השתדלתי מאד להבין ומגיבה:
קומת המרתף: לא כל כך הבנתי אם הוא בשני מפלסים או באחד... אבל פרקטית: ביחידה להשכרה להפוך את הסלון והמטבח, זה יותרר נעים ככה. לא נעים ליפול לתוך הסלון, לתוך המטבח זה לא נורא. אני מאד מתקשה עם העניין שלמקלחת אין חלון. זה בעיניי טעות מאד גדולה וצריך לחשוב על זה שוב. המסדרון אל מה שקרוי "חדר ההורים" קצת מפחיד אותי אפילו בשרטוט. זה גורם לכל החלל להרגיש כמו מקלט. הפאטיו בקומה הזו מאד בעייתי... כלומר, כשאני רואה א השרטוט של המרתף אני מבינה שהוא לא שימושי, הוא לא באמת פאטיו (שמשמעו חצר פנימית בתוך הבית שיש אליה גישה) אלא פיר שנועד להכניס אור הביתה. ופירים הם צרה צרורה. את יכולה לשאול אנשים שיש להם פירים כאלו - אם אין אליהם כניסה תדירה (כלומר ממש דלת שנכנסים בה בקומת המרתף וריצוף ושימוש) הם פשוט הופכים למקות קבורה של ג'וקים, שממיות ועכברים (במקרה הגרוע) ומקום גידול של עכבישים במקרה הטוב. אם את מתעקשת עליו - רצפי אותו, הפכי את החלון מכיוון יחידת ההורים לדלת וככה תייצרי גינה קטנה (דק עם עציצים ?) גם למי שישן במרתף. ויותר מזה - הפכי את המיקום של המדרגות למעלה ושל המקלחת ועשי למקלחת חלון החוצה לפאטיו. זה בהנחה שהוא לא מקורה כמובן ופתוח אל השמים.... מה שלא ממש ברור לי כי בקומת ההורים נראה שיש אפשרות ללכת על גג הפאטיו. אז מאיפה נכנס אליו אור ? והמקלחת ביחידה הנוספת -לא סבירה. מאד מאד מאד קטנה.
קומת קרקע. אני שוב מאד מתקשה איתה... מדובר בשטח בניה ממש גדול שכאילו אין בו כלום בעצם. הכוונה ב"כלום" זה שאין אפשרויות... השטח הזה כמו שמתוכנן הוא לעולם יהיה מטבח-סלון-פינת אוכל. אין פה אופציות ליחידת הורים בעתיד, או חדר משחקים. יש לכם ילדים ? אם כן אתם בטח יודעים שעם ילדים קטנים צריך להיות באותה הקומה. אז אם הם ישחקו במרתף תמצאו את עצמכם כלואים שם ואם הם ישחקו בקומה שלהם אז תהיו כלואים בקומת הילדים. פה המקום לספר על חברה שבנתה בית *מדהים* ויקר ביותר באחד מהישובים היוקרתיים ביותר בארץ ושנים שהיא מקללת את הבית... כי הוא 4 קומות והיא כל הזמן מתרוצצת בינהן (וכן, יש לה מעלית. זה לא משנה את הטירטור בכך שאין מספיק ריכוז נחוץ של פונקציות לפי צורת החיים שלהם... זה נורא חשוב לבדוק *איך אתם חיים* ולתכנן איך תבלו את רוב היום באותה הקומה) ובעיקר כי היא כל הזמן כלואה עם ילדיה בקומה התחתונה, שהיא חצי מרתף (פתוח לבריכת שחיה) ויש בה מטבחון ובעיקר מרחב משחקים ענק. היא לא יכולה לראות טלויזיה, לא לבשל, לא לעשות כביסה, לא לשטוף כלים... כלום, כשהילדים ערים ובפעילות. כי היא כלואה איתם בקומה התחתונה. לכן חשוב לייצר או קשר הדוק של ראיה ושמיעה בין הקומות (מה שאין אצלכם) או להגדיר איך אתם חיים ולרכז פונקציות בהתאם. למשל: אני חייבת חדר משחקים עם טלויזיה לילדים בקומה בה אני חיה מרבית היום. אצלי זה מסביב למטבח ולסלון. אני שונאת שהם רואים ערוצים של ילדים בסלון בקולי קולות ולכן, למרות שתכננתי להם בקומה שלהם פינה ציבורית עם טלויזיה ומחשב. תכננתי כזו גם בחדר עבודה הממוקם בקומת הקרקע, עד שיגדלו. וגם בקומה של הילדים אצלי יש חלל כפול שמאפשר לי קשר של שמיעה כשהם שם, גם אם אני במטבח. בנוסף (ברמה הכי פרקטית): שירותי אורחים פיצפונים ולא נעימים. עם קיר מעוגל ששובר את המראה הכללי של הבית ופשוט לא מתאים בחלל. פינת אוכל שכלואה בחלל קטן וחלל מרכזי שלא מאפשר לפתוח אותה בצורה שתאפשר אירוח של הרבה אנשים (אם תגררו לאמצע זה יתקע במטבח או יתקע במדרגות). אני לא אוהבת שכולאים את פינת האוכל ב"קופסא" שמתאימה לה בדיוק. מקומה של פינת אוכל בחלל פתוח... אני לא אוהבת את הכניסה מול המדרגות והקיר. זו כניסה מדכאת ולא נעימה ולא מזמינה בעיניי. הכניסה לבית כל כך חשובה ! החלל היה הרבה יותר טוב אם היתה דרך להכנס מול הפאטיו (אולי בגשר בטון מעל החצר האנגלית ?) וזה היה מרכז את שאר הפונקציות בחלל גדול אחד משמאל ומאפשר זרימה יותר טובה של החיים בחלל הציבורי. גם מאד מטריד אותי שזה בית קרקע ואילו כל אזור המגורים שלכם מנותקים מהגינה... (אם אני מבינה נכון... הקדימה זו מרפסת באויר) מה עשיתם ? בניתם בניין של 4 קומות ושמתם את עצמכם בדירה בעוד שאת דירת הגן ייעדתם להשכרה ולאורחים.
קומת הילדים אין לי הערות התכנון בסדר גמור.
קומת ההורים לא פרקטי בעליל. זה ימאס לכם מאד מהר. מנסיוני העשיר בלגור בקוטג'ים (מאז ומעולם) המדרגות נסבלות לגמרי כשמדובר בחלוקה נכונה של פונקציות המגורים (שוב מה שאמרתי קודם) ובלתי נסבלות כשלא. ואני לא רואה פה הגיון, אולי כי אני לא מצליחה להבין איזה סגנון חיים מצליח להכתיב חיים בכזה בית (או ההפך). בעיניי כשיש מדרגות מאד חשוב לרכז פונקציות של "חיים" בקומה אחת - מטבח, סלון, פינת אוכל, חדר משחקים, חדר עבודה, הכנה ליחידת הורים עתידית (אלו פונקציות החיים שלי כמובן, מה שלכם ?) ופונקציות של "שינה" בקומה אחרת - חדרי שינה, מקלחות, שירותים, כביסה. ככה עולים כמה שפחות במדרגות. אני חוששת שכשקומת ההורים היא כזו קן נשרים יקרה אחד משניים - או שלא תעלו לשם אלא אם אתם ממש חייבים. או שתהיו שם כל הזמן וכל דבר שצריך לעשות בבית (לבשל למשל...) יהיה מטלה בלתי נסבלת. חבל. לסיכום: מודה שלא כל כך אהבתי. התכנון קצת חסר מעוף.
קודם כל כי אני מבינה שאתם בונים את שני צידי הדו - אז למה לבנות אותם זהים ? תבנו את הצד השני כך שיעזור לצד שלכם להיות נעים יותר. לא חייבים לעשות את זה תמונת ראי.
את קומת הכניסה הייתי משנה לחלוטין. הפאטיו לא תורם לה דבר.... לבטל. לאחד את הפונקיות. לדאוג לפחות לעוד חדר אחד בקומת הקרקע (או ליחידה אפילו). להחזיר את קומת הקרקע לקרקע. גם אם זה אומר לוותר על היחידה (המאד מאד מיותרת) במרתף (תעלו אותה לקומת הקרקע במקום המרפסת המיותרת... תהיה לכם גינה). בית בלי גינה לא שווה את המאמץ שבבניה לדעתי. אפשר לקנות דופלקס.
חייבת להיות הכנה ליחידת הורים עתידית בקומת הקרקע. קן הנשרים שלכם יכול להיות חדר נחמד לילד בוגר יום אחד... אבל מאד בעייתי בעיניי כרגע.
מכל התכנון יש הרגשה שאף אחד מהמתכננים לא עמד בדמיונו בתוך הבית והסתכל מסביב מה הוא רואה ולמה ? יש פה שילובים לא הגיוניים של סיגנונות (קיר מעוגל עם הקורות הישרות של הפאטיו. זה לא אותו סגנון), שטח מת מבוזבז, חוסר חשיבה על החלל ועל התאורה ועל האוורור. העבודה של האדריכל לא ממש מוצלחת לדעתי... מצטערת על הביקורת הקשה. בהצלחה.