נעים מאד,

נעים מאד,

יש לי מין נטייה כזאת לא ליפות דברים. אם אלוהים קורא לחסל ילדים תמימים, אני לא אקרא לזה בשם אחר. אם זה מפריע לך עד כדי כך, אנחנו לא חייבים לדון. מצד שני, אם תוכיח לי שלא מדובר בחיסול, או שהילדים לא תמימים, אין לי בעיה לשנות את הטרמינולוגיה.

אני לא אנסה ליפות..

מהסיבה הפשוטה, אין. לגבי הוכחות, לא אוכל להוכיח לך כלום, מפני שאני דן איתך בהנחה (מצידך) שיש אלוהים, כך שהוכחות הן לא מן הדיון אלא הסברים ככל שתוכל לקבל. אי אפשר להיכנס לדוגמאות שהבאת סתם כך מתוך מהלך דברים, או שהם לקראת סופם או בשלב הסופי. עלי לציין שההסברים שאביא כאן ובהמשך, חלקם מתוך הפשט וחלקם מתוך הדרש וחלקם מתוך הרז, הרי כבר ידוע לך שהתורה משולה ל"פרדס" פשט, רמז, דרש, וסוד הידוע לכל כ"הקבלה". בראשית עלה ברצונו של בורא עולם לברוא נשמות, אך מאחר והוא לא רצה שהנשמות יזכו למתנת חינם בחסדו, אלא בזכות ולא בחסד, החליט לברוא את עולמנו כפי שאנו מכירים אותו מאז ומתמיד. ומה היא מטרת בריאת העולם? לשמש משכן לאותן הנשמות בו הם יצטרכו לבצע מטלות מסויימות ומאד מוגדרות, שלאחר מכן יזכו לשכון אחר כבוד במשכנן הנצחי בגן עדן. וכמובן שההסבר הוא ממש בקצרה, לנשמות יש זכות בחירה בין ה"טוב" ל"רע". מי שבחרה בטוב (בעולם הזה כמובן) זוכה לשכר הנצחי לשכון לנצח בגן עדן. עכשיו, הבורא ידע/ניחש/העריך שחלקן לא יעמדו במשימה ויכשלו לכן הן נידונות בבית דין של מעלה, והבורא קבע באופן שרירותי(?) מה יהיה עונש על כל עבירה ועבירה, גיהנום, כף הקלע, ירידה חוזרת לעולם הזה, וכו´ מה שמעניין אותו בדיון הזה הוא הגילגול, קרי ירידה חוזרת לעולם הזה. בנושא הזה יש כמה סוגים והם: 1. שלושה גילגולים ראשונים כבני אדם, לפעמים ברמות שונות. 2. גילגול בחי, בבעלי החיים. 3. גילגול בצומח, בצמחים. 4. גילגול בדומם, אבן, חול וכו´. בדין של מעלה יש שלוש אפשרויות, זכאי מוחלט (נדיר), חייב מוחלט (לא נדיר), וחייב "חלקי", שכיח ביותר. זכאי מוחלט זה כבר בדרגה של צדיק גמור, ישירות למקומו בגן עדן. חייב מוחלט, דרגה של רשע גמור שעוד בחייו בעולם הזה איבד את העולם הבא. חייב "חלקי", אלו הרוב. אין כמעט אחד שלא עבר עבירה, אפילו הוא עתיר זכויות הוא יהיה חייב בעבירות (אין דבר כזה קיזוז). מה שנוגע לנו כרגע הם אלו החייבים, הזכות והחובה נמצאים שווים. בפניהם עומדת זכות הבחירה (בעצם לא תמיד), גיהנום או ירידה חוזרת לעולם הזה בגילגול של... (יש הרבה אפשריות) בהתאם לסוג העבירה, לדוגמא: אם הזכויות שלך רבות מספיק כדי להקנות לך את זכות הבחירה אז אתה תקבע את סוג הגילגול. בעצם נעזוב את זה, אתייחס רק לשרירותיים שלא מתוך בחירה. מטרת הגילגול היא תיקון, ולפיכך סוג הגילגול. אם העבירה שלך היא כתוצאה מראית עין כלומר עברת על "לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים אחריהם", אתה תחזור כעיוור. ואם כתוצאה מלשון הרע והוצאת דיבה תחזור כאילם, ועל זה הדרך. אגב, לא בהכרח תתגלגל שיהודי יתכן כגוי. זו רק ההתחלה כדי שיהיה עם מה להמשיך, מתנצל על אורך ההודעה, זה היה לצורך הסבר מקדים שמן הסתם לא יופיע בשאר התגובות. אשתדל להגיב בקצרה, אך אם יהיה צורך ארחיב מעט.

אוופס, שמתי לב ששכחתי את הילדים..

כן, גם הם גילגול על עבירה שנעשתה בחייו הקודמים. יתכן ועונשו היה לרדת לעולם שוב בגילגול ולחיות יום, חודש, שנה,... נגזר עליו פרק זמן קצוב, אם נגזר עליו שנה בעולם הזה אז הוא ילקח לאחר שנה, ואם ביצע עבירה נוראית כמו רצח או הרג הוא יירצח או ייהרג באותו האופן.

המושג של תיקון לא כל-כך ברור לי

האם הרעיון הוא שהנשמה תרגיש "על בשרה" את הפשעים שעשתה? והאם אלוהים, בציווי שלו על מחיית עמלק, אומר בעצם "אני מתחייב שכל עמלקי יהיה בעצם נשמה מגולגלת של רוצח, ולכן דמו מותר?"

מן הסתם, כן.

זה כל הרעיון שתחוש על בשרה את העונש. לגבי עמלק, התשובה היא: כן ולא. כן: עד כמה שזכור לי לאחר מה שקרה במדבר ובהמשך עם שאול המלך שבגד בציווי האלוהי וחס על המלך אגג, ועל כך נענש שהפסיד את המלוכה לדוד. לא חל הציווי בפועל אלא במחשבה בלבד. הצורר המן שהוא מזרעו של עמלק (המן האגגי) ובשנים האחרונות הצורר הגרמני שגם הוא על פי המקורות מזרע עמלק, שניהם נהרגו/נמחו ע"י הגויים בעצמם. מכאן שהציווי נשאר במחשבה בלבד ואילו גורלם בידי שמים. לכן אלוהים גילגל את נשמותיהם במהלך ההיסטוריה באנשים הראויים לעונש הזה. דמם אינו מותר שהרי אין לנו היום כלום עם הציווי בפועל אלא במחשבה בלבד. הכל על פי הזמן. הרי לא יעלה בדעתך שבכל שנה היהודים יקומו לבצע פוגרום בכל מי שידוע בוודאות שהוא מזרעו של עמלק.

יפה. אז עוד כמה שאלות -

1. האם כל חוטא נענש בגלגול נשמה? אם לא, אז מה הקריטריונים? למה מישהו שחטא ב-X יתגלגל, ומישהו שחטא ב-Y יגיע לגהינום וייצלה שם בלי להתגלגל? 2. אם נולדתי עם פגם, זה אומר שאני גלגול של מישהו שחטא? מה זה אומר לגבי חופש הבחירה שלי, עצם מהות הנשמה שלי? הרי אני אפילו לא יכול לומר שזו באמת הנשמה שלי. 3. לגבי עמלק - אם הציווי הוא על פי הזמן, האם ייתכן מצב בו יהודים יבצעו הכחדה של "זרע עמלק" בפועל?

...נזכרתי בעוד משהו

יש להבדיל בין חוטאים שמתגלגלים לגוף פגום (קוואזימודו?) או לגוף שנפגע כאילו במקרה, לבין חוטאים המתגלגלים לגוף המבצע חטאים משל עצמו (המן?) את ההיגיון של תיקון במקרה הראשון אני מבין, אבל לא במקרה השני. מה פה בדיוק התיקון, ועל מה? על חטאי המתגלגל או המגולגל?

אנסה לענות באופן הבא...

במקרה שקראתי עליו. לפני זמן לא רב (במאה הזאת) בא בחלומו של אדם מסויים קרוב משפה וביקש ממנו שיעזור לו, הוא נידון להתגלגל שוב בעולם הזה כדי לתקן חטא אחרון שנותר לו (לאחר שכבר "ריצה" את רוב עונשו), אותו אדם לא התייחס לחלום על אף שהוא הרגיש שזה הרבה יותר מסתם חלום, לאחר כמה פעמים שהסיפור חזר על עצמו הסכים אותו אדם להיענות לבקשתו. ומה בקשתו? שיחפש אדם פלוני ויחזיר לו חוב קטן שחייב לו עוד בימי חייו כאן בעולם הזה, אחרת הוא יצטרך בעל כורחו לחזור בגילגול כדי לפרוע את חובו ובכך לתקן את חטאו. על אותה הדרך גם חוטאים רשעים כמו המן (כגוי הדין שלו שונה), יתגלגלו כדי לתקן ע"י סופם המר. לגבי יהודי בגדר רשע, (אם זכה להתגלגל משמע יש מקום לתקן, אחרת כרשע גמור לא היה זוכה אפילו לגיהנום). להבדיל מגוי, הוא יכול לתקן את עצמו, זכות הבחירה לעולם תעמוד עבור מי שאין איסור לגביו לקיים מצוות כמו מפגר וכו´. יש אומרים (גדולי הדור בדורות האחרונים) שניתן לזהות באופן חלקי מה הוא התיקון שלך ע"י בדיקה פשוטה, מה היא המצווה שעבורך היא קשה מכל לקיימה, הפירוש המקובל הוא שאתה צריך להיות חסר רצון לקיים מצווה מסויימת שבה היצר הוא חזק מכל, אם לא היה לך החסר הזה לא היה לך מה לתקן. (טיפ חשוב מאין כמוהו שזכינו לו בדורות האחרונים).

אחדד את השאלה

אני יכול להבין איך חוטא מתגלגל לגוף חדש, ולגוף זה קורה משהו רע בידי אדם או בבדרך "טבעית", כביכול שלא באשמתו. אז הנשמה באמת "מקבלת כגמולה" ויכולה להבין את הנזק שעשתה בגלגול הקודם. אבל אם הנשמה מתגלגלת בגוף שלא נפגע ומתחילה שוב לחטוא, ורק אז קורה לה משהו רע - איך היא תדע על מה קיבלה את העונש? היא עשויה לחשוב שמדובר רק בחטאים מהגלגול הקודם, או רק מהנוכחי. להזכירך, גם לא סביר שהעונש הוא פרופורציונלי לכמות ואיכות החטאים - המוות של המן למשל היה הרבה פחות נורא מזה של הרבה יהודים בשואה. ולגבי "המצווה הקשה ביותר לאדם היא התיקון שלו" - זו כבר סטייה מהנושא, והייתי מקטלג את זה כעוד שיטה טאוטולוגית מבריקה לשכנע אנשים להתמיד בקיום המצוות. אין לי עניין להתמקד ברעיון זה עכשיו.

נתחיל עם המסקנה שלך ...

בין אם זו שיטה טאוטולוגית או לא, ובין אם זו אותה התוצאה בסופו של דבר, לא שייך לייחס לרמת ההשגה וההבנה שלנו. כל מה שאנחנו יודעים כולל בישיבות, הכל לימוד על דרך הפשט (פרד"ס, מזכיר לך?), כדי להבין דברים הרבה יותר עמוקים יש ללמוד ולחקור מעבר לפשט. ברור לך שהמידע המובא כאן הוא רובו מהמדרשים והזהר. ועוד נקודה בנושא, יש בזה משהו, בטיעון שלך. אבל אם נדע הכל אז היכן יכולת הבחירה? היכן המלחמה המתמדת בין ה"טוב" ל"רע"? לגבי עונשו של המן: אין דין נשמת גוי כדין נשמת יהודי. נא לא לשכוח שיש עונשים נוספים מעבר לעונש בעולם הזה, כך שבמקרה שלהם מחכה להם "עולם ומלואו" של עונשים. לגבי הנשמה: היא לעולם לא תדע ולא אמורה לדעת מה הם התיקונים שהיא צריכה לתקן, היום מאחר ואנו כבר לקראת הסוף אין יותר ירידת נשמות חדשות לעולם הזה. אם האדם יודע בוודאות מהו התיקון שעליו לתקן עליו להתאמץ ולעשות הכל כדי להשיג את התיקון, אך אין זה פוטר אותו משאר המצוות, כל עוד הנשמה כאן היא מחוייבת לחוקים התקפים בעולם הזה. הסבר קצר: אם נכשלתי בראית עין ("לא תתורו אחרי..") ועלי לתקן בגילגול הבא את החטא, עלי לקיים את המצוות כרגיל תוך הקפדה יתרה במצווה הדרושה תיקון = ראית עין. לא קיים מצב הפוך, הקפדה *רק* על ראית עין וזניחת שאר המצוות. לסיכום: אם אינך יודע בוודאות מה על מה עליך להקפיד יותר, קיים את כל המצוות להסרת ספק.

מה שאני מחפש

הוא סט ברור של קריטריונים, כללים לגלגול ולעונש שמקבלות נשמות חוטאות. אם יש "עולם ומלואו" של עונשים בגהינום, אז לשם מה העונש בעולם-הזה? אם יש שלב של טיהור חטאים בעולם-הבא (כפי ששמעתי את אמנון יצחק אומר), לשם מה בכלל הגלגול המתקן? אם הצד הדתי יאמר "זה מעבר לידיעתנו" - בסדר, מקובל עלי. זה אומר שהוא מאמין בכך לא משום שיש לו הוכחות של ממש (ואני אפילו לא מדבר על הוכחות מדעיות), אלא משום שאחרת האמונה לא מסתדרת לו. מעין "קביים לאמונה".

preacher

New member
אה, למי אכפת?

אתה מנסה למצוא סתירות בדת כדי לשכנע אנשים שהדת לא הגיונית? על זה נאמר: you can´t reason a man out of an opinion he didn´t reach through reason

גם אתה, ברוטוס? ../images/Emo8.gif

הסברתי שקודם כל, אני מנסה להבין את הנושא לעומק. מה יהיה אחר כך? תלוי.

על משקל שכר מצווה..

אין בעולם הזה נפח שיכול להכיל את שכר מצווה אחת. לכן מקבלים את הפירות בעולם הזה והקרן שמורה לעולם הבא. כך גם בעבירות, רק להבדיל אם נענשת כאן בעולם הזה אתה פטור מעונשה בעולם הבא, כאילו כבר קיבלת את המגיע לך. רק ש"עדיף" לקבל את העונש כאן בעולם הזה על אף שהיחס אינו שווה. רק צדיק זוכה להיפרע מחטאיו כאן בעולם הזה, חטאיו מועטים ביותר לכן עושים איתו חסד ונפרעים ממנו כאן. לגבי שאר החטאים (ליהודי ה"ממוצע") יפרעו ממנו בעולם הבא, לכן כתבתי ששם יש עולם ומלואו של עונשים, שם אין הגבלות שיש כאן. הגילגול המתקן הוא נקודתי. כבר הסברתי שלא כולם זוכים לגילגול.

taro

New member
לגבי השאלה השלישית -

ראשית, רבי עקיבא, אולי אחד הרבנים הנחשבים ביותר בתלמוד, הינו מזרע עמלקי לפי התלמוד, ולא רק זה, אלא צאצא ישיר של המן. בפועל, אין עמלק, וספק אם אי פעם היה. אם אתה רוצה להתייחס למצב בו ייתכן תיאורטית מצב כזה מבחינה דתית ולא מבחינה היסטורית, אזי ראשית אני יכול להפנות אותך לתנ"ך - בו מעולם לא הוכחד העמלק על אף שהיו מספיק הזדמנויות לכך (המעשה הקרוב לכך ביותר היה איזה פוגרום של דוד, שכזוכר לא יכול היה לבנות בגלל זה את בית המקדש). המצב ייתכן רק באחרית הימים (שיש רבנים בתלמוד שהטילו ספק אם היא בכלל תגיע), ובמצב כזה, מעבר לעובדה שאין עמלק, הרי שאלוהים אישית, קרי מקור כל ציוויי המוסר, יצווה עליך את זה.

CHOFA

New member
TARO

בס"ד מאז גלות סנחריב אין כבר את 7 העממים וגם את עמלק כיוון "שבא סנחריב ובלבל את האומות" לכן ר´ עקיבא יכול להיות מ"זרע עמלקי" כיוון שאין זרע עמלק כיום.

לא כל חוטא ...

דיברתי באופן כללי וברמה העקרונית (אם יש מושג כזה למעלה), וגם אמשיך כך. לא כל חוטא, כל מקרה לגופו, ישנם עתירי זכויות (רבנים?) יחידי סגולה שהדין השווה לא חל עליהם. אל תתפוס אותי במילה. אני לא בר סמכא להסביר מה הדין לכל חטא וחטא, אני בספק אם יש מי שיכול (היום) לרדת לפרטי פרטים בנושא. רק אחזור על דבריי בעיקרון מי שזכויותיו וחובותיו שווים בדין של מעלה "יזכה" בין מבחירה ובין מאונס להתגלגל שוב. (יש הבוחרים בגיהנום מאשר להתגלגל) 2.כן. אף על פי כן חופש הבחירה שלך קיים ושריר ללא הבדל ושונה מאחרים, אלא אם כן התגלגלת כאחד שאינו חייב ואפילו אסור בקיום המצוות מחשש לביזיונם כמו לדוגמא מפגרים. הנשמה שלך לעולם תישאר אותה אחת. רק החלק הפגום הטעון תיקון הוא זה שיורד לעולם הזה. (אגב, תוך כדי כתיבה אני נזכר בטיעונים של הרב אמנון יצחק, כנראה שהוא נשען על אותן המקורות.) 3. על פי הנבואות זה לא יקרה מפני שאנחנו דור חייב ולא זכאי, אחרת לא היינו בגלות וסובלים כל כך כמו בזמנים אלו. על פי הבנתי זרע עמלק ימחק ויכחד רגע לפני בואו של משיח, על פי הנבואה מלחמת גוג ומגוג בוא תבוא והשם הוא זה שילחם ויכחיד את רוב דרי העולם, כל אלו החייבים מדין שמים כמובן שהגויים לא פטורים.

הערה...

אני יודע ומבין שאנחנו מנהלים דיון "יבש" ברמה הטכנית בלבד. ברור לי שאין לך עניין אישי בנושאים המדוברים אלא לצורך ידיעה/הבנה למטרה מאד מסויימת ומוגדרת עבורך. על כן התשובות שלי פחות או יותר בהתאם, אם זה עדיין לא מספק אותך, תודיע לי כדי שנוכל להפסיק זאת בעתוי הנכון.

אל תניח יותר מדי הנחות

ואני מבקש ממך לא לשבש או להסתיר ממני דברים (אחרת, מה זאת אומרת "התשובות שלי פחות או יותר בהתאם"?). אסביר *בדיוק* מה המניעים שלי בדיון הזה. נכון להיום אני רואה בצווי על הכחדת עמלק נקודת התנגשות, סתירה בין הדת למוסר-של-ממש. עם זאת אני מודע היטב לידע החלקי שלי בנושא ואני מעוניין לבחון, האם באמת יש סתירה - או שאפשר לישב את הבעיה בצורה משביעת רצון מתוך עולם התוכן הדתי. בגלל זה אני לא מלגלג כרגע על האמונה בנשמות ובגלגולים (אני מניח שברור לך שאני לא מאמין בזה לשניה). כי תאמין או לא, אני לא מסתובב כל היום ומחפש לנגח את הדת. לפעמים אני גם בודק את הרעיונות שלי.

ובקשר למוסר שאתה מחפש ...

מעבר לדיונים שכבר דנו בנושא האם אלוהים מעבר למוסר או לא. אם נמשיך על פי אותה הנחה שאלוהים קיים, אז שאלת המוסר ביחס אליו לא ראויה להישאל. מפני שברגע שקיבלת (לא אתה, אלא המאמין) את מציאותו ושלטונו על היקום בכלל ועל העולם הזה (כדור הארץ) בפרט, עליך לקבל כל פניה הבאה ממנו, ללא הירהור ובדיקת אמינות ומול המוסר. אם אתה הולך על פי התורה, ולפיה זמנך קצוב למאה שנה וכך גם העולם הזה, משמע שלאחר מכן המוסר שאותו אתה מכיר לא יהיה קיים יותר מפני שהוא תקף אך ורק לחוקים הקיימים כאן. שם למעלה המושגים הם שונים, שם למעלה מדובר במימדים אחרים שהמוח האנושי אינו מסוגל לתפוס. שם למעלה אין מושג של "טוב" או "רע" על פי תפיסתך, שם יש *רק* טוב, אין אפשרות בחירה אין יצר הרע אין את המלחמה התמידית כפי שיש וחווים כאן. לכן אם באים למדוד את בורא עולם במושגים ארציים, תקבל יותר מדמות אחת. ולכם לא שייך למדוד אותו באף אחד מהמושגים שלנו, אתה מתעקש כן למדוד? קח בחשבון שתסתבך, ואם אתה מאמין אתה מהר מאד תמצא את עצמך כופר! על זה כבר נאמר "במופלא ממך אל תדרוש", ואת התוצאות של מי שמתעקש כן לדרוש רואים יום יום.

למעלה