סולם פנטטוני?

harari10

New member
סולם פנטטוני?

מהו...? מה המרווחים שלו? תנו לי בבקשה דומא לסולם הפנטטוני המגור'י נגיד על דו מגו'ר ודומא על המינוי לה מינור תודה מראש

תשובה...

היי, במקרה נכנסתי לפורום הזה ואני לא מתיימרת להבין יותר מדי אבל במקרה למדתי קצת גיטרה, וסולם פנטטוני זה אחד הדברים הראשונים שלומדים בגיטרה. אז לבינתיים (עד שיבוא מישהו שיותר מבין ממני) אני מקווה שאתן לך תשובה מספקת: קודם כל משמעות השם "פנטטוני", כמו הרבה מילים עם הצירוף "PENTA", נגזר מהמילה 5 (כמו פנטגון שמשמעו מחומש). מה זה אומר לנו בעצם? שבסולם הפנטטוני יש 5 צלילים באוקטבה. ממה שלמדתי בשיעורי הגיטרה שלי, הסולם הפנטטוני משמש הרבה בבלוז, ואם תשמע נגנים מאלתרים בלוז, רובם יאלתרו על סולם פנטטוני. (גם אני ניסיתי, אגב, בשיעורי הגיטרה שלי). בקשר לצלילים: אני לא סגורה על זה, כי ניסיתי להוציא אותם משמיעה (הגיטרה שלי לא זמינה כרגע), אבל נראה לי שאתה יכול לסמוך על זה (התאמנתי על הסולמות האלה הרבה...) אז הצלילים הם: דו מי במול פה סול סי במול דו בקשר למז'ור ומינור, אני לא בטוחה שיש דבר כזה בפנטטוני אבל אולי מביני הדבר יתנו לך תשובה טובה יותר זהו, מקווה שעזרתי !

גם לי יש רק חצאי תשובות... ../images/Emo4.gif

קודם כל - כן, יש דבר כזה פנטטוני מז'ור ומינור, וכמו שרוח של ים כתבה לך - שמו של הסולם נגזר מ"פנטה=5, טון=צליל". אבל - גם אני לא סגורה על הצלילים, נדמה לי שאם מנגנים רק על ה"שחורים" בפסנתר מה שמתקבל זה פנטטוני, ואם זה נכון אז צלילים לדוגמה הם: דו-רה-פה-סול-לה (כלומר - סולם מז'ורי ללא הדרגות ה-3 וה-7)-וזה פנטטוני מז'ור, או לה-דו-רה-פה-סול (כלומר - סולם מינורי ללא הדרגות ה-2 וה-5) וזה פנטטוני מינור, אני ממש אשמח אם מישהו שבטוח בתשובה ב-100% יתקן אותי או יאשר את תשובתי. תודה, נועה.

פנטטוני/בלוז מז'ורי/מינורי

C פנטטוני מז'ורי: {C D E G A} C בלוז מז'ורי: C פנטטוני מז'ורי + {Eb} C פנטטוני מינורי: {C Eb F G Bb} C בלוז מז'ורי: C פנטטוני מינורי + {#F} * הערה: סולם C פנטטוני מז'ורי = סולם A פנטטוני מינורי. סולם C בלוז מז'ורי = סולם A בלוז מינורי.

Ohad18

New member
בלוז מאז'ורי/מינורי../images/Emo35.gif

למיטב ידעתי יש סולם בלוז שזה פנטנוני מינורי + 5b.

ידיעתך זקוקה להעשרה.

הסולם שהצגת נקרא בלוז מינורי. זה בדיוק אותו סיפור של סולמות המז'ור והמינור הטבעי - אותה קבוצת תויים מקבלת שני שמות שונים בהתאם לאופן השימוש בה.

קניידעל

New member
הסבר כללי

ממה שאני יודע כשהתחילו לחקור את מוזיקה התרבויות הלא-אירופאיות, כשבאירופה סיימו להרוג ולשעבד כל דבר שזז מחוץ למדינות הקולוניאליות, גילו דבר מאוד מוזר. בכל התרבויות המוזיקליות שהם בדקו- יפנית, סינית,הודית, פרסית, מרוקאית, אריקניות למיניהן, מזרח אירופאיות, בלקניו אינדיניות ועוד ועוד, כשבדקו מה התוים שמוכרים להם- עלו על משהו מאוד מוזר. יש 5 תווים שחוזריות בכל סולם מוזיקלי שתחפש, בלי קשר למקור שלו. ולא רק זה- בנוסף לכך, בתרבויות האלה- שבהן המוזיקה היא מועברת משמיעה ולא בכתיבה, המוזיקה המאולתרת כמעט תמיד סובבת סביב החמישיה הזאת, כאילו זה אוסף מרווחים שטבוע בתוך המוח האנושי. לחמישיה הזאת (שלמרות שמה, לא מתפקדת בתור סולם מובהק- אין בה הובלה ולפי חוקי התיאוריה היא לא מקובלת), ניתן השם הסולם הפנטטוני. זה היה קצת רקע בעיקרון- היתרון הגדול של הסולם הפנטטוני הוא שזה סולם אל-כשל. כל מה שתעשה, אם לא תחרוג מגבולות הסולם, בעת אילתור, אתה לא תטעה. בגלל זה הסולם הזה הוא הבסיס ללימודי ג'אז ובלוז (למרות שהרב הופכים אותו לעיקר ושוכחים שהמטרה הראשונית היא לצאת מכל הגבולות). וזהו- קצת רקע והסבר פשוט אגב- באותה נשימה- אין דבר כזה סולם פנטטוני מז'ורי ומינורי- זה בדיוק הקטע איתו, הוא יותר כמו מעגל מאשר סולם. אפשר להגיד שאם קיימת טרצה גדולה מהתו הראשון הסולם מז'ורי ואם קיימת טרצה קטנה הוא מינורי, אבל זה עקרונית לא נכון כי השימוש בו מותאם לאופי הליווי שלו, שהוא תמיד מז'ורי ואח של דני-אני יודע שאתה לא תסכים למה שאני אומר כאן. בכל זאת בבקשה אל תתחיל עוד ויכוח. אם אתה רוצה להגיד שאני טועה תגיד שאני טועה ותתקן, אבל אל תתחיל עם השאלות שלך, כי שוב אני לא עומד לענות.

לא ברור מאיפה אתה שואב את החוצפה -

לדבר על נושאים שאין לך שמץ של ידע ו/או הבנה לגביהם. "אין דבר כזה סולם פנטטוני מז'ורי ומינורי" ************************************************************* יש לך ד"ש מ- Mark Levine ו- Jamey Aebersold. הם דווקא חושבים שיש כאלה סולמות. "השימוש בו מותאם לאופי הליווי שלו, שהוא תמיד מז'ורי" ************************************************************* הנה כמה מהלכים חביבים שיושבי הפורום מוזמנים להריץ עליהם את הסולם A פנטטוני מינורי - {A C D E G}: ||: Am / C7 / Fmaj7 / E7 :|| ||: Am / Am/G / Fmaj7 / E7 :|| ||: Am / F / Dm / E7 :|| לא בדיוק "אופי ליווי מז'ורי". Am / Am / Am / Am A7 Dm / Dm / Am / Am (F7 / E7 / Am / Am (E7 וזה היה המבנה המסורתי למה שמכונה 'בלוז מינורי ב- A'. למותר לציין שגם לו אין "אופי מז'ורי" נ.ב. ------------------ נשמח לשמוע את ההגדרה שלך לסולם או לפחות איזושהי הרחבה על חוקי התאוריה שאתה מדבר עליהם. זה ללא ספק יהיה חידוש מרענן. ולא, הסולם הפנטטוני לא מהווה בסיס לג'אז. אתה מן הסתם לא מנגן ג'אז.

למעלה