החלק השלישי:
כאשר זרתוסטרא הגיע לעיירה הקרובה ליער הוא מצא המון שהתאסף בשוק. הוכרז שלוליין יבצע הופעה. זרתוסטרא אמר לקהל: `אני מלמד אתכם מיהו העל-אדם, האדם הוא משהו שצריך להתעלות עליו, מה עשיתם כדי להתעלות על האדם? כל היצורים עד עתה יצרו דבר מעבר לעצמם, ואתם רוצים להיות השפל שלפני הגאות הגדולה, ומעדיפים לחזור לצורת הבהמה מאשר להמשיך לעל-אדם? מה הוא האדם הפרה-היסטורי עבור האדם המודרני? בדיחה ממש! דבר שיש להתבייש בו, מבחינת יכולת שיכלית. יחס כזה יהיה בין האדם המודרני יחסית לעל-אדם! בושה. אתם עשיתם את דרכם מתולעת לאדם, נשארה בכם הרבה מהתולעת. בעבר הייתם כאדם הקדמון. כיום ישנם אנשים אשר מתאימים לאז. אפילו החכם מבינכם הוא לא יותר מאשר חוסר הרמוניה ושילוב של צמח ופנטום. אבל האם אני מהמר שתהפכו להיות פנטומים או צמחים? ראו, אני מלמד אתכם על העל-אדם! העל-אדם הוא משמעות הארץ. תנו לרצנותיכם להגיד: העל אדם יהיה משמעות הארץ! אני דוחק בכם, אחי, השארו נאמנים לארץ, אל תאמינו לאלו שמדברים על תקוות על ארציות! ארסיים הם, אם הם יודעים זאת או לא. שונאי החיים, נרקבים, מורעלים. לארץ נמאס מהם, אז הלאה עימם! פעם חילול הקודש כנגד האלוהים היה המעשה החמור ביותר. אבל האלוהים מת, וכך גם מת המעשה. לחלל את הארץ, זה המעשה הנבזי ביותר. לחשוב שמחשבותיו של הכסיל חשובים יותר מאשר המשמעות של הארץ! פעם הנפש הסתכלה בבוז על הגביע הקדוש, הבוז הזה היה הדבר העליון - הנפש ביקשה שהקביע יהיה ריקני, חיוור, ומורעב. ככה הנפש ביקשה לה לברוח מהגביע ומהארץ. אוה, אבל הנפש עצמה היתה ריקנית, חיוורת ומורעבת. אכזריות היתה ההארה של הנפש! אבל כן, גם, אחי, אמרו נא לי: מה יש לגביע להגיד על הנפש? האם נפשכם לא עניה, מזוהמת, אומללה ע`י ביטחון עצמי מופרז? אכן, האדם הוא כמו נחל מזוהם. אחד חייב להיות כמו הים, לבלוע את הכמות מהנחל המזוהם מבלי להזדהם בעצמו. ראו נא, אני מלמד אתכם על העל-אדם: הוא הים, בתוכו, הבוז הגדול ביותר שלכם יכול להבלע. מה הוא הדבר הכי עצום שאתם יכולים לחוות? זאת שעתכם של הבוז הגדול ביותר. השעה בה אפילו אושרכם הופך למתועב וכך גם ההיגיון והיושר. הגיעה השעה בה אתם אומרים: `מהשווה לי האושר! זה העוני, הלכלוך והאומללות ע`י ביטחון עצמי מופרז. אבל איך האושר יכול להצדיק את הקיום עצמו?!` הגיעה השעה בה אתם אומרים: `מה שווה ההיגיון?! האם הוא חושק בידע כמו האריה החושק אחר הטרף? זה העוני, הלכלוך והאומללות ע`י ביטחון עצמי מופרז!` הגיעה השעה בה אתם אומרים: `מה שווה לי הצדק?! עד עתה זה לא עשה אותי בעל תשוקה. איך התעייפתי מהטוב ומהרע שבי! זה העוני, הלכלוך והאומללות ע`י ביטחון עצמי מופרז!` הגיעה השעה בה אתם אומרים: `מה שווה לי צדקי?! אני לא רואה את הלהט והדלק. ההוגנים, לעומת זאת, הם באים עם להט ודלק!`. הגיעה השעה בה אתם אומרים: `מה שווה לי רחמי? אלה לא רחמים על הצלב שעליו הוא נצלב, מי שאהב את האדם? אבל רחמי הם לא הצטלבות.` האם אי פעם אמרתם כך? האם בכיתם כך? אה!? האם כך היה ששמעתי אתכם בוכים כך? זה לא החטא שלכם - זה הסיפוק העצמי שזועק לשמים; ההתנזרות שלכם היא חטא הזועק לשמים! היכן הטירוף אשר בעזרתו אתם תחוסנו? ראו, אני מלמד אתכם על העל-אדם: הוא הברק, הוא הטירוף!` כאשר זרתוסטרא אמר את הדברים הללו, אחד האנשים אז אמר: `שמענו מספיק על הלולין, עכשיו הגיעה השעה שגם נראה אותו!` וכך כל האנשים צחקו על זרתוסטרא. הלולין חשב שהמילים היו אליו, התחיל במופע.