סידור הספריה

frustrated

New member
סידור הספריה

זה נראה לי נושא מעניין לדיון, או סתם לשמוע עליו מחברי הפורום השונים. איך מסודרים הספרים אצלכם בספריה? לפי שם הסופר? לפי שפת מקור? לפי נושאים? האם אתם מפרידים בין שירה, פרוזה ודרמה? או שהספרים מסודרים בכאוטיות, כמו אצלי?

Rivendell

New member
אצלי הספרייה, בימים טובים, מסודרת

ככה: (ימים טובים הם ימים בהם אני לא מחפשת ציטוט מאיזה ספר ספציפי, והופכת את כל הספרייה) יש את המדפים של עברית. שם יש חלוקה בין ספרי "ילדים" (אבא ארך רגליים, אסתר שטרייט-וורצל, ושות') וספרים סתם כך. וזה מופרד לסופרים ישראליים ולמתורגמים. אח"כ יש את המדפים של אנגלית. שם זה מחולק למד"ב-פנטזיה בצד אחד, ספרות יפה בצד השני. לפינגווינים יש מדף משלהם, כי יש לי כמעט את כולם, עם תוספות של וורדסוורת'. ויש לי את המדפים של ספרי עיון בכל מיני נושאים ספציפיים. והבעיה העיקרית היא שנגמר לי המקום
וגם נגמרו הספרים שאני יכולה למכור או לתרום. לפיכך, אני אאלץ כנראה להתחיל לערום אותם בצורות יצירתיות, או למצוא עוד מדפים.

frustrated

New member
אף פעם לא הצלחתי למצוא סידור הגיוני

כל סידור שבו יסדרו את הספריה יהיה לא הגיוני. הרי אין באמת סיבה שעמוס עוז יהיה ליד ש"י עגנון בגלל שהוא ישראלי, ושבאלזק יהיה ליד קאמי בגלל שהוא צרפתי. יותר הגיוני שבלזק יהיה ליד עגנון, לפי דעתי. אבל שוב, הם כתבו בשפות שונות ובזמנים שונים, אז בכל דרך שלא ישימו אותם, היא תהיה לא ממש הגיונית. גם אי אפשר להפריד ספרי עיון וסיפורת כל כך בקלות. יותר מתאים את "מלחמה ושלום" ליד ספר היסטוריה, לפי דעתי, מאשר ליד "סיפורים פטרבורגיים" של גוגול, או ליד "החטא ועונשו" של דוסטויבסקי. גם יותר מתאים לשים אותו שם מאשר ליד "מותו של איבאן איליץ'", של טולסטוי עצמו. גם סידור על פי סופרים הוא לא בהכרח הגיוני. "זאב הערבה" של הסה מתאים יותר שיהיה ליד "רשימותיו של מלטה לאורידס בריגה", מאשר ליד "נרקיס וגולדמונד". "יסורי ורתר הצעיר" הולך יותר טוב עם "על כפות המנעול" מאשר עם "פאוסט". גם הפרדה של פרוזה, דרמה ושירה היא לא במקום. אם עושים כן, היכן יהיה מקומו של ג'ויס, או קובץ הסיפורים "תיאור של מאבק" של קפקא? ומחזותיו של שקספיר, האם לשים אותם בשירה או בדרמה? ו"פאוסט" של גתה? לכן הגעתי למסקנה שהכאוטיות היא הדרך ההגיונית היחידה שיש לסדר ספרים. בצורה אקראית, ולא על פי סדר, שלא משנה מה הוא יהיה, הוא יהיה בלתי הגיוני לחלוטין.

עגנון

New member
ומה עם גובהי הספרים? גם הם קריטריון

כאשר אין לך בבית ספרייה אוניברסיטאית.

een ogenblik

New member
בסוף "הספרים על מדף הספרים"

הנרי פטרוסקי מציע דרכים לסידור סיפריות. א. ע"פ שם משפחת המחבר. (בעייתי לספרי יעץ.) ב. ע"פ שם ספר. (לפעמים שמות ספרים משתנים במהדורות שונות. קורה באנגלית.) ג. ע"פ נושא. (לא תמיד קל להגדיר נושא.) ד. ע"פ גודל. ה. בסדר אופקי. (כדי לשמור על ישרותם של הספרים.) ו. ע"פ צבע. (למטרות עיצוביות בעיקר. תנסו לעשות זאת עם ספרים שכריכתם פגומה.) ז. ע"פ כריכה רכה וכריכה קשה. ח. ע"פ הוצאה לאור. (מתאים בעיקר לחנוית ספרי לימוד.) ט. ע"פ נקרא/לא נקרא. (מתאים רק לספריות פרטיות. מלמד על הרגלי הקריאה במשך הזמן, ומבלבל את כל האחרים הבודקים את הספריה.) י. ע"פ סדר הקנייה. (נוח מאוד. לשים ספר אחרי ספר, מבלי להטרד בשאלת מיקום.) י"א. ע"פ מועד יציאה לאור. (בעייתי במקצת. האם ע"פ מועד יציאה לאור מקורי, או ע"פ מועד הוצאת המהדורה המסויימת הזו?) י"ב. ע"פ מספר הדפים. (מן הקל אל הכבד.) י"ג. ע"פ השיטה העשרונית של דיואי. (לשם כך צריך ללמוד על השיטה קודם.) י"ד. ע"פ שיטת ספריית הקונגרס. (עוד שיטה סיפרייתית מקצועית.) ט"ו. ע"פ ISBN/מסת"ב. (שיטה יעילה רק לספרים שיצאו לאור רק לאחר החלת השיטה.) ט"ז. ע"פ מחיר. (מה עושים אם אינפלציה, ושינויי המטבע הישראלי?) י"ז. ע"פ ספרים חדשים ומשומשים. (עדין צריך לסדר כל סוג בדרך כלשהי.) י"ח. ע"פ הנאה. (איך מבדילים בין סוגי הנאה שונים?) י"ט. ע"פ ערך סנטימנטלי. כ. ע"פ מוצא. (הוא מתכוון לאנשים מהם הגיעו הספרים, אבל אפשר לתת לזה עוד משמעויות.) כ"א. ע"פ סידורים אזוטריים פרטיים שרק מסדרי הספרייה מכירים. (השיטה החביבה עלי. ככה בדיוק מסודרת ספרייתי. איני יכולה להסביר אפילו את השיטה, אך היא עובדת, ואני יודעת היכן הספרים נמצאים.) וגם העמודים הקודמים לנספח סידור הספריות הם כדאיים לקריאה. ספר שלם על בעיות לוגיסטיות באיחסון וסידור ספרים לאורך ההסטוריה. במיוחד בשבילינו, לא?

siv30

New member
שאלה שאלתית

לא מסודרים : ארוזים בקרטונים המיועדים לנושא ארכיב, אטומים עם ניילון חסין בפנים נגד מזיקים.

גם אצלי די כאוטי

אם כי יש חלוקה קלושה בין אנגלית לעברית, אבל גם בזה יש חריגות. אבל אם אי פעם תהיה לי סבלנות הייתי מחלקת לפי מקומות (מקום בו הספר נכתב, או מקום שבו הסופר נולד, מה שיותר דומיננטי מבחינת הספר). למה לפי מקומות? כי מבחינתי ספר הוא, בין היתר, מסע למקומות אחרים...וכך זה היה נותן לי תחושה שהעולם במיקרוקוסמוס נמצא בספרייה, או משהו כזה.

ILet

New member
סידור ? ספרים

יש לי חדר עבודה. שם יש לי ספרים בנושאי ביולוגיה וג'ראלד דארלים למיניהם. גם חוברות national geographic [משנת 78 !] מסודרות. שאר הספרים- כאוס. יש לי מדפים רבים כפולים. נורא כיף לגלות מחדש כל מיני ספרים נשכחים.

arandiera

New member
זוכרים את ניר שרוני של גרפ"א

(גלילה רון פדר אמית)? בסוף אחד מהספרים הוא עובר שינוי מהותי בחייו והופך רוחני ומשכיל, מחליט לישון על מזרן (קרוב לאדמה) ולסדר את הפסירם שלו לפי נושאים ולא לפי גודל... פעם זה השפיע עלי. הספרים שלי מתפשטים על שני חדרים, זה בגלל שכבר מזמן הכרזתי בעלות על כל דבר כרוך שאינו מידע אקדמאי של אימא. בחדר ליד יש עשרות מדפים מסודרים לפי קטגוריות וגודל. החלוקה בגדול: ספרי ילדים על מדף אחד, ספרי נוער על מדף אחר. רומנים בכריכה רכה (בעיקר זבלים) על השלישי. בחדר שלי זה יותר אישי ומורכב (לכאן נכנסים אחר כבוד רק המיוחדים שבהם) מדף אחד מכיל "ספרי קודש" - כל הספרים של ברסלב וקבצים יהודיים אחרים. אבל אלו מאחורה, כי הם חשובים אבל לא קריאים. מקדימה חוסמים אותם ספרים שקראתי וכל יום אני עלולה לקרוא שוב. לא לפי שום סדר, אלו פשוט האהובים עליי וכמה ספרים שעוד לא קראתי והם עדיין לא מחכים בתור. מתחת ישנם ספרי קריאה ועיון שלא היה להם מקום למעלה ובחזית שורה גאה של דוד אבידן ואת שאר ספרי השירה. במדף מעל למיטה כל הספרים שאני באמצע שלהם או ממש מתכננת לקרוא בקרוב. היומנים של פלאת' מחכים בסבלנות, יחד עם "בגוף אני מבינה" "המנדולינה של קפטן קורלי" "המגע" ו"אדונית התבלינים". בשורה התחתונה בכל אופן הגודל כן קובע כי ככה זה הכי נוח ונעים לעין וליד...

קובנר

New member
מאוד פשוט

כוננית אחת, שלושה מדפים, כל מדף בגובה אחר, מה שנכנס נכנס, מה שלא, עובר למדף מתחת.

neta2

New member
אצלי לפי שם הסופר

אז יש הבדלי גובה
העיקר, שיהיו לפי הסופר.

Boojie

New member
המממ... כדאי לך לדעת בכלל?

הספרים אצלי מסודרים לפי סופרים. א-ב-ל. (כאן מתחיל הקטע המעניין). הספרים בספריה שלי ניצבים בדאבל פארקינג, כי זו ספריה לא חכמה, עם עומק רב מדי וגובה רב מדי. אז יש לי שתי שורות של ספרים, כשהאחורית מוגבהת על "הדום". זה מאפשר שני גבהים שונים של ספרים (הנמוכים קדימה, הגבוהים יותר מאחור. כדי שלא יסתירו, כמובן). אז לאותו סופר הספרים הקטנים יותר יהיו מלפנים והגדולים יותר מאחור, על אותו מדף. וסידור הסופרים הוא לפי שכיחות הקריאה, כמובן, כשהסופרים שאנחנו קוראים לעתים קרובות נמצאים בגבהים הנוחים יותר (גובה העיניים ואחד למטה), והסופרים שאנחנו קוראים לעתים יותר רחוקות, במדפים הפחות "יוקרתיים" (העליון והתחתון). וכמובן, זה לא כולל את ערימת הענק של הספרים שעדיין לא קיטלגתי, ומתרוצצים בערך בכל מקום אפשרי בחדר העבודה שלי (ארון הספרים הראשי שלנו נמצא בחדר השינה), ואת ערימת הענק של ספרים שקראתי בזמן האחרון ועוד לא החזרתי למקום, כך שהם עמוסים על כוננית שנשמרת בדיוק למטרה הזאת...

מעניין!

אני חושבת שמהרגלי הקריאה, זה אחד המעניינים (למרות שגם הסימניות היה חביב וגיליתי דרכו כמה דברים על תושבי הפורום). אצלי לכל ספר יש מקום. אל תשאלו אותי איפה, יש לו מקום. אני מידי פעם שולפת את כל המדף (כן, הספקתי לצבור רק מדף, עד גיל מאוחר יחסית קראתי כמעט אך ורק ספרים שאולים) ומסדרת מחדש - והם נמצאים כמעט בדיוק באותו סדר שוב. יש השפעה לגודל, אבל רוב ספרי הקריאה הם בערך באותו גודל בלאו הכי. עיקר הסידור הוא אסוציאטיבי ואני נהנית לפעמים להסתכל במבט מהיר אחד על המדף ולראות את ה"גוונים" הסיפרותיים משתנים מול עיני רוחי (בין פנטסיה למד"ב, בין הומוריסטי לכבד, בין חביבים עלי יותר ופחות). לי מאוד קל להתמצא, אצליח למצוא כל ספר שסידרתי לפי שיטתי גם אם אאסוף 20 מדפים (בשאיפה
). מישהו אחר... בוודאי לא ימצא את ידיו ואת רגליו. אני עדיין מנסה לפצח את קוד הסדר של חברתי. לה יש ספריה מכובדת יותר, ומסודרת בהיגיון לא פחות עקום (לדעתי, היא מעולם לא גילתה לי מה היא השיטה המסתורית שלה). מהרעיונות שעלו, אהבתי את הסידור על-פי תדירות הקריאה. אולי בספריה הבאה אאמץ אותו (אם אצליח לכפות על ספרי סדר חדש).

שאלה מעניינת מאד

והנה תשובתי, שאני מקווה שהיא גם מעניינת: 2 ארונות ספרים - אחד לספרים בעברית ואחד לספרים באנגלית (+ כמה ספרים בהולנדית) בתוך כל ארון יש חלוקה לנושאים - פרוזה, שירה, מחזאות ותסריטאות, ילדים, מדע ומדע פופולרי, אמנות, ביוגרפיות, היסטוריה, שפות, חתולים (כן, זה נושא נפרד ויש לכך הצדקה), קומיקס (זה יש לי רק באנגלית) ועוד כמה שאני לא זוכרת כרגע. בתוך כל נושא החלוקה היא לפי א-ב.

ומילה על הספריה של ההורים שלי

אבא שלי כבד ראיה מאד, כמעט עיוור, ולכן סדר חשוב לו מאד. הוא יודע בדיוק איפה כל ספר נמצא. זה מדהים. החלק של ספרי הקריאה החדשים יותר - שזה התחום של אמא שלי - נמצא בבלגן מאפיין.

suki da yo

New member
במשך שנים

אפילו אני לא ידעתי מה השיטה שלי. אבל זה היה בתקפה אחרת, כשהיה לי שמן לחזור ולקרוא כל ספר וספר יותר מששפעמים. מה שיצא זה שידעתי בע"פ את מיקומו של כל ספר על המדפים ויכולתי להגיד למישהו "זה במדף האמצעי מעל המיטה, בערך האמצע, טיפה לכיוון יין, הכריכה שלו כחולה, מד ימין שלו נמצא נשים קטנות בצבע ורוד-סגול מחריד ומצד שמאל יומנה של אנה פראנק בצהוב. זה עבד נהדר, ולא הייתי משנה את זה לעולם אם לא היו נוספים עוד ועוד ספרים על למצד שלא היתה ברירה אלה ליצור איזשהו סדר.

mp38

New member
הממ...

יש כמה מדפים: ספרים באנגלית (לפי גובה), ספרים שאני מאוד מאוד אוהבת (סדר בלתי הגיוני לחלוטין אבל ככה אני מצליחה למצוא משהו), ספרים שאני מאוד אוהבת (שוב סדר לא הגיוני אבל הפעם לפחות כל הספרים מאותה סדרה נמצאים ביחד), מדף טולקין וזילאזני + כמה נספחים (לפי הסדר שבו לדעתי צריך לקרוא את הספרים), מדף ספרים שאני פחות אוהבת (ומשום מה יש בו הרבה יותר מקום). וכמובן שיש גם את מדפי הספרים של כל שאר בני הבית (יש לי הרבה מדפים בחדר
) שם הסדר לא מתיימר אפילו להיות סדר. הדיון הזה עשה לי חשק לסדר את הספריה. אני מקווה שהוא יעבור לי.

למעלה