כוורת
טוב, אז יש לי כמה דברים להגיד על כוורת ועל סנדרסון בפרט: אם מקשיבים לדברים המוקדמים שסנדרסון עשה אי אפשר שלא לקרוא להם חתרניים וחדשניים לשנים שבהן הם נכתבו. "הסיפור המחריד על הילד מברזיל" היא יצירה זאפאית נועזת ומעניינת, גם אם קצת מפורזת ובוסרית. נכון שההומור המופרע של סנדרסון מתבלט, אבל צריך להקשיב למוזיקה כדי להבין שגם לה היה חלק משמעותי. האופרה "סיפורי פוגי" היא קטע פרוגרסיבי לחלוטין, וכדאי להקשיב בתשומת לב לקטעים האינסטרומנטליים, כי שם הגיטרה של סנדרסון מנסרת את הלילה ויש שם לא מעט הברקות וסולואים מעולים. אבל מכל הדברים שסנדרסון עשה לפני כוורת הקטע החדשני והמעניין מכולם (גם אם לדעתי הוא פחות טוב מ"פוגי") הוא "התמנון האיטר". קצת רקע למי שלא יודע: ב1972 הקליטו סנדרסון ואולארצ'יק את "התמנון האיטר" עם תזמורת רשות השידור, מאוחר יותר הם נסעו ללונדון כדי לנסות לעניין חברות תקליטים עם הקטע. בלונדון הם הקליטו המשך אינסטרומנטלי שניפח אותו ל30 דקות של מעברים וקטעים שהפכו עם מילים ל"משה כן משה לא" ו"האיש הכי מהיר" (במקור הוא מושר באנגלית). היצירה "התמנון האיטר" היתה כנראה אחד הניסיונות היחידים בעולם (!) לשלב רוק ומוסיקה ערבית (שימו לב: לא מזרחית-ערבית). ההצלחה, כצפוי, לא היתה. מתוך הכישלון הזה סנדרסון החליט לזנוח את הכיוונים האוונגרדיים ולכתוב רוק-פופ בעברית, וכך גם הוקמה כוורת. וכמה דברים לגבי כוורת: לגבי הטקסטים, סנדרסון תמיד כתב בכוורת טקסטים מז'אנר שנקרא "נונסנס". הרעיון של נונסנס הוא חוסר הגיון, משפטים משולבים אחד בשני, משחקי מילים וכד'. לפרוגרים בינינו-גם ג'ון אנדרסון כתב בצורה דומה. נכון שאצל כוורת לא זוכרים כמעט את העיבודים וכשנזכרים בכוורת מזמזמים את הטקסטים ולא את המעברים, הסולואים או הפתיחות, אבל אני ממליץ לכם להקשיב לעושר המוסיקלי ב"סיפורי פוגי", לז'אנרים והכלים המיוחדים ב"פוגי בפיתה", ולגיוון הסגנוני ב"צפוף באוזן". אפשר לזלזל בהומור, בגישה של כוורת שתמיד נראתה נחותה לצד תמוז ה"חשובה" (ושלא יתברר לא נכון-"סוף עונת התפוזים" הוא אלבום הרוק הטוב ביותר שיצא בישראל מאז ימי אברהם אבינו וזאת דעה מוצקה מאוד אצלי), אבל אי אפשר לקחת את הכישרון הבלתי מבוטל של 7 חבריה. העיבודים של כוורת תמיד היו עשירים ומלאים ביצירתיות. כאוהד גדול של כוורת אני תמיד אאלץ להתווכח עם אלה שלא יכולים לסלוח לכוורת על שהיתה כל כך ישראלית. אני תמיד אומר שאין מה לעשות-"אדם הוא תבנית נוף מולדתו" (אמר את זה עוד ישראלי אחד). הם לקחו את המבנה של הלהקה הצבאית ויצקו לתוכו את הרוק שעליו הם גדלו ואהבו, מה שזוכרים לה זה את "סיפור המכולת", "אנשי הארון", הצחוקים והדאחקות, ומעדיפים לשכוח את הסולו אורגן של "שיר המכולת", קרב הגיטרות הנפלא של "יוסי מה נשמע", המוג המגניב שפותח את "גולית", הסולואים הג'אזיים ב"ככה היא באמצע", הסולו גיטרה החד-פעמי של "אוכל ת'ציפורניים", העיבודים המרשימים כל כך של "למרות הכל" ו"הבלדה על ארי ודרצ'י" ועוד ועוד ועוד... לסיכום: אני תמיד חושב שמתנכלים לכוורת בגלל העובדה שהם לא לקחו את עצמם כל כך ברצינות, והעדיפו לתבל את המוסיקה בצחוקים והומור. חוץ מזה, ההצלחה המסחרית הגדולה כל כך הרחיקה מהם אניני טעם (טוב, אם הם כאלה מצליחים הם חייבים להיות רדודים...). בקיצור, מדובר באחת הלהקות החשובות שהיו בארץ, ובמקום שהוליד 7 ענקים בארצנו הפצפונת.