סופ"ש בצפ"קר

• פותח הנושא Avi O
  • פורסם בתאריך

Avi O

New member
סופ"ש בצפ"קר ../images/Emo39.gif

לצערי לא יכולתי השבוע לרדת אילתה לעי"הק, אז בלית ברירה ירדתי צפ"קרה, היינו לצפון קרוליינה דאמריקה. במשך השבוע שעבר היה מזג אויר חמים ובהיר, לעתים עם קצת גשם טרופי, אם כי התחזית לסופ"ש היתה פחות מעודדת. בשאיפה רציתי לצאת עם מועדון הבית של הפורום בצפ"קר, הוא מועדון אולימפוס שבמורהד. לשבת לא התמלאה להם ספינה אז הזמנתי לראשון, אבל הגעתי לאזור החוף כבר בערב שבת עם תום העבודה, ובבוקר פשוט יצאתי לסיבוב מועדונים בתקווה שייצא משהו. מועדון דיסקברי, עימו צללתי בפעם הקודמת, אכן הוציא את הספינה שלו (Sea Queen), קליפת אגוזית במקצת, והצטרפתי. השיטה במועדון הזה היא שהם מובילים למקום והקברניט מתדרך ועוזר, אבל בעצם הצוללנים יורדים עצמאית ועל אחריותם הבלעדית. לא אידאלי ובפרט כשאתה לבד, אבל זה מה יש. אין להם נייטרוקס ובדיעבד הצטערתי שלא שכרתי מיכלי נייטרוקס באולימפוס. הפלגה כזו עולה סביב 90$, לא ממש זול, ועל כך יש להוסיף ציוד. בניגוד למקומותינו המחיר לא כולל מיכלים (10$ כפול 2) ומשקולות (2$). צוותתי עם גלן, איש הייטק מקליפורניה, ועם עוד שני זוגות צוללים יצאנו הימה, בתקווה להגיע לצוללת U-352 המפורסמת. עלי לציין כי הפקתי כמה לקחים מגיחתי הקודמת לכאן. ראשית, הבאתי עמי את מלוא הציוד למעט מיכל ומשקלות, והדבר הוכיח את עצמו מעבר לכל ספק. את השינוע עשיתי בתיק צלילה קשיח שנקנה באחד המבצעים של ספא (שירן, התיק שלך מוכיח את עצמו!) - בטיסות טרנס-אטלנטיות הגבלת המשקל נדיבה מאד (בקונטיננטל: 2 תיקים, 32 ק"ג כל אחד... חבל שלא לקחתי גם את המיכל). היו לי חששות קלים מעובי החליפה (5 מ"מ) אבל היא הספיקה בהחלט, כפי שתראו. כמו כן הלעטתי את עצמי בבונין לפני ההפלגה, לאחר היכרות לא נעימה עם השפעת גלי האוקיינוס על ספינה קטנה. אם כן, יצאנו הימה אל פלטה מבטיחה... אהה, היא לא קיימה את הבטחתה
ההפלגה אל עומק הים (Offshore) נמשכת כשעה וחצי עד שעתיים, וזמן זה בהחלט הספיק לאוקיינוס לעלות, ולעלות, ולעלות... כל עוד היינו במי החופים (Inshore, אמנם במרחק שהחוף כבר לא נראה) לא היה נורא, ואף זכינו בצ´ופר לא צפוי - צוללת אמיתית בתמרונים. כך שלפחות צוללת אחת בכל זאת ראינו

Avi O

New member
אנו שמים פנינו אל לב-ים, ו...

לא עזר הבונין, את נשמתנו הקאנו גם הקאנו. לא כולם, כמובן. רב החובל הסתובב בחיוך זורח, ניקול שהצטיידה במדבקה לא נראתה במיטבה אבל החזיקה מעמד וכן עוד אחד מאתנו, אבל רובנו נפלנו שדודים. מכל מקום היעד הראשון שונה לספינה אאולוס (Aeolus). זוהי נושאת גייסות גדולה (יותר ממאה מטר אורך, 4000 טון) שהושקה סמוך לסוף מלחמת העולם, ובשנות החמישים שימשה להנחת כבלי תקשורת תת ימיים, כך שאפשר לאמר שלצלילה היה גם אספקט מסויים הקשור לעבודה שלשמה יצאתי בכלל צפ"קרה... האאולוס הוטבעה ב-1988 ומסתבר שחל שיבוש כלשהו בהטבעה, בעטיו התפרקה לשלושה חלקים. כמו רוב הספינות באזור זה היא מונחת על קרקעית שאמורה להיות 32 מ´, אם כי בפועל המחשב הראה 35. כיוון שהטלטולים בשלב העגינה הם הגרועים ביותר (לטעמי לפחות) חפצתי לקפוץ חיש קל הימה. לצערי התברר כי בן זוגי הניח את הציוד שלו בכנת-המיכלים כשהמיכל פתוח, וטלטולי הים גזלו כשליש מהאויר. אני יצאתי עם שני מיכלי 100 (שווה 15 שלנו) והוא עם מיכל 100 (שהתרוקן חלקית) ומיכל 80, ובכן נתתי לו את המיכל השני שלי, ולאחר עיכוב מיותר זה קפצנו הימה. במי עומק הים חום המים גבוה יותר באזורים אלו, בשל זרם הגולף, ועמד על כ-21 מעלות צלסיוס. הראות היתה בינונית, 10 עד 15 מ´ עם הרבה גרגרי חול. צרוף הנסיבות של כושר ירוד מהסיבות שנזכרו, השגחה על בן זוג אחראי אמנם אך פחות מנוסה, קוצר הזמן וחוסר נסיון גרמו לתמונות שיצאו להיראות לא משהו, בפרט שרק לקראת הסוף נזכרתי לבטל את המבזק שבעכירות כזו מחזיר אור מכל גרגר חול אפשרי. ירדנו לתוך להקת דגים עצומה שרק חלק קטן ממנה נראה כאן, היישר אל...

Avi O

New member
הגמול לכל סבלותינו... ../images/Emo9.gif

ואכן, מייד עם הגיענו לתחתית חבל העוגן מצאנו את הראשון בכרישי הצלילה הזו, למיטב הבנתי Sand Tiger (כריש חול טיגריסי?). למרות חזותו המאיימת וגודלו המכובד אם גם צנוע יחסית למינים הגדולים (2.5 מטר בערך, מגיע עד 3 מ´) זו כנראה חיה שקטה ואפילו פחדנית במקצת... הכריש הראשון הזה פשוט הסתובב במעגלים יחד עם להקת הדגים, ועל מנת לאכול כל מה שהיה עליו לעשות הוא לסגור את הפה בעדינות. לאחר ששבענו ממנו המשכנו לאורך הספינה...

Avi O

New member
התמונה הזו...

מזכירה לי קצת את התמונה הראשונה שצילמתי בחלון הסטי"ל באילת...

Avi O

New member
ובקצה המרוחק של האאולוס...

המתינה לנו המתנה האמיתית בדמות חמישה כרישי חול כנ"ל הרובצים להם מעדנות. תנאי הראות לא איפשרו לקלוט את כולם יחדיו בתמונה, אז הנה אחד מהחמישה (ושוב סליחה על האיכות הירודה)...

Avi O

New member
ניסיתי להתקרב אליו...

בנימוס, כמובן, אבל הוא זינק בעצבנות ופתח מרחק, בהראותו לי את קצה זנבו... כאן המקום לציין שעמיתי לעבודה, ששמעו על תקוותי לצלול עם כרישי צפ"קר, נדו לי כאל מי שהולך לבלי שוב בצאתי לסופ"ש זה, ומנהל הפרוייקט ביקש בעצבנות שאשאיר רשימות מסודרות וגיבויים
לאחר מעשה הסיקו שהכריש נבהל מרשימת הבאגים שהבאתי ולכן נמלט... למרות שקיצרתי קצת את טווח הבטחון המקובל עלי, והגעתי למרחק של 3 דקות מגבול המותר, עדיין הצלילה היתה הרבה הרבה יותר מדי קצרה מהרצוי... בחניית הבטיחות טלטול הגלים כבר היה ניכר, ובעלותנו לספינה חזרנו אל המציאות העגומה...

Avi O

New member
שמנו אפוא פעמינו לאינדרה...

(Indra), מעבורת שהוטבעה במימי החופים בשנות התשעים המוקדמות. כבר הייתי בה בפעם הקודמת, אך אז הצלילה גבלה בסולו, בלי הציוד שלי לרבות סכין, מספריים (תודה, חיבר!), ופנס, כך שלא העזתי לחדור לתוכה. הפעם ירדתי מצוייד כראוי. הפנס, אגב, הציב בעיה בפני עצמה שכן המטען הוא למתח 220 בלבד, ועד כה לא מצאתי כאן שנאי מתאים. בינתיים הוא עוד חי מהטעינה בארץ. גלן, מוכה גורל מתלאות הים (לאחר שהבטיחני נאמנה בתחילת ההפלגה שמעולם לא סבל ממחלת ים... תמיד יש פעם ראשונה, כמו שאומרים), העדיף לא לרדת. למרות שהתקשיתי להבין זאת (מה היתרון להטלטל עוד 40 דקות בספינה עוגנת במקום לצלול בשקט) הרי נותרתי נאמן לעקרון שלא ללחוץ על צולל לרדת אם אינו חש כשיר לכך. הצטוותתי איפא לניקול, שגם שותפה לצלילה שבק. ניקול היא ניו-יורקית העובדת בארנסט את יאנג (עשיתי בהזדמנות זו יחסי ציבור קלים לחברה שלנו), בעלת נסיון של מעל 1000 צלילות וחליפה יבשה שצלילות אלה ניכרות עליה... בלווית צוללת מנוסה זו הרשיתי לעצמי הפעם סיבוב מעמיק, אם כי רחוק מלהיות ממצה, באולמות ובתאים של האינדרה. שלומי, אני מסכים בהחלט שיש כאן מסלולים חביבים ביותר! מכל מקום כאן העכירות היתה אף רבה יותר כך שמהתמונות בפנים הספינה לא יצא דבר. כאן גם קר יותר, בערך 19 מעלות. הספקנו בכל זאת ליהנות גם מהחי המתפתח על דפנות הספינה והסיפון, כמו קיפוד ים אטלנטי זה. לבסוף לא היתה ברירה אלא לחזור אל פני הים הרוגשים (אמנם פחות מאשר בצלילה הקודמת), ושמנו פעמינו חזרה למורהד, או למעשה לבופור (Beaufort) שבשוליה מצוי המועדון.

Avi O

New member
מצאתי inn חביב בחוף האטלנטי...

ובו, שבוק כליל, קיבלתי את הטלפון מאולימפוס על ביטול הצלילה שיועדה ליום א´, מסיבות מובנות. לא אכחיש שקיבלתי את ההודעה בהקלת מה... לאחר מנוחה הכרחית, ועדיין עייף מצלילות האויר הללו, נפניתי בכל זאת לסיבוב ערב בבופור, שהיא אחת הערים הנחמדות בחוף המזרחי הן לפי המדריך שלי והן מהתרשמותי. על הרציפים ובבתי קפה פתוחים מנגנות תזמורות והרכבי ג´אז, כולם רוקדים ברחבות מאולתרות, ופשוט נחמד... את יום א´ שהתפנה החלטתי להקדיש לחוף הדרומי של צפ"קר, בו טרם הייתי. מעבר לוילמינגטון, עיר נחמדה ביותר אף היא, הגעתי אל... (המשך יבוא)

Avi O

New member
פורט פישר, המצודה והאקווריום... ../images/Emo39.gif

פורט פישר הוא מצודה מתקופת מלחמת האזרחים, בשפך הנהר Cape Fear. במלחמת האזרחים היתה וילמינגטון הנמל הראשי של הקונפדרציה, וממנה יצאו הספינות שקיימו את הקשר עם אירופה, ובמיוחד ייצאו כותנה והביאו חזרה ציוד צבאי ואחר. הצפון הטיל מצור ימי על הקונפדרציה, וספינותיה "פורצות המצור" ניסו לחמוק מהאוקיינוס אל קייפ פיר ופורט פישר, שם היו מוגנות על ידי סוללות התותחים של המצודה. זהו הרקע לעשרות רבות מבין 2000 האניות הטרופות שבחופי צפון קרוליינה – הללו שכשלו והוטבעו. המצודה שווה ביקור קצר, אבל קצת אחריה מצוי אחד משלושת האקווריומים של צפון קרוליינה והוא שווה ביקור מעמיק (וגורם לרצות לבקר גם בשניים האחרים - אי"ה). בין היתר מצוי באקווריום העתק מוקטן במחצית של שרידי ספינת הקיטור "קונדור", מהמפורסמות בפורצות המצור. בעלת כושר קיבול של אלף באלות כותנה היא נבנתה עבור הצפון בסקוטלנד, בפרופיל גובה נמוך, ונצבעה בצבעי הסוואה. בהפלגת הבכורה (כמדומתני) הביאה עימה את המרגלת הזוהרת של הקונפדרציה, "רוז המורדת" גרינהאו, שירדה לחוף עם מטען מטבעות זהב ומכתב לנשיא הקונפדרציה וטבעה – אולי בשל משקל הזהב. הספינה עצמה טובעה כחודשיים אחר כך, ושרידיה מצויים באזור וכנראה ניתנים לצלילה. בתמונה רפליקת גלגל המדחף של הספינה, משוחזר כפי שהוא כיום בסביבתו הטבעית.

Avi O

New member
עוד באקווריום...

האקווריום מעוצב יפה ונעים, הרבה יותר מהמפלצת בדמות אקווריום בבלטימור עליה סיפרתי בנסיעה הקודמת. יש בו אקווריום כרישים גדול ובו פרטים, קטנים מאלו שראיתי בצלילה, של כרישי ה- Sandbar. שניים מהכיתובים לאקווריום זה הבאתי בהרעה על הכרישים לעיל. יש עוד אקווריום חביב של מים מתוקים ובו בין היתר צבי ים כמו בתמונה...

Avi O

New member
וגם אליגטורים מיניאטוריים

אקווריום נוסף הוא של מחבטנים וטריגונים, שבהצמדם אל דופן האקווריום מציגים זויות לא שגרתיות כמו אלו שלהלן:

Avi O

New member
A message for you in English

Although the wether was not so good, I really enjoyed the dives with you You may find here the photos of our dives and find someone that will translate the Hebrew for you
Yours Avi

Avi O

New member
הערה לעניין הכרישים ../images/Emo19.gif

בצלילה ובעת כתיבת התאור סברתי שכל הכרישים שראיתי היו מאותו סוג. עיון חוזר בתמונות מראה לי שכנראה רק הכריש הראשון, בתמונה הראשונה הואחרונה של הכרישים, הוא מהסוג האמור Sand Tiger. הכריש הרובץ על החול בתמונה השניה, ואולי גם ארבעת חבריו, נראים לי כעת מהסוג Sand bar המופיע בתמונה כאן (תמונות שצילמתי באקווריום של פורט פישר, עליו בהמשך התיאור).

Boaz RL

New member
וגם באילת יש כרישים

רק חבל שזה מה שקורה להם. http://www.fm102.co.il/article.asp?channelid=40&id=394

למעלה