סוג וגזע בארץ

סוג וגזע בארץ

לפי מיטב הבנתי בסוסים החלוקה שלהם היא לגזעים וסוגים (אין לי מושג איך לתרגם את המונח לעיברית,הלכתי על "סוג") גזעים (כמו:ערבי,תורברייד,קווטר,טרקנר והמון אחרים) -זה ידוע תקן מסויים,מאפיינים ששיכים לכל הסוסים,קווי דם וכו' עכשיו סוגים(כגון:פלמינו,פיינטו,הנטר[hunter],אפלוסה,קוב וכו') -ההגדרה של "סוג" היא תכונה המאפיינת קבוצת סוסים מסויימת אבל לא מהווה גזע. כמו שיכול להיות קווטר פלמינו וערבי פלמינו,קווטר אפלוסה וטנסי אפלוסה. נכון שיש מאפיינים נוספים (קוב הוא סוס נמוך עם יכולת משא רוכב כבד-זה עדיין לא גזע. ולרוב האפולוסות יש פרסות קשות מהרגיל) אבל הם לא מהווים גזע אלה תכונה משותפת לקבוצת סוסים. למה אני נתקל בארץ כל פעם כמעט שאני קורא על סוסים במודעות בסגנון "נערכה תצוגת סוסים בה הוצגו סוסים מארבעת הגזעים המובילים בארץ:קווטר,ערבי,אפלוזה ומקומי"? משהו לא מסתדר לי בכל הנושא הזה-האם ההבנה שלי בהגדרה של גזע וסוג לקויה? או שבארץ מתייחסים ל"סוג" כאל גזע?

fliperit

New member
אפלוסה הוא גזע וגם צבע

אין קווטר אפלוסה. קקוטר וערבי הם גזעים, ומקומי הוא "מעורב"

אם כך מה מאפייני הגזע?

מה מאפיין את גזע האפלוסה (גובה,אורך,ראש וכו') -חוץ מהצבע כמובן. יצא לי לראות אפלוסות "גמדיות" עם הורים שהיו פרוביאן פסו ומעורב ואפלוסות עצומות שיש בהם דם הנובר.

אז פה קבור הכלב

אפלוסה הוא גזע אבל הנקוד הוא צבע-אז יש לך סוסים נקודים בלי דם אפלוסה ואפלוסה שלא חייבים להיות נקודים. תודה על הבירור

NTL

New member
לא בדיוק

אפלוסה זה גזע שמאופיין על ידי הנקודות והצבע... אבל לא כל סוס מנוקד הוא אפלוסה זה נכון. אבל סוס שהוא אפלוסה טהור עם תעודות וכו ויצא בלי צבע נחשב סוג של פגום. זה כמו שיצא ערבי עם ראש ארוך ושטוח... או הנובר ננס... אפלוסה זה בעיקר הצבע, בנוסף הם נחשבים ליותר חכמים יש כאלה שאומרים הגזע הכי חכם. מבחינת מבנה הם דיי דומים לקווטרים (מאותה משפחה) לרוב הם יותר צרים מהם.

אז מה הופך אותם לכלכך טובים?

באינדורנס? הם והערבי מאוד מבוקשים בארץ כסוסי אינדורנס,אם יש לו מבנה של קווטר והוא מאותה משפחה אז גם אם יש לו יתרון על קווטר הוא לא יהיה משמעותי.ועד כמה שידוע לי קווטר הוא לא גזע אידיאלי למרוצי הסיבולת.

אחת התכונות של האפלוסה זה כוח

הסיבולת שלו. השרירים שיש לו ומבנה הגוף החסון שלו מקנים לו גם כוח סיבולת ולכן באינדורנס אם האפלוסה בכושר טוב יש לו סיכוי לנצח בגלל שכוח סיבלות יש לו.

אם המבנה שלו כמו של קווטר

וקווטר לא הכי מוצלח באינדורנס הרי שיתרונו זניח,כל סוס בכושר מעולה יכול לנצח.אבל גם כל סוס בכושר טוב יכול לקפוץ גבוה הקווטרים לא מצליחים כסוסי קפיצות. אני שמעתי שבגלל הפרסות שלהם הם כלכך מוצלחים-שיש להם פרסות נורא חזקות שמונעות מהם להיפצע או "להישחק" כמו סוסים אחרים במהלך האימונים והתחרות עצמה.אבל האם זה כלכך משמעותי?

אולי גם הפרסות אבל לא רק.

יש לו כוח סיבול, הוא מהיר, יש לו מבנה גוף מעולה: שירים חזקים,קנה נשימה רחב שמשתלב לתוך בית חזה עמוק וארוך,חזה בינוני, רווח לא גדול בין הרגליים הקדמיות מה שעוזר לו לעבור בשטחים תלולים וסלעיים, כתפיים ארוכות שמאפשרות לו צעד ארוך יותר וסופגות יותר זעזועים שזה דבר שמקל על הרכיבה (הקטע עם ספיגת הזעזועים). בגלל זה האפלוסה משמש גם לאינדורנס- מבנה הגוף שלו מתאים למעבר בשטחים שיותר קשים למעבר אצל סוסים אחרים, יש לו כוח סיבולת ושרירים מה שמקנה לו חוזק שלו הוא זקוק באינדורנס, מהירות שגם היא אחד הדברים החשובים באינדורנס.

שכחתי לציין בקשר לקווטרים.

הקווטרים יועדו לווסטרן- הם מאוד מאוד טובים בווסטרן. בקפיצות הם פחות טובים בגלל שמבנה הגוף שלהם מותאם יותר לווסטרן מאשר לקפיצות. בווסטרן צריך מסה של שרירים בניגוד לקפיצות כך שסוס קווטר לא ממש יצליח בקפיצות כמו שכתבת. אבל סוס הקווטר מעולה בריצה למרחקים קצרים. אינדורנס זה ריצה למרחקים ארוכים. האפלוסות יכולים לרוץ למרחקים ארוכים. אבל למרחקים קצרים הקווטר יהיה הסוס שינצח.

אז מבנה הגוף שלהם בעל הבדל

די משמעותי-כי מה שתיארת אצל האפלוסה לא ממש מתיישב עם קווטר ממוצע. אגב מעניין אם בארץ משתמשים בakhal-teke לאינדורנס,ואם יש בכלל סוסים מהגזע הזה בארץ?

נכון- האפלוסה הוא גזע או מין בפני

עצמו. האדם לא יצר את האפלוסה. כדי שתבין הנה דוגמא: האדם יצר את הטורוברדים, אבל האדם לא יצר את האפלוסה. הקטע עם הקווטר זה שמרביעים הרבה קווטרים (אני לא אתחיל עם לשון נקבה) עם אפלוסות. האפלוסה לא לקח חלק- לא השתמשו בו- ליצירת גזע הקווטר,האפלוסה רק עזר בפיתוח של גזע הקווטר, אבל שוב, גזע הקווטר לא נוצר בזכות האפלוסה. זה מסביר את מה שאמרת- לקווטר והאפלוסה לא יהיה אותו מבנה גוף בגלל שהקווטר לא נוצר מהאפלוסה. אלה שני גזעים שונים. אבל יש אפלוסות שיכולים להיות די דומים לקווטרים בגלל שמרביעים קווטרים עם אפלוסות. קווטר+אפלוסה= הסייח יקבל תכונות מהאפלוסה ומהקווטר.

fliperit

New member
מנמש לא

הקווטר ממש לא התפתח מהאפלוסה...אמרו לי בקורס מדריכים איזה גזעים שולבו בפיתוח שלו..טורברייד ועוד אחד, אבל לא אפלוסה.

נכון. אני אסביר שוב את מה שכתבתי.

הקווטר נוצר כהרביעו סוסים ערביים וגזעים תורכיים שמתוכן נבחרו הזכרים והנקבות הכי משובחים ואותם הרביעו עם סוסי טורבורד איכותיים במיוחד.האפלוסה עזר בפיתוח- לא בייצור, בפיתוח.כשאני אומרת פיתוח אני מתכוונת לא איך הגזע נוצר אלא איך הגזע התפתח במהלך השנים. מקווה הצלחתי להסביר. אם כבר- אז תכתבי אם הצלחתי להסביר ברור את מה שהתכוונתי לומר.

fliperit

New member
הסברת טוב...

אבל לא נכון. קווטר שמעורב בעברו הקרוב או הרחוק מאוד עם אפלוסה (מיום שיצרו את ספר הגזע..וזה מזמן), איננו קווטר. רק טורברייד שמורבע עם קווטר יכול ליצור קווטר "צהוב", שאחרי 3 דורות הופך לקווטר "נקי"

טוב, תודה.

אני אבדוק באתר של העמותה לסוס האפלוסה בישראל (אם אני וזכרת את השם נכון). מהאתר שלהם למדתי את מה כתבתי עכשיו על סוס האפלוסה. כתוב גם על האפלוסה והקווטר אז כשהמחשב יואיל בטובו (אולי זה יקרה היום, אולי מחר) להעלות לי את האתר ולא רק רקע בצבע תכלת אני אקרא שוב ואבוד- יכול להיות שלא הבנתי טוב.

כשכתבתי אם כבר אז לא התכוונתי

להעליב אותך (לא התכוונתי לומר שאם כבר את כותבת תכתבי אם הצלחתי להסביר או לא ולא את ההודעה שכתבת). אז הצלחתי להסביר? (אני רוצה לדעת אם כשאני מסבירה משהו שאני מתכוונת אליו אם אני מסבירה בצורה ברורה או לא ואם לא אז למה)

למעלה