מתוך פורום זב"ח

הורסמאן

New member
כשאת מתעקשת

לא לשמוע, זה אכן נשאר שיח חרשים.

כתבת "אין קשר בין מוסר לטובת האנשות, לבין זכויות". שמעתי.

לדעתי מוסר הוא מיכלול של זכויות, חובות ואיסורים.

אדרבא, תכתבי איך את מפרשת מהו מוסר.

jgut

New member
מוסר בעיני

זה סט של חוקים לוגיים שמאפשרים לבחור בין טוב לרע בהתאם אליהם. אפשר לקרוא לזה תת-תחום של הלוגיקה.
כמו בכל סידרה של חוקים, יש מספר חוקי בסיס (אקסיומות) שעליהן מתבססות כל השאר. אותם חוקים שלא ניתן להוכיח אותם, אך מניחים שהם נכונים. אולי אתה מכיר את זה מתחום המתמתיקה.
הבעיה באבסולוטיות של המוסר וספציפית בדיון בינינו, שאנחנו לא מסכימים על האקסיומות. מכיוון שכל אחד מהצדדים (במקרה הזה, אני ואתה) יכולים להגיד לשני "תוכיח אתה את טענתך", ומכיוון שכל הוכחה שכזו ניתנת לפירוק וויכוח מחודש על נכונתה - אנחנו מגיעים ללולאה אין סופית.

אגב, למה שאתה קורא מוסר, אני קוראת נסיון פירמול של פרשנות למוסר. .

הורסמאן

New member
ברשותך

נשאר בקו שאני מבקש לבררץ

כתבת:

"זה סט של חוקים לוגיים שמאפשרים לבחור בין טוב לרע בהתאם אליהם. אפשר לקרוא לזה תת-תחום של הלוגיקה."

מאיפה הם באו?

jgut

New member
מהנסיון חיים של אותו אדם המפרש אותם

ומהחינוך שהוא קיבל (מה שנתון לפרשנות של קודמיו). הסט חוקים הזה יכול להיות שונה מאדם לאדם.

jgut

New member
כאן הגענו למה

שאמרתי שתמיד אפשר לפרק לגורמים ולשאול מה מוכיח אותם.
אני יכולה לשאול אותך את הדבר בדיוק.
אגב, הם לא חייבים להביא אותו משום מקום. הם\אני\אתה מסוגלים לחשוב על זה לבד.

הורסמאן

New member
או!

לא רק את ואני ו"הם מסוימים", אלא כל בן אדם חושב, וכל אדם שחשב, משחר ההיסטוריה.
אם תרצי, כמו שגירי אמרה, "יחידים". וכל היחידים ביחד זה האנושות.

אני לא בטוח שאנשים היו מאוד עסוקים בלחשוב על איך לשמור על הזכויות של האחר. אבל בביטחון מוחלט אני יודע שכל אדם, מרגע שהוא יכל לחשוב, חיפש לשריין את הזכויות של עצמו. על מנת שלזכויות כאלה יהיה תוקף כלשהו, הן חייבות להיות הדדיות. כלומר, מה שאני דורש בשבילי, אני חייב להעניק גם לך. אחרת, האחר יקח ממני.

מכאן, שמשחר ההיסטוריה האנושות ככלל, יצרה לעצמה איסורים וכללים שבאו לשמור על הזכויות של היחידים. זה שלא כולם פעלו או פועלים לפי כך, לא משנה את העיקרון שהכלליים ההדדיים, שאנחנו רוצים לעצמנו הם המוסר, ואי אפשר להוסיף לו, או לגרוע ממנו. אכן אנשים יוצרים כל מני חוקים, בחלקם אנחנו חושבים שהם טובים ובחלקם אנחנו חושבים שהם גרועים, (גם כשהאנחנו משתנים), אך החוקים האלה אינם מוסר, הם אינטרפטציות.

jgut

New member
אני באופן אישי מכירה כמה

שלא חושבים שהמערכת כללים הזו צריכה להיות הדדית.
זה שהאנושות ככלל יצרה סט של חוקים, אנחנו מסכימים. אני לא חושבת שמה שעומד מאחורי המערכת כללים האלה קשור למוסר. זה קשור להישרדות. יש מערכות דומות לבעלי חיים. כמובן עם רמות תחכום נמוכות יותר.

jgut

New member
נשלח לפני הזמן

האם אתה חושב שלבעלי חיים יש מוסר?

הורסמאן

New member
אנחנו מכירים

הרבה אנשים שלא חושבים שזה צריך להיות הדדי.
החלק של ההדדיות מופנה אליך.
אני בטוח שאת מבינה שאם זה לא הדדי, זה לא יכול להתקיים.

אני מכיר מספר סירטונים ברשת שמציעים שבעלי החיים בהם מציגים התנהגות מוסרית. אני לא חשוב שזה אפשרי.
למרות שאני לא מכיר את כל בעלי החיים באופן אישי, ויתכן שקופים מסויימים כן מסוגלים לחשוב אינני יודע. בעלי החיים שאני כן מכיר, סוסים, כלבים, חתולים, שפנים, תוכים... לא מסוגלים לחשוב בצורה מספיק עמוקה בשביל לפתח מוסר.

הורסמאן

New member
ועד שפספסתי

האנושת יצרה כללים שמבדילים בין טוב לרע.
כבר הסכמנו בעבר שזהו עצם המוסר. (את כתבת).
אני גם מסכים איתך שהכללים האלה הם מכשיר להישרדות.
הוא אשר אמרתי, האנושת יצרה את המוסר כמכשיר לשמירה עצמית, להשרדות.

הורסמאן

New member
גירי קצת אבדתי

למה זה לא מוסרי לכלוא אותו?

אני לא מטיל ספק שאנשים רבים מעקמים את המוסר בצורה שמתאימה להם, אבל אני מבקש ממך להסתכל מעבר לזה.

לא במה היה מוסרי לסדאם חוסיין ומהו מוסרי לאובמה. אלא תוך הסתכלות על האינטרס של האנושות כולה להגיע למסכנה אם זה מועיל או מזיק.

לא אם זה נחמד לחתול או השפן, אלא אם בשורה התחתונה זה מביא תועלת לאנושות.

אל תסתכלי מהצד של התובע, או מהצד של הסנגור, תסתכלי מהצד של השופט. זה קל. זה אולי יותר מדי קל ולכן נראה לא אמיתי. אני אבל בטוח שאם תנסי יהיה לך מאוד קל להבין.

giri

New member
קראת את ההודעה השניה שלי?

כן, קל מאד להיות בכסא השופט, אבל גם שופט בא עם מטען חברתי.
הייתי שמחה אם נמשיך את הדיון מההודעה השניה שלי, שבה לדעתי הצלחתי לתת קונקסט בצורה יותר ברורה למה שניסיתי לומר.

hanyou12

New member
את ממש מזכירה לי

את הניסוי של של מילגרם בדברים שלך.
ניסוי מרתק. למדתי עליו באיזהשהו קורס בתעודת הוראה שלי ולא מזמן גם קראתי עליו בספר "לפתוח את התיבה של סקינר" של לורן סלייטר.
התלבטות מורטת עצבים

giri

New member
אכן ניסוי מרתק

למרות שאני לא חושבת שהמשתתפים בניסוי בהכרח שינו את הגדרות המוסר שלהם. אולי השהו אותו לזמן מה. אבל זו שאלה מעניינת.

hanyou12

New member
שווה להעיף מבט

במעקב שעשו אחרי המשתתפים בניסוי לאחר שש שנים. 84% אמרו שזו הייתה התנסות עם קונוטציה חיובית בעבורם (כלומר, הם למדו מזה את הלקח). 15% ציינו שזו הייתה חוויה נייטרלית.
אנשים דיווחו לאחר מכן שזה דווקא כן שינה את אמות המוסר שלהם. על אחד זה השפיע עד כדי שהחליט לצאת מהארון בלי רגשות אשם.

מתוך הקישור:
'על השפעת הניסוי על רבים אחרים ילמדו דברי עוזר ניסוי של מילגרם שסיפר כי למילגרם "היה אוגדן שחור מלא במאות מכתבים ששלחו נבדקים, ורבים מהם כתבו כיצד ניסוי הציות לימד אותם על החיים ועל הדרך הטובה לחיות אותם".'

למעלה