הסבר כללי
ממה שאני יודע כשהתחילו לחקור את מוזיקה התרבויות הלא-אירופאיות, כשבאירופה סיימו להרוג ולשעבד כל דבר שזז מחוץ למדינות הקולוניאליות, גילו דבר מאוד מוזר. בכל התרבויות המוזיקליות שהם בדקו- יפנית, סינית,הודית, פרסית, מרוקאית, אריקניות למיניהן, מזרח אירופאיות, בלקניו אינדיניות ועוד ועוד, כשבדקו מה התוים שמוכרים להם- עלו על משהו מאוד מוזר. יש 5 תווים שחוזריות בכל סולם מוזיקלי שתחפש, בלי קשר למקור שלו. ולא רק זה- בנוסף לכך, בתרבויות האלה- שבהן המוזיקה היא מועברת משמיעה ולא בכתיבה, המוזיקה המאולתרת כמעט תמיד סובבת סביב החמישיה הזאת, כאילו זה אוסף מרווחים שטבוע בתוך המוח האנושי. לחמישיה הזאת (שלמרות שמה, לא מתפקדת בתור סולם מובהק- אין בה הובלה ולפי חוקי התיאוריה היא לא מקובלת), ניתן השם הסולם הפנטטוני. זה היה קצת רקע בעיקרון- היתרון הגדול של הסולם הפנטטוני הוא שזה סולם אל-כשל. כל מה שתעשה, אם לא תחרוג מגבולות הסולם, בעת אילתור, אתה לא תטעה. בגלל זה הסולם הזה הוא הבסיס ללימודי ג'אז ובלוז (למרות שהרב הופכים אותו לעיקר ושוכחים שהמטרה הראשונית היא לצאת מכל הגבולות). וזהו- קצת רקע והסבר פשוט אגב- באותה נשימה- אין דבר כזה סולם פנטטוני מז'ורי ומינורי- זה בדיוק הקטע איתו, הוא יותר כמו מעגל מאשר סולם. אפשר להגיד שאם קיימת טרצה גדולה מהתו הראשון הסולם מז'ורי ואם קיימת טרצה קטנה הוא מינורי, אבל זה עקרונית לא נכון כי השימוש בו מותאם לאופי הליווי שלו, שהוא תמיד מז'ורי ואח של דני-אני יודע שאתה לא תסכים למה שאני אומר כאן. בכל זאת בבקשה אל תתחיל עוד ויכוח. אם אתה רוצה להגיד שאני טועה תגיד שאני טועה ותתקן, אבל אל תתחיל עם השאלות שלך, כי שוב אני לא עומד לענות.