מת בעבר

Assiduous

New member
מת בעבר

האם מתישהו צורת הנסתר בעבר של הפועל מת, הייתה בניקוד כזה? מַת (MAT) "הוא מַת בשנה שעברה".

כיום מקובל שצורת הניקוד הנכונה של מת בזמן עבר בצורת הנסתר זהה לשל מת בהווה: מֵת (ראו למשל באתר האקדמיה שהצורה זהה בשני הזמנים- כלל ז)

http://hebrew-academy.org.il/topic/...oal/3-8-הפועל-בגזרת-עו-ועי-ובגזרת-הכפולים-עע/

התמונה להמחשה באדיבות ויקיפדיה

trilliane

Well-known member
מנהל
צורת הנסתר (והנסתרת) בגזרת ע"ו/י בבניין קל זהה בעבר ובהווה

Assiduous

New member
משפט דו משמעי

שאלתי הייתה האם יש עדויות לכך שבעבר צורת הנסתר בעבר של הפועל מת הייתה MAT
&nbsp
מתשובתך לא מובן אם התשובה חיובית או שלילית.

trilliane

Well-known member
מנהל
ניסיתי להבהיר שאין סיבה לשאול על "מת", הוא אינו פועל חריג

אלא להפך, כמו כולם. לא ידוע לי שבעבר היה מצב אחר (אך לא חקרתי את הנושא).

Assiduous

New member
יכול להיות שבמילון ההיסטורי אמורה להיות תשובה לשאלה כזאת?

trilliane

Well-known member
מנהל
אולי, אתה יכול לנסות, הוא פתוח לשימוש...

אפשר כמובן לפנות ישירות לאקדמיה ללשון, הם עונים די מהר בדרך כלל (לא עכשיו בחגים, אבל באופן כללי).

לא.

בעברית, מראשית כתיבתה, צורות הבינוני והעבר היו זהות בגזרות האלה, ולא תמצא משהו אחר במילון ההיסטורי.

בהמשך לשאלת אסידוס אשאל שאלה (שאולי תציג אותי ככלי ריק
):

האם יש פעלים נוספים הניטים כפי שמטים את 'מֵת' (דהיינו פעלים מגזרת נע"ו ש-פ' הפועל שלהם בעבר ובהווה מנוקדת בצירה (ולא בפתח/קמץ))?

תודה, אך שאלתי על *פועל*, ואת השבת לי ב*תואר*.

הגיוני, תקני ושימושי (לא עלינו
) משפט כזה:
'פלוני מת בשנת תרפפ"ו' - שבו 'מת' הוא *פועַל* בעבר (משפט השקול דקדוקית ל"פלוני עלה לארץ בשנת תרפפ"ו"). הוא הדין במשפט:
'פלמוני מת היום בבביתו מיתת נשיקה' - שבו 'מת' הנו *פועל* בהווה.

לעומת זאת, בשל העובדה ש'ער' אינו פועל אלא תואר, לא ניתן לומר:
'פלוני ער אתמול כשעלה השחר' אלא צריך להוסיף את פועל העזר 'היה' לפני 'ער', בדיוק כפי שנוהגים תמיד בתואר במשפט שזמנו עבר. לדוגמה: אתמול בצאתי את המספרה *הייתי יפה*, אך היום משנחת ענן אבק בשערי', מכוער הוא כינוי של שבח לגביי.

trilliane

Well-known member
מנהל
מכיוון שזה בינוני זה גם וגם... זה פועל מצב, כמו מת או ישן

אכן לא משתמשים בו בימינו בעבר כי זה מוזר, אבל לא כי אי אפשר.
הנה דוגמה לשימוש של הפועל בציווי: "עורי עור מולדת אהובה". מכיר?

&nbsp
אגב, גם "יפה" הוא בינוני פָּעֵל של בניין קל (כמו ישן, יבש, רעב, שבע, שמח וכו'). אפשר לומר "יפיתי" בעבר, לדוגמה.

חשבתי שאני מקדים רפואה למכה, ולכן הבאתי הסבר המוכיח את

תואריותו של 'ער', אך מסתבר שזה עזר לי ככוסות רוח ל'מת'
, ושלפת את ה'בינוני' מעשה דאוס אקס מכינה.
העובדה החד משמעית היא ש'עֵר' איננו פועל, בניגוד ל'מת' שהוא כן חלק דיבור כזה, ועובדה זו היא היחידה הרלוונטית לענייננו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ההסבר שהבאת לא סותר את היותו "ער" פועל

אלא רק מדגים את העובדה שלא משתמשים בו בימינו בזמן עבר אלא רק כפועל מצב בהווה.* אבל הוא בהחלט פועל מצב, בדיוק כפי שבמשפט "אני ישן" המילה "ישן" היא פועל ולא תואר, גם ב"אני ער" המילה "ער" היא פועל. הבאתי לך גם דוגמה לנטייה (נדירה, אך קיימת) בציווי.
&nbsp
העובדה החד משמעית היא שקיבלת דוגמה נכונה, וצר לי שבעיניך היא אינה רלוונטית, אבל זה לא משנה את המצב.
&nbsp
* דבר דומה קורה עם הפועל "יכול" שנטייתו בעבר ובהווה זהה בדיבור ובכתיב חסר הניקוד (בניקוד יש הבדל בין חולם חסר בעבר לחולם מלא בהווה...) ולכן כדי להבהיר את העבר נוהגים לומר "היה יכול" או "יכול היה" (כמובן, אלה שלא מטים אותו בצורת העבר הרגילה של פעל...
).

או. קיי. מתנצל (ההודעה שלי יכלה להיות דוגמה טובה למשמעותו של

הפועל 'מתלהם'
).

ולגופו של תואר או בינוני, נראה לי שמעמדו של 'ער' במרבית רבדיה ומשלביה של הלשון (ובלשון ימינו ניתן לומר שזהו מעמד בלעדי) הוא תואר ולא פועל בבינוני.
מבחינה היסטורית (דיאכרונית) ניתן לומר ש'ער' יכול להוות דוגמה ל'מת' (כלומר ששניהם בעלי משקל פועלי דומה) - וזה כנראה מה שחשוב לעניין היותו דוגמה קבילה או לא, אולם, אני חוזר על עצמי, לומר שבלשון ימינו (בפרט בעבר) 'ער' הוא פועל מצב זה בערך כמו להגיד ש'שמֵן' הוא פועל מצב בהווה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל שוב, זה אך טבעו של הבינוני, קל וחומר בפועלי מצב

שבהם המצב בהווה אכן מתאר את שם העצם, ולא משהו שהוא "עושה". למרות זאת, אני חושבת שדווקא "ער" כן נתפס יותר כפועל מאשר תואר בד"כ. תסכים איתי שהוא הרבה יותר דומה ל"ישן" ופחות ל"שמן"? (שגם הוא פועל מצב, ובהחלט אפשר לומר ואף אומרים "שמנת" ). העובדה שלא משתמשים במלוא הנטיות של פועל מסוים לא שוללת ממנו את פועליותו, ויש דוגמאות נוספות של פעלים שנדיר שנתקלים בנטיות שלהם.

למעלה