עוד משהו - ליטוף חתול/תינוק
הי, לאה, הבעיה בחינוך, ובמה שאני קוראת "הצבת גבולות" (שלא קל ,משום מה, כאן בין הכותבים בפורום לקבל אותה), היא בגילאים הקטנים מאד, כאשר הם תינוקות, לקראת גיל שנה,כמו שצוין , כפי שהבנתי שכתוב במאמר - בגיל שהיכולת המוטורית שלהם תופסת תאוצה, והם מתחילים להיות ניידים. ניקח בדיוק את הדוגמא של אורי והחתול. אורי, לפי הבנתי מהכתוב, עדיין לא יכול לדבר. אורי רוצה קשר עם החתול. מנסיוני, לא אורי ולא תינוק אחר, רוצים להציק, להכאיב לחתול. את( כמוני, תתפלאי..., )לא אומרת לאורי לא, על צורת מגעו עם החתול, אלא מדגימה לו כיצד ללטף את החתול(מה שאמהות אומרות"תעשה טובה לחתול" במקום לומר" הנה, בוא תלטף את החתול"). אצלי, בת ה"כמעט שנה", מכירה מגיל חצי שנה את פרלה הדלמטית שלי. היא מאד מאד אוהבת אותה. כאשר היא נגשת אליה, ונגשת הרבה, היא רוצה ללטף אותה. היא גם מגישה לה את ראשה, כאילו מצח אל מצח, כדי לנשק אותה. אבל בפועל, במקום ללטף, היא נותנת לפרלה מכות. אני יושבת לילה, לא מוציאה שום טון ושום תוכן הקשור למילה לא, וכמוך, פשוט יחד אתה, מלטפת את פרלה. היא לא מצליחה( משום גילה, היכולת המוטורית שלה), לבצע את הליטוף. היא ממשיכה בדרך שלה, אבל היא חווה דרכי, משהו אחר, שבסוף יקלט, כמו שעדיין לא יודעת לדבר, אבל כן מבינה יותר ויותר מילים. גם הקטן יותר, שמבמאי יהיה בן שנה, עושה דברים דומים לפרלה, לא יכול אחרת, ועוד יותר חמור, כי קטן יותר, ואני יושבת ומלטפת, ומדברת על כך שאני מלטפת את פרלה, כי אני אוהבת אותה. באותה מידה, הגדולה רוצה ללטף את הקטן בראשו, והיא מטיחה את ידיה הקטנות בראשו. לפני שזה יהה לו לא נעים, וזה לא נעים, אני יושבת על יד שניהם, ואומרת לה: כך, תלטפי את תמיר, את אוהבת את תמיר. היא ממשיכה בשלה, כי היא לא יכולה אחרת. אבל, כאשר בימים האחרונים שמתי לב, שהיא מקנאה כאשר אני מאכילה אותו ארוחת פרי, למרות שהיא שבעה, ומאחר ואחד החוקים המוחלטים שלי, שיושבים בזמן אכילה(לא משום נימוסי שולחן, אלא משום שיקולי בטיחות), אז אני אומרת לקטנה,:" את רוצה גם לאכל? אז תשבי" וזה כל כך כיף לראות, איך היא ביומיים האחרונים מבינה מה שאני אומרת. נכון, תמיד היא מתחילה בשפת ה"צעקות " שלה(זה הסגנון שלה לומר משהו...ישראלית...), אבל אחרי פעם פעמיים של צעקות, היא מתיישבת. קבלה, אכלה, קמה, שוב צועקת, שוב אני מדברת על ישיבה, שוב מתישבת וחוזר חלילה. אחרי שספקה את ענין הקנאה, היא קמה וזוחלת מאתנו, כי היא לא רעבה. בגילים האלה אין אפשרות למשא ומתן. לפני שנים רבות, קבלתי פעוטה בת שנה +, שמתי לב לכל מיני התנהגויות יוצאות דופן לילדים בגילה. ילדים בגילה, כאשר הם שבעים, זורקים את האוכל. הילדה זרקה את האכל בראשית הארוחה. לא הבנתי מה זה, והיא המשיכה. כאשר סיפרתי לאמה, היא צחקה, ואמרה שהיא נותהת "מעשר לחתולה שושנה". דבר נוסף. במשפחתון היה תינוק בן 5 חודשים(כביביסיטר). ללא יכולת תנועה. היא הייתה נגשת אליו, ומושכת לו ברגליים ובידיים. לא נענתה להערותי. היא הייתה כבר בגיל שיכלה להבין המילה לא, ולא נראה היה שרצתה ללטף אותו, הוא היה כמעט לא מוכר לידים. כאשר החלטתי שעלי להגן על התינוק, שמתי אותו בלול. היא דחפה את ידיה אל הלול, והמשיכה לכופף לו הידיים, למשוך ובעצם להכאיב. כאשר סיפרתי לאם, מה עושה הילדה, היא שוב צחקה(!!), ואמרה, שהילדה חושבת שהתינוק הוא החתולה שושנה. רוצה לומר, לחתולה שושנה, מותר לעשות כאלה דברים. כאשר היינו בחצר, שמתי לב שהילדה, שלא הייתה טפשה, אבל עדיין לא דיברה, ולא היה מקום למו"מ, לא הגיבה למשפט "לא לעלות על המדרגות"(היא כבר הלכה, האחרים הכירו מזמן את המילה). הדבר נראה לי מאד לא רגיל. התרשמתי שהילדה פשוט לא מכירה את המילה "לא". כאשר סיפרתי לאם, ואמרתי לה שהילדה פשוט כנראה לא מכירה את המילה לא, אמרה האם שנכון, שהבית שלה ממוגן, ולכן היא לא צריכה להשתמש במילה לא, ולא משתמשת בה. היא הוסיפה, שקראה בספרים(מורה לאומנות בחינוך המיוחד), שילדים הם אגוצנטריים עד גיל שנתיים וחצי, ולכן אין טעם לדבר אתם על לאווים , בצורותיהם השונות. הילדה, שלא למדה גבולות, בגיל שאין מקום למו"מ, סיכנה את עצמה, ואת התינוק הקטן. הבנת לאה, שאני חושבת שאת עושה, כנראה כמוני, אבל כנראה המושג מעורר בעיה, ולכן צריך לבדוק למה, מה מדמיינים כאשר שומעים את המושג. כן, כאשר ילדי המשפחתון הגדולים יותר, רצו לנסוע עם הבימבות במהירות לאורך כל המשפחתון, ועל השטיח שכב תינוק, הייתי צריכה גם להסביר להם, שאני לא מרשה לנסוע על השטיח, כי הם יפגעו בתינוק. הם הבינו המילים, לא ניסו להתווכח, הם פשוט התקשו לשלוט בהנאת הנסיעה. מה שעשיתי, ציירתי להם על הרצפה יד גדולה, שאומרת "עצור", הרי הם נהגים כמו אבא ואמא , שעוצרים בעצור, וגם סימנתי עם טייפ רחב - פס רחב על הרצפה, וכך גם למדו זהירות בדרכים, שעליה שמעו הרבה מהוריהם, אבל גם למדו לשלוט בנהיגה, שגם לכך היו מסוגלים. הצבת הגבול הזו, כדוגמא, אפשרה להם לצמוח. לצמוח לא רק מבחינה קוגניטיבית, יישום המושג עצור, כמו הוריהם הנהגים בכביש, אלא גם שליטה על מעשיהם, כדי לא לפגוע באחר. הרי זה ערך חשוב מאד, גם לך וגם לרבים אחרים. והם עלו כתה, בקצת. זהו חינוך, לעלות מדרגה אחר מדרגה, כמו לימוד טיפוס על מדרגות של תינוקות זוחלים: בתחילה זו מדרגה אחת, אחר כך שתיים, אחר כך הרבה יותר מהר = כאשר הם כבר מילוליים, ויכולים לנהל מו"מ, תהליך הצבת הגבולות הרבה יותר מהיר וברור. הבנת אותי? זה לא וויכוח, אני רוצה להיות מובנת. דסי