שתי סיבות לדעתי מצדיקות תחושת אשם:
האחת, כבן לחינוך הדתי, אני מאמין באחריות קולקטיבית וערבות הדדית. וכשאחד מהקבוצה שאני נמנה עליה פישל, לי יש חלק באשמתו. זו הסיבה למשל מדוע קיים דין עגלה ערופה, טקס סמלי בו זקני העיר צריכים להסביר איך הם אינם אשמים ברצח אקרעי שבוצע בתחום שיפוטם. למרות שהם עצמם לא הרוצחים, אשמתם בכך שכנראה לא עשו הכל כדי למנוע עוול בתחומם. הסיבה השניה, קרא לה פסיכולוגיה בגרוש: לא מאות רבות של שנים עברו מאז עליונותו המוחלטת של הגבר הצדיקה לדעתו כל התנהגות שעלתה בדעתו כלפי נשים. הפיאודל היה רשאי לשכב עם כל אחת מנתינותיו, לפחות בליל נישואיה, ומעשי אונס לא נחשבו כלל עוול, מכסימום משהו שיש לפצות בגינו את משפחת הקרבן בכמה פרוטות. אביר נוצרי שדקדק בכללי הנימוס והטקס, יכול היה לאנוס בדרכו במסעי הצלב ירושלימה וחזרה כל נקבה שנקרתה בדרכו, ואיש לא חשב לו זאת לעוול. מכסימום להוכחת גבריותו. טבעו על עולם, שגבר בריא ונורמאלי שפוגש נערה נאה, חש כלפיה משיכה במידה זו או אחרת. אלא, שבעידן שלנו, עברנו תהליך חיברות שונה מזה שעברו לפני 300 שנים. כל גבר בריא ונורמאלי יודע היום מה כללי וגבולות החיזור המקובלים, מה נחשב לראוי, ומה נחשב לבוטה. ולכן, כשגבר שלכאורה נראה נורמטיבי, תוקף אשה בברוטאליות, עקב רום מעמדו או מסיבה אחרת, אני חש ששוב חזרנו לימי הבינים, ומסכת הנאורות שעתינו עלינו היא באמת רק מסכה, וכל אשה יכולה לשוב ולחוש מאויימת במחיצת גבר, באשר הוא גבר. אגב, המשוואה ההופכית נכונה גם היא, ואם מישהי טופלת האשמת שווא על פלוני, אני מניח שהרבה נשים טובות יחושו לא נעים מהסיפור, כי האחת הזו מטילה רבב בכולן.