אם הם לא יכולים לספק לחרדים את מבוקשם - אז הם לא יקבלו את שלהם.
מרוב הכללות, התחלת לערבב דברים:
זה שיש לנו מבנה קואליציוני שמחייב עסקנות כדי להחזיק ממשלה, לא אומר שכל דתי במדינה מסכים שישתמטו מהצבא.
פעם אחרונה שבדקתי, מנהיג הקואליציה הנוכחית לא חובש כיפה אפילו, ועדיין הוא זה שדוחף את הרפורמה, והוא זה שצריך את המפלגה של הגנב.
הבעיה שלי עם יוזר. כשסיפרתי את הסיפור והסברתי איך הכפיה הזאת גרמה לי להרגיש אנוס הוא חסם אותי בטענה שלא יכול להיות שכפיה דתית תגרום לי להרגיש רע ולא יתכן ואפיץ רעל כזה על דתיים.
זו זוכר את הסיפור. אולי בכלל לא הייתי בפורום אז.
אבל מה - אתה מכליל ריב אחד שהיה לך עם אדם אחד חצי אנונימי באינטרנט על כל הציבור הדתי?
שמעת על ערוץ Libs Of Tiktok?
זה חבורת אנשים שמוצאים כל מיני הזויים בטיק טוק, ואז מנסים להפוך אותם ל-"נציגי כהילת להט"ב", כאילו כל מי שבקהילה הם כמו האנשים ההזויים האלה.
אדם שפוי יבין שזה bigotry, אבל נראה שאתה שמח להשתמש באותה שיטה. אז מה, יוזר מבחינתך הוא נציג הדתיים?
אז הדתיים משאירים את העובדים החילוניים שלהם רעבים לכל חול המועד פסח, כי למה לא.
החברה שאני עובד בה כרגע לא מספקת סיבוס או תןביס.
האם אני יכול לטעון שהחברה מרעיבה את כל העובדים שלה, כל השנה?
נכון, בישראל קשה למצוא תנאים כמו בעמק הסיליקון, אבל להגיד שזה שלא סיפקו לך מיקרוגל לשבוע זה כפייה דתית, זה די מוגזם בעיניי...
אם הייתה מדבר איתי על חוק איסור מכירת חמץ, או על איסור הכנסת חמץ לבתי חולים, הייתי מסכים.
זו כפיה גורפת ע"י המדינה, ושום מדינה מתוקנת לא היית מרשה חוקים כאלה, וכן - אני בהחלט חושב שממש לא צריך חוקים כאלה כדי לשמור על אופי יהודי של המדינה שלנו.
רוב החנויות גם ככה לא ימכרו חמץ בפסח, ואלה שכן, עושות זאת כבר עכשיו, בסתר, וסופגות את הכנסות.
אבל סיפור המיקרוגל? לא נשמע לי שמישהו הרעיב אותך...
מצד שני, אני עובד במקום שאפשר לעובדים לשמור לחמניות במקפיא למרות שחצי אם לא יותר מהעובדים דתיים, ואני גם מזמן לא השתמשתי במיקרוגל בעבודה...
אולי יש לך רגישות מיוחדת שרק עמק הסיליקון יכול לענות עליה...
חוק איסור אפליה כן תקף על חברות פרטיות.
מיקרוגל היה אחד מתנאי ההעסקה שלך? זה רשום בחוזה?
אפליה זה כשמסרבים לקחת אותך, או נותנים לך תנאים נחותים ממועמד אחר בעל אותם כישורים.
אז אלא אם אתה היחיד בחברה שלא הבטיחו לו בחוזה מיקרוגל 365 ימים בשנה, כנראה שאין פה שום אפליה...
שלא תבין אותי לא נכון - אני מסכים שהמעסיק של מגעיל, ולא ראוי לנהוג ככה, אבל מצד שני אני גם לא מכיר את הסיטואציה.
לא יודע כמה עובדים היו שם, כמה מהם היו כמוך וכמה שמרו כשרות, מה גודל החברה, וכו'.
אולי סתם סערה בכוס תה.
לא הבנתי מה ניסית להגיד פה. בג״צ לא היה עוזר, בית הדין לעבודה כן.
ניסיתי להראות יחס אפה ואפה. לא כ"כ בטוח שבית דין לעבודה היה עושה משהו בנידון. כמו שאמרתי - אף אחד לא חייב לך מיקרוגל.
בכל הודעה שאתה מגיב להפרבולה. כל ההאשמות שלך כלפי ישראל. אם הייתי מתחיל לצטט היה נגמר לי מספר התווים המותר בהודעה.
רובם למרבה ההפתעה דתיים, אבל חלקם סתם סתומים.
ומה זה אומר עליך, שאתה נוהג באותה שיטה?
זה שהארגון קיים לא אומר שהם מסתובבים ואונסים ילדים כל היום.
וואו, אז עכשיו אתה מגן על פדופילים כדי לצאת צודק?
האמת שהם כן מסתובבים ואונסים ילדים. ספציפית, לפני מספר שנים תבעו אותם על זה שהם ניהלו אתר, שהפיץ הוראות כיצד לפתות נערים, ואחד החברים שלהם השתמש בהוראות האלה כדי לאנוס ולרצוח נער בן 15.
וזה רק מקרה אחד שאני מכיר מהתקשורת, כי EFF, ארגון שהייתי מאוד מכבד עד לאחרונה בגלל המלחמה שלו למען החופש הדיגיטלי, החליט להגן עליהם בבית משפט, מיוזמתו ובחינם.
יגרשו אותך לפני שאתה תגרש אותם.
מי בדיוק?
אתה באמת חושב שלמישהו בעולם אכפת מהפלסטינים? אם באמת היה קם פה דיקטטור ימני קיצוני ופשוט שוחט אותם עד האחרון, אף מדינה עדיין לא היית מתערבת, כל עוד הוא היה משמר כמה הסכמים עסקיים.
זה לא עבד בדרום אפריקה, למה שזה יעבוד אצלך?
כי אנחנו לא דרום אפריקה.
הרבה דברים עובדים פה במדינת ישראל, שלא עובדים באף מדינה אחרת באזור...
זו לא החלטה. זה ציון עובדה.
נראה אותך מסביר איך חבורת חמולות עושה לעצמה "הגדרה עצמית".
זוכר שב-48 הערבים פה היו אמורים לבנות לעצמם מדינה?
מישהו הפריע להם?
הם בחרו להיות מה שהם רגילים - חבורת שבטים לוחמניים שלא רואים מטר מעבר לעף שלהם, יצאו במתקפה, והפסידו.
יהודים באו לפה כדי לבנות, לא להלחם, היית לנו זהות כעם לפני שבנו, אז היה לנו מה להגדיר, ולכן גם הצלחנו לבנות פה מדינה.
עד שהחברה הערבית לא תלמד להסתדר עם עצמה, אין לה סיכוי.
זוכר את האביב הערבי? זה המצב עם הפלסטינים, רק במקרו - הערבים יודעים לחיות או תחת טרור, או תחת דיקטטורה.
אלא אם הם מיעוט בחברה שהדמוקרטיה נכפית עליו.
אתה רוצה להיות כמו כל אחת מהמדינות השכנות שלנו? אני לא. על זה כל השרשור הזה הרי, לא?
נכון, אני לא רוצה. אבל השאלה היא האם תישאר לנו ברירה?
הרי הסיבה שהגענו לאן שהגענו, שכ"כ הרבה אנשים מצביעים לליכוד, ומר"צ בכלל לא עברו את אחוז החסימה ובזבזו מנדטים לשמאל, היא העמדה השמאלנית ההזויה שישראל היא רעה, ומתעללת בפלסטינים המסכנים, ושאפשר לעשות שלום איתם, ושהם יכולים לבנות מדינה.
אז לציבור נמאס מההזיות, והם הולכים ימינה כדי לקבל תחושת בטחון, גם אם שקרית.
אלמלא מתנחלים, הסכם לונדון היה יוצא לפועל ובכלל לא היינו צריכים לדבר על הפלשטינים. רק אומר.
כן בטח. ומצריים היית מספחת את עזה. הזיות השמאל כבר אמרנו?
אין שלום עם לבנון, אין שלום עם סוריה, אבל מה יש? שקט.
שקט? ברצינות?
תזכיר לי, כמה מלחמות לבנון היו פה?
כמה "זליגות" יש לנו מול סוריה?
בלבנון לפחות יש ממשלה שאינה באופן ישיר ארגון טרור, וסורים עסוקים מידי במלחמה בינם לבין עצמם, ועדיין אנחנו חוטפים משם חדשות לבקרים.
לא בכמויות כמו מעזה, אבל עדיין.
עם מספיק הרתעה ומספיק הפרדה זה בהחלט משהו שניתן להשיג.
גם אני חשבתי ככה כששרתתי בגוש קטיף זכרונו לברכה.
מה לעשות שהייתי נער תמים שלא הבין בפוליטיקה. מה התירוץ שלך בדיוק?
ההתנתקות, שכאמור בזמנו תמכתי בה, לימדה אותי לקח.
ההרתעה היחידה תהיה לשטח את עזה כולה, אבל היות ואף אחד פה לא יעשה את זה, גם עם ממשלה הכי ימנית קיצונית שיכולה לקום פה, השיטה של יו"ש היא הדרך היחידה למנוע מעצמת טרור.