נערת בר-כוכבא

perhay

New member
נערת בר-כוכבא

מאת יפרח חביב (מתפרסם באישור המחבר) כך עולה וצפה דמותה לנגד עיני, ממרחק השנים הרחוקות ההן... ילד הייתי, כבן שמונה, והימים - ימים קודרים-קודרים: שנץ ץרת"ח על כל מאורעותיה, ערב מלחמת העולם השנייה, וכפרנו הקטן - יישוב ספר, מוקף גדרות-תיל ועמדות וכפרים ערביים עוינים סביבו, וחרדות ואימה מסביב. אבל היא - מפיגה חרדות; מגרשת אימות, מפזרת ענני-סער! הו! כמה נפלאה היתה; כמה תמירה, אצילה, זקופה, קלת-רגל... פעם התקרבתי אל ביתה וראיתיה מסתרקת: שערה הערמוני נשפך גלים-גלים על גבה ועל ראשה ועל כתפיה, עד למתניה... ים של שער! זהב מתבדר! אחר כך אספה אותו, אט-אט, כעוגה גדולה, הדקה בסיכות ארוכות, חייכה אל המראה, צרה אותי בזוית עינה, קרצה לי וגחכה - יפה?! אינני זוכר את שמה... רק הכנוי, שנתתי לה בלבי, אותה שנה: "נערת בר-כוכבא" כי מאז הייתי בגן, אזכרנה - והנה היא מרקדת מסביב למדורת ל"ג בעמר, מוקפת קהל ילדים ובני נוער. והיא כבר אם לנער כבן שתים-עשרה, נשואה זה שנים, אך מקפצת ומדלגת ומובילה את הקהל, מעגלים-מעגלים, כנערה צעירה. ובלבי הקט ראיתיה מדליקה מדורות-מדורות על הרי יהודה, להראות הדרך לחייליו של בר-כובא שם, בהרים, מזהירה מפני הרומאים, ובעת הצורך - יורה בהם קץ מקשת, כמו הקשת שבידי, והחיצים שבאשפתי... הו... מה נפלאה היתה, אפופה בנהגות הלהבה האדירה, וכאשר החלה לחולל - לא היה איש שעמד בפניה! לא ילד ולא שקן; לא ילדה ולא קשישה - את כולם - כולם סחפה למעגל הרוקדים. רקדו! רקדו! היתה מחוללת. "שירו, שירו" - היתה מזמרת. ולפתע - נשמטת מן המעגל המשלהב, גוררת פנימה משקיף סרבן, הנחבא לו, אי-שם ליד גדרפרית הכפר (שם יכשון, אחר כבוד, הפר של כפרנו) - והנה היא שוב מובילה, מזמרת ומרקדת, ומחברת שירים ומנגינות בו במקום, ואנו מחרים-מחזיקים אחריה, משלהבים כמוה: "עם ישאל חי! חי! אין כמוך, בר יוחאי! עלי, עלי, הלהבה! מי כמוך, בר כוכבא!

perhay

New member
נערת בר-כוכבא (סוף)

ארבע שנים אחר-כך נפל בעלה בטוברוק... בנה יחידה נפל בשייירה לירושלים. סטודנט היה באוניברסיטה ונחלץ להנגנת הנצורים - מבלי שיקרא...אבל היא - המשיכה לרקד מסביב למדורה... כל השנים... רק אני - בגרתי והלכתי, והבינותי דבריו של אותו קשיש; הו- עד מה הבינותי --- וגם אם לא אזכר שמה, מבעד לשלהבות השנים הרחוקות ההן - ראה אראה לנגד עיני תמיד אותה להבה, המתמרת הישר השמימה, כעמוד האש, המוליכנו במדבר אל הארץ היעודה - והיא הו, היא שהרטיטה לבי כל כך, כל כך - לבו של ילד קטן בן שמונה, מחוללת לה, שערה מרקד עמה סביבה, מסביב למדורת ל"ג בעמר, מדי שנה בשנה... והיא מדליקה מדורות ל"ג בעמר בהרים, להאיר הדרך לבר-כוכבא ולוחמיו; והיא מבשרת חרות וישועה; והיא מאירה לי דרכי שלי - נערת בר-כוכבא היקרה... רקדי נא איפוא, רקדי גם היום והלאה, תמיד-תמיד, מסביב למדורה... סחפי אל המעגל כל סרבן ריקוד ויהא קולך נשא ברמה בכל פעם, כמו אז, בתרצ"ח: "למה נשקף העצב מעיניכם? שירו! שירו! רקדו! רקדו הי- עם ישראל חי! חי! הו, אשריך, בר יוחאי! עלי, עלי, הלהבה!\מי כמוך, בר כוכבא!--- (סוף)

../images/Emo140.gif

סיפור בטעם של פעם, תודה אבל מה היו דבריו של אותו קשיש? איך פספסתי אותם?

למעלה