מתחת לשטריימל

מני אה

New member
מתחת לשטריימל

כמו באותה סדרה של אוניברסיטת חיפה, הייתי רוצה להבין את החברה שלכם קצת. אני לא מבין למה אין התארגנויות פנים-חרדיות למניעת הקיצונות ההולכת וגוברת (למשל נשים-גברים באוטובוסים ואף במדרכות) אם אתם ציונים או לא למה אתם מרגישים שאתם חייבים לחיות כקבוצות? אי אפשר להיות חרדי בשכונה חילונית? (נו אז מה אם יש מישהו שנוסע בשבת ברחוב) למה חלקכם מדברים ביידיש? ובלי להעליב, איך זה שעם כל ההקשקעה באוריינות, אני רואה המון טעויות כתיב בטוקבקים בכיכר השבת למשל אני משער שלחרדים הספרדים כל זה לא ממש רלוונטי כי כמו שראיתי בטלויזיה את החרדית-מסרחית מעמנואל עם הבגדים הצבעוניים נראה שהספרדים יותר קרובים לדתיים לאומיים. מהשהו בכל צורת החיים שלכם נראה לי ביזארי מאוד, כל העניין הזה שהילדה הגדולה מגדלת את אחיה, זה שנראה לכם הגיוני לא לעבוד (גם אם יש 50% שעובדים - זה לא הרבה, שלא לדבר על העלמות מס ואלימות - אבל לא לצורך עירור ריב באתי) בתפוז פרסמו את הבחורה שהתחתנה עם הומו, גם זה ממש מוזר, בחורה לא יכולה להגיד 'לא'? הייתי מסכם את זה ככה: "מה קורה לכם??" מקווה לקבל כמה תשובות...

קליט

New member
אילו שיש להם רב מובהק

אז שומעים לרב שלהם ללא עוררין כי ההשקפה שלהם זהה . ישנם חרדים שלא קשורים לרב והם מצביעים כמובן למפלגה חרדית כלשהיא . ישנם מעט חרדים שמצביעים למפלגה עם זיקה דתית כלשהיא, ובמיוחד אם היא שומרת על `שלימות הארץ` . וישנם גם יחידים יוצאי דופן שחושבים אחרת מכולם .

קתרזיס

New member
אני חושבת שהשאלות שלך מייצגות

את מה שהציבור החילוני רוצה לדעת על החרדים... אבל אני לא בטוחה שהפורום הזה מייצג את החרדים. בטח לא את אלו שמדברים רק ביידיש, לא עובדים, או מתנהגים כציבור חסר דיעה עצמאית... אם כבר בפורום עצמו יש הרבה ביקורת נוקבת על התנהגויות שתיארת - וכשאתה בא ומבקש מהם להסביר למה הם מתנהגים ככה - יש בזה קצת אי נעימות כשמאשימים אותך בדברים שלא עשית. לא יודעת אם יש פורום או מקום של הדברות חילונית-חרדית. ומן הראוי שיהיה כזה, בגלל שההסתגרות החרדית מפני השפעות חיצוניות גורמת להרבה הכללות ודיעות קדומות נגדם. והיה נחמד אם היה שיח מעורר התקרבות בין דיעות שונות שבו החילונים היו מפסיקים להאשים את הדתיים בכל העוולות הרגילות שקורות בכל המגזרים בלי קשר להגדרה דתית, מתייחסים אליהם כמו בני אדם, ואילו החרדים היו מגלים שהחילונים הם לאו דווקא חסרי מוסר ודרך ארץ ושבכל זאת כולנו אחים, גם אם לא עם אותן אמונות... עוד דבר ששמתי לב אליו בפורום בין חילונים וחרדים הוא שהחרדים לרוב (אמרתי לרוב, אל תתחילו עם דוגמאות סותרות) עדינים מאד בדיבורם ובודקים דברים לעומק לפני שכותבים ואילו כשמגיע חילוני, לפעמים יש הרגשה של התפרצות בדלת או פיל בחנות חרסינה וכו... כלומר כתיבה שדורשת תשובות והסברים והצדקות (דווקא אתה ספציפית היית עדין יחסית אני מדברת באופן כללי)

מני אה

New member
צודקת אתם לא המייצגים

ובכל זאת, ידע שואבים מכל מקום אפשרי. וכיוון שעל זה אתם מדברים ובזה אתם מבינים - זה אחלה מקום! אם את יכולה אני אשמח שתחלקי איתי קצת מידע. תופעה כזו דרמטית כמו המגזר החרדית היא מאוד מיוחד, יש כאן מוטציה חברתית אני פשוט לא מצליח להמבין את ההתארגנות המוזרה הזו - כמו קיבוץ! אפשר גם לדבר על הדברים החיוביים שאת מוצאת בארגון הזה בכל אופן, תודה

זה לא תופעה/מוטציה/אירגון...

ולו אתה באמת רוצה לדעת תגלוש בפורומים של חרדים, תקרא ותחכים.... (בלשון סגי נהור)

מני אה

New member
חשבתי שזה מה שאני עושה -לא בסגי נהור

מבטיח לך שקראתי יותר ממך (וגם דיברתי עם לא מעט)

יש לך דרך להוכיח?

שקראת יותר ממני? אני רק מנסה להבין על מה ולמה ההתרברבות...

מני אה

New member
צודקת

תאמיני או לא, בדיוק רציתי להתנצל ולכתוב - קראתי הרבה! (לעומת יותר ממך). אין פה התרברבות. אבל לקרוא 1000 מאמרים של אבישי בן חיים (שלא לדבר על כתבים חרדים פורטינים) לא יגלה לי מספיק על החיים האמיתיים של החרדים. הייתי רוצה להיות זבוב בבית חרדי מבלי שהם מנסים להחזיר אותי בתשובה וכשאפשר לדבר עם הבנות בלי השגחת הורים. והפורום אמור לחסוך לי קריאת ספרים מקצועיים בנושא - אם בכלל יש כאלה הנוגעים בנושאים שאותי מעניינים. (או בתוכניות כמו מתחת לשטריימל) לילה טוב

moshe010

New member
אם אתה רוצה להבין את ההלך רוח של הציבור החרדי

לא יעזור לך הרבה לקרוא מאמרים אלא פשוט לקרוא את הפורמים הרלוונטים שהם בעיקר חדרי חרדים -אקטואלי וחדשות אבל גם שאר הפורמים שם וגם שם אנשים מעיזים להתבטא באנונימות הרבה יותר מאשר בחיים האמיתיים כמו כן אתה יכול לקרוא בפורם עצכ"ח ששם כבר מדובר באנשים שמעבירים ביקורת על החברה החרדית ואילו היה חושפים אותם היו מעיפים אותם מהחברה החרדית כמו כן אתה מוזמן לקרוא פה

קתרזיס

New member
הממ...

אני חילונית כופרת לגמרי - וחוץ מכמה חודשים כשהייתי בת 11 - מעולם לא הייתי מעורה בחברה חרדית. ככה שאני יכולה בקושי לענות לך על רבע מהשאלות וגם ככה לא אהיה בטוחה אם עניתי נכון. אני גם ככה מרגישה קצת לא במקום כשאני עונה לשאלה שלא הופניתה אלי, אבל פשוט רציתי להסביר לך למה לא סביר שתקבל תשובה מניחה את הדעת פה. אני יודעת שהכוונה שלך טובה אבל השאלה עדיין לא במקום בפורום הזה ובנוסף - יש הבדל בין לשאול שאלה ובין לדרוש הסברים. זה כמו שחרדי יבוא ויבקש שתסביר לו למה החילונים מרביצים לנשים שלהם, למה הם בוגדים, וכו.

מני אה

New member
תעני על מה שאת יכולה-גם זה טוב

לפחות בחלק מהשאלות אני שואל על נושאים שעלו כאן כמו חתונה - רק אצל ספרדים. אני מבין שפה זה לא בדיוק הפורום אבל בניתי על האנשים בכל זאת. אבל אני אשיג את מה שאני רוצה לדעת על ידי קריאה פה. בזכות חייםבזרם היום פעם ראשונה שקראתי בלוג. אז אני אמשיך ללמוד מבלוגים. כבר העירו לי כמה פעמים בחיי שאני אגרסיבי מידי ואולי שוב נפלתי בזה. אז תני לי להבהיר - אני לא דורש הסברים אני שואל. אם יש פרובוקטיביות בשאלות שלי, זה לא משום שאני בור אלא משום שאני לא בדיון אקדמי. אפשרי, אבל מעייף לעשות אחד כזה. יום/לילה טוב איפה שלא תהיי

grinberg

New member
אצל חרדים אין דמוקרטיה

אתה מדבר מתוך תפיסת עולם דמוקרטית, שיש לכל אחד זכות להגות דעות אישיות, ושיש זכות לקבוצות להתקומם נגד הממשל (רבנים ועסקנים), ולכן אתה לא מבין את תפיסת עולם החרדי. במקום לדבר בטון כזה מתנשא ומרוחק, אני מציע לך לנסות להבין יותר את עולם החרדי (כמו גם את עולם הערבי) ותקח אחריות לתת להם להשתחרר מהעולם החשוך והנוראי הזה. בבחירות האחרון לצערי פחוות מאלף איש בחרו במפלגת "אור", אז הגיע הזמן...

מני אה

New member
תגובה

צר לי אם אתה חושב שאני מתנשא - אני לא. מרוחק אני כן, אני חילוני, אז אנא קרב אותי. לא מבין למה את ממליץ לי להבין את העולם הערבי. אני תוהה מה יקרה למשל אם אתה וחבריך תחליטו שאתם לא שותקים לאיזו החלטה, או לנסות לארגן ולהתארגן בכל מיני קבוצות. אם ניקח את פרשת עצמנואל, למה שלא תהיה קבוצה אשכנזית שתאמר שהיא נגד ההפליה? אתה בעד מפלגת "אור"? אחד האמצעים הטובים ביותר שלכם - אלו המתנגדים ל'קנאים' - היא להצביע בעד מפלגות חילוניות. אף אחד לא יוכל לדעת שזה אתם, ובגלל שאתם רבים, ראשי הציבור שלכם יבינו שאין תמיכה מוחלטת בקרב המגזרים החרדים.

grinberg

New member
אני לא חרדי

הנקודה שלי היתה שהחילונים צריכים להתערב יותר בחברה החרדית. קודם כל לאכוף חוקים קיימים למשל לא להרשות לתחבורה ציבורית להפלות בין גברים לנשים. וגם צריך לחוקק חוקים הגיוניים למשל לחייב כל חרדי לעשות שירות למדינה (וזה לא חייב להיות צבא) וכדומה. וכמו שאמר לונדון את קירשנבום "האיום החרדי גרוע יותר מהאיום האיראני"

moshe010

New member
במקרה הספיציפי של עמונאל

שמדובר בחסידות ומדובר כשהחסידות הזאת נלחמה על ציפור נפשה לא היה סיכוי שמישהו יעיז להפר את הקולקטיביות וגם אם מישהו היה מפחד עד מוות מישיבה בכלא עדיין הפחד לצאת נגד האדמו"ר הרבה יותר גדול ובצדק כיון שהיה מאבד בבת אחת את הכוווווול את האשה והילדים את הקורת גג ואת החברים את המעמד והכבוד העצמי וכו' בגדול חלק גדול מבינינו בעד מפלגת אור ואכן זה כמעט הדבר היחיד שאנוס יכול לבצע בניגוד להוראת רבו והסיבה אבל כנראה האנוסים הם מאוד קצת ולכן לא רואים את ההשפעה שלהם בקלפי מנגד יש הרבה מאוד אולי אפילו רוב שמתנגדים להחמרה בקיצוניות הדתית אבל היות שהם התחנכו לאמונה עיוורת ברב/האדמו"ר הם נאלצים להאמין שאכן צריך להקצין יש אמנם גם רבים כאלה שלא מאמינים בקיצונות החרדית למרות הרבנים התומכים בה אם כתוצאה מחוסר אמון ברבנים ואם כתווצאה מידיעה שבדרך כלל הרבנים הם חותמת גומי של העסקנים והגבאים אבל מבחינתם זה עדיין לא מצדיק להצביע למפלגה חילונית

מני אה

New member
מה באמת העניין הזה עם העסקנים?

למה אתה מציב אותם מעל הרבנים? לא מדובר בסך הכל בפקידים?

moshe010

New member
זה כת

וככזה אין לגדלים בה כלים להתמודדות עצמאית עם העולם המערכת הממסדית בנויה כך שלמתבגר הצעיר אין מידע כללי לא בנושא מין ולא בנושא דמוקרטיה ולא בנושא סוצאולוגיה ובודאי לא בפילוסופיה או היסטוריה כללית כמו כן הוא לא מקבל השכלה ולו מינמלית כגון במתמטיקה ובאנגלית ובמדעים מדויקים וגם במקרים בודדים שהמתבגר פתח את עינייו באופן עצמאי זה קורה הרבה מאוד פעמים אחרי שהוא כבר כבול עם אשה וכמה ילדים ותוצאותיה של גירושין הן בדרך כלל הרת אסון הן מבחינה כלכלית והן מבחינה רגשית פיסכילוגית חברתית והן מבחינת הסבל שיגרם לאשה ולילדיה שיחיו כמצורעים בתוך החברה החרדית

למעלה