נקודה למחשבה

נקודה למחשבה

מנחם למד איתנו בכיתה. היה לו אמנם מכשיר שמיעה באוזן, כמו לכל כבדי השמיעה, אבל מישהו פעם אמר לי שלדעתו גם עם המכשיר הזה מנחם אינו יכול לשמוע. היה קשה איתו... כשהיינו יושבים ומדברים בהפסקות הוא היה נדחק בינינו ושואל במבטא המוזר שלו ``מה אמ`תם?`` . ואנחנו, נבוכים ורגוזים מעט, היינו אומרים ``שום דבר חשוב`` או פשוט מתעלמים. אני זוכר את התגובה שלי כשהעבירו אותו לשבת לידי. כיווצתי את שפתי באי רצון. מעתה, כל פעם הייתי נאלץ להסביר למנחם על מה מדברים בכיתה. כל פעם שצחקנו, שאל אותי מנחם באותו מבטא מוזר ``מה מצחיק?`` ואני הייתי עונה לו ``שום דבר. באמת שכלום``. למנחם היה מנהג מביך לחבק ילדים לעיני כל הכיתה. הוא היה קורא לי, למשל, ואומר ```ני אוהב אותך`` ומחבק אותי בכח. לא אהבתי את זה. אף אחד מאיתנו לא אהב את זה. אבל למנחם זה לא הפריע להמשיך לבוא מאחורינו בהפתעה ולחבק אותנו. יום סגרירי אחד, ישבנו בהפסקה בכיתה ודנו בעניינים ברומו של עולם. ``אני לא חושב שהמורה ברקוביץ היה צריך לפרוש``, אמר אלי. ``הוא המורה הכי טוב כאן``. ``זה לא ענייניך אם הוא פרש או לא``, טען אורי. ``יש לו את הסיבות שלו``. אני לא אמרתי כלום. ישבתי והתבוננתי בשמים החורפיים. בדיוק כשאלי התכוון לומר משהו נוסף, קם מנחם ממקומו והתקרב אלינו. ``מה אמ`תם?`` הוא שאל. השתתקנו. ``כלום``, אמר אורי. ``מה אלי אמר?`` התעקש מנחם. ``לא אמרתי כלום``, אמר אלי. ``טוב``, אמר מנחם ונותר לעמוד לידינו. ``טוב,`` אמר אלי. ``אז כמו שאמרתי, המורה ברקוביץ היה הכי טוב מכולם``. ``מה?`` שאל מנחם. ``עכשיו נצטרך להסביר לו כל דבר?`` שאל אורי בעצבנות. ``אין לי כח לזה``. ``שקט, הוא ישמע אותך``, אמר מוישה. ``הוא לא שומע כלום, הילד הזה``, אמר אלי. ``הוא חירש``. הבטתי במנחם. היה נראה שמשהו כן נקלט באוזניו, שכן פתאום הוא עזב אותנו וחזר לשולחנו שעפרונותיו הצבעוניים היו פזורים עליו. ``הוא שמע אותך``, אמר מוישה. ``לא נכון. הוא חירש. הוא לא שומע כלום``, אמר אלי שוב. ניגשתי למנחם. הוא היה באמצע לצייר משהו. ``מה אתה מצייר?`` שאלתי אותו בקול. הוא הרים אלי את עיניו, שמח על התעניינותי הפתאומית בו. ```ני מצייר פרחים``, אמר מנחם. ``למה דווקא פרחים?`` שאלתי. לא היה לי מה לשאול. ``כי פרחים הם תמיד חברים שלך, אפילו שאתה חירש``, אמר מנחם. ``אם אני חירש אני לא מפגר. אני יודע שצוחקים עלי``. שתקתי. לא היה לי מה לומר.

התמ-ים

New member
ירוק, זאת לא הפעם הראשונה

שמה שאת כותבת מעורר הרבה נקודות למחשבה, ולאו דווקא בנקודות שהתכוונת אליהם ... תמשיכי, אני מחכה לעוד סיפורים מעוררי מחשבה כאלה

ברכי

New member
ילד ידע מחשבות...

הרבה דברים אנו יודעים על הילד... שהוא גם יודע מחשבות וכוונות זה כבר חידוש....

התמ-ים

New member
מצחיק מאוד, ברכי ...

בעצם, אם תחשבי על זה, אף אחד לא יודע עלי כלום ... אם את באמת רוצה להבין על מה דיברתי, אז אני אפנה אותך לתגובה נוספת שאני מוסיף להודעה של ירוק. אבל אני משער שלא.

טרמפיסט

New member
וואו

באמת מעורר מחשבה.. זה נשמע כאילו זה נלקח מתוך ספר פעולות של בנ``ע או משהו כזה. אני טועה? :) טרמפי

turbo

New member
ירוק,ירוק...

בס``ד שוב שכחת לקחת את הכדורי הרגעה ? ? ? :)

טרמפיסט

New member
התנצלות

בהודעה הקודמת שלי נפלה טעות מצערת. שם הכותב הוא ``ירוק כהה`` ולא ``פעולת בנ``ע``. עמכם הסליחה.

טרמפיסט

New member
התנצלות (2)

ההודעה הקודמת נוסחה בלשון זכר לשם הנוחיות בלבד, אך מופנית לגברים ונשים כאחד (עפ``י סעיף ההזדמנויות השוות, חוק חופש העיסוק).

טרמפיסט

New member
התנצלות 2

ההודעה הקודמת נוסחה בלשון זכר לשם הנוחיות בלבד, אך מופנית לגברים ונשים כאחד (עפ``י סעיף ההזדמנויות השוות, חוק חופש העיסוק). תמיד פוליטיקלי-קורקט, טרמ-פססט.

התמ-ים

New member
ירוק, שאלת, אז אני אפרט קצת יותר...

למה התכוונתי, במקרה הזה. אני משער שכל מי שקרא את הסיפור, הגיב: ``עוד פעם, מילים יכולות לפגוע, בטח עוד סיפור לחניכים בבנ``ע שמוסר ההשכל שלו זה מה שחז``ל לימדו אותנו: ``כל המלבין פני חברו ברבים, כאילו שפך דמים``, וכן הלאה. זה נכון, אבל יש עוד משהו שאני רוצה להתייחס אליו. אני רוצה להתייחס למשהו אחר לגמרי. לא על שלמה כבן אדם. אלא על הצורה שהוא מתמודד עם המוגבלות שלו, על ההגנה שלו מפני אנשים שיכולים לפגוע בו. ובעצם על השבריריות של אותה הגנה. שלמה מודע לזה שיש לו בעיה פיזית, בשמיעה. הוא מודע לזה שיש כאלה שצוחקים עליו, מתייחסים אליו כאל ``פריק``, ובעצם, מעדיפים להתעלם ממנו, ולא מוכנים להיות טיפה סבלניים וסובלניים בשבילו. הוא מודע לבעיה, ומדחיק אותה. מדחיק ע``י הגנה מסויימת שהוא בונה מסביבו. ההגנה, במקרה שלו מתבטאת ע``י ציור של חברים שלא יפגעו בו. הפרחים. אבל מצד שני, ההגנה הזאת מאוד פגיעה, ניתן בקלות למוטט אותה ע``י מילים (אחי הקטן מצייר יותר טוב ממך) או ע``י ביטול המשמעות שלה (וכשתגדל, תצייר לך אשה וילדים?) הנקודה שאני חשבתי עליה, בעצם מי יותר ``רע``? מי גורם יותר לשפיכות דמים, שחז``לינו דיברו עליהם? זה שגורם לשלמה להשתמש באותן הגנות, או זה שמבטל אותן? שניהם אנשים רעים, אבל מי יותר? (לדעתי - זה שמבטל את ההגנות, כיוון שההעלבה זה משהו שמתמשך, אם לא אלי, אז אורי, אבל ביטול ההגנה, זה בעצם לטווח ארוך, הפגיעה תהיה גם מאלי, גם מאורי וגם מברקוביץ`, בלי יכולת להתמודד עם זה) הרבה פעמים אנחנו שמים לעצמנו כל מיני הגנות כאלה, שישמרו עלינו או שלפחות יתנו לנו הרגשה שאנחנו בטוחים, למרות שאנחנו יודעים שההגנה ``לא שווה`` הרבה. זה יכול להיות סיסמא למחשב, מצב משפחתי או מצב חשבון בנק, אלמוניות, ידע של תחום מסויים או אי ידע של תחום אחר. וכו` כל אחד לפי עיסוקיו ומעשיו. לפעמים אנחנו יודעים שמי שאנחנו מכירים, יודעים את מה שאנחנו מסתירים מאחרים, ולפעמים קרובות לא איכפת לנו שהם יודעים ולא איכפת לנו ``שכולם`` יודעים, אבל קשה לסלוח למי שמפרסם את הדברים האלו ומגלה אותם ברבים, אפילו בין אלה שיודעים, ומבטל בעצם את ההגנה שאנחנו יודעים שהיא לא קיימת. על דבר כזה קשה לסלוח. דוגמית קטנה: אצלי במשרד כל מי שאני עובד איתו, יודע את סיסמת הכניסה למחשב שלי, ואין לי בעיה עם זה. אין לי בעיה שכל מי שרוצה לגשת למחשב שלי, ידע את אותה סיסמא. אבל יהיה לי קשה לקבל את זה, שאותה סיסמא ``תפורסם`` בלוח המודעות המשרדי. אני משער שלכל אחד ואחת מכם יש דוגמיות נוספות. ומה שאני שואל: כמה הגנות כאלו *את/ה* ביטלת, אפילו בלי לשים לב? בלי לחשוב יותר מידי על ההשלכות של זה? וכל זאת למה? רוע לב ...

למעלה