וואוו רגע..
התבלבלתי לגמרי.. קודם כל אני זה את ולא אתה... (-: חוץ מזה לא זכור לי שאמרתי שמהHSN התפתח הAMH. אני התייחסתי רק לממצאים במערה. ולעניין הפרחים הבנתי שאמנם נמצאה כמות גדולה יחסית של פיטוליטים של פרחים אבל אין הדבר מעיד בהכרח על שימוש בפרחים בעת הקבורה. זו פרשנות שיכולה להיות נכונה אבל, השימוש בפרחים נועד במקורו (זו גם פרשנות..) לטשטש כמעה את הריח של הגופה, ולכן היה צורך בשימוש בכמות גדולה יחסית של פרחים, מה שלדעתי יחייב ביות של הצמח או לפחות תרבות, ולכן נכון יותר לתקופות מאוחרות הרבה יותר, מה שהתקבע בסופו של דבר כמנהג. מעבר לזה יתכן והיה לכך משמעות פולחנית (כמה קל להשליך את הפרשנות הזו על כל דבר לא ברור) אבל לצערי גם אם הם חיו בעולם משופע פרחים, אני לא מבינה את ההגיון במנהג הזה דאז. אמנם היה שימוש ב"מנחות" קבורה כמו לסת החזיר, אבל הגיוני שהם יקברו עם מנחות בלתי מתכלות מאשר עם פרחים שהם כל כך נדיפים.. שימוש בפרחים כמנחת קבורה נראית לי חשיבה אסטטית מדי לחברה הניאנדרטלית, שהייתה הרבה יותר פרקטית מאסטטית. אפרופו דעתי האישית, אני לא חושבת כלל שהAMH התפתח מהניאנדרטל. נהפוך הוא. לי זה ברור שמדובר בשני ענפים שונים של הומינידים (HSN +HSS) שהתפתחו במקביל, עם מידה מסויימת של שוני. הAMH הוא לא אחר מאשר התפתחות הHSS, ואני מסכימה איתך שעושה רושם שהניאנדרטל היה מגניב יותר. אבל הוא נכחד אי שם ולא הותיר אחריו את צאצאיו. כמו כן אני די סבורה גם שהייתה להם שפה, לא סביר שניתן להעביר רעיונות וטכניקות ללא תקשורת מורכבת, כמו שפה, תהיה פשוטה ככל שתהיה. מצד שני תמיד אפשר להתפלסף על מה זו שפה, כי עושה רושם שגם בעלי חיים מתקשרים לא רע אחר עם שני.