סוף סוף שרת חינוך

הפליה על רקע גיל הינה הפליה אסורה

הקריטריונים לרמת הוראה צרכים להיות עיניניים ולא שרירותיים כמו גיל.

ערב רב

New member
../images/Emo45.gif יתר על כן, דווקא המנוסים

אמורים להיות טובים יותר מהמנוסים פחות, ולא להפך.

vinney

Well-known member
זה לא בהכרח נכון.

אתה שוכח שהוראה זאת עבודה פיזית. משום מה נראה לך שמה שלא כולל הרמת משקולות זאת לא עבודה פיזית, אבל אתה כהרגלך טועה, הוראה זאת אכן עבודה פיזית. ובאיזשהו שלב, המשקל של השחיקה והעייפות גובר על הנסיון במתודולוגיה וידע מקצועי. כמובן שזה לא מסתדר עם ההגיון המעוות שלך, אז שוב תתחיל לגדף ולקלל, אבל אם מישהו חוץ ממך יקרא את זה - אני בטוח שיבינו.

וויני

הפלית מבוגרים בתעסוקה הינה עובדה אשר המחוקק בכל העולם יצא כנגדה. זכותו של המבוגר להיבחן על פי כישוריו שלו ולא על פי יחוסו לקבוצה כזאת או אחרת, בדיוק כמו שזכותו של ההומוסקסואל להיבחן על פי כישוריו ללא קשר לייחוסו לקבוצה זאת או אחרת. מבוגרים הינם קבוצה מוגנת מהפליה. אפליה מחמת גיל מוכרת בחקיקה ובפסיקה. אתה מנסה לטעון טענת פרוקסי, אשר משמעותה הינה כי גיל הינו מנבא לאיכות ההוראה. טענות פרוקסי אינם יכולות להישמע כלפי קבוצת אוכלוסיה מוגנת. המקומות היחידים בהם טענה זאת כן יכולה להישמע הינה במקומות בהם יש סיכון בטיחותי משמעותי (נניח טייס המטיס מטוס עם נוסעים) וכאשר הסיכון המנובא (למשל סיכון של אדם מבוגר לקבל התקף לב או אירוע מוחי בזמן הטיסה) איננו השערה בלבד אלא מגובה בנתונים מדויקים. בכל מקרה אחר, החוק והפסיקה דורשים כי אדם יבחן על פי כישוריו ולא על פי יחוסו לקבוצה. אם תתפרסם מודעה האומרת כי לבית ספר חדש דרושים מורים עד גיל 40, יש במודעה משום עבירה על חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה.

במילים אחרות

השאלה איננה אם מורים בגילאים מבוגרים הינם שחוקים. השאלה צרכה להיות האם מורה מסוים הינו שחוק (זאת בלי קשר לגיל). גם מורים בני 35 יכולים להיות שחוקים. יש בני אדם שנולדו שחוקים. ויש כמובן את שמעון פרס שאחרי גיל 80 עדיין יש לו מרץ וחדוות יצירה שלרוב הצעירים אין.

vinney

Well-known member
מורה שמסוגל ללמד בגיל 60 - סבבה

הטענה היא הפוכה, ערב רב שלנו טוען שהכוונה לשחרר לפנסיה מוקדמת מורים מבוגרים היא תוצאה של עצלנות של אותם מורים, מה שבכלל לא נכון. גיל יכול לנבא איכות הוראה גם לטוב וגם לרע, לכן זה לא מדד. מבוגרים הרבה יותר מנוסים, הרבה יותר מקצועיים, וזה נכון להוראה כמו לכל מקצוע אחר. אבל, פה בארץ, מורים מבוגרים, פרט להיותם מנוסים ומקצועיים, לא שונים הרבה ממורים צעירים ביחס החברה. אבל מה לעשות, יש דברים שצעיר יכול לסבול, ומבוגר לא. ואני לא מדבר על דברים שהם הכרח, בכלל לא, אני מדבר על התעללויות, אני מדבר על אלימות, אני מדבר על חוצפה ועל הורים אלימים, ואת זה כמו שאתה יודע לא חסר בבתי ספר שלנו. זוכר את המורה שמתה מהתקף לב אחרי שזרקו נפצים במסדרונות? זה לא אמור לקרות הרי, אבל זה קורה! אז לבוא ולהגיד שמבוגרים רוצים פנסיה מוקדמת כי מתחשק להם, ועוד שמי שאומר זה בן אדם שמעודד עבריינות נוער, זאת לא צביעות, זאת רשעות.

אין לי שום בעיה

עם מורה שרוצה לפרוש מאחר והוא מרגיש שחוק. אני בשום אופן לא אקבע שהוא עצלן. אני אפילו אעודד את זה ואעודד הסדרי פרישה ופנסיה, כאשר זה מגיע מרצון. יש לי ולחוק בעיה, כאשר מורה בן 60 לא רוצה לפרוש ומכריחים אותו לפרוש רק בגלל גילו, ללא קשר לאיכות ההוראה שלו. יש לי ולחוק בעיה כאשר מורה מחפש עבודה והוא לא מתקבל רק כי בבית הספר מעדיפים מורים צעירים.

vinney

Well-known member
עם זה אני מסכים לחלוטין

שים לב לטענה של ערב רב שפתח את הדיון, מבחינתו אסור בכלל לדון בזה, מה זאת אומרת להחליף מורים ותיקים בחדשים, איזה מן דבר זה? הרי מדובר על פרישה מרצון, אי אפשר להכריח מישהו לפרוש, זה נקרא פיטורין, וזה מה שניסתה לבנת לעשות. ואין לי ספק שיש יותר מ900 מורים מבוגרים שירצו.

eitangn

New member
רק אם אינה עיניינית

אם מוכח כי הגיל הינו רלוונטי לעיסוק, ניתן להפלות. איני מאמין כי מישהו יכריח אותך לקחת לעבודת דוגמנות בגדי-ים בני גיל 60. ליצירת דימוי בפרסום יש משמעות לגיל ולכן מותר להגביל את העיסוק ע"פ גיל. מכאן עוד לא אמרתי שזה רלוונטי למורים, אלא רק שהגדרת אפליה הנה סובייקטיבית לעיסוק. נ.ב., שופטים מכהנים עד גיל 70, האין בכל אפלייה? למה אותי מחייבים לפרוש בגיל 67? (אלה אם יש סיבה עניינית...)

בארה"ב

ביטל הקונגרס ב-1986, פרט לחריגים שהוגדרו בחוק, תקרת גיל לפרישה כפויה. אין תקרה כזו. לגבי רלוונטיות הגיל לעיסוק קיים סעיף בחוק הקובע: "אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאפיים או ממהותם של התפקיד או המשרה". הסעיף הזה כמובן נתון לפרשנויות. בג"ץ 6778 דן במודעות שפירסמה המשטרה לקבלת מועמדים לעבודה עם הגבלת גיל ל-35. כן היו הגבלות לשירות בתי הסוהר. הטענה הייתה כי חלק מהתפקידים דורשים כוח פיזי. נקבע שם כי כוחו הפיזי של כל מועמד יקבע באופן אינדיוודואלי ולא באופן גורף על סמך גילו. לגבי הופעה חיצונית אני מפנה אותך לפסק דינו של זמיר 6051/95 אשר דן בסיום עבודתם של דיילי אויר בגיל 60 ולא בגיל 65. האחת הטענות של אלעל הייתה כי נדרש מדיילי האוויר להיות בעלי הופעה נאה ואסטטית. "הופעה צעירה של עובדים עשויה להיות, מבחינתם של מעבידים רבים, יתרון לצורך תפקידים רבים. אל-על, כמו מעבידים אחרים, עשויה להעדיף, למשל, מזכירות צעירות על פני מזכירות מבוגרות למנהלי מחלקות. כך גם לגבי דיילי אוויר. אל-על טוענת כי דיילי אוויר הם חלון הראווה שלה כלפי הנוסעים במטוס. לכן היא מעדיפה, מתוך שיקולים עסקיים, הופעה צעירה של דיילי האוויר. אך אין זה חלון ראווה יחיד. גם דיילי הקרקע, המטפלים בנוסעים בנמל התעופה, הם חלון ראווה של אל-על. אם כך, מדוע לא לקבוע גיל פרישה מוקדם גם לדיילי קרקע ואולי לקבוצות עובדים נוספות?"... .."אולם האפשרות לקבוע גיל פרישה מוקדם לעובדים מסוימים, כגון דיילי אוויר, כדי לקיים הופעה צעירה של העובדים, סותרת באופן חזיתי את האיסור להפלות מחמת גיל. תכלית האיסור, כפי שנקבע בחוק השוויון, היא למנוע פגיעה בעובד בשל מאפיינים הקשורים לגיל. ראש וראשון למאפיינים אלה היא ההופעה. אם היתרון של הופעה צעירה ישמש בידי המעביד טעם טוב להבדיל בין עובד צעיר לבין עובד מבוגר, לעניין חובת הפרישה מן העבודה או לעניין התנאים בעבודה, לא יישאר מאיסור ההפליה מחמת גיל ולא כלום." "השאלה היא אפוא, אם הופעה צעירה של דיילי אוויר אכן מתחייבת מן המהות של תפקיד זה. רבים עשויים להשיב בחיוב. אולם דומה שכך הדבר בעיקר משום שכך הורגלנו. חברות תעופה ברחבי העולם רגילות, אולי מאז ומתמיד, להעסיק אנשים צעירים כדיילי אוויר. אל-על הציגה בפני בית-המשפט רשימה של חברות תעופה בין- לאומיות המחייבות דיילי אוויר לפרוש מן העבודה בגיל 55. ההרגל, גם אם לא יצר דעה קדומה, טיפח מוסכמה. אפשר לומר שמוסכמה היא כי דייל אוויר הוא אדם צעיר. ואפשר גם לומר כי חברות התעופה נעשו שבויות בידי מוסכמה שהן יצרו. הן יצרו סטראוטיפ של דייל אוויר. התוצאה היא שציבור הנוסעים מצפה לראות אנשים צעירים בתפקיד של דיילי אוויר" "אכן, ייתכן כי הופעה צעירה של דייל אוויר, כמו הופעה כזאת של זבן בחנות, יש בה יתרון עסקי. יש חן בנעורים, ואפשר שהחן ישרת את העסק. כך בעסקים רבים המתחרים על לבו וכיסו של הלקוח. ייתכן שכך במיוחד בחברת תעופה המתחרה בחברות תעופה שהרשות נתונה להן להעסיק רק אנשים צעירים כדיילי אוויר. עם זאת, אין די בכך כדי לגבור על החוק האוסר הפליה מחמת גיל. ראשית, משום שזו תכליתו של החוק, להוות משקל, ככל שהחוק יכול, נגד היתרון הטבעי שיש לאנשים צעירים על פני אנשים מבוגרים. שנית, משום שהמאבק נגד ההפליה לסוגיה גובה בהכרח מחיר מן הפרט ומן הכלל. הוא עשוי לגבות מחיר גם מן המעביד כאשר הוא נדרש, גם בניגוד לשיקולים עסקיים, להעסיק אישה ולא איש, שחור ולא לבן, מבוגר ולא צעיר". אינני יודע מה יפסוק בית המשפט בנושא דוגמנות. אני מניח כי כל מקרה ייבחן לגופו.

למעלה