סון טסה-פרק 4

Zhou Nam

New member
הערכת מצב....

על זה, למעשה, מדובר בפרק הזה: ואם תרצה או לא זהו דבר שאתה חייב לעשות הן ברמה האסטרטגית והן ברמה הטקטיט ("צוללת בוואדי!" -מוכר לכול בוגרי בה"ד 1). בוודאי שאתה עושה ערכת מצב על המזרון בתחרות ואני מאמין שגם כשאתה נתקל ברחוב (ולו בחלקיק השניה)

Zhou Nam

New member
מה המורה שלך אומר???

חנן, אתה מציין את המקורות שלך אבל אף מילה על המורה\מורים שלך! אתה לא מתיעץ איתו לוודא הבנה מדויקת של הטקסט ?

fa jing

New member
היי זוהר

אם אני זוכר נכון את שמך, תראה אני רק מתרגם. לגבי הסברי המורה שלי וההארות שלי אני עדיין שומר אותם, אולי זה יצא מתישהו כקובץ מאמרים או הלכי מחשבה בעתיד. אני מנסה להביא לכאן את הדברים בכדי לפתח דיון לנושא שלנו. ניתן לפרש את סון טסה להרבה דברים: מערכות יחסים( כבר נעשה כאן בפורום),עסקים( נלמד בביה"ס לעסקים של אוניברסיטת הרווארד),אסטרטגיה( בווסט פוינט ובשנים האחרונות בביה"ס לקצינים ובפו"מ). לטקסט פנים רבות ולכל אחד ההארות שלו לגבי האומנויות שלו, אסטרטגיה זה הרבה נתונים שהחשוב בהם הוא האישיות ומכאן שלכל אחד תהיה הבנה ויישום שונה של הדברים. ומכאן שאני מנסה להיות כמה שיותר אובייקטיבי בתרגום. אני מקווה שלכך התכוונת. חנן טינג´ין סין

Zhou Nam

New member
../images/Emo51.gif להבהרותך

אני מסכים אתך שפנים רבות לטקסט של סון טסה ולכן חשוב לי לקרוא על משמעותם ביחס לאומוניות הלחימה, קרי ברמה האישית של האדם הבודד (מבלי להכנס לסוגיה אם קיים כזה דבר "האדם הבודד") ולוא דווקא במסגרות גדולות. אז נחכה לקובץ המאמרים שייצא בעתיד. אגב שמי אינו זוהר, אבל אין לזה חשיבות

Yin

New member
יש כאן ערך גם לאומנויות לחימה

בתרגום שיש לי, באנגלית, כתוב: "Sun Tzu said: The good fighters of old first put themselves beyond the possibility of defeat, and then waited for an opportunity of defeating the enemy." כלומר: עדיפות ראשונה היא לא להפסיד. ורק אחרי כן, אם יש אפשרות, לחפש הזדמנות לנצחון. השלכה: כך מגיעים להיות חיילים זקנים (לא מתים צעירים). To secure ourselves against defeat lies in our own hands, but the opportunity of defeating the enemy is provided by the enemy himself. Thus the good fighter is able to secure himself against defeat, but cannot make certain of defeating the enemy. אנו יכולים לשלוט רק עצמינו - לא לעשות טעויות. מי שעושה טעות מפסיד. לגבי האלמנטים: המטרה היא להשוות סיכויים. שטח, מדידות, כמויות, מספרים והשוואות הם הנתונים הדרושים להשוות סיכויים. גם בעת תקיפה ברחוב, יש צורך בתגובה שמתבססת על הערכת מצב. הערכת מצב זו צריך שתתבצע בחלקיקי שניות ותחת לחץ. לצורך זה הנתונים צריכים תמיד להיות מונחים לפנינו: תמיד לדעת את מבנה השטח (דלתות, חלונות, כלים שיכולים להפוך לנשק) נקודות תורפה שלנו וכו´. מצב של מודעות ועירנות שכזה הוא אחת המטרות החשובות לעוסקים באומנויות לחימה. בהינתן כל זה התגובה יכולה להיות פה-ג´ינג אחד (מים גועשים המשוחררים בבת אחת). חנן, תודה על התרגומים והדיונים. עדי

לפחות הוא לא

כמו נוסטרדמוס
-------- --------

amir_aikido

New member
../images/Emo45.gif

המשמעות במקרה הזה נראית גם לי ה"פשט", אם כי מסתתרת כאן טענה מעניינת, בפסקא הראשונה: "ניתן ללמוד להגן על עצמך באופן אבסולוטי - ללמוד להגן על עצמך באופן בו כשאתה המגן, מובטח לך שתנצח. אבל, לא ניתן ללמוד לתקוף באופן אבסולוטי" אני אישית לא בטוח שהחלק הראשון בטענה נכון - כלומר שבאמת ניתן להגיע לרמה כזו בה מובטח לך שאם תנקוט במגננה תנצח. דעתכם
אמיר

orii

New member
"באופן אבסולוטי"

זה באמת מאוד פומפוזי. אל תשכח את דברי הפתחיה של הכותב סון טסה "הצנוע": אם אעשו מה שאני אומר תצליחו ואם לא אז לא וצריך להדיח אותכם מיד - במילים שלי. צניעות כזו כבר נראת לי כמו חור ענק בהגנה. ומלמדת אותנו אולי על הרוח שבה נכתבו הדברים. אני חושב שמה שמסתתר מאחורי הדברים זו הדעה שקל יותר להגן מלתקוף. לדעה זו יש סימוכין כמעט בכל תורה צבאית ובחלק גדול מאומנויות הלחימה ואני מסכים לה. דרך אגב אמיר, סון טסה לא אומר ש"מובטח לך שאם תנקוט במגננה תנצח" אלה מפריד בין נצחון לחוסר הפסד. אם תלמד להגן לא תפסיד אבל לא בטוח שתנצח. וממשיך לטעון שאין דרך מוחלטת לניצחון. ולסיום, אשמח לראות אותך היום (ועוד הרבה מהפרצופים שמאחורי השמות כאן בפורום)

fa jing

New member
לאמיר

סון טסה לא אמר להגן!!!! אני חוזר ומצטט : " הלוחמים בזמנים קדומים , קודם הפכו עצמם לבלתי מנוצחים ואז חיכו לרגע בו האוייב פגיע." להפוך עצמך לבלתי מנוצח אינו אומר הגנה והתבצרות(גם אך לא רק). זה מדבר על מוכנות: נשק אימונים תרגולות צבאיות כשהצבא ( או גפינו) פועל בצורה מסונכרנת וכל אגף פועל בתאום עם שאר האגפים בהרמוניה , ישנה הימנעות מהבלאגן והתוהו ובוהו שהאוייב רוצה ליצור בנו. וכאן זו ההכנה להיות בלתי מנוצח. סון טסה אמר שכל אלו תלוי בנו- לא נתאמן לא נהיה מתואמים, לא יהיה נשק לא יהיה במה להילחם. אך פגיעותו של האוייב תלויה בו מאותן הסיבות: רמת אימונן אסטרטגיה ,נשק וכו´. על זה אין לנו השפעה ולעיתים גם ידע לכן הוא אומר כי יש לנצל מצבים של פגיעות וסדקים בחומה ולצאת למתקפה. זו דעתי....נראה הגיוני? ואסיים במשפט סיני תואם" ping shi duo chu han, zhan shi shao liu xue" או בעברית בתרגום ישיר:" מי שמזיע יותר בעתות שלום( באימונים),ידמם פחות בעתות מלחמה." לפי המשפט בעגה הצבאית שלנו:"קשה באימונים קל בקרב" חנן טינג´ין סין

מישהו הזכיר את בה"ד-1? + הערה

הגורמים הנשקלים בהערכת מצב צה"לית הם: 1. קרקע 2. כוחותינו 3. אויב 4. מטאורולוגיה וגורמים מיוחדים מי שקורא את סון-צו, וגם יורד אל בין השורות, יראה שזה בדיוק מה שהוא מנסה להסביר. סון צו אומר לנו איך לבצע הערכת מצב, בדרכו שלו - אבל הוא מקדים ואומר שעוד לפני הערכת המצב, יש לעשות כל מה שאפשר כדי לחזק את עמדתך ויכולתך. ייתכן שתדע איך לנצח, אך לא תוכל לנצח - כמו שאנחנו "יודעים" שצריך לחסל את סדאם, אבל אין לנו הזדמנות לכך. מה שאפשר לעשות בינתיים, עד שתופיע ההזדמנות, הוא לחזק עמדות מסביב לסדאם: לגבש קואליציה נגדו, לחזק את הסנקציות הכלכליות, בלה-בלה-בלה... ועכשיו הערה: סון-םסו מדבר על עקרונות שיכולים לעזור לנו לנצח במאבק. כל מאבק. הערכת-מצב היא דבר חיוני לא רק באמנויות לחימה, אלא בכל מצב ביום: בנהיגה (יש לי זמן ומקום להיכנס לצומת? לעקוף? לעצור בזמן?), בעסקים, ביחסים עם האשה... מתי לא? מי שטוען שסון-צו אינו רלוונטי היום, פשוט לא קרא אותו. ולכן לא יודע כמה הוא מפסיד. אבל זאת רק דעתי, ואתם - עשו כהבנתכם...

fa jing

New member
ממ....

לא יכול היה להאמר טוב יותר. תודה חנן טינג´ין סין

למעלה