סוגי דיפוזיות

Guronet

New member
סוגי דיפוזיות

אהלן, אני מנסה להבין מספר דברים בנוגע לסוגי הדיפוזיות ואשמח מאוד אם תעזרו לי בכך. אני מבינה שקיימות 2 סוגי דיפוזיות עיקריות : דיפוזיה אקטיבית ודיפוזיה פאסיבית. הדיפוזיה האקטיבית מצריכה השקעת אנרגיה והפאסיבית עובדת בהתאם למפל הריכוזים. הדבר הראשון שאני מבקשת להבין הוא האם uniporter הוא מנגנון של העברה אקטיבית או פאסיבית (המרצה שלי כתב אותו תחת אקטיבית, אך מתוך לא מעט קישורים מגוגל מצאתי כי היא דווקא מנגנון של העברה פאסיבית). עוד דבר המעניין אותי לדעת הוא האם המעבר בדיפוזיה פשוטה נעשה ע"י משאבות בלבד או גם ע"י נשאים. זהו לבינתיים, תודה!

Guronet

New member
עוד קצת שאלות

האם מעבר אנדוציטי הוא מעבר אקטיבי? האם דיפוזיה מסתייעת / מזורזת היא סוג של מעבר פאסיבי?

יוניפורטר הוא חלבון שמעביר חומרים דרך ממברנה

לולא החלבון הזה, החומרים לא היו עוברים, או היו עוברים ממש ממש לאט. זה שם אותו בקטגוריה של העברה אקטיבית. דיפוזיה פשוטה לא נעשית ע"י משאבה או נשא. זה פשוט מעבר ספונטני של חומר דרך חומר אחר. אנדוציטוזה היא לא דיפוזיה כלל. היא מנגנון שונה לחלוטין של כניסת חומרים לתא (או הוצאת חומרים מהתא, במקרה של אקסוציטוזה)

Gidi Shemer

New member
אני לא משוכנע שאתה צודק פה

למרות שהגדרות הן דבר מאד גמיש. ממה שאני מכיר, העברה אקטיבית היא העברה שדורשת אנרגיה- קרי ATP. העברה פסיבית יכולה להעשות בשתי דרכים: 1. simple diffusion- מולקולות עוברות בהתאם למפל ריכוזים וללא צורך בשום נשא (למשל ליפידים או חמצן דרך ממברנת התא). 2. Facilitated diffusion- מולקלות עוברות בהתאם למפל רכוזים (וללא צורך באנרגיה) אבל חייבות נשא שיעביר אותן. לדוגמא- כניסת פרוקטוז לתוך תאי דופן המעי מתוך חלל המעי.

Gidi Shemer

New member
ורק אשפץ את תגובתי פה

יוניפורטר יכול להיות גם נשא אקטיבי כמובן, בהנחה שהוא דורש ATP. ההתיחסות שלי היתה למה שכתבת על יונפורטר שאינו דורש אנרגיה.

המממ.... כן

אני חושב שיוניפורט מתייחס למה שעובר דרך הפורט ואיך הוא עובר שם. כלומר, חומר אחד בכיוון אחד בכל העברה. יכול להיות שזה יכול להיות (הא) גם פציליטייטד

מעיןבר

New member
תוספות למה שנכתב עד כה

הקביעה האם מעבר הוא אקטיבי או פאסיבי מוכתבת על-ידי שאלת השקעת האנרגיה. העברה פאסיבית (פשוטה או מסתייעת) מתבצעת ספונטנית עם כיוון מפל הריכוזים. העברה אקטיבית מתבצעת בניגוד למפל הריכוזים תוך השקעת אנרגיה (ATP). לפעמים ישירות על-ידי הטרנספורטר ולפעמים על-ידי משאבה מצומדת (הדוגמא הקלאסית היא Sodium Glucose Transporter). השימוש במשאבות/נשאים וכו' מקורו בצורך של מולקולות גדולות ו/או הידרופיליות לעבור את מחסום הממבנה, שמולקולות קטנות/הידרופוביות חוצות בקלות. כך סוכרים עוברים דיפוזיה מסתייעת כי הם מולקולות מאוד הידרופיליות, אבך המעבר שלהם נעשה עם כיוון מפל הריכוזים. העניין של יוניפורט-סימפוט-אנטיפורט מתייחס למנגנונים של מעבר מסתייע של חומרים (אקטיבית או פאסיבית) כמו שניתן להבין מהאיור הבא: http://gvm.vm.cz/vyuka/bio_pojmy/hesla/uniport.html ביוניפורט רק חומר אחד עובר דרך הטרנספורטר. בשני האחרים עוברים שני חומרים ונשאלת שאלת הכיווניות שלהם. כל אחד מסוגי הטרנספורטרים הללו יכול להיות אקטיבי או פאסיבי, השאלה היא האם המרצה התייחס למקרה ספציפי של יוניפורט אקטיבי.

למעלה