נושאי בטיחות

הקרפיון

New member
נושאי בטיחות

באחרונה שמעתי על קורס כוכב אחד במועדון כלשהו, שבמהלך צלילת העומק הראשונה של הקורס הוכנסו למערונת. לי אישית זה נראה מסוכן ופסול. אני מגזים?

הקרפיון

New member
ועוד ענין

במהלך הביקור באילחת יצא לי לזגזג בין די הרבה מועדונים, ולדבר עם לא מעט צוללנים. בין היתר דברתי עם DM אחד במועדון, שהסביר לי שהוא לא מעמין בבדיקת בן זוג כשהוא צולל עם בת הזוג הקבועה שלו. הוא בודק באופן יסודי את הציוד שלו, ומאחר ואין בדיקה של אף אחד אחר, הוא בודק ביסודיות ולוקח אחריות על הציוד שלו (אני אציין רק שהוא לא עובד עם אף מועדון, לפני שמשהו יקפוץ) לי אישית זה נשמע כמו תאונה שמחכה להזדמנות, אבל יש כאן אנשים שדעתם על אחריות אישית של צוללנים שונה משלי (הארגיומנט נשמע די דומה לזה של קותי לגבי אחריות אישית וצלילות רענון) ומאוד יכול להיות שאני נאיווי, וכשאני אתבגר אני אבין שצוללנים אמתיים לא עושים בדיוק מה שמלמדים אותם בקורס...

granot

New member
מסכים ../images/Emo45.gif

אני לא מבין מה הבעיה לתת לבן זוג לבדוק אותך. זה בדיוק עניין של 20 שניות (למחמירים 25), וזה יכול לחסוך הרבה בלגאן (ובכלל זה אפילו לחזור למועדון בכדי לקחת מסכה ששכחת, רק כי לא עשו בדיקת בן זוג כמו שצריך). בנוסף, לגבי הצלילה ב"מערונת": אני זוכר שדיברתי עם מישהו שצלל צלילה מודרכת כשהיה בעל דרגת כוכב 1, ועשו גם להם צלילה ב"מערונת" (זה נדמה לי היה בחו"ל). איכשלאיהיה, בצלילה הם הגיעו עד 26 מטרים, והבחור עליו מדובר חטף חררה מתחת למים מרוב לחץ (כך הוא הגדיר את זה) ועוד בתוך המערונת, וכאשר הוא יצא הוא נתן למדריך על הראש. מה שלא ברור לי הוא: א. למה למדריך לקחת את הסיכון הזה? הרי הוא יודע (או לפחות אמור לדעת) שיש לו בן אדם עם כוכב 1 אצלו בקבוצה. ב. אחת הסיבות שאנשים יורדים לצלילה מודרכת היא שאין להם מספיק בטחון מתחת למים והם רוצים סמכות קצת יותר גבוהה יחד איתם בשלבים הראשונים של חייהם מתחת למים. למה להעלות להם את סף החרדה אפילו עוד יותר??? לסיום, צוללנים לא בדיוק עושים מה שאמרו להם בקורס. יש את אלו שמפתחים את השיטות "המחפפות" ולעומתם יש את אלו שמשפרים ומעלים את רמת הבטיחות למקסימום (ולהם תודתי דרך אגב).

bennysnuba

New member
גם אם בודקים לי אני בודק את עצמי

בכל מקרה כדאי לעשות גם בדיקה עצמית כולל נשימה מהוסתים, ניפוח המאזן, סקירת הציוד וכו´. השיטה הזאת משלבת את הנלמד בקורס עם האחריות האישית.

Squid

New member
אין הבדל בין התנהגות הפרט בחיי היום

יום לבין התנהגותו כצולל. אדם בוגר (ואין הכוונה לגיל כרונולוגי!) שפועל בחיי היום יום שלו בצורה אחראית יהיה אחראי גם בפעילותו כצולל. במהלך קורס הצלילה החניך מקבל כלים כיצד לצלול נכון ובטוח. זה עדיין לא מבטיח שהוא יישם את כל הכללים ולא יחפש "לעגל פנות". גם בשעורי נהיגה מלמדים לנהוג בצורה זהירה ובפועל הכביש מלא בנהגים פרועים. מסקנה - הקפד על החוקים והקפד במיוחד בבחירת בן הזוג.

עניין של פרופורציה

קודם כל, זה שמלמדים משהו בקורס, לא הופך אותו אוטומטית לחכם או לסביר. הכסתח הולך ומשתלט על חיינו בכל מני תחומים. לא רק בצלילה. בדיקת בן זוג כפעולה אוטומטית נראית לי הגזמה. לא שזה בלתי אפשרי שבדיקה עצמית תפספס משהו. זה בהחלט יתכן. אבל הסבירות של גרימת פגיעה או מוות כתוצאה ממשהו שבן זוג יגלה, והצולל לא יגלה בבדיקה עצמית היא קלושה עד כדי שזה מוגזם להגדיר אי-בדיקה כזו כחוסר אחריות ("תאונה מחכה להזדמנות"). אני לא אומר שאין מקום לבדיקת בן זוג. אם צולל אינו מרגיש בטוח ביכולתו, יהיה זה נבון לבקש מבן זוגו בדיקה. האם פעם החלפת בביתך נורה שנשרפה? האם ביקשת ממישהו אחר שיבצע בדיקה שניה עליך? (שאתה עם נעלים, שהחשמל סגור וכד´)? אני מניח שלא. ואני מניח שאתה גם חושב שזה לא סביר לדרוש דבר כזה. למה? האם אתה חסר אחריות? האם אתה רוצה להזמין את התאונה? האם אתה מסוכן לסביבה עד כדי כך שצריך להיות ראוי לציין באיזה מועדון אתה עובד (או לא) כדי שהציבור ידע להזהר ממך? ואגב, רק שתדע - החלפת נורה שרופה בבית היא עבירה פלילית. חד וחלק. חוק החשמל קובע בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, שעבודה מעין זו יכולה להעשות רק ע"י חשמלאי מורשה. זה קצת יותר משמעותי מכלל שלומדים בקורס.

הקרפיון

New member
ענין של מספר כשילים לתאונה

אין ספק שלא כל מה שמלמדים בקורס הוא בהכרח חכם או נכון. אבל בדיקת בני זוג הוא אחד מהנוהלים שאני אישית מאמין בהם. זה דיון ישן, שהרבה מהלומות כבר הוחלפו בו סביב ה"solo" מול "DIR" ודומיהם. הנה הרעיון הבסיסי שאני מנסה לפעול לפיו: 1. הים הוא סביבה עוינת. 2. תקלות, גם של ציוד וגם של הרכבתו קורות. 3. צריך להביא למצב שבו צריכים לקרות מספר (גדול ככל האפשר) של כשלים בילתי תלויים לפני שקוראת תאונה. 4. אנשים, ובכלל זה אני ובני זוגי, עושים טעויות מדי פעם. כל נוהל ואביזר בטיחות מיועדים להגדיל את המרווח בינך ובין התאונה. רזרבת האוויר שלך ושל בן הזוג שלך, עצירת הבטיחות, האוקטופוסים, אי הכניסה לתחום דיקומפרסיה (כדי לאפשראת )האפשרות לבצע עליית חרום לפני המים אם אין ברירה אחרת, הבדיקה של כמות האוויר שיש לך ע"י בן הזוג שלך, הווידוי שהמיכל שלך מלא ושהברז פתוח עד הסוף. מבט חיצוני על איך הציוד שלך יושב עלך כך שלא תסתבך. כל זה נועד ליצור כמה שיותר מרחק בינך ובין תאונה. כמה שיותר דברים שחייבים להדפק לפני שאתה מת. כי הים הוא סביבה עוינת, גם אם אתה מרגיש בה בנוח, וגם אם אתה חושב שאתה בשליטה. כי אם האוויר מפסיק לזרום, אין לך הרבה זמן לפני שאתה מתחיל את משחק השש-בש הניצחי עם נפטון (והוא אל, כך שהקוביות תמיד לטובתו). בצלילה, כמעט על דבר שיכול לקרות לא ישרות מסכן אותך. לפחות לא בצלילה ספורטיבית. הווסט שלך יכול להפסיק לפעול, ועדיין יש לך איך לקבל אוויר מבן הזוג שלך. ואם לא, אתה אמור להיות בתחום ה NDL, שהמשמעות האמיתי שלו היא שאתה אמור להיות מסוגל לעלות לפני המים בלי שזה יהרוג אותך, בכל רגע בצלילה שלך. המאזן שלך יכול להתקע על ניפוח, ואז אתה יכול לנתק את הצינור או לשחרר את האוויר ע"י לחיצה על כפתור השיחרור, אם אי אפשר לנתר את הצינור. והמאזן יכול להתפוצץ, ואז אתה יכול, בין אם בעזרת בן הזוג או בעזרת הרגליים שלך, להגיע לפני המים. בדיקת בן זוג היא היא אמורה לזהות כשלים כמו אינפליטור לא בסדר או לא מחובר, אוקטופוס לא תקין, מד לחץ חשוד, מיכל לא פתוח עד הסוף וציוד מסובך (חגורת משקולות על האוקטופוס, אם רוצים להזכיר תאונות עדכניות) שכל אחת מהן אינה מסכנת ישירות את חיי הצולל, אבל יחד עם עוד בעיה כבר מסוכנות. זהו, עד פה להערב. ודרך אגב, על פעולות חשמל שהן יותר מורכבות מהחלפת נורה אני כבר בקשתי לא פעם מאחרים לוודא שדברים מנותקים ושאני לא עושה שטות.

arik k

New member
הים הוא סביבה עויינת?????../images/Emo35.gif

קרפיון יקר, מהיכן הבאת את היציאה הזאת? עוין למי, למה ועל מה? אם זה כך, אז למה לך לצלול? שב בבית מול ה
התכסה בשמיכה וזהו. עכשיו ברצינות ואל נא תיקח את דברי כתקיפה עויינת
אתה מכניס פחדים לעולם הבי רגוע ופסטורלי שבורא עולם ייצר. הכביש יותר עוין מהים, ראה כמה תאונות דרכים יש. אז מה? מפסיקים לנהוג? הים אינו עוין, הגורם היחיד המכניס עוינות לכל מדיום בחיינו הוא הגורם האנושי(אתה ואני) ורק אנו יכולים לנטרל כל סכנה, להפחית כל סיכון ולמנוע עוינות ע"י גישה נכונה. אינני מסכים גם עם "תקלות בציוד ובהרכבתו קורות..." הן נגרמות וניתן למונען ע"י בדיקה מוקדמת. אני רואה מאות אנשים בחודש, המרכיבים ציוד באופן לקוי מבלי לבצע מספר בדיקות חיוניות, במיוחד כשמדובר בציוד מושכר ממועדון. אז למה שלא תיגרמנה תקלות במים? החפיף שולט בכל ולצערי גם מעטים מוכנים לקבל יעוץ חינם. "הכבוד" משחק תפקיד אצל המאצ´ו. דוגמאות יש לי אינספור. עוד אי-הסכמה - תאונה אינה קורית, היא נגרמת. ספר לי על תאונה ואראה לך איך נגרמה ואיך ניתן היה למונעה. אנו חוזרים לגורם האנושי, כי שם הכל מתחיל ומסתיים. לא הבנתי איך מאזן יכול להתפוצץ אם יש לו לפחות שסתום ביטחון אחד(ביישנים)או שניים, אז דחילק יא קרפיון, בלי פשלות של הכרת ציוד. עכשיו אני חייב לומר לך שכל דברי כאן הם ברוח טובה ללא שמץ של עוינות או תוקפנות מאחר והואשמתי בזמנו בשניהם. ואם תזדמן למועדוננו הצנוע השוכן לחוף הוויליג´ באילת,אשמח להרחיב את היריעה ברמה הפרקטית והפילוסופית. רד וצלול!!

ניב ד

New member
אני מסכים עם אריק וקצת עם הקרפיון

מתי שמעת על מאזן מתפוצץ?? אם כבר יותר הגיוני שהוא ידלוף. בכלל, לפי כל מיני סטטיסטיקות, כשל בציוד הוא אחד הגורמים הנדירים בתאונות צלילה כמו שאנחנו מכירים. אריק צודק - קרפיון אתה מנסה למצוא דברים מתחת לאדמה (או המים) ולהוציא את הסבבה. כל זמן שפועלים נכון הסבירות לתקלה היא מינימלית, ומתקזזת עוד יותר אם הבנדם מאומן ומיומן.

הקרפיון

New member
הים סביבה עוינת

כל מקום שאתה לא יכול לחיות בו ללא ציוד תומך חיים הוא, לפי הגדרה, סביבה עוינת. אני לא מנסה לחפש מתחת לאדמה, אני מנסה להזכיר שתקלות יכולות לקראת. אני צולל כבר די הרבה שנים, והרוגע של הסביבה מדבק. אתה מרגיש כמו דג. אבל זה לא אומר שאתה יכול להסתדר שם בלי כל הציוד שלך. הים הוא סביבה עוינת ואסור לשכוח את זה. לגבי מאזנים מתפוצצים: אין ספק שיותר סביר שהוא ידלוף, אבל אם אתה זוכר את הסרט על החור הכחול, היה שם סיפור על מאזן שהתפוצץ (לפי מה שהבנתי כאן לפחות).אני כבר ראיתי מאזן שהתפורר מבפנים לגמרי. מארס בן 10-12 שכל האטימה שלו התפוררה בפתיתים גדולים וחצי שקופים. מותות ברזל בנין שהחלידו יוצרים חוד די מרשים שיכול לשפד מאזן (וצוללן) בקלות. וחוץ זה, יש את כל הדיון של dir ו"לא Dir" בלדרים כפולים בצלילה טכנית. זה בדיוק אותו הענין. כשל בציוד אינו גורם עפ"ר לתאונות צלילה מאחר ויש אי אילו מנגנוני אל-כשל (למשל, בן זוג...) שמאפשרים להתגבר על בעיות מסוג זה. אני כבר ראיתי מספר כשלים שיכלו לגרום לתאונה. הנה כמה מהם: מד לחץ שנתקע על 50, מאזנים שאחדש הפתחים שלהם לא היו סגורים כמו שצריך, מיכלים שהיו פתוחים רק חצי סיבוב, מדי עומק שזיפו, מסכות שהרצואה להן נקרעה, אוקטופוס שהמנגנון שלו הסתובב ביחס לקופסה והוא לא היה מוכן לתת אוויר, דרגה ראשונה שגרגר חול נתקע בה והיא נתנה אוויר בלחץ ביניים הגבוהה מ 20 אטמוספרות (שזה סוף הסקלה), פיות שנקרעו והכניסו מים, מאזנים שנתקעו על מילוי, ועוד. בכל המקרים האילו לא נגרמה תאונה, כי עם מנגנוני הבטיחות (כולל נוהלים) ועם צולל לא יותר מדי בלחץ, תקלת ציוד, אפילו אם חריפה, לא גורמת לתאונה. טוב, אני חייב לזוז. תצללו בבטיחות

Squid

New member
הים סביבה עוינת? ´סתכל כמה שרשורים

למטה, נראה שהפורום הופך להיות יותר מפחיד מהים

הולנדי

New member
זה לא עניין של פחד אלה זהירות

ואחריות. מה לעשות אנחנו לא מורגלים לנשום מים, לנשום חנקן וגזים אחרים שלא בלחץ אטמוספרי, ולעבור שינוי לחץ גדולים בזמן קצר. להלן דוגמא מהשבת האחרונה. בעומק של כ 17 מטר , לאחר כ 15 דקות צלילה בן זוגי(בני), צולל כוכב אחד, הסב את תשומת ליבי שחגורת המשקולות שלו נ פ ל ה , הוא התעשת מהר שחה במהירות לקרקעית ובעזרתי תפסנו את החגורה וזה את זה , התקרבנו באיטיות לכיוון החוף תוך עליה מבוקרת כשאנו אוחזים את החגורה ובעומק של כ 3 מטר עדי חגר את החגורה והמשכנו את הצלילה ברדוד בחזרה, היה מ פ ח יד בשים לב לעובדה שצללנו מתחת לאיזור שמסתובבות בו סירות. לא ברורה לנו הסיבה להישמטות החגורה. אשמח לשמוע על רעיונות כיצד למנוע מקרה כזה בעתיד. הלקחים שלי : להשתדל לצלול עם חגורה קבועה ומותאמת אישית, במיוחד אצל ילדים ונוער. לבדוק עצמית את נעילת החגורה לפני ולאחר חגירתה. לבדוק את נעילת החגורה ע"י בן הזוג.

אנחנו שותפים "לצרה" הברוכה הזו ../images/Emo13.gif

שקרויה אבות ובניהם הצוללים הטריים/בעלי נסיון מועט. מהעומק בו שהיתם, כשקרקעית מתחתיכם, וגורמי ההצפה הבלתי נשלטים (חליפה, מיכל די מלא) לא כלכך מציפים, הפעולה שבוצעה נכונה (בצירוף ריקון מאזן שפיצה עד כה על המשקולות שנשמטו). בדרך כלל, החגורה אינה נשמטת מיד (אף על פי שגם זה עלול לקרות) והאפיון השכיח הוא גלישת החגורה לכיוון האגן. פשוט להעיף מבט תכוף לא רק לסימנים שמשדר הבן/בת, אלא גם לבחון את הציוד שעליו במהלך הצלילה. מנסיון (עם בתי ובני), חגורה מותאמת אישית היא פתרון זול ויעיל ביותר בתוספת בדיקתה לפני ומייד בתחילת הצלילה. תהנו.

הולנדי

New member
חוץ מיזה

היה חד יומי בכיף נצפו בסנובה: נפתלי וניצן, גרזנית ורוברט, סושי והקרפיון. הראות בבוקר 15 מטר, בצהרים 10, טמפרטורה 22 . הסוני P-5 נוסתה לראשונה מתחת למים. אני לא מצליח לצרף תמונה מהמערות, גם לאחר הקטנה.

יופי, תתחדש ותהנה מהמצלמה ../images/Emo70.gif

זו ההזדמנות להודות לכל צוות סנובה על האירוח הנפלא ולחיננית הים שנטלה מצלמה והצטרפה לצלילתנו. צירפתי כאן תמונה אחת שהחיננית צילמה, במהלך תרגול שמירת הסובב הימי.

mto

New member
יותר מעניין ...

המחשב צלילה שיש לניצן על היד שלו ? אם כן הלוואי ואבא שלי היה קונה לי מחשב צלילה

צחי א

New member
לקח נוסף שאני למדתי ממקרה דומה

שקרה לי הוא לבדוק לעיתים קרובות את מצב החגורה - בדר"כ ההשתחררות היא הדרגתית כך שאפשר למונעה בבדיקה חוזרת.

למעלה