מתוסכלת

מתוסכלת

אני חילונית גמורה ולאחרונה התחלתי להתגעגע ללימודי התנך כפי שלמדנו בבית הספר. יש לי ידע מאד מוגבל בתנך, ואני מאד רוצה ללמוד עוד. אני מחפשת בנרות קבוצת למידה כזו באיזור חיפה ולא מוצאת. אפילו קורסים מקוונים אני לא מוצאת. מצאתי רק על פרשת השבוע אבל אני רוצה מעבר לזה. ללמוד גם את הנביאים והכתובים ולא רק את התורה. מכירים משהו שיכול לעזור לי? תודה מראש

Lakedaimon

New member
ספריו של מאיר שלו

תנ"ך עכשיו ו ראשית - פעמים ראשונות במקרא. יכול לתת לך מושג לגבי לימוד תנ"ך בשפה פשוטה וקלילה.

יוסי ר1

Active member
אתה לא ממש המלצת ברצינות, כן?

מאיר שלו בקיא גדול בתנ"ך, אבל הספרים שלו הם ציניות וסארקאזם על הדמויות השונות של גיבורי המיקרא. את שרה אשת אברהם הוא טורח להציג כזקנה מרושעת, את דוד וגיבוריו כאסופת ביריונים חרמנים... אם כבר ללמוד מספר, אז ההמלצה שלי היא פירוש "דעת מקרא" בהוצאת מוסד הרב קוק. את הספרים של שלו מוטב שיקרא מי שכבר עבר היטב על התנך עם מפרשים מסורתיים, עמד על הבעיות השונות ועל דרכי הפתרון המסורתיות, הוא יוכל לתבל את לימודו בקצת קריצת עין חילונית למהדרין.

יוסי ר 1 אתה לא מתכוון באמת לדבריך

הדוגמאות שאתה נותן הם בושה לאינטיליגציה מה שמוכיח מעבר לכל ספק שאתה מעדיף לחיות בהונאה עצמית על פני האמת הכתובה בטקסט א. שרה אכן מתוארת במקרא כאישה מרשעת אחרת איך אתה יכול להבין את התנהגותה כלפי הגר שפחתה או כלפי ישמעאל בנה החורג ב.דוד לפי המקרא היה ראש כנופיה של מרי נפש הנמלטים מהחוק שהתפרנסו ממסעות שוד ורצח במרחבי הנגב כך כתוב בספר התנ"ך וכל הפרשנויות שאתה מעדיף להבנת העבודות הכתובות לא ישנו אותן גם אם תגדיר אותם כציניות או סרקאסטיות אמת מארץ תצמח

יוסי ר1

Active member
קראת את מאיר שלו?

האם מה שמאיר שלו כותב תואם את התיאור בתנ"ך? לא ממש. הוא מתלבש על נקודה לא מרכזית בסיפור, ועושה ממנה מנה עיקרית, מטעמים כאשר אהב. כל הספר שלו "תנ"ך עכשיו" מדגים את שכתבתי.

Lakedaimon

New member
דוקא כן...

באה חילונית, שממש רוצה ללמוד תנ"ך ואתה מפנה אותה לדעת מקרא של הרב קוק? אתה רוצה שהיא ישר תברח? שתתחיל עם מאיר שלו, אח"כ למשהו מעט יותר קשה, בסוף לך תדע, אולי היא אפילו תקרא את רש"י, כמה משניות ותחזור בתשובה... אנחנו חילונים - לא מפילים עלינו דברים כאלה על ההתחלה.

יוסי ר1

Active member
תהיה טיפה יותר רציני.

כמו שלא תציע ללמוד אנטרופולוגיה של החברה החרדית באמצעות ערב סטנד-אפ של ג'קי לוי. הוא שנון, הוא נוגע בנקודות עיקריות, הוא מצחיק, אבל הוא הרי רוצה להיות סאטירה, קריקטורה. וזה מה שעושה מאיר שלו ב"תנ"ך עכשיו". לימוד נושא לא נעשה באמצעות קריקטורות. כשאתה כבר מכיר ויודע, קריקטורה היא קינוח נהדר. אבל לא בתור מנה עיקרית. פירוש דעת מקרא, שכתוב בשפה ברורה לימינו, שמשלב הבנה בסיסית עם מחקר ועם פרשנות מסורתית, הוא פירוש מעולה למי שמעוניין ללמוד תנ"ך , בין אם מדובר בלומד מנוסה, בין במי שהתנ"ך חדש עבורו.

יוסי ר1

Active member
אה, ועוד תיקון - קטן אבל משמעותי:

"דעת מקרא" הוא פירוש בהוצאת מוסד הרב קוק, לא ספר של הרב קוק. כתבי הרב קוק מיועדים ללומדים מנוסים, דעת מקרא מכוון ל-כ-ו-ל-ם.

אלי ו.

New member
עם כל הכבוד לשלו

ויש כבוד, אי אפשר ללמוד תנ"ך דרך סיפורי התנ"ך בשפה שאינה שפת התנ"ך. התנ"ך אינו רק עלילה אלא גם שפה ומצלול. את התנ"ך לומדים מהטקסט התנ"כי בצירוף פירוש שיעזור להסביר מלים בלתי מובנות ומושגים.

Lakedaimon

New member
בודאי שאפשר...

הטקסט מלא בכפילויות ומנוסח בשפה שאינה קיימת היום. אף אחד לא משתמש היום בו"ו ההיפוך או בזמנים של עתיד במשמעות עבר. אני את האהבה הרבה שלי לספר רכשתי עם סידרה של 54 ספרים בפורמט של A4 ובעובי של ס"מ בערך שנקראו "התנ"ך שלי בתמונות", אי אפשר למצוא את זה היום. השאלה היא פשוטה: האם אתם רוצים לקרב אל המקרא- שהרי בפורום תנ"ך עסקינן - או אל הדת? שאז ניתן להגיע לפה ללא בעיה...

אלי ו.

New member
האם היית מציע ללמוד את שייקספיר

דרך תקצירים בתמונות? בוגר תיכון ישראלי ממוצע יכול לקרוא ולהבין פרק תנ"ך. בוגר תיכון אמריקאי ממוצע יתקשה מאוד לקרוא ולהבין יצירה של שייקספיר. מי שלא מבין את שפת התנ"ך גם לא יבין ספרות טובה. הזכרת כאן את שלו, שפתו של שלו מושפעת מאוד מהתנ"ך, קרא את עשו או את רומן רוסי ותגלה המון מלים שמגיעות משפה שאינה קיימת. אני עונה לשאלה של מי שרוצה ללמוד תנ"ך. אתה מפנה את השואלת ללמוד את ספורי התנ"ך.

Lakedaimon

New member
אני חושב שזו התחלה טובה

למי שמפחד משייקספיר, בדיוק מאותה הסיבה. למה הכוונה? גם אם לבוגר תיכון ממוצע יש את היכולת להבין פרק תנ"ך, אין לו את הרצון. מערכת החינוך מוציאה לו את החשק. בזה אני מוכן להוריד את הכובע בפני מערכת החינוך הדתית שמלמדת לאהוב - ולא תמיד לדעת בע"פ (בחפירה האחרונה שלי נוכחתי לדעת שאני יודע הרבה יותר פסוקים בע"פ מאשר דתיים סרוגים שעבדו איתי...). לבוגר תיכון אמריקאי יש את הרצון ללמוד את שייקספיר, אבל לא תמיד את היכולת. קראתי את כל ספריו של שלו - אני אוהב את השפה שהוא משתמש בה. לדעתי הוא נותן חשק ללכת אל המקרא ולקרוא בו, מתוך ספריו.

אלי ו.

New member
התחלה בודאי

במיוחד לילד שאינו מסוגל להתמודד עם השפה. השאלה היא זה יכול להיות תחליף.

Lakedaimon

New member
בוודאי שלא...

אין תחליף לקריאה בספר, לאחר מכן הצצה במדרשים (רבא, תוספתא, הר"ישים למיניהם...). הקריאה בספריו של מאיר שלו "תנ"ך עכשיו" ו"ראשית" פשוט תעביר את הרתיעה המסורתית שחש חילוני, שמרים תנ"ך ואוטומטית מקבל את הקונוטציה של המורה לתושב"ע עם השערות על הציפורניים או המורה הלאקוני לתנ"ך שכל תפקידו ללמדך מיהם ה"תנינים" בנבואות...

eyalnadav

New member
תקראי את התנ"ך כמות שהוא ללא פירוש

ואח"כ יהיה טעם לדבר על פירוש. אם את מתכוונת ללמוד פירושים חילונים כלשהן - חבל על הקריאה (תתקלי אפילו בדעה שמשה רבינו היה מנהיג חילוני ולא דתי) ספר התנ"ך הוא ספר דתי ולא חילוני , ולכן בהכרח שעינים חילוניות אחרי 2300 שנה ישבשו את הפשט . זה אולי פירוש נכון לחילוני ,אבל ספר התנ"ך ומחבריו לא התכוונו לכך

eyalnadav אתה כבר יודע מה התכוונו כותבי התנך

היהירות הריקה שבה אתה טוען ש אתה כבר יודע למה התכוונו כותבי התנ"ך "אבל ספר התנ"ך ומחבריו לא התכוונו לכך " אינה מפתיעה רק יודעי ח"ן כמוך מגיעים למסקנות החלטיות כל כך ואני גם בטוח שאת ההבנה העמוקה שאליה הגעת נובעת רק מקריאת הפרשנים הדתיים וחלילה דעתך לא נטמאה בפרשנות חילונית רחמנא לצילן (אין ספק ש פרשני חילוניים כלשונך היו משנים לפחות את יהירותך הריקה )

למעלה