סין ודיקטטורה

dragonpath

New member
סין ודיקטטורה

אחרי 15 שנה בסין, ואחרי לימוד מעמיק של החיים בעיר ובכפר, של פערי התרבות העמוקים שבינינו ובינם, ובמיוחד של ההשפעה של תרבות שלטון קונפוציאנית שכבר מובילה את סין יותר מ-200 שנה מאד האן וו די ועד הו דזין טאו, אין ברירה אלא להודות כי מעבר של הסינים לכל שיטה שהיא לא שיטה ריכוזית היררכית שבה מגלגלים אחריות ומבצעים פקודות נדונה לכישלון אנרכיסטי סטייל רוסיה. ואני לא מדבר על הצעירים בשנחאי ובייג'ינג, אלא על כמעט מיליארד חקלאים ועוד 200 מיליון סינים שעדיין חיים את מה שהיה ועדיין לא בנויים מנטאלית לחקות גם את שיטת השלטון המערבית. יש הבדל בין ג'ינס ומקדונלד'ס לבין שיטת חיים שמשנה את צביון החיים שלך בין לילה. מה שכן הכי מצחיק זה כל הישראלים הקולוניאליסטים שצועקים על הסינים שהם צריכים להחליף את הכתב דחוף! שינסו הם לכתוב מאמר בעברית עם סוגריים באנגלית ששוברים שורה
יום טוב יונתן

OferChina

New member
מסכים לחלוטין

הגדרת נכון את המצב...וההסכמה מצידי היא לא מתוך התנשאות וביקורת על השיטה הסינית..אלא מתוך הבנה והערכה לשיטה הסינית שיודעת לקחת את הדברים לאט לאט ומנסה למנוע זעזועים מיותרים. המילה דיקטטורה קצת קשה לי ...יש דברים בסין שהם דמוקרטיים בהרבה מאשר בישראל. man man lai חג עצמאות שמח מסין הרחוקה. עופר.

GnomeBubble

New member
ואני לא מסכים

ואני גם לא בטוח ששניכם מסכימים על אותו הדבר (לשפר דברים לאט לאט זה לא אותו הדבר כמו דיקטטוריה לנצח...), אבל זה כבר משהו אחר. אם סין גדולה מדי בשביל דמוקרטיה, אז אפשר לחלק אותה למספר מדינות קטנות יותר שיהיו דמוקרטיות. נגיד מדינות בסדר גודל של ארצות הברית (300 מיליון תושבים)? אם הסינים לא מוכנים תרבותית לדמוקרטיה, הם בסך הכל במצב בו היו רוב העמים הדמוקרטיים בעבר. ערכים ליברליים יכולים לחדור לאיכרים ולבסוף הם "יהיו מוכנים". כמובן שבשביל זה הממשלה צריכה להיות מעוניינת בהחדרה של הערכים האלה. זאת לבטח לא בעיה של התרבות הקונפציאניסטית בכל מקרה - טאיוואן קונפוציאניסטית לא פחות (ויש שיאמרו הרבה יותר) מסין, ובכל זאת היא מצליחה להסתדר לא רע בתור דמוקרטיה בשנים האחרונות. כנ"ל לגבי דרום קוריאה. אם הסינים לא מוכנים גזעית לדמוקרטיה, אז אנחנו פשוט צריכים להזריק להם כמה גנים אריים טובים של עיניים כחולות, ואז הם בטח יראו לנו איזה דמוקרטיה יפה הם יכולים להקים... בקיצור, אני לא רואה שום טיעון שמסביר באמת למה דווקא הסינים לא מוכנים לדמוקרטיה יותר מאשר בכל מקום מחוץ לעולם המערבי. מן הסתם זה לא יהיה קל, אבל זה אפשרי. ולגבי רוסיה, נראה לי שהדבר האחרון שאפשר לומר על המשטר של פוטין זה שהוא אנרכיסטי.
אם כבר, נכון יותר לבקר אותו מהכיוון השני, שהוא אוטוריטרי מדי, אבל עם כל הצרות שיש ברוסיה, נראה לי שהיא עדיין קצת יותר דמוקרטית מסין...

ואני דווקא לא מסכים בעליל

15 שנים בסין כנראה השכיחו ממך כמה דברים. שני המיכשולים הכי גדולים שניצבו מול הדמוקרטיה לאורך ההיסטוריה הם דתות ואצולה. מהבחינות הללו סין הרבה יותר בשלה לדמוקרטיה מהמון מדינות שאני מכיר. בייחוד בהשוואה למדינות המזרח התיכון (ושיהיה לארה"ב בהצלחה עם עיראק..., זה פשוט לא הולך לקרות). בעיניי היא אפילו יותר בשלה מישראל, המדינה היהודית והדמוקרטית שבקושי מצליחה ליישב בין שני העקרונות הסותרים האלה. בסין אין צו אלוהי או קיסר ששולל את שלטון העם. הערכים הקונפוציאנים שמחדירים במערכת החינוך הסינית מכינים את העם הסיני לדמוקרטיה, הרבה יותר ממערכת החינוך התורני שלנו למשל. המיכשול שעומד בפני סין הוא בעיקר לוגיסטי והוא הרבה יותר קטן מכל מכשול רעיוני. מי שלא מוכן לדמוקרטיה בסין זה לא העם, אלא המפלגה שאינה מוכנה לוותר על כוחה. העולם כולו ראה את זה ב-1989. תן לסינים קצת יותר קרדיט, הם מצליחים לחקות בהצלחה מן המערב דברים לא פחות מסובכים מדמוקרטיה.

renjintso

New member
ואני דווקא מסכימה איתך בעליל

לא רואה שום מניעה עקרונית שסין תהיה דמוקרטיה. רק הסתייגות אחת: כדי שזה יקרה, הסינים צריכים לרצות את זה, ונראה שכרגע (פרט למיעוט קטן), הם לא ממש לחוצים על העניין.

dragonpath

New member
קצת סדר ../images/Emo13.gif

אז ככה קודם כל, אני ממש לא רואה את עצמי בר סמכא כדי "לקבוע" מה "טוב" לסינים. כל מה שאני אומר מבוסס על 15 שנה של תצפיות בחברה אותה אני עובר לאורך ולרוחב. אני בא במגע עם אינטלקטואלים ועם תעשיינים עשירים, כמו גם עם איכרים ומלצרים, פועלים ופקידים, עצמאים ושכירים. זה חלק מהעבודה, וזה מאפשר לי אולי סוג של מבט רחב על החברה הסינית. בנוסף, בגלל ההתעניינות המעמיקה שלי בהיסטוריה הסינית, אני מאמין שיש קשר בין הפסיכה של העם הסיני שהתפתחה במהלך השנים לבין התהליכים שמתחוללים היום בחברה הסינית. הקונפוציאניזם הוא בסיס הקיום של החברה הסינית. גם אם לא יודו בכך בגלוי (והם כן), הקונפוציאניזם הוא הדבק האידיאולוגי שמחבר בשלב הזה בין חלקי סין השונים. כמובן שגם הרצון להיות חלק מהחלום הסיני החדש של התעשרות שמאפשר לסינים לתת סיכוי לממשלה המושחתת והרקובה שלהם. אבל מה שמאפיין את הקונפוציאניזם הוא מה שבסופו של דבר יהיה מה שהסינים יחפשו בכל סוג של שלטון חדש: סדר, ארגון והיררכיה. מספיק לראות איך כל סיני מגלגל אחריות, משתמש בהיררכיה לצרכי התנערות מאחריות כדי לראות עד כמה זה עמוק. כשאני מלמד אנשי עסקים לבוא במגע עם הסינים, זה הדבר הראשון שאני מלמד אותם: לזהות את מעגלי ההיררכיה והאחריות. אלו חלקים בלתי נפרדים מהמסורת הקונפוציאנית. לכל אחד יש מקום, ויש כאלו שאומרים מה לעשות ויש כאלו העושים מה שאומרים להם. האדם הוא חלק ממכונה חברתית החשובה יותר מהאינדיבידואל. אנחנו חיים בחברה אינדובידואליסטית, הסינים מעולם לא היו חלק מעולם כזה. גם אנחנו למען האמת איבדנו לחלוטין את החזון האינדיבידואליסטי לטובת חזירות אגוצנטרית ואגואיסטית, ועוד קוראים לזה "אינדיבידואליזם"... אם קיינס וסמית' היו רואים מה עשו מהתורות שלהם, כבר מזמן היו מבקשים לממש את הקארמה שלהם כאן ועכשיו, ולהתנער מכל אחריות למפלצת שהם יצרו, אבל זה לא העניין כאן. דמוקרטיה היא לא שיטה שלטונית. היא קונספט חברתי קשה להבנה, ועוד יותר מזה ליישום. דמוקרטיה היא צורת חיים המצלה על המיעוטים בצל כוחו של הרוב. אתם באמת רואים את סין מעניקה מחסדה לטיבטים, לאויגורים, לחווי ולמונגולים כמדינה "דמוקרטית"? מה באמת יכולים הסינים לעשות עם דמוקרטיה? והכי חשוב: מה באמת למדנו מיוני 1989? שהסינים הם עם בשל לדמוקרטיה? למה? כי הם יצאו להפגנה והניפו פסל שמופיע בכניסה לניו יורק כסמל? אני מציע לכל אחד מכם ללמוד היטב את אירועי טיאן אן מן, ולראות עד כמה היו הסינים ברי מזל שהסטודנטים לא השיגו מה שרצו. למען האמת, הם בכלל לא רצו שום דבר מוגדר. כשדנג שיאו פינג הזמין אותם לתצוך הפרלמנט, הוא עשה זאת בדעה אחת נגד לי פנג ואפילו נגד וון ג'יא באו, אליל הסינים. וזה למה? כי כי זה בעצם שירת את מטרות הסטודנטים לקרוא תיגר על השלטון. ומי שמכיר את הרעיון של "מנדט השמיים", יודע שעם הזכות לקרוא תיגר על השלטון, מלווה גם האיום של חוסר ההצלחה, שבעצם מעיד על כשרותו של השלטון
. כשדנג שיאו פינג הזמין אותם לפרלמנט, הוא בעצם נתן אישור לעצם הלגיטימיות של קריאת התיגר שלהם. בדמוקרטיה יש מקום ללמוד איך לנצל מצבים דיפלומטיים, כי הדמוקרטיה כעיקרון היא לא הליכה על הקצה. בשביל זה יש דיקטטורות ופשיזם. דמוקרטיה היא אמנות הפשרות, כואבות ככל שתהיינה. כי בחברה שבה השונות והדינמות הן השולטות, רק הפשרה היא המוצא היחיד. אבל הסטודנטים היו מורעלים מהכוח ומהרוח שנשבה בגבם. הם בכלל לא הבינו מהי דמוקרטיה, וכל מה שעניין אותם זו תחושת הכוח שפעפעה בהם. לא הייתה להם אידיאולוגיה, כי הם היו בסך הכל קיבוץ של תנועות שונות שהתקבצו יחד לאותו מקום תחת הצל של אותו רעיון. אבל הרעיון הזה לא היה מגובש כלל, אלא עשוי רסיסים רסיסים מכל מיני רעיונות שהם אספו תוך כדי. וזה מה שאני מנסה לומר כל הזמן: דמוקרטיה היא דבר נלמד. זו תפיסת חיים ודרך חיים שלעמים שאין להם ניסיון בה יש סיכוי סביר שיהפכו אותה למשהו אחר לגמרי. מישהו מנסה לדמיין את העם הסיני מתקיים ללא היררכיה מסודרת? את הסינים מתחילים את היום שלהם מבלי שמישהו יארגן להם אותו, את החיים בסין בלי 规定? כך שזה מאד יפה להגיד "דמוקרטיה לסינים". אבל אולי כדאי קודם לבחון בקפדנות את המושג ולראות איך הוא משתלב במסגרת החיים הסינית. לי אישית נראה שזה לא ממש מתאים. אולי אני טועה. ואולי זה נראה מתאים למי שחי בסביבה מסויימת. אבל צריך לזכור שמדובר בארץ ענקית שבה מיליארד איכרים ועוד מאות מיליונים של עירוניים למחצה שלא ממש משכילים כמו אלו שאתם עובדים איתם או לומדים איתם. יום טוב יונתן

כרגע אין להם סיבה להיות לחוצים על דמוקרטיה

הסיני הממוצע יכול להיות מאוד מרוצה כרגע, המדינה שלו מתפתחת בתנופה. החברה מתעשרת ורמת החיים שלו עולה בהתמדה. למה לו להתחיל לסכן את כל זה ולערער את היציבות. כתבו על זה בניו יורק טיימס: http://hagigit.blogli.co.il/archives/124 חוץ מזה יצא לי לנכוח גם בהרצאה שעסקה בדיוק בנושא הזה: http://hagigit.blogli.co.il/archives/123 לעניות דעתי אתה מקצין טיפה את הדברים ומכתיבך נובע שדמוקרטיה זו מילה נרדפת לאנרכיה וההפך מהיררכיה. יש כל מיני שיטות ליישם דמוקרטיה. כמו שיש כל מיני שיטות ליישם קומוניזם/סוציאליזם.

renjintso

New member
יונתן, בחייאת

אתה לא הבנאדם היחיד בעולם, או אפילו בפורום, שיצא לו לדבר עם איכרים סינים. דמוקרטיה היא לא שיטה נטולת היררכיה, סדר וארגון, ובטח שלא נטולת 规定. אם דמוקרטיה היא אמנות הפשרות, למה היא לא מתאימה לסינים, שהם מאמינים גדולים בפשרות? לגבי הסטודנטים בטינאאנמן אני נוטה להסכים איתך. לגבי הממשלה "המושחתת והרקובה", הסיבה העיקרית שהסינים סובלים אותה היא שבסך הכל זאת ממשלה פשוט מצוינת שמנווטת את המדינה הזאת בצורה מרשימה ביותר. מה יקרה כשיהיו בשלטון אנשים פחות מוכשרים? קשה לדעת.

happydog23

New member
אני מצטרף למקהלת האי-הסכמה

לא חסרות דוגמאות בהיסטוריה המאוד קרובה, של מדינות ועמים שהיו אנטי-דמוקרטים בעליל והפכו לדמוקרטיות די מוצלחות. הכי בולט - יפן וגרמניה. אתה חושב שמישהו לפני מלחמת העולם השניה/ראשונה היה מגדיר את העמים ביפן או גרמניה כמתאימים לשלטון דמוקרטי? הגרמנים עם ההיסטוריה הארוכה של שלטון אוטוריטי חזק, והיפנים עם הקיסרות ו/או הסמוראים? אני בטוח ששגרירנו היפני יוכל לספק יותר מידע בעניין... דמוקרטיה יכולה להיות שלטון מאוד מסודר והיררכי - זה תלוי במאפייני העם. אצלנו אין סיכוי לכזה דבר (לטוב ולרע), אבל תראה את ארה"ב עם המשטר הנשיאותי והסמכויות הנרחבות שיש לנשיא, או את שוויץ (שהיא בכלל מדינת משטרה במסווה), שם בגיל 10 מערכת החינוך מחליטה בשבילך לאיזה כיוון אתה מתאים בחיים ולאיזה בתי-ספר תלך עד לבגרות. לגבי הכפריים, פגשתי די והותר כפריים שהיו חכמים לא פחות מעירוניים. חסרי השכלה פורמלית אולי, אבל בכלל לא טיפשים. התירוץ של הכפריים הוא די שחוק לטעמי - בהודו יש כפריים לא פחות בורים, והם עדיין דמוקרטיה. אנשים שמצביעים בלי להבין יש גם במקומות הכי משכילים. ואגב, סטודנטים שמפגינים בלי להבין על מה הם מפגינים זה די ההגדרה של הפגנות סטודנטים - בכל מקום בעולם. אני מסכים שדמוקרטיה בסגנון מערבי, סיכוייה להצליח בסין קלושים. המזל הוא, שיש גם כמה דמוקרטיות לא מערביות וקונפוציאניות שדי מצליחות. כמו בהרבה דברים, אני מסכים עם רחל שהשלטון המרכזי, בכמה עשורים האחרונים, הוא שלטון טוב יחסית ומוצלח עבור הסינים, לכן אין להם מוטיבציה לרצות לראות שינויים מרחיקי לכת. רק כאשר יהיה לחץ מלמטה נוכל לראות שינויים לכיוון יותר דמוקרטי, אבל אני חושב שהשחיתות והסיאוב בשלטון המקומי ובעסקים מפריעים הרבה יותר להתפתחות דמוקרטית מאשר ה"פסיכיות" של העם הסיני.

guanyin

New member
כנ"ל

לא מבינה איך הצלחת לקשר בין השפעה קונפוציאנית ואנרכיה רוסית. גם כמו שציינו קודמי - עבור מדינות אחרות הקונפ' לא היווה מכשול לכינון דמוקרטיה. לא נראה לי רלוונטי אם כפריים או עירוניים יותר חכמים, אבל ההרגשה שלי היא שרב הסינים בכל המגזרים לא מעוניינים בהחלפת השלטון המרכזי. ויותר מזה - השלטון המרכזי הדמוקרטי והנאור במדינתנו הקטנה, מצומצמת האזרחים והלא קונפוציינית בעליל מצטייר לי כהרבה הרבה הרבה יותר מושחת מהשלטון הסיני (המרכזי). אני כן מסכימה איתך שלא הייתי רוצה לראות את הסטודנטים של טיין אן מן מנהיגים את סין... אבל בלי שום קשר - ברוך הבא לפורום!

renjintso

New member
או, לפחות מישהי פה זוכרת את הנימוסים שלה

לא יודעת אם המיתוס הזה שהשלטון המרכזי לא מושחת מחזיק מים. מה זה השלטון המרכזי בכלל? הפוליטבירו? מועצת המדינה? הועדה הפעילה? כל המנגנון הממשלתי בבייג'ינג? וון ג'יה-באו? לפחות חלקם בהחלט מושחתים, ועל אחרים אנחנו לא יודעים (ואף פעם לא נדע). מה שכן, יש לסין הנהגה אחראית. שחיתות ואחריות לא בהכרח סותרות. עוד משהו על מה שעמית אמר: אני כן רואה בסין המון, כלומר המון המון המון, לחץ מלמטה. רק שהלחץ הזה לא מתמקד בדרישה לזכות הצבעה. אולי כי זה נראה לאנשים משהו ערטילאי מדי והם לא ממש משוכנעים מה יצא להם מזה. יש המון לחץ למשל להעניש פקידים מושחתים ברמה המקומית, יש לחץ בנושאים של איכות סביבה, התנהגות של המשטרה, דברים שאולי רוסו לא כתב עליהם כלום אבל הם משפיעים ישירות ומיידית ובצורה חזקה על החיים של כל אזרח. את מה שקרה בטיאנאנמן אי אפשר לנתק ממה שקרה במקביל מחוץ לסין. בסוף שנות השמונים היה ברור שהדמוקרטיות המערביות והקפיטליזם ניצחו ניצחון מוחץ. היום זה הרבה פחות ברור, וגם זה משפיע על המוטיבציה של הסינים לדרוש דמוקרטיה.

OferChina

New member
ואני שואל :מה חשובה ההגדרה, אם העסק פשוט עובד

ולא סתם עובד, עובד מצויין...מה חשובה ההגדרת השלטון אם לאנשים יש אוכל, עבודה, מקום לשים את הראש בלילה והם די מרוצים ? למי אכפת איך מוגדר השלטון ? מה זה משנה אם יש מפלגה אחת, או 18 מפלגות...זה שיש יותר ממפלגה אחת - זה מבטיח שלטון הוגן ומונע שחיתות ?
נדמה לי שלפחות אצלנו בארץ הוכח שזה ממש לא קשור. סין היא ארץ נהדרת, השלטון הוא שלטון כמו בכל מקום בעולם לטוב ולרע..אבל אני יכול להעיד באופן אישי על לא מעט מקרים של אכפתיות שלטונית לאזרח הקטן לא פחות ממדינות "דמוקרטיות" נאורות אחרות. תמיד יהיה מי שיתלונן, תמיד יש מיעוט שנפגע..אבל בסך הכל - ללא ספק הסינים מרוצים מהשלטון שלהם, מהמדינה וממה שיש להם. הלוואי עלינו במקצת חלקיק זעיר מהגאווה הלאומית שיש לסינים, אני יכול להבין את יונתן, מי שגדל בארץ כילד בשנות ה-60 וה-70 זוכר את ההרגשה של להיות ישראלי...ללא ספק הזהות שלנו כישראלים השתנה מאז..כשאתה גר בסין אתה לא יכול שלא להתקנא בלוקל הפטריוטיזם שלהם...איפה אנחנו ואיפה הם..ובלי שמץ של ציניות כשאני רואה את האנשים מוחאים כפיים בהתרגשות לאחר כל מופע של המזרקה היפה באגם המערבי בהאנגזו בה אני גר, נצבט בי משהו קטן..איך הפכנו להיות כל כך ציניים והנה פה יש עם שלם שרובו בינתיים עדיין תמים במושגים שלנו. יש אורז ? יש אישה וילד/ה ? יש עבודה ? יש בית ? מה צריך יותר, מי צריך הגדרות פילוסופיות..תשאיר את זה לסטודנטים ותן לחיות במקום הטוב ביותר בעולם. ודעתי לסיכום : 现在中国是世界上最好的国家 עופר.

GnomeBubble

New member
אם זה רק "לוקאל"

עם הדגש במקום הנכון, אני לא רואה בעיה. גם אני אוהב חומוס.
אני דווקא חושב לישראלים יש עדיין הרבה מאוד לוקאל פטריוטיזם, וגם לא מעט פטריוטיזם ישן וטוב(?) בלי הלוקאל. כשנוחתים עם המטוס בסין עדיין לא שומעים מחיאות כפיים, נכון?
כמובן שכל זה לא סותר את הציניות, שבאה ביחד עם כל זה. זה חלק מהכיף. מנגנון התמודדות עם זה שלמרות כל הלוקאל פטריוטיזם שלנו, לא הכל כאן מושלם... (חתיכת אנדרסטייטמנט, אבל שיהיה
)

happydog23

New member
אני לא מסכים, מכיוון שיש סיבה לחשוש

משלטון מוחלט של מפלגה אחת. מאחר והעסק עובד לא רע ויש שלטון אחראי אז זה בא פחות לידי ביטוי, אבל מה כאשר עומד בראש מאו דזה-דונג כזה או אחר? האם יש לך דרך לבקר ולמתן את השפעתו? ומה לגבי כל הכפריים שאדמותיהם נשדדו/נחמסו ע"י יזמים מקושרים היטב? או אנשים שנעלמו/הועלמו ע"י השלטון המקומי או המרכזי, מכיוון שהתנגדו לאיזושהי מדיניות? אתה מזלזל בזכות שיש לך בארץ להתלונן ולקלל ולהיות ציני כלפי השלטון. החיים בסין הם מאוד נוחים כזר, ואולי גם כמקומי, כל עוד אתה לא בא בחיכוך עם השלטון (מה שנכון לחלק גדול מהאוכלוסיה), אבל מה כאשר זה לא מתקיים? אין לי ספק שיש לנו הרבה ללמוד מהנהגת סין ומהעם הסיני, אבל בואו (במיוחד היום) לא נזלזל גם בהישגים של הארץ - גם לסין יש הרבה מה ללמוד מאיתנו בפרט, ומהמערב בכלל. דמוקרטיה זו לא רק מילה יפה, אלא גם עקרון לפיו השלטון אינו כל-יכול, ואינו יכול לעשות לאזרח הקטן ככל העולה על רוחו, גם אם ממש בא לו באותו הרגע.

OferChina

New member
תגובה לגבי חיכוך עם השלטון וחיים נוחים

ולרגע נדמה לך שחיכוך עם השלטונות בישראל או שלטון אחר בעולם מאפשר לך לחיות חיים נוחים ? כנס לאיזה עימות קטנטן עם רשות כלשהי בארץ, נסה להתווכח עם רשויות המס, נסה לסגור מרפסת בלי אישור. גם בארץ כשאתה לא הולך בתלם אתה חוטף אותה בגדול (אלא אם אתה מקורב, מכובד, משפחת פשע או מי יודע מה) . לגבי מה זה לחטוף ? אני מסכים שבסין השכר והעונש גם זה וגם זה כבדים יותר...אז מי אמר שזה רע ?

renjintso

New member
אתה צודק, זה לא רע

אין שום דבר בזה שבנאדם נעצר רק כי הוא מנסה לפרסם רשימה שמית של קרבנות רעידת האדמה בסיצ'ואן אין שום דבר רע בזה שבלוגרים נשלחים לכלא בגלל שכתבו משהו נגד פקידים מושחתים אין רע בסינון של אינפורמציה, בזה שאנשים אושפזו בכפיה בגלל שניסו להגיע לבייג'ינג ולהגיש עתירות. להמשיך? גם לי יש חיים טובים מאד בבייג'ינג, וגם לרוב החברים שלי כאן החיים לא רעים. אני מקווה שזה אף פעם לא ימנע ממני לראות גם את מה שלא טוב. זה לא עניין של השוואה בין סין לישראל, או סין לארה"ב או לכל מדינה אחרת. לכל אחת מהן יש נקודות חלשות וחזקות, תחומים שבהם היא התקדמה מאד, ותחומים שבהם היא מפגרת ובעייתית. כמו שמבקרים את ישראל, מותר לבקר גם את סין. ונכון שחלק מהביקורת על סין מוטה ולא הוגנת ונובעת מדעות קדומות, אבל זה לא אומר שכל הביקורת על סין היא כזאת.

GnomeBubble

New member
או בקיצור

אני לא מכיר אנשים שנכלאו על סגירת מרפסת בלי אישור... לא הכל טוב ומושלם בארץ, אבל אני חושב שבכל זאת קשה להשוות. הבעיה היא שאת החופש של הדמוקרטיה מעריכים רק כשהוא נלקח ממך.

GnomeBubble

New member
לא רציתי אפילו להיכנס לסיפור היפני

אבל זאת כמובן אנטי-תזה קלאסית לכל התאוריה הרלטיביזם התרבותי בנוגע לדמוקרטיה. המצב ביפן די דומה לדעתי למה שקרה בגרמניה: גם שם היה נסיון אחד כושל לדמוקרטיה לפני המלחמה, אם כי הוא היה קצר יותר ועמוק הרבה פחות. אבל כנראה שהנסיון הזה גם הכין במובן מסוים את הקרקע לדמוקרטיה. הדמוקרטיה היפנית שקמה היא לא כליל השלמות (אנחנו מדברים פה על מדינה שברוב שנות קיומה נשלטה כמעט תמיד בידי אותה המפלגה - סוג של דמוקרטיה מפא"יניקית אפשר לומר), אבל אם אנחנו מרשים לעצמנו לקרוא למדינה שלנו או לארה"ב דמוקרטיה, נראה לי שאנחנו יכולים לומר את זה בכיף גם על יפן. לגבי הודו, אני באמת לא יודע אם זאת אנתי-תזה או לא. הדמוקרטיה ההודית היא די מוזרה, ואני לא בטוח שאם היתה ניתנת לי הבחירה הייתי מעדיף לחיות בהודו על פני סין, אבל בכל זאת מדובר בדמוקרטיה שמחזיקה יפה למרות שרוב המדינה מורכבת מכפריים עניים ודלי-השכלה. אולי המסורת הדמוקרטית בהודו השתרשה באמת מספיק טוב כדי להחזיק שם למרות הכל. אולי יש גם משמעות לתרבות. קשה לי להסביר. כנראה שזה בכל זאת תלוי בעד כמה הסינים עצמם ירצו דמוקרטיה. אולי כרגע הצמיחה חשובה להם יותר, אבל אנחנו צריכים לזכור שזה היה גם המצב בשאר הנמרים האסייתיים, וכולם חוץ מסינגפור (ובחישוב הסופי גם הונג קונג, כי זאת הסתפחה בסופו של דבר לסין) עברו לבסוף תהליכים של דמוקרטיזציה.

renjintso

New member
מתנצלת מראש

שאני מקשרת לכתבה של עצמי. זה ראיון עם נאנדן נליקאני על (בין השאר) הדמוקרטיה ההודית. ההסברים שלו עליה ממש מרתקים בעיני, וככה גם הספר שלו בכלל.

למעלה