סיפור לשבת.

סיפור לשבת.

אהההה עבדתי עליכם! זה לא יהיה סיפור במשמעות של התחלה, אמצע, סוף.גם לא עם גיבור, אנטי גיבור, קופליקט, נקודת מפנה והתרה. לא. אולי כן, נזרום עם הטקסט. אני רוצה לספר על שבת בפנימיה. מה שהביא אותי להזכר בחוויות הפנימיה הדי מודחקות מהסיבה הערכית ומהסיבה שזו הייתה די חרא של תקופה (ואם אני אומרת את זה שזה ביחס לתקופה נגיד העכשווית, אז זה אומר שהיה באמת באמת חרא.) היה הסרט "הסודות". נכון, הביקורות השליליות מאוד צודקות. זה סרט מופרך ברמות. סרט הזוי ומוזר ולא בקטע המאאגניב. אבל מה שהזכיר לי היה האינטרקציה המאוד יחודית שנוצרה בין הבנות. מוסד סגור לגמרי ללא דריסת כף רגל גברית מלבד המנהל, שהוא בדיוק כמו בסרט. נמוך שמן ומלבין.הדמויות שהופכות לדומיננטיות הן רק נשים. עולם של נשים עם מעמדות וקודים קנאה וגם תשוקה. תשוקה לא מינית אבל כן של רצון עז לזכות בהכרה או בקרבה של דמות מסוימת. של מורה או מדריכה או חברה לחדר. ובשני המקרים האחרונים מעדות אישית זה תורגם איכשהו לקשר פיזי. והלהט, הלהט הזה של המורות הן היו יותר צדיקות ומשוכנעות מכל אפיפיור, הן ירו בשטף פסוקים ומדרשים וסיפורים ומשלים והיו גם חברה'מנות אש. בטיולים השנתיים היו מטביעות אותנו בנחל עמוד וזורמות איתנו לחלוטין בארועי פורים-חיקויים שלהן וידעו להיות כייפיות עד כדי הפיכתן לדמיות די פאטיות. ובשבת בפנימיה היינו כולנו סביב השולחן עם משפחה אורחת שזו הייתה בדרך כלל משפחת שליחים מהארץ או מחו"ל שבאו לספר את סיפורן ולהדביקנו במצווה. כי זו הייתה המטרה והשאיפה לשאוף, להיות שליחה. כל השיעורים נסובו סביב זה, ההצגות, הבנות המוערכות היו בנות של שליחים. זו גם הייתה בדרך כלל אחת השאלות הראשונות בפגישה. אתה רוצה להיות שליח. מה פתאום, הרבה לפני. עוד בשלב הבירורים זו שאלת השאלות אחרי בירור המוצא האתני המדוייק. כל שבת, כיתה אחרת הייתה אחראית אירגון השבת. החל מסידור חדר האוכל משורות ארוכות, לצורת ח' חגיגית. תמיד הצורה ח' הייתה חגיגית. גם כשהמורה רצתה לעשות שיעור חברה, היא ביקשה לעשות את הצורה ח' לחימום האווירה. אבל היינו רבות מידי, וח' אחת לא הספיקה. אז היו עושים ח' קטנה בתוך ח' גדולה. וכמובן שהתוצאה הייתה מבולגנת להפליא ומלווה בהתנגשיות בין הכסאות שגררו צעקות ומלחמות שקדי מרק. עד שאיימועלינו בשלילת העונג שבת. שהוא היה ממתק שוקולד כמו קרמבו או מקופלת (נדיר. מיוחד לשבתות י"ט כסלו ושכאלה). והאיום הזה ברוב הפעמיים תפס. והכיתה האחראית הכינה גם שירון. שזה היה אוסף שירי שליחות והערצה לרבי וניגוני חב"ד ובמידה והמדריכה הייתה ליברלית גם "עולם ומלאו" של ורדיגר או "יש אמונה" של הילד המתוק והצווחן. לדעתי עמית ליסטוונג. היינו שרות אותן בדבקות בליווי תנועות ידים. שתי מכות על השולחן, מחיאת כף, הנפת זרוע ימין ב90 מעלות וסיבו כף היד משל עסקת ברגע זה בהברגת מנורה. ואחרי כך ביד השנייה. ושוב שתי חבטות על השולחן. אל תשאלו אותי מה מהות התנועות המשונות הללו. אין לי מושג. אבל כך היה. ואף התחרנו בין הכיתות מי תמציא רצף תנועות מגניב יותר. ההי לייט של השבת היה ללא ספק רגע ירידת הקבוצה להדלקת נרות. משום מה זה יצא תמיד שירדנו כדבוקה. אני זוכרת שהיו על כך צעקות אמיתיות. "אנחנו יורדות" "רגע חכו לי". ומידה ואיתרע מזלך ושכחו אותך בחדר. לא היית יורדת בגפך עד שהמדירכה בכבודה ובעצמה הייתה באה לשלוף אותך. היה סוג של פדיחה להיכנס לחדר אוכל ולחוש את כל העינים ננעצות. והן היו ננעצות. כולן בחנו את כולן. מה המגניבות לבשו, מה הטרנדיות, ובזלזול, מה הדוסיות, ועיני כולן היו נשואות לבנות י"ב שלהן היה מותר להתאפר. בדרך כלל הן היו מנצלות את ההזדמנות ומורחות על עצמן כמוויות די מגוחכות של איפור. וזה היה נושא לשיחה לפחות למחצית מהסעודה. וכמובן שהכל היה ברמזים "שנונים". ואם למישהי היה בושם, כל הקבוצה ועוד מספר מקורבות מכיתות אחרות נשאו איתן ענן של אותו ריח. יוו איזה פתאט אלוהים. מסתבר שאנשים באמת מתלבשים בשביל אנשים אחרים. אז מילא בקבוצות מעורבות, נשים וגברים מנסים להרשים זו את זה ולהיפך. אבל אצלנו הלהרשים היה את הכיתה, את המלכה של הכיתה הגבוהה יותר. אבל בלי שום תועלת מלבד הכרה. והתחרות הייתה מטורפת. הרבה יותר מבחברה מעורבת. והלחץ החברתי אדיר. ובפתח חדר האוכל הייתה עומדת המנהלת בלבוש שק. ברצינות הבגדים שלה שקיים להחריד. מהמון בדים שזורמים מכל מיני פתחים ומכסים אותה עד שהיה הייתה נראית כשטיח ששלב אריגתו נעצר מסיבה שאינה ברורה. (אווף יכולתי לפתח כאן את הסיפור של האישה שהושיעה גור שטיחים מגסיסה והעניקה לו מעמד. ) ובירכה את הנכנסות בברכת "שבת שלום" לבבית עם חיוך ענק ובמבטא אנגלוי-סכסי מודגש, תוך כדי שעיניה העכבריות סוקרות את המבורכת מכף רגל ועד ראש. ולא לצרכי התרשמות. ואז היית חוזרת לחדר, מחליפה את החולצה המידי אדומה/פתוחה/אינה משורוולת דיה. וממתינה למדירכה שתבוא לאיים עליך שאם לא תגיעי עכשיו את לא יוצאת מהבניין שבוע. וכל זה עוד בכלל לפני התפילה.

Patrick kim

New member
יפה יפה אולי איזה תיאור חי על מלבוש

ורכילות בצד הנשי בארועי שמחה חרדית?קנאת אשה בירך חברתה ומה מרננים על החתן כלה?

את כותבת מאוד יפה.

ממש אפשר להרגיש כאילו הייתי שם. מאוד נהניתי לקרוא אותך. ולכן אני רוצה המשך. אז הנה ההמשך. לתפילה הייתה נבחרת חזנית. היו כמה קבועות (ואני בינהם, אלא מה? נסו למצוא עוד בנות שאינן מסתבכות בשבירת השינים בפסוקי "כגוונא לאהון מתייחדין בלאו אוף הכי" .איו אחריות לנוסח. בכל אופן עבר זמן. ואת תאי הזיכרון הבלתי שרופים שלי, אני מנסה לנצל למטרות זכירת שירי יונה וולך ויהודה עמיחי. עם הציבור הקדוש הסליחה) לרוב הן היו המובילות החברתיות. הקולניות ובאופן מוזר או לא חביבות המורות. אז היה את תפילת קבלת שבת. שהחלה בשירת "ידיד נפש" אז סימבוליקה עשתה לי את זה. וזה היה רגע יפה. לשמוע את כולן שרות את "ידיד נפש" המרטיט (אז גם הורטטתי בקלות. בעיקר מתפילות והתוועדויות. אבל גם משיחות מוסר והתחזקות. שהיו בשפע.) ולראות את שקיעת יום שישי. בצפת יש את השקיעות היפות ביותר. את ראש המשפחה האורחת ובניו שאינם מורשים לשמוע שירת נשים. היו מגרשים לבית הכנסת הסמוך והם היו שוהים בחדרם עד שסיימנו להתפלל. ואז קידוש. ולאחריו ארוחת שמן. שמן ודגים שמן וירקות שמן ומים וירקות. שמן ועוף שמן ותפוחי אדמה לפתן אננס. במהלך הארוחה לאחר שהאורח המכובד היה נושא דבר תורה (מרטיט) בעל מסר חד וברור ואומר איתנו "לחיים" ו"יחי" ומספר עד כמה זה מרגש ארותו לראות בנות חסידיות יושבות ככה וממש מרגישים את הרב'ע באוויר. (כשאתה מת קל לך יותר להיות באוויר. לתשומת לב הרבי. הגיע הזמן שתשלים עם עניין המיתה). ואז שוב יוצא לחדרו. כדי שנוכל לשיר. אחרי סשן בן כשעה של שירים. או שקצה נפשו של האורח בהמתנה וזעקת המדריכות "ששששש" היו מתגברות על הזמרה. הואהיה מזכה אותנו בברכת המזון. זה מוזר כי בפנימיה הקפדנו על מים אחרונים. לא שמתי לב שבבית הורי נשים הקפידו על זה. אבל בפנימיה זו הייתה חובה כמו מים ראשונים. גם בנטילת ידים ראשונה היו מעמדות. המקושרות היו נוטלות במטבח ומנגבות במגבות נייר. היתר נאלצו לעמוד בתור ולנגב את הידים במגבות מיוזעות. אווף המגבות של חדר אוכל. הן היו תמיד רטובות מאוד ומסריחות מאוד. אחרי הסעודה, הייתה התוועדות. בה האורח היה מסב עם אלו שרצו ומלמד אותן "שיחה" של הרבי. (שאלות על מושגים בסוף) ואחר כך מפליג בסיפורים כיד הטובה או עד שהגיעו תורניות הבוקר ואמרו "סליחה הרב אנחנו צריכות לסדר פה". אלו שהגיעו היו בדרך כלל הדוסיות האמיתיות. או כאלה שמושא הערצתן הייתה מגיעה והן חפצו להשביע את רצונה/לשבת עימה כתף אל כתף ואולי לזכות אחרי ההתוועדות בשחנ"ש ארוך אחד על אחד. ( חמישה כוכבים בסולם העליבות. אבל זה הגיוני בתנאים ההם ובגיל ההוא) והם היו מספרים על הרבי. על השליחות, על הניסיונות האישים שלהם. ובדרך כלל קישרו את הכל לנשים שלהן. בלי הרבנית בעצם שום דבר לא היה קורה. מאחורי כל שליח מוצלח עומדת אישה פריארית שהחליטה להנשא לקהילה שלימה. להמיט על עצמה חיים של ציבוריות כמעט ללא תמורה. ילדים שלא רואים אבא. אישה שלא חווה בעל. אבל זו הבחירה שלהן ומה אני אגיד בכלל. הרי הכי רציתי בעולם להיות כזו. אשת חבר. למחרת היו מקימים אותנו לאמירת תהילים. כי כל שבת מברכים היינו בפנימיה. והיינו צריכות לסיים את כל ספר התהילים לפני התפילה. בכיתה י"ב שכבר זרקנו זין כללי ושום מדריכה בעולם לא היה בכוחה להפריד ביננו לבין השמיכה. הבעיה בשבת הייתה שאי אפשר היה להחריש את האוזניים עם מערכת הכריזה שהנפיקה את מיטב שירי "פרחי מיאמי". גם לא להתברטל עם צרור מפתחות מרשרש ישר לאוזן. בגלל ההלכה שאין להשתמש בכלי שלא לצורך גופו או מקומו או משהו כזה. אז היא הייתה מנסה להסיר את השמיכה. אבל אנחנו היינו יותר חזקות. אז היא קראה לרב. והוא מפאת קדושתו ומפאת חוסר הצניעות שמאפיין את השינה. לא הרשו לנו לישון עם מכנסיים. דבר אידיוטי בעיני כי אין כותנת בעולם שאינה מתרוממת ומסתובבת ומסתבכת על הגוף. ויצא שכרנו בגילוי ערוותינו המתפתחות. אז הוא נעמד מחוץ לחדר וקרא תהילים בקול גדול. עד שהעדפנו לקום ולעטות על עצמינו את בגדי השבת המקומטים (אסור לקפל בשבת, זוכרים. פאק. איזה סרטים הואכלנו לתיאבון) מאשר לשאת את הזוועה המזמרת. התפילה הייתה ארוכה ומייגעת. על מנת שגברברי השכונה לא ישזפו עינהם בבנות החיל, אורגן מניין בחדר האוכל. מחיצות בית חולים הפרידו בין עזרת הנשים לקיטון הגברים. אני חושבת שזהו בית הכנסת היחיד בעולם שבו מספר הנשים היה כפול 10 ממספר הגברים. הרב היה מסתובב ביננו ובולש אחר זו שחלמה ולא הפכה את הדף בסידור בסיכרון עם החזן היבבני. הוא היה חזן גרוע החזן ההוא. היה לו קול בלתי נעים. קול של קרש המרוח בחמאה דנית עם נגיעות קימל שהתבטאו בהדגשות מוזרות של מילים. לא במקום ולא בזמן. ואבוי לאותה בריאה בנפשה שתחת מילמול תפילת השחרית הפליגה בדימיונה אל שיעורי הבית הבלתי מוכנים במתמיטקה. הרב היה גוהר מעליה, "איפה אנחנו" היה שואל בקול רם. האומללה היתה מחפשת. והוא היה חוטף את הסידור, מדפדף את כמות הדפים הנדרשת. ומחזיר את הסידור לבעלתו ופוקד עליה לזוז על המילים עם האצבע ולהתנענע. חשוב להתנענע הרי כתוב "כל עצמותי תאמרנה". וכל המתנענעת בקצב מוגבר ובזוויות רחבות. הרי זה משובח וגם נראה חסידי. וזה בעצם הכי חשוב, להיות "א חסידשע מיידלע" או "אחות התמימים" (שוב, שאלות בסוף). בזמן שמכרו את העליות. היה יוצא שוב אותו רב מנייאק שנהנה לתפוס בקלקלה, וכדי שהנשים לא תשתעממנה כשהגברים מתעסקים בענינים שלהן, הוא היה חד לנו חידות מפרשת השבוע. ככה אפשר היה לדעת מי בחורה רצינית שהקפידה על חת"ת כולל רש"י. ארוחת השבת תמיד הייתה מגעילה. גוש חום המתקרא חמין שאף אחת לא נגעה בו. כל שאר האוכל היה שאריות מיום האתמול ואוכל שקורר במקרר תעשיתי חובה עליו לשאת ריח דוחה במיוחד. לגמרי הטעם אינני יודעת כי לא ניסיתי. כל זה גרר ארוחות פיראטיות של קרקרים וסלטים מקופסאות. גם כן נוצרו מעמדות ברורים. אלה שהיה להן כסף ואלו שהיו צריכות להיות מאוד חברהמניות ושוות חנופה. אני השתייכתי לקבוצה השניה כי אבא'לה שיהיה בריא דגל במדיניות הקיצוב. כלומר, שנתן לי כסף לנסיעות ותו לא. את הבגדים שלי הייתי קונה מכסף שהרווחתי בניקיון "חדרי החולות" שאלו היו שני חדרים שאליו היו נודדות הבנות שחלו. כי בשעות הלימודים הייתה אם הבית נועלת את החדרים. אחרי האוכל היה כלום. שיעמום אדיר. אני זוכרת שבשלב התחזקותי מסויים החלטתי לא לקרוא ספרי חול בשבת. ללמוד למבחנים גם במקצועות קודש היה אסור. מכין מקודש לחול . אז ישנים. תנסו להזכר בכמיות השינה האדירות שהיו לכם בשבתות. ככה זה כשאין מה לעשות. ישנים והרבה. במוצאי השבת האורח היה עושה הבדלה. ואז מתחלקים לזוגות לאמירת "ויתן לך". ולאחר מכן היינו רואים סרט של הרבי לכמה דקות בהתאם ללוח השנה. בתקופת החגים את הרבי יוצא לסוכה. בסתם מוצ"ש, חלוקת דולרים או שוב ושוב את הקטע בו האיש הזקן ההחולה והמשותק "מהנהן" בראשו לקהל המאוקסטז ששר לו "יחי". ככה בשביל להתחיל את השבוע בראש טוב.

מובחרת

New member
את כותבת מאוד יפה.../images/Emo41.gif

ממש אפשר להרגיש כאילו הייתי שם. מאוד נהניתי לקרוא אותך. ולכן אני רוצה המשך...
לא מזמן, נתבקשתי לברר אינפורמציה (לצורך שידוך)- על בחור חב"דניק. בין השבחים הרבים שההוא "שפך", ציין, כי הבחור לומד כל יום "רמב"ם, בלה בלה בלה ו - - - "חיט"ז". כולי עמוסה שבחים, פניתי לדווח את ששמעתי. להפתעתי, כשאמרתי "חיט"ז", נרשמו פרצי צחוק עזים! מסתבר, שעשיתי מ"חת"ת", "חיט"ז"... כמובן: " חומש, תהילים ו..? פרח לי מהראש שוב.

rigoletto111

New member
אויש, את כותבת מעולה../images/Emo70.gif

תודה, טוב להזכיר לנו למה יצאנו משם. מה שרץ שם היה ממש פולחן אישיות של המשיח, אה? אצל נזירות נוצריות, מושא התשוקות המיניות הוא לרוב יש"ו. מעניין לחקור אצל חב"דניקיות כמה פנטזו על הרבי. אבל העיקר שהקרינו לכם סרטים מרתקים.

אני מאוד אוהב לקרוא את מה שאת כותבת

יש לך כתיבה אמנותית ויפה עד למאוד ! האמת שאני מאוד מקנא שיש לך את הכישרון הזה. תמשיכי כך !

יקירתי

את לא נוסעת מפה לפני שאת חותמת על חוזה שמחייב אותך לשלוח לנו אחד כזה כל שבוע גם מלונדוןןןןןןןןןןןןןן. שתהיי לי בריאה,יא מוכשרת אחת.

בתש1

New member
וואו..מדהים..

זה מדהים עד כמה התיאור שלך דומה לפנימיה האשכנזית בה אני הייתי.. כנראה שבסוף כולם אותו הדבר..

אליזד

New member
עוד!!! ומהר

מתבחששת, אני לא הייתי מתנגד למנה כזו פעמיים בשבוע. מעולה שבמעולים. אל תחשבי פעמיים לפני החלק הבא.

soelistit

New member
המאה העשרים???

נשמע כמו חשכת ימי הערביים בעת דמדומים..... מעודד לשמוע שהתאור ההזוי והמאלחש כל אינסטיקינט בריא, החוסם עורקים במעברים של סנס - במגמה להפוך אותם לקומונ-ה.... שהדאון של הלייב או של הדיי - אינו דיי נמוך כדי לזכות לכפוף במדרגה אחת בסולם שראשו שואף... לתחתית..... וכך נותר לי לאחל לאחותנו המלבבת - לא עוד אלפי יבבה - שאי קולך אחותנו - והרויחי אלפי רבבה....

אח נוסטלגיה. וזה בלי להיות חב"דניקית

ובלי לגדול בפנימיה, למעט שנה אחת לפני הצבא. אבל הכל תקף. כולל, ואולי בעיקר, התשוקה. גם הפיזית. אצלנו, כיוון שהבנות נטו ככלל, לוותר על פרטי הדת בשלב מוקדם יחסית, האווירה המינית היתה חמורה לפרקים. יש שהסבו את זה על הגברים שחיכו על הברזלים מחוץ לבית ספר - עד שהמנהלת לבושת השקים הצבעוניים אסרה את זה באיסור חמור והבטיחה שתזמין משטרה - ויש שהסבו את זה על נשים. בענייני יחסי מורות תלמידות ידוע לי רק על מקרה אחד ודאי. אבל אני מנחשת לגבי עוד כמה. זו אחת הסיבות שהצלחתי להתחבר ל"שעשני כרצונו" של יעל משאלי. היה קטעים.

גורי6

New member
במקרה נתקלתי...

גלשתי לי להנאתי. אני אישה דתית. לא חשבתי מעולם להיות חילונית. מה שאת מתארת נשמע כחוויה מאוד כיפית איך הצלחת לקבל כזה רושם שלילי מחוויות השבת הללו (אצלנו לא היו כאלה בכלל)?

uri80

New member
מן הסתם בגלל שנולדה במשפחה אחרת משלך

גדלה במקום אחר ממך וחיה חיים אחרים משלך. הגיוני, לא?

למעלה