

jgut

New member
בתור התחלה

אני חושבת שאת צריכה לעבוד על הדברים האלה כשאת עם המאמנים במגרש ושהם יוכלו להנחות אותך. יכול להיות שקיים פער בין איך שאת רואה את הדברים ואיך שהם יראו אותם.

לגבי הסוסה שמתקשה לעלות על ליד מסויים, אני לא ראיתי ולכן קחי את דברי בערבון מוגבל:
אני חושבת שאם לסוסה קשה לעלות על ליד נכון, אל תעלי אותו על חופש מוחלט. אני חייבת לציין שבתור רוכבת ווסטרן, אצלנו בחווה אנחנו לא עולים על קנטר בחופש מוחלט. מעבר לכך אנחנו עוזרים לסוס לעלות לקנטר בעזרת זה שאנחנו רוצים אותו קצת אסוף לפני ותוך כדי המעבר. הוא צריך את התנועה והאנרגיה כדי שיהיה לו יותר קל. אנחנו מסדרים אותו ומכניסים אותו לפוזיציה הנכונה ורק כשהוא רך - באה הבקשה לעלות לקנטר.
אם סוס שמתקשה על רגל מסויימת (גם אצלנו יש אחד כזה שקיצוני בנושא), אנחנו עובדים קצת על הפוזיציה בלי לעלות לקנטר ונותנים לו חופש כשהוא בסדר. רק אחרי מספר פעמים כאלה מבקשים לעבור מקצב ואז הוא יותר משתף פעולה.

בנוסף אם הוא עלה נכון על הרגל הקשה, אנחנו לא עושים הרבה מעגלים. אנחנו נותנים לי חופש די מהר כדי שיבין שהיה פה משהו חיובי מצידו.

לגבי זה שאת חושבת שאפשר להשיג משהו בלי מלחמה - אני מסכימה עם מה שפופי כתבה. זה בדרך כלל מתחיל בישיבה. אולי תבקשי ממישהו שיצלם אותך בוידאו כשאת רוכבת? ככה תוכלי לראות במו עינייך מה את צריכה לתקן.

hanyou12

New member
נשמע כמו רעיון טוב

עכשיו אני רק צריכה למצוא מישהו שיסכים לקום בשבע בבוקר שישי כדי לצלם אותי

אני חושבת שאני אעשה את מה שאת אומרת, גם בעולם הלא ווירטואלי קיבלתי את הפידבק הזה כבר מכמה אנשים - לא להעלות אותה על חופש או אם אני מעלה אותה על חופש לא לבקש ליד מסויים אלא רק לעבוד על תגובה למעברים. כנראה שזה פשוט הדבר הנכון לעשות במיוחד אם גם כך קשה לה...

SNTQ

New member
תמקמי מצלמת וידיאו מחוץ למגרש במקום שיראו

את כל השטח שבו את רוכבת ו.. אין צורך במישהו שיצלם.
במחשב אחכ בין כה וכה אפשר להגדיל חלקים שרוצים (אם המצלמה מספיק איכותית).

למעלה