סדר בבלאגן

arielbes

New member
סדר בבלאגן

נעים מאוד, אריאל, טבעונית טרייה (משהו כמו חודש), צמחונית כבר שלוש שנים, קוראת בסתר מהרגע הראשון שהחלטתי להיפרד ממוצרים מהחי. :)
אין לי שום ספק בתזונה הטבעונית, אבל היא בהחלט גורמת לי לקצת בלבולים וסימני שאלה, לכן החלטתי ללכת לתזונאית שתעשה לי סדר בדברים.. ואני לא בטוחה אם היא עזרה לי או רק בלבלה אותי יותר. כמובן, תזונאית קונבנציונלית שלא דוגלת באורח חיים טבעוני ולכן רציתי לשמוע חוות דעת נוספת, אולי תוכלו לעזור לי קצת לעשות סדר בדברים.
היא אמרה שלמאכלים עם ברזל מומלץ להוסיף ויטמין C (למזל לפזר לימון או אחרי ארוחה לאכול תפוז) כי הויטמין C מגביר ב20% את ספיגת הברזל בגוף. וואלה. אני שמעתי שויטמין C מפחית את ספיגת הסידן בגוף. בגלל זה אני כבר חצי שנה לא שמה לימון בטחינה שלי!!! וגם יש שאומרים שהויטמין C דווקא הורג את הברזל... אז מה עושים? מה נכון לעזאזל? :(

דבר נוסף, כשהיא התייחסה לברזל היא לא פירטה מספיק לטעמי על מאכלים, היא כתבה שבסאיטן יש ברזל ובקטניות, לא כל כך התייחסה לירקות... יש הצעות למזונות אחרים עתירי ברזל? למען הגיוון. :)

בנוגע לדגנים, היא ציינה שקינואה הוא הדגן העדיף מבורגול, כוסמת, פסטה אורז וכו'... יש הסכמה?

ועכשיו עניין השומנים החביבים. לא אשקר, יש לי חרדת השמנה חמורה מאוד, המון תחליפים הם לא דלים בקלוריות כל כך, וזה נהדר שבטחינה, ממרח שקדים, אגוזים, אבוקדו וכו' וכו' יש סידן וברזל אז הם אידאליים מבחינתה בשביל להשלים לי חסרים תזונתיים. אבל אני ממש מפחדת שהם גם יגרמו לי להשמין. מה נעשה?

ואחרונים חביבים - הפירות היבשים. איזה חלק הם לוקחים בתזונה שלי בעצם? הם באמת בריאים והכרחיים? (הלוואי שכן אני חולה על תמרים) או שבתכלס יש מזונות אחרים שמועילים לי יותר בפחות קלוריות?...

הרבה שאלות, אני יודעת. מצטערת מראש ומודה לכל מי שהגיע עד הלום. הלוואי שמישהו היה יושב איתי ובונה לי תפריט כדי שאני לא אהיה חרדה לכל דבר שאני מכניסה לפה. אולי הדבר הכי טוב הוא ללכת לתזונאית טבעונית?...

הצילו.

vegetalien

New member
תשובות.

ויטמין C אכן עוזר לספיגת ברזל בגוף, וכדאי לאכול משהו עשיר בוויטמין C עם הארוחה, יחד עם הימנעות (באותו זמן) משתיית קפה/תה/קולה.
ויטמין C אינו מפחית את ספיגת הסידן בגוף.

מאכלים עשירים בברזל הם לרוב קטניות ועלים ירוקים למיניהם (כמו פטרוזיליה). גם בטחינה גולמית מלאה יש כמות לא-רעה.

לקינואה יש פרופיל חומצות אמינו (דהיינו, חלבון) מעט יותר עשיר מחיטה, אורז וכד', אבל זה לא אמור להשפיע יותר מדי על הבחירות שלך (לדעתי). אפשר פעם ככה פעם ככה.

לגבי שומנים - זה תלוי בכמות שאת רגילה לאכול. אני מכיר את ההרגשה שלך, מפני שבתור אדם עם תאבון בריא, אכילה של שומנים תאלץ אותי או: א. לרסן את עצמי ולמתן יותר את הכמויות; ב. להשמין.
אציין שלמעט זרעי פשתן או צ'יה, שכדאי לקחת (בשביל אומגה-3) בכמות של כף או שתיים ביום, אין שום צורך להרבות בשומנים.
אם מתחשק לך, סבבה, אבל זה לא הכרחי. את כל הוויטמינים או המינרלים שיש שם אפשר להשיג ממקורות אחרים.

פירות יבשים - להתייחס אליהם כממתק (בריא, אבל עדיין ממתק). הם אינם מזינים כפירות טריים, וצפיפותם הקלורית גבוהה למדי. הם לא הכרחיים בתזונה.
אוכלים אותם כי הם טעימים, לא כי הם הכרחיים (אלא אם את אתלטית שצריכה הרבה אנרגיה זמינה. תמרים הם באמת פתרון טוב לשם כך
).

וכן, כדאי ללכת לתזונאית. רשימה יש כאן:

http://www.gary-tv.com/garymain/?page_id=3443

27182

New member
תשובה לא מלאה

מדוע אתה תמיד עונה שצריך להימנע משתיית קפה\תה? זה נכון שהם מפריעים לספיגת ברזל, אך יש הרבה מזונות אחרים שגם מפריעים (כל מזון עם חומצה פיטית או פוליפנולים כמו חומצה טאנית): שוקולד, כל הקטניות, כל הדגנים המלאים, תפוח, אוכמניות, פטל, קינמון, אגוזים, שומשום (ולכן גם טחינה מלאה).

arielbes

New member
אז רגע,

אם כל מה שציינת פה מפריע לברזל להיספג. מה עושים?

27182

New member
לוקחים ויטמין C

ההשפעה של ויטמין C על ספיגת הברזל גדולה במיוחד כאשר יש גורמים שמפריעים לספיגה כמו פוליפנולים\חומצה פיטית.

RSPA

New member
מסקרן אותי לדעת אם אתה אישית נוהג כך?

אתה לוקח תוסף של ויטמין C או אוכל גמבה/פלפל אדום למשל ?
האם אתה שותה קפה/תה תוך כדי ארוחה או בצמידות לה ואם כן האם אתה לוקח אז ויטמין C?

RSPA

New member
מסקרן אותי לדעת אם אתה אישית נוהג כך?

אתה לוקח תוסף של ויטמין C או אוכל גמבה/פלפל אדום למשל ?
האם אתה שותה קפה/תה תוך כדי ארוחה או בצמידות לה ואם כן האם אתה לוקח אז ויטמין C?

27182

New member
אני אכן אוכל פלפל עם הארוחות

בפלפל צהוב יש יותר ויטמין C.
בנוגע למשקאות, אני שותה רק מים.

27182

New member
עוד מזון מלא בויטמין C - גויאבה!

(בהודעה הקודמת המשפט הראשון צריך להיות בפלפל צהוב יש יותר ויטמין C מפלפל אדום.)

RSPA

New member
הבנתי. תודה. ועוד משהו...

היות ולא סביר להימנע מכל המוצרים/רכיבים/מזונות שציינת בתחילת השרשור - מה לדעתך צריך לעשות מי שמכור לקפה ולטחינה ? האם אכילת פלפל למשל תתגבר על החסמים שהראשונים מציבים על ספיגת ברזל ?
אשמח אם תרחיב קצת בנושא.

27182

New member
אם אוכלים מספיק מזונות עם ברזל וויטמין C

אז לא צריכה להיות בעיה מבחינת כמות הברזל הנספגת.

27182

New member
תוספת

כמובן שגם עדיף להפריד מזונות עם חומצה פיטית\פוליפנולים ככל שניתן. הנה דוגמה למספר מזונות וכמות הפוליפנולים שבהם:
כוס קפה 138
כוס תה 45 עד 150 (תלוי בסוג)
תפוח בינוני: 291
בננה בינונית: 47
אגוז מלך אחד: 56
הנתונים לקוחים מכאן (יש לשים לב שכאשר בטבלה יש קו אז המשמעות היא שהנתון חסר)

arielbes

New member
אגוזים??

דווקא הבנתי שאגוזים הם חלק חשוב מאוד בתזונה של טבעוני.

הוא כתב - להפריד - לא להמנע.

להעדיף לאכול את המזונות הללו לא עם מזונות עשירים בברזל.

למעלה