אתה בכוח מנסה לא להבין ../images/Emo11.gif
נסה להפריד בין הז'אנר (מזרחי, פופ, קאנטרי, ראפ וכדו') לבין טיב הזמר ואיכות קולו. אני מעריך כל זמר בעל יכולות ווקליות, בין אם הוא דובר ספרדית, ערבית או יידיש, ובין אם הוא שר "מזרחי כבד" או "רוק כבד". קח, למשל, את סולן להקת U2 והשווה אותו לזמר כמו אלי לוזון. אם תעשה זאת אתה פשוט תעליב את אלי לוזון. אלי לוזון מתוך שינה עולה בכישרונו הווקלי עליו, בכל פרמטר שרק תדמיין. מבחינת הז'אנר והפופולריות, אין בכלל מה להשוות בין שניהם - U2 לוקחת ובענק. אין לי בעיה עם סוג הז'אנר אותו אתה אוהב, אבל לעתים קרובות תוכל למצוא הבדלים ווקליים גדולים בין זמר לזמר. בישראל העניין בולט עד מאוד. אני, למשל, אוהב את שיריה של בריטני ספירס הרבה יותר מאשר אני אוהב את שיריה של ריטה, עופרה חזה, שרית חדד או רבקה זוהר. ברור לי אבל שלקרוא לבריטני ספירס "זמרת" הוא עלבון לתעשיית המוזיקה, והפער בינה לבין הזמרות האחרות שהזכרתי הוא עצום! את הז'אנר של עופר לוי אני לא יותר ממחבב, בעיקר בגלל איכות הזמרים הים-תיכוניים והמזרחיים. השליטה של עופר בקולו היא דבר יוצא דופן. הוא מגיע לטונים ולמשרעת קול נדירה ולא אחת הוא נראה כאילו הוא עצמו אינו יכול לו לקולו. שאלתי פעם מוסיקולוגית, מרצה באוניברסיטה, אשר למרבה הפתעתי הכירה את הלה ואת שיריו, מדוע עופר לוי אינו נלמד באקדמיה באותה שורה שבה נלמדים הזמרים הגדולים ביותר של המאה, רק כדי לאפשר ניתוח קול של הזמר הישראלי הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל, והיא ענתה לי שיש הרבה צדק בדבריי. אפשר שלא לסבול את הז'אנר הבכייני והדי רדוד לפעמים שלו, אך את כישוריו כזמר-על קשה שלא להעריך. אני פשוט המום מקולו ומכישוריו כזמר כל פעם מחדש. אם יש לך כמה דקות פנויות, תוכל להציץ בשלושת הסרטונים הקצרים הבאים ואולי להבין קמעה על מה אני מדבר. בסרטון
הראשון הוא אף שר בלי מיקרופון ואמצעי הגברה (הוא יכול להכיל בקולו המדהים עשרה חמי רודנר). הוא פשוט שר באמצע מסעדה, הוא וקולו לבדו, לצד הזייפן חמי רודנר (סולן להקת "איפה הילד" לשעבר). בסרטונים
השני ו
השלישי הוא כבר שר באולפן, עם כל המשתמע מכך, ומצליח לשחק בקולו אף יותר. יצא לי לדבר פעם עם איזה מתופף שליווה עשרות זמרים, מכל הקשת, באירועים שונים. על עופר לוי הוא העיד שהבן-אדם פשוט מבטל בקולו את הלהקה שסביבו, הם פשוט מיותרים. זה דבר שמאפיין הרבה זמרי-על. אני מקווה שלא תתעצל ותצפה בסרטונים עד הסוף
. אביב גפן הוא בוודאי לא זמר, מבחינה ווקלית נטו. מבחינת ז'אנר ומעריצים זה כבר משהו אחר. על טעם וריח קשה להתווכח ואין לי בעיה שכל אחד יעדיף ז'אנר אחד על משנהו או זמר אחד על רעהו. יש אחד שמתחבר לצלילים, לתוכן השירים או לזייפנות בעלת מסרים. שוב, אני אוהב זמרות ששרות שירי דאנס. הן, אמנם, משתדלות לא לזייף, אולם זמרות הן לא. אין זה משנה מה הז'אנר או השפה, לא קשה למצוא פערים עצומים בין זמר אחד לשני, על אף שהזמר האחד עמוס ברייטינג ואהדה (שלמה ארצי) ואילו הזמר האחר בקושי מושמע או מוכר (ליאור פרחי). אדית פיאף, פרנק סינטרה וזמרת אופרה כמו מריה קלאס, הן רק דוגמות לזמרי-על שגם התפרסמו בגין קולם האדיר, לא רק בגין יחצון ופרסום של כנופיות שוחרות זייפנים. דוגמה מעניינת ולא אופיינית, הטומנת בחובה מסחור של זמרת ושיריה ה"זולים" לצד קול נדיר באיכותו, ניתן למצוא אצל הזמרת מריה קרי. אז אולי אביב גפן הוא "מלך" בשביל מעריציו, מכל סיבה שהיא, והדבר אכן לגיטימי מאוד (מי אני שאגיד למאן דהוא את מי לאהוב), אולם רק האזנה לזמרים בינוניים+ כמו אתי אנקרי, ישי לוי, יהורם גאון, אבנר גדאסי ונינט טייב - מעמידה אותו באור של לא יותר מאשר בדיחה ווקלית לא מוצלחת...