סיפור קטן על-

טליה 16

New member
ספרות איכסה למרות

שזה יכול להיות נחמד הם פשוט הורסים את זה באמת לא צריך לנתח כל דבר שיר של חמ שורות מנותח על פני חמישה כרכים אני בטוחה שליותר מחצי המשורר בכלל לא התכוון הוא רק חיפש חרוז

מניסיון אומנותי מסוים

זה נורא משעשע לראות אנשים מוצאים "משמעויות נסתרות" ביצירות שלך. ואתה אפילו לא ידעת שאתה כזה

במסע לפולין...

ישבנו בארוחת הערב בשולחן, ונהלנו דיון על ספרות ועל כך שבאמת מגזימים וממציאים ניתוחים מיותרים לכל דבר שאין לו משמעות... כולם כמובן התנפלו עליי ובלה בלה בלה... שעה אח"כ קיבלנו מכתבים מההורים, כדי להוכיח את טענתי לקחתי אחד מהמכתבים של מישהו שישב לידי בשולחן (מכתב של שלוש שורות, ובערך תריסר מילים, אני חייב לציין) וניתחתי אותו במשך 10 דקות מכל כיוון אפשרי והמצאתי לו משמעויות שאין ספק שההורה שכתב את המכתב לא התכוון אליהן... כל השולחן התפקע מצחוק מרוב הפרשנויות, ובזה סיימנו את הדיון. (ד"א - אני עושה את אותו דבר במבחנים בספרות, המורה תמיד רושמת לי הערות בסגנון של: "ניתוח מעניין, לא חשבתי עליו בעצמי" ובכן, אתם ואני יודעים את האמת, ברור שהיא לא חשבה עליו בעצמה, כשלא לומדים למבחן ממציאים פרשנויות מהתחת...) ד"א - הקטע עם המכתב בפולין הוא בכלל לא רעיון שלי, יש ויכוח אימתני שנערך פעם באיזו פקולטה לספרות, שבו התווכחו האם רשימת מכולת היא יצירה או לא...

אפרת 17

New member
מי שרוצה לעזור

אני שמחה שהפכתם את הדיון לנושא למידת הספרות ופירושים של דברים (שאגב, באמת נושא מענין, אך שכחתם את הנושא ההתחלתי) בכל מיקרה, מי שרוצה לעזור: גב' לימור לבנת-שרת החינוך משרד החינוך רח' שבטי ישראל 34 ירושלים השני: דובר משרד החינוך משרד החינוך רח' שבטי ישראל 34 ירושלים או לכתובת: http://education.forums.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/index&forum_id=1279&cat_id=10 (תודה רבה ל- "גולשת מופתעת" ול-"חווה 1")

yaeltal

New member
אני חושבת שהצעד שאת רוצה לעשות-

לא רק שאין בו תועלת, יש בו נזק. אני לגמרי לא מסכימה עם הגישה (הדיי מזלזלת לדעתי) ביכולת השיפוט של בני נוער. הם לא מושפעים בקלות כזו ומסיקים מסקנות מגוחכות כלכך מסיפורים בדיוניים, ואני לא מאמינה שקריאה על רצח חתול תוביל למימוש שלו אצל איזה נער עדין נפש במיוחד שהתרשם עמוקות מהסיפור. ומלבד זאת, הרי בכל שאר הפעילויות והעיסוקים שלהם, בני נוער (כמו כולם) חשופים בלי סוף ל"סיפורי אימה" ומעשי אלימות- בין אם מציאותיים ובין אם בדיוניים (מהטלויזיה, קולנוע, משחקי מחשב, אינטרנט וכד') ואני לא חושבת שהתפקיד של ביה"ס הוא לספק להם חומר שיהיה נקי מכל גילוי של רוע. ודבר נוסף- כשבוחנים יצירה, צריך להסתכל עליה קודם כל כעל מה שהיא לפני הכל- יצירה. מימוש רעיון שנולד במוחו הקודח של הסופר, מכל סיבה שהיא.. היא לא הטפה של היוצר לעולם. וזה תקף גם אם יש ביצירה שלו ביקורת, וגם אם זו מהווה את מטרתה העיקרית של היצירה שלו. ועוד דבר- ספרות היא לאו דווקא ריאליסטית ויצירות שהן לא ריאליסטיות לא צריכות כמובן להיבחן ככאלה ולא צריך לנסות להבין את הסיפורים שבהן על פי הנורמות וכללי המציאות הידועים לנו. ומה לגביי סיפורי מעשיות, מדע בדיוני, סיפורים מיתולוגיים- גם על אלה לא תסכימי להיבחן? ומה עם התנ"ך, על כל סיפורי המלחמות וההתעללויות המובאים בו- גם את זה אולי אסור ללמד?

צעד באמת קצת דראסטי

אני לא מכירה את הסיפור באופן, אני רק יודעת שאם לאדם יש יצר הרסני כלשהו, כלפי עצמו או כלפי הסביבה, עדיף שיבטא טת זה ביצירה ולא במעשים, לא? חוץ מזה שקפקא וגם עגנון היו צמחוניים, ושניהם היו גאונים בתחומם. אבל זה סתם הערה אישית למישהו יש ציטוט של עגנון המשווה בין רצח בעלי-חיים למיליטנטיות? אני חושבת שזה התפרסם בוואלה לא מזמן.. אממ.. תודעעע מראש.

yaeltal

New member
תוספת (שכתוב) למשפט הראשון שלך-

"אני רק יודעת שאם לאדם יש יצר הרסני כלשהו, כלפי עצמו או כלפי הסביבה" (ואני לא מתכוונת חלילה לרמוז בכך שלסופר במקרה זה היה יצר כזה), "עדיף שיבטא טת זה ביצירה ולא במעשים"

הבהרה....

אני לא מזלזל בספרות, הוא מקצוע ככל מקצוע אחר ואני בטוח שניתן ללמוד אותו בצורה מרתקת והוא יכול להיות אחלה מקצוע. עד היום לא נתקלתי במורה שלימד אותי ספרות כמו שצריך, ויש לי המון השגות על האובר-ניתוח שיש לחלק מהיצירות, שלרוב פשוט הורסות את הכיף של היצירה.

yaeltal

New member
גם לי לא היו מורים טובים במיוחד

לספרות.. במיוחד בספרות, מורים צריכים להתיר יותר חופש מחשבה ולא לדבוק בפירוש אחד ובדרך אחת של ניתוח. המורים (לשעבר) שלי למשל "לא הרשו" אפשרויות ניתוח אחרות ממה שהציעו (או ממה שהספר לימוד שלהם הציע..). אבל בכז אני חושבת שכן יש מקום לניתוחים מעמיקים של יצירות ספרות וחבל שמתייחסים לניתוחים כאלה בד"כ בזלזול (ושלא תבין אותי לא נכון- אני לא טוענת שזה מה שאתה עושה) כי הם יכולים לתת כלים ליהנות יותר מספרים, ובכלל יצירות, גם בעתיד. זה רק צריך להיעשות בצורה הנכונה ולעודד חשיבה במקום לדכא אותה...

enbalush

New member
יש אבסורד בסיפור...

"הוא התחתן עם אישה שאוהבת חיות כדי להקים גן חיות קטן בבית" אשה שאוהבת חיות לא תתחתן עם מישהו שכולא חיות ב"גן חיות קטן בבית"!

למעלה