נסיון חוזר

ציפי ג

New member
להבדיל מהוצאות הספרים ../images/Emo104.gif

אני לא סופרת את המלים. כל עוד לא מקללים , ולא מפרסמים יתר על המידה, זה ממש לא מציק לי. בכל אופן - תודה על ההתנצלות.

כמה נחמד למצוא אנשים טובים באמצע

הדרך. הייתי רוצה לפרסם את הסיפורים שלי, אבל אין לי אפילו מושג מה לשאול. לפעמים נראה לי שהשוק כל כך רווי, שהסיכוי שלי להשתחל אליו הוא אפסי. מה עוד שאני לגמרי לא בטוחה שהסגנון שלי זה מה שהולך עכשיו.

rika b

New member
תשובה לאלת הירח

אכן עולם הספרים הקיימים והיוצאים לאור באצינו - נראה כמו ג´ונגל אחד גדול. כמעט לכל סופר מתחיל יש תחושה, של: מי אני ומה אני בכלל? בתוך ים הספרים המציף אותנו. אך מנסיוני והכרותי עם ספרים וסופרים מוכרים, אני יכולה להבטיח לך, שאם היצירה שלך תהיה מקורית ומרתקת, היא תצוף כמו שמן על פני המים, אנשים אוהבים כל מיני סוגים של סיפורים ומישהו - בודאי ישלה גם את הסיפור שלך. נכון שפרסום ויחסי ציבור - להופיע ברדיו ובטלויזיה מקדם את הספרים מהר וגבוה יותר, אך הפרסום הטוב והמשובח, הוא מפה לאוזן... מתחיל לאט אבל בסופו של דבר מתפשט כאש בשדה קוצים. לא תרכשי כל ידע בנושא בלי הנסיון האישי - שילחי את כתביך הפיצי אותם בין כמה שיותר קוראים, ואם זה לא הולך, נסי סיגנון אחר של כתיבה ושוב. אל תנסי להאכיל בכוח את אוהבי הקריאה. נסי עד שהם עצמם יבקשו לזלול בעיניהם גם ממטעמיך היצירתיים.

rika b

New member
למשתתפי הסדנה לכתיבה- מוזיאון ראשון

אשמח לענות על שאלותיכם!

orion111

New member
היי ../images/Emo124.gif ריקה b ../images/Emo124.gif

היי ריקה, יש לי שאלה מאוד כללית ומאוד מופשטת - פרטים וכו´ במייל. נניח (נעשה את זה כמו חוזה משפטי
) נניח שאני רוצה לכתוב ונניח ששהיתי בחו"ל חצי שנה ונניח שאני מרגיש שעל אף ששהיתי שם כ"כ מעט זמן אני יותר מכיר ומחובר למקום ההוא מאשר לכאן (רק בהיבט הרוחני להרגע...
אז האם לדעתך זה ראוי מבחינה מקצועית לכתוב ספר שעלילתו מתרחשת ברובה באותה ארץ, האם במקרה כזה את היית נוסעת לחוש את המדינה ההיא שוב, האם אין סכנה של אי דיוק. מחכה לתשובתך ו... להערותכם תודה, <אוריון
>

rika b

New member
תשובה לאוריון 111

עשה את מה שאתה מרגיש בבטן, את מה שגורם לך עניין. בהכללה: רצוי לכתוב על עולמות שאתה מחובר אליהם ומכיר את מרכיביהם היטב. סיפור בדיוני - למשל - על החלל, יכול להיות משוגע על כל הראש, אבל אם סיפורך יהיה מחובר למושגים אמיתיים בנושא חלל - שאתה מכיר, הוא עשוי להיות טוב יותר.העלילה שלך יכולה להתרחש בכל מקום שתרצה, גם בלי שאתה עצמך היית בו, אך ללא ספק, השהות במקום עליו אתה וההכרות האישית אתו, עשויים להעשיר את יצירתך.

Boojie

New member
ברצוני לתקן:

סיפור בדיוני (למשל, על החלל) לא יכול להיות משוגע על כל הראש, אלא אם הכוונה היא לכתוב הומור נונסנסי. חובבי מדע בדיוני הם האנשים הכי ניטפיקריים שיש בעולם, וכל עובדה שלא מסתדרת עם ההגיון או עם הידע הפיזיקלי הקיים תקפיץ אותם לשמיים.

rika b

New member
הזמן לא עובר!

"הזמן לא עובר! הוא ניצב ובעיניו, רואה איך כולנו - חולפים על פניו" מה דעתכם???

Boojie

New member
זו אכן דעתי,

המבוססת על הרבה מאד שנים של קריאת מד"ב, על כמה שנים טובות בפורומי מד"ב ברחבי הרשת, על קצת פחות שנים של ניהול פורומי מד"ב ופנטזיה ברחבי הרשת (IOL ואז וואלה לאחר המיזוג, ועכשיו כאן בתפוז), על עוד קצת פחות שנים של ניהול פורומים לכותבי סיפורי מד"ב ופנטזיה ברשת (באתר האגודה הישראלית למד"ב ולפנטזיה ועכשיו כאן בתפוז), ועל שנים של כתיבת סיפורי מד"ב שזכו בכמה וכמה פרסים בתחרויות. אז כן. זאת רק דעתי. דעתך מבוססת יותר?

rika b

New member
מצדיעה לך!

אני מתיחסת ברצינות למומחיותך ולדעתך, ומקווה שמותר לי ולשכמותי - אנשים כותבים - לחשוב אחרת. לא השתתפתי בתחרויות, לא זכיתי בפרסים, ודעתי מבוססת על דעתי.

Boojie

New member
כמובן שמותר,

השאלה היא מה זה אומר. מכיוון שאני לא פוסט-מודרניסטית, וגם מאד לא אוהבת את מה שאני נוהגת לכנות "מילת הפ´", אני כן מאמינה שיש דברים מסוימים שיש בהם נכון ולא נכון. במקרה זה זה נוגע לז´אנרים ספרותיים מתמחים ולציבור האוהדים שלהם. אולי פעם יכולת לכתוב במד"ב כל רעיון מופרע, מופרך ודמיוני שיעלה על דעתך, ולצאת מזה עם ספר שהקהל יאהב. היום זה הרבה יותר קשה. אמנם יש עדיין ספרים שנמצאים באמצע הדרך, מכנים את עצמם "סוריאליזם" או "ריאליזם פנטסטי" וכדומה, ורואים את עצמם משוחררים מכל דרישה שהיא לעקביות, אבל בתכל´ס, מי שרוצה לכתוב בימינו מדע בדיוני, חייב לעמוד בדרישות מחמירות מאד מטעם הקהל. ואוסיף ואומר, שלדעתי זה בדרך כלל בצדק. המדע הבדיוני מנסה לומר דברים שיהיו תקפים לנו ולחיינו כבני אדם. כדי להצליח בכך, אין לו ברירה אלא לשמור על קשר הדוק עם העולם שאנחנו חיים בו, וזה אומר גם על מידה רבה ככל האפשר של דיוק מדעי (והמדע פה יכול להיות סוציולוגיה או פסיכולוגיה באותה מידה שהוא יכול להיות פיזיקה או אסטרונומיה). אחרת, מידת היכולת שלו לומר משהו אמיתי ומשמעותי על העולם שאנחנו חיים בו צונחת פלאים. ואם נוסיף לזה את חיבתם העמוקה של חובבי מד"ב לתרגילי מוח, נבין למה כתיבת מדע בדיוני שאינה מבוססת על ידע ועובדות כמעט באופן מוחלט נדונה בימינו לכשלון. אין לי בעייה עם זה שדעתך מבוססת על דעתך. יש לי בעייה כשנראה לי שדעתך מבוססת על חוסר הכרות מספקת עם התחום ואינה נושאת הנמקות מספיקות. יש לך מלוא הזכות לדעה משלך בנושא, כמו שלי יש מלוא הזכות שתהיה לי דעה על הדרך הנכונה להשתיל כבד, זה עוד לא אומר שהדעה שלי תשכנע מישהו אלא אם כן אביא לו נימוקים כבדי משקל מהמקורות הנכונים, כי מה לעשות, השתלות כבד זה תחום שאני פשוט לא מבינה בו מספיק.

זה אחד הדברים שלמדתי

בשנה א´ בלימודי קולנוע. אמרו לנו שלכל יצירה יש אמת פנימית. היא לא חייבת להיות זהה לאמת החיצונית דהיינו, היצירה לא חייבת להיות ריאליסטית, אבל בתוך העולם שיצרת חייבת להיות חוקיות. בתור מישהי שנהנתה לצפות בזמנו מאופרות סבון (ואפילו כתבה עבודה על הז´אנר), ומעריצה גדולה של זינה, אני יודעת כמה זה נכון. יש המון דברים לגמרי לא ריאליסטיים שמעריצים של ז´אנרים מסוימים מקבלים כחלק מהז´אנר (אי ציות לחוקים פיזיקליים, למשל), אבל הם יתלוננו על הסטייה הכי קלה באפיון דמויות, לדוגמא.

Boojie

New member
יש חוסר ריאליזם ויש חוסר ריאליזם.

וגם חוסר הריאליזם הכי גדול צריך לבוא עם איזושהי הצדקה, כדי שלא תשליכי אותו מעל פנייך ותגידי "נונסנס" (או תאמצי אותו אל ליבך ותגידי "נונסנס", כמו, נגיד, במקרה של עליסה בארץ הפלאות). אבל במדע בדיוני זה בעייתי מאד. מדע בדיוני בדרך כלל מבוסס על סטייה מסוימת מהריאליזם (למשל, יצירות שמתרחשות בעולם שבו יש נסיעה במהירות גבוהה ממהירות האור, דבר שלפי התאוריות המדעיות של ימינו הוא בלתי אפשרי), אבל במסגרת הזו, הוא חייב להיות עקבי והגיוני, או שהרסת את המסגרת.

rika b

New member
דברים משכילים! שימי לב!

אכן, למדתי מהמאמר הקצר שלך - יש בו ידע, אך אם תקראי שוב - את תשובתי לשואל הנ"ל תמתאי שם את ההתיחסות שלי לנושא - שהיא דומה להתיחסותך שלך. ואומר, צייני במפורש שככל שיש ידע בנושא שעליו מספרים לקורא, כל הכתיבה משתבחת ורצוי מאוד שהיה ידע. המשוגע על כל הראש מתיחס לרעיון של נושא הסיפור ואולי - הייתי צריכה להדגיש זאת. כל מקום מענין מאוד לקרוא את הארתך בנושא. תודה ריקה!

rika b

New member
תגובות לתגובות

יופי של דיון - אולי נמשיך... ויהיו עוד כמה שישכילו בנושא!

למעלה