נפלאות ה-AI

פולגאר

Well-known member

אח"כ בהייטק מתפלאים למה העובדים לא לויאלים,
מה זה צריך להיות הודעת פיטורים במייל ונעילת כל החשבונות,
שכחו שמדובר באנשים |לא|

user32

Well-known member
מנהל
כל הפיטורים האמריקאיים הם ככה.
בישראל חוקקו חוקים שמחייבים הליך לפני שמפטרים. אפשר להתווכח על היעילות של השיטה אצלינו אבל לפחות לא רואים פה עובדים שמחפשים מישהו במשרד שיוציא להם את הבובות מלחמת כוכבים שהשאירו בעמדת עבודה.

vinney

Well-known member
התעוררת קצת באיחור :-D

מדובר בהליך סטנדרטי שמתבצע כל כמה חודשים במהלך השנים האחרונות בכל החברות הייטק האמריקאיות. כתבתי על זה כבר כמה פעמים פה.

מטא ספציפית נמצאת בבעיה די גדולה - הם פיספסו את העגלה של הAI והשקיעו במקום מליארדים במטאוורס שממש לא מעניין אף אחד חוץ ממארק צוקרברג. אבל לא צריך לרחם על העובדים האלה יתר על המידה, המניה של מטא עשתה לא רע ועדיין נמצאת ב+600% מאז השפל ב2022. לשם השוואה, גוגל היא "רק" ב +400% והS&P500 בכ200%.

התעוררת קצת באיחור :-D

מדובר בהליך סטנדרטי שמתבצע כל כמה חודשים במהלך השנים האחרונות בכל החברות הייטק האמריקאיות. כתבתי על זה כבר כמה פעמים פה.

מטא ספציפית נמצאת בבעיה די גדולה - הם פיספסו את העגלה של הAI והשקיעו במקום מליארדים במטאוורס שממש לא מעניין אף אחד חוץ ממארק צוקרברג. אבל לא צריך לרחם על העובדים האלה יתר על המידה, המניה של מטא עשתה לא רע ועדיין נמצאת ב+600% מאז השפל ב2022. לשם השוואה, גוגל היא "רק" ב +400% והS&P500 בכ200%.
כשאני עברתי לארה״ב בתור צעירה בתחילת המילניום, באיור שבו גרתי (אטלנטה) היה שירות מאוד חדשני בשם Webvan - חברה שהיתה אז חדשנית והיתה בעצם סופרמרקט באינטרנט שהיה שולח לך את האוכל בטווח זמן מסוים שקבעת מראש. היא התרסקה כחברה מתישהו ב 2001.

שנה ומשהו אחר כך קיבלתי חוברת בתיבת הדואר הפיזית שלי - שבה חברה בשם Feed Me Fast שבעצם אפשרה להזמין אונליין ארוחות מכמה מסעדות בסביבה (לרוב כתלות במיקוד שבו התגוררת). גם האיא שרדה שנתיים שלוש, עד שהיא נסגרה.

סביר להניח שלא שמעת על החברות האלו - אבל בהחלט שמעת על המחליפות שלהם כמו Uber Eats או Door Dash בארה״ב (ותן ביס ווולט פה בארץ). וכמובן שכל רשת למכירת אוכל שמכבדת את עצמה כבר עושה היום משלוחים, וציפור חשה לי באוזן שבארה״ב לפחות יש גם שירות שמישהו כבר יסדר לך את המוצרים במקרר וארונות המטבח.

השוני בין הכשלונות לבין ההצלחות לא היה בהכרח איכות המוצר, אלא הרבה יותר מוכנות של השוק לקבל את היוזמה ולהשתמש בה. אפשר אולי אפילו להגיד שהכשלונות הראשוניים היו מה שאפשר להצלחות להצליח כי החברות הראשונות החדירו את הרעיון שאפשר לרכוש מוצרים בסופר או ממסעדות אונליין.

כך שלגבי המטאוורס - בוא נדבר עוד 15 - 20 שנה בערך ונראה איפה אנחנו עומדים. אלא אם איזה נשיא אמריקני מטורלל שיגרום למלחמת עולם שלישית שאחריה נחזור להשתמש במקלות ואבנים בתור כלי נשק.

vinney

Well-known member
שמעי....

אני בעד, אני עדיין מחכה לholodeck שהבטיחו לי בסטארטרק. יכול להיות שזה באמת יקרה, אם יתמזל מזלי אפילו בתקופת חיי. המטאוורס של צוקרברג לעומת זאת יותר דומה גם ברעיון וגם במימוש לאינטרנט של פיוצ'רמה (אם את לא מכירה - עונה 2 פרק 9 בשירות ההורדות האהוב עלייך). עוד משהו שזה הזכיר לי - עולם העשירים של wall-e או העולם האמיתי של idiocracy (סליחה שכל הדימויים שלי הם מעולם הקולנועי/טלויזיוני, בעולם הספרותי אני לא חושב שאפילו חשבו על דברים כאלה).

לגבי החברות שהזכרת, יש שני הבדלים בינן לבין הוולטים למיניהם:

1. האינטרנט אז לא היה נגיש בכף היד כמו שהוא היום. הסמארטפונים, ובמיוחד עם פרוץ האייפון, יצרו מהפכה של ממש באיך שהעולם מתנהג.
2. לפחות זאת שקישרת אליה ניסתה לשלוט על ההפצה בעצמה. היה לה מחסנים וצי משאיות/נהגים. זה נורא מייקר את העסק, ואילו uber וdoordash הצליחו להזיז את העלויות האלה על העובדים שלהם (סליחה, קבלנים) והלקוחות שלהם (בצורת טיפים). כך שבעצם הגילגול הנוכחי זה בסך הכל middleman ואילו החברה שאת מדברת עליה ניסתה לעשות את הכל בעצמה. זה לא עובד גם עכשיו, הGoogle Fiber נמכרה רק לפני חודשיים. ולגוגל יש כיסים עמוקים, עדיין הם לא הצליחו להתחרות בשוק בשיטת ה"אנחנו עושים הכל", אבל בקנה מידה קטן (מקומי) זה עדיין קיים ויש חברות כאלה פה בעמק הסיליקון שמשרתות בעיקר קהלי יעד ספציפיים (שירותי משלוחים של סופרמרקטים אסיאטיים לקהלי היעד שלהם בשפות שלהם).

שמעי....

אני בעד, אני עדיין מחכה לholodeck שהבטיחו לי בסטארטרק. יכול להיות שזה באמת יקרה, אם יתמזל מזלי אפילו בתקופת חיי. המטאוורס של צוקרברג לעומת זאת יותר דומה גם ברעיון וגם במימוש לאינטרנט של פיוצ'רמה (אם את לא מכירה - עונה 2 פרק 9 בשירות ההורדות האהוב עלייך). עוד משהו שזה הזכיר לי - עולם העשירים של wall-e או העולם האמיתי של idiocracy (סליחה שכל הדימויים שלי הם מעולם הקולנועי/טלויזיוני, בעולם הספרותי אני לא חושב שאפילו חשבו על דברים כאלה).

לגבי החברות שהזכרת, יש שני הבדלים בינן לבין הוולטים למיניהם:

1. האינטרנט אז לא היה נגיש בכף היד כמו שהוא היום. הסמארטפונים, ובמיוחד עם פרוץ האייפון, יצרו מהפכה של ממש באיך שהעולם מתנהג.
2. לפחות זאת שקישרת אליה ניסתה לשלוט על ההפצה בעצמה. היה לה מחסנים וצי משאיות/נהגים. זה נורא מייקר את העסק, ואילו uber וdoordash הצליחו להזיז את העלויות האלה על העובדים שלהם (סליחה, קבלנים) והלקוחות שלהם (בצורת טיפים). כך שבעצם הגילגול הנוכחי זה בסך הכל middleman ואילו החברה שאת מדברת עליה ניסתה לעשות את הכל בעצמה. זה לא עובד גם עכשיו, הGoogle Fiber נמכרה רק לפני חודשיים. ולגוגל יש כיסים עמוקים, עדיין הם לא הצליחו להתחרות בשוק בשיטת ה"אנחנו עושים הכל", אבל בקנה מידה קטן (מקומי) זה עדיין קיים ויש חברות כאלה פה בעמק הסיליקון שמשרתות בעיקר קהלי יעד ספציפיים (שירותי משלוחים של סופרמרקטים אסיאטיים לקהלי היעד שלהם בשפות שלהם).
לגבי ״האינטרנט בשל ונגיש יותר היום״ - זה בדיוק הקטע. כי בתקופה שבה הציבור התחיל ״לגלות״ את האינטרנט - לרוב היה בבית מחשב ביתי אחד במקרה הטוב, וגם אז לא מעט מבני הדור המבוגר יותר, אפילו זה של ההורים שלי שהיו בני ארבעים ומשהו או חמישים ומשהו - לא בהכרח ידע מה זה אינטרנט או ידע איך להשתמש בו. כיום, אמא שלי שהיא כמעט בת שמונים ואחד האנשים הכי פחות טכנולוגיים שאני מכירה, יודעת להשתמש באינטרנט ואפילו באייפון.

הרעיונות האלו פשוט הקדימו את זמנם, אבל עולה השאלה עד כמה הטעויות שלהם כפי שכתבת עליהן עזרו לדור החדש יותר להצליח.

vinney

Well-known member
לגבי ״האינטרנט בשל ונגיש יותר היום״ - זה בדיוק הקטע. כי בתקופה שבה הציבור התחיל ״לגלות״ את האינטרנט - לרוב היה בבית מחשב ביתי אחד במקרה הטוב, וגם אז לא מעט מבני הדור המבוגר יותר, אפילו זה של ההורים שלי שהיו בני ארבעים ומשהו או חמישים ומשהו - לא בהכרח ידע מה זה אינטרנט או ידע איך להשתמש בו. כיום, אמא שלי שהיא כמעט בת שמונים ואחד האנשים הכי פחות טכנולוגיים שאני מכירה, יודעת להשתמש באינטרנט ואפילו באייפון.

הרעיונות האלו פשוט הקדימו את זמנם, אבל עולה השאלה עד כמה הטעויות שלהם כפי שכתבת עליהן עזרו לדור החדש יותר להצליח.
אני מקווה שעזרו. דוגמה למקצה שיפורים: משקפיים "חכמים". גוגל עשו את זה לפני יותר מעשור והעולם דחה אותם על הסף. עכשיו מטה עושה את זה שוב ובינתיים הפושבק הרבה יותר פושר (אבל עדיין יש פושבק). עוד כמה איטרציות כאלה ובסוף יהיו לנו לכולנו משקפיים כמו של טייסי ח"א, ואין בזה שום פסול. הטכנולוגיה לא באמת חדשה, לטייסים יש את זה עוד משנות ה60-70. גם במכוניות התחילו להכניס את השמשות החכמות כבר לפני שנים - זה נורא נוח. למה לא במשקפיים?

אח"כ בהייטק מתפלאים למה העובדים לא לויאלים,
מה זה צריך להיות הודעת פיטורים במייל ונעילת כל החשבונות,
שכחו שמדובר באנשים |לא|
צודק לחלוטין.
אפשר להבין את הצורך באבטחת מידע, אבל ההליך הזה של "מייל + נעילה מיידית" מרגיש כמו השפלה מיותרת.
אחרי שנים שבהן דיברו איתנו על "משפחה", "תרבות" ו"אנשים במרכז" — פתאום אתה הופך ל-liability שצריך לנתק כמו מתג.
אפשר גם לסגור גישה וגם לשמור על קצת כבוד אנושי.
שיחה קצרה, אפשרות להיפרד, לא להרגיש כמו פושע.
בסוף גם העובדים הכי טובים לומדים את השפה של החברה.

למעלה