מתוך פורום זב"ח

giri

New member
נמחקו הודעות

זלזול וירידות מפורשות על כותבים אחרים בפורום לא יתקבלו כאן.

אני מאד לא אוהבת להגיע למקום של מחיקה ומבקשת שוב מכל הכותבים בפורום להשתדל לחשוב קצת יותר לפני שכותבים ולשאול את עצמכם איך הייתם מדברים פנים מול פנים. אל תשכחו שמאחורי כל ניק נמצא אדם.

giri

New member
הו, המוסר ממש לא אוניברסלי

עובדה, למשל, שיש חברות שבהן קניבליזם נחשב מוסרי.
תתפלא לדעת שההגדרה "מה שטוב לאנושות" היא הגדרה שלך, וממש לא הגדרה אוניברסלית למוסר.
בהרבה סוגיות שעוסקות במוסר ההגדרה הזו לא היתה עומדת. האם מוסרי להקריב X אנשים בשביל להציל Y אנשים? האם מוסרי שאנשים מסויימים יסבלו כדי שאחרים ישגשגו? ועוד ועוד.
וכן, המוסר לא עוסק רק בבני אדם.
אתן לך דוגמה קיצונית לשאלה מופשטת -
נניח שישנו מדען, שעובד על שיטה להכחיד את כל הסוסים עלי אדמות ע"י המצאת וירוס זדוני. הוא ממש קרוב להצליח. האם לכלוא (או להרוג?) אותו זה לא מוסרי?

giri

New member
הבהרה

יצאה לי הודעה קצת לא ברורה (אולי כי היא נכתבה בחתיכות בין פגישות).

מה שאני מנסה לומר הוא, שההגדרה שכתבת למוסר היא לא ההגדרה המקובלת למוסר, אלא ההגדרה שלך.
כתבת:
"אם זה טוב לאנושות זה מוסרי ואם זה לא טוב לאנושות זה לא מוסרי."
זו ההגדרה שלך.
ההגדרה המקובלת למהו מוסר היא אחרת. אין לי מולי טקסטים רלוונטיים לצטט, אבל בגדול מוסר הוא מערכת של אמונות וחוקים שנועדו לקבוע מהו המעשה הראוי לעשותו במצבים שונים.
בהגדרה שלך כבר קבעת את המוסר שלך - אצלך המעשה הראוי לעשותו הוא זה שישרת את מטרותיה של האנושות בכללותה.
זה ממש לא ערך אוניברסלי - רבים האנשים שיחלקו איתך את הגדרת המוסר הזו, אבל גם רבים לא יחלקו איתך.
זאת ועוד, כפי ש jgut טענה, להחליט איזה מעשה ישרת את מטרות האנושות זה לא פשוט, ולרוב לא חד משמעי. למשל, ישנם הרבה אנשים בעולם שסבורים שאיסלום המערב בכוח הזרוע יהיה לטובת האנושות. אני מהמרת שאתה לא מסכים איתם.

או לסיכום -
המוסר הוא מערכת כללים של מה ראוי לעשותו;
המוסר שלך הוא שראוי לעשות את מה שמועיל לאנושות; יתכן שיש אנשים שזה לא המוסר שלהם (ושלמשל בעיניהם שימור הטבע חשוב יותר משימור האנושות, אם לחזור לראשית הדיון);
גם מי שחולק איתך את הנחת היסוד של המוסר שלך (מה שמועיל לאנושות) עלול לחלוק על הפרטים (האם מועיל לאנושות להתנצר?)

הורסמאן

New member
מוסר שהוא שונה

מאדם לאדם, הוא לא מוסר בכלל.

אי אפשר להוסיף לו או לגרוע ממנו. כי אז הכל מותר והכל אסור, אין לו שום משמעות.

נכון, יש מי שמשייך לעצמו את הזכות להמציא מה מוסרי ומה לא. אלה אנשים לא מוסריים בעליל. אנשים כאלה גם יכולים למשל לטעון שזה לא מוסרי לאכול חיות. אולי זה לא נעים להם, והם אנטי, אך אין לזה שום קשר למוסר.

אני לא המצאתי את המוסר, האנושות כולה כלל המציאה אותו כגורם שמשמר את כולנו. היום יש מי שטוענים שאנחנו כבני אדם נולדים איתו, אני לא יודע אם זה נכון או לא, אבל ברור שאנחנו גם לומדים אותו. אם הוא תלוי במי שממנו אנחנו לומדים אותו אז הוא לא קיים בכלל. הוא יכול להתקיים רק בתנאי שהוא אוניברסאלי ורק בתנאי שהוא עונה על הצורך הקיומי של האנושת ככלל.

giri

New member
אוהו

האנושות כולה לא המציאה כלום.
המוסר השתנה לאורך השנים.
יותר מכך - היישום של עקרונות מוסר מרכזיים השתנה לאורך השנים.
מה שאתה אומר הוא באמת פשוט, אבל גם פשטני. מערכת מוסר מסויימת היא תמיד פשוטה. אבל קונספט המוסר, בכללותו של עניין, הוא לא פשוט בכלל.
ולראיה, למשל, חלק לא מבוטל מאוכלוסיית העולם תראה בך אדם לא מוסרי מכיוון שאתה אוכל בשר.
חלק עצום מאוכלוסיית העולם תראה בי אדם לא מוסרי כי אני לא מאמינה באלוהים.

את המשפט הפשוט שהבאת, אפשר להפוך והוא לא יהיה פחות נכון, כשמישהו אחר יאמר אותו:
"נכון, יש מי שמשייך לעצמו את הזכות להמציא מה מוסרי ומה לא. אלה אנשים לא מוסריים בעליל. אנשים כאלה גם יכולים למשל לטעון שזה מוסרי לאכול חיות. אולי לוותר על תאוות הבשרים זה לא נעים להם, והם אנטי, אך אין לזה שום קשר למוסר."

אפשר לדבר על מוסר שנים ולא להגיע למסקנות חותכות לגבי מוסר של המין האנושי. זה מה שעוסקת בו תורת האתיקה.

הורסמאן

New member
המוסר לא השתמה בכלל

את מדבר על ראיית המוסר על ידי אנשים שונים.
אבל כמו שכבר אמרתי, אם את מנסה לייצר מוסר שונה את מבטלת אותו לגמרי.

את אומרת שהאנושות לא המציאה דבר. אנחנו אבל יודעים שאנשים מוסריים (ולא משנה כרגע באיזה דרגה) כן מרגישים בעיות מוסריות עם דברים מסויימים, זה נקרא מצפון. אנחנו גם משערים שזה לא קיים אצל בעלי חיים. נשאלת השאלה מאיפה זה בא?

והתשובה היא שהאנושת ככל, משחר ההיסטוריה פיתחה את ה"מכשיר" הזה שנקרא מוסר. אכן משחר ההיסטוריה אנשים שונים גם ניסו לטול את הזכות לשנות את המוסר למה שמתאים להם, התוצאה היתה שהם נשארו בלי מוסר בכלל.

giri

New member
קראתי ואגיב

אבל לא כרגע, כשאני בעבודה וזמני קצר.
מבטיחה אחרי החווה הערב להקדיש את תשומת הלב הראויה.

giri

New member
מוטב מאוחר מלעולם לא

התשובה למאיפה בא המצפון, היא באופן מפתיע לא אוניברסלית.
ישנן מערכות מוסר שונות בחברות שונות, ואותה התנהגות תפורש כמוסרית במקום אחד ולא תפורש כמוסרית במקום אחר. ולא בהכרח בגלל הפרשנות הנקודתית, אלא כי ישנן מערכות שונות של אמונות בסיס.
למשל הניגוד החריף בין אמונת הבסיס שהאנושות צריכה להיות ערבה לעצמה (אנשים ערבים זה לזה) ולכן הקרבת עצמך למען האנושות או אנשים אחרים נחשבת מעשה מוסרי; לבין אמונת הבסיס של תועלתנות הישרדותית שאומרת שהדבר המוסרי ביותר שאדם יכול לעשות הוא לשמר את עצמו. קח למשל את "עניי עירך קודמים" בתור דוגמה מורחבת למקום שבו הפרט (העיר / עם) מועדף על פני הזולת. אדם שיציל עשרים פליטים ולעומת זאת לא ידאג לכל מחסורם של עשרים מעניי מדינתו מוקע כלא מוסרי (ואם אתה לא מאמין לי, קרא על התגובות הישראליות לסוגיית הפליטים האחרונה).

אין לי את המובאות האקדמיות מתורת האתיקה על מנת להוכיח את דברי, אבל אם אתה מעוניין אביא לפה כוח עזר לצורך העניין. אני קראתי על מוסר רק באופן כללי, לא למדתי את זה בצורה מסודרת, וכנראה שגם לו הייתי לומדת לא הייתי זוכרת שמות וציטוטים (זה לא הצד החזק שלי לצערי).

הורסמאן

New member
אני לא חושב שהבנת את הפרנציפ

את יכולה להביא מובאות וציטוטים של כל מני אנשים שפרשו את מה שהם מכנים מוסרי.
זה בסך הכל עוד זווית ראיה, יותר ראויה או פחות ראויה.
היה כאן מי שטען שגם אני מביא פרוש שלי עצמי. ממש לא. כמו גם שלא מקובל עלי פרוש של כל פרשן אחר.

אני שואל מה הוא מוסר?
מאיפה הוא בא?
ולמה בכלל צריך אותו?

למה שאני פשוט לא יקח מה שבא לי, מתי שבא לי או מתאים לי?

אז מה אם זה שלך? מעכשיו זה יהיה שלי.

לא רק רכוש, כל זכויות הפרט, מה זה הדבר הזה שקובע מה מותר ומה אסור ברמה האלמנטרית, עזבי בשר וחלב, עזבי כבד את הוריך. למה שאני לא ירצח ואחמוד ואקח מה שבא לי ומי שבא לי?

גם הרוצח והאנס והגנב והשודד והפידופיל יודע שהוא עושה משהו אסור. (למעט מקרים מאוד קיצוניים). מאיפה "האסור" הזה?

אסור, מפני שבלי האסור האנושות היתה נכחדת מזמן, ואם לא נכחדת אז מפגרת ברמת המחיה במערות. "האסור" הזה הוא כלי של האנושת ככלל. בלי פרושים, בלי חכמים שיסבירו לך. תפשטי את כל ההסברים, ובמערומיו, המוסר הוא פשוט כלי ששייך לאנושות ובא לשמור עליה. כל שאר הדברים שכל מני אנשים רוצים להכליל בזה, לא שייכים. אלא רעיונות שיכולים להוסיף ויכולים גם לגרוע.

למשל, לאנשים נאורים באמריקה היה ברור עד לא מאוד מזמן, שזה מוסרי להחזיק עבדים. בא אברהם לינקולין ושינה את הרעיון, אבל אם הוא לא היה מצליח סביר שחצי עולם עדיין היה מגדיר עבדות כמוסרית.

אני לא מבקש שתביאי פרושים של אתיקה, אני מבקש שתסירי אותם, ואז עם הבסיס שנשאר לך אני בטוח שלא תוכלי אלא להסכים שלמוסר יש תפקיד אחד בלבד, לשמור על האנשות. לכן כל דבר שנוגד את האינטרס של האנושות לא יכול להחשב מוסרי, וכל דבר שתומך באינטרס של האנושות הוא מוסרי בפני עצמו.

ברור שלאחר מכן, אם רוצים מאוד, אפשר למצוא דברים להתווכח באיזה רמה ובאיזה צורה הם משפעים על האנושות כולה, אבל הפרנציפ הוא פשוט וברור, ולכן גם מקל מאוד על הקביעה הנכונה.

giri

New member
ובכל זאת נוע תנוע

(מרגישה שנכנסנו עמוק לשיח חרשים אבל נותנת לזה עוד צ'אנס)

אין כזה דבר "טובת האנושות" או "אינטרס של האנושות". יש (אולי!) אינסטינקט של האנושות לשרוד, ובאופן מצער זה לא אינסטינקט קבוצתי אלא אינסטינקט של יחידים.

זאת ועוד, אתה מביא את העבדות שהיא דוגמה יפה. העבדות מראה בדיוק שלפני זמן לא רב (ובחלקים נכבדים של העולם עד עצם היום הזה) המוסר הבסיסי שציינת, ההנחה שבני האדם שווים והאינטרס שלהם הוא להגן על האנושות בכללה - פשוט אינו נכון. מי שמאמין בעבדות, או במעמדות בין בני אדם (מרבית אוכלוסיית הודו למשל שמאמינה במערכת הקאסטות) לא באמת הולך לאור מה שטוב ל"אנושות", אלא מה שטוב למעמד שלו. הלבנים ששיעבדו את השחורים ביססו את המוסר שלהם על מה שטוב לאדם הלבן. בדתות רבות מקובלת שיטה של שכר ועונש בעולם הבא (או בגלגול הבא) ובעצם אנשים עושים את מה שאנחנו מחשיבים כמוסרי מסיבות תועלתניות של גאולת נשמתם ולא מתוך איזו דאגה לאנושות.

תראה,
הויכוח בינינו הוא ויכוח בין שתי עמדות -
העמדה השמרנית, המניחה שהמוסר הוא אוניברסלי ולא משתנה, ולמולה העמדה הליברלית, שגורסת שהמוסר משתנה לאור נסיבות החיים האנושיות; אני ואתה רק מייצגים של הדעות הללו.
בדומה לפער שיש בינינו לבין פעילי זב"ח, שמקורו לא בפרטים אלו או אחרים אלא באמונת בסיס מאד שונה, ולכן הויכוח איתם הוא עקר, גם הויכוח ביני לבינך הוא עקר, כי אנחנו נסחפים לעיסוק בפרטים ומזניחים את העובדה שאנחנו לא מסכימים על היסוד.

ובכל זאת אני מתפתה להשאיר לך שאלה שהעליתי קודם ולא ענית עליה

חלק ניכר מהאנושות חושב שלאסלם את המערב בכוח הזרוע יהיה טוב לאנושות - מה דעתך על זה? מוסרי או לא? אבל לא מהמקום שלך בתור יהודי תושב אנגליה. מנקודת המבט - כמו שאמרת - של השופט, נו, זו האובייקטיבית של האנושות.

הורסמאן

New member
זה באמת שיח חרשים

איך לא שמעת שעניתי גם על האיסלם?

כתבתי (מספר פעמים) כל פרשנות. למה את זקוקה לפרשנות? צה איכפת לך מה אמר האימם, הרב, או הכומר?

בקשתי שתחליטי עבורך בעצמך, למה את חייבת להיות תלויה (לשלילה ולחיוב) בדברים שאנשים אחרים ניסו ומנסים להכתיב לך?

מוסר נטו, את כותבת שלא האנושת החליטה כי אם היחידים, מה זה האנושות אם לא כלל היחידים?

אז מה את חשה כיחידה?

אם המוסר לא קיים בשביל לשמור עליך כיחידה שהיא חלק מהכלל, אז הוא לא קיים בכלל.

את מסכימה איתי כשאת כותבת שבמשך השנים היו כל מני אינטרפתציות, של אנשים שונים. נסי להסיר את האינטרפתציות האלה ותראי עם מה את נשארת.

הורסמאן

New member
באמת?

אם אין מי שיגיד לך שיש לך זכויות מסויימות, אז אין לך התנגדות שכל מי שבא לו יעשה בך מה שהוא רוצה?

הורסמאן

New member
את כותבת

שנשארת עם כלום מוסר.
אז הכל מותר.

או שלך יש זכויות שאין לאף אחד אחר?

jgut

New member
אין קשר בין מוסר לזכויות\חובות

אחרי שמורידים את הפרשנויות, מהמוסר נישאר אפס.
לכן הכל זה פרשנות.

הורסמאן

New member
את לא עונה על השאלה

אם ללא פרשנות נשאר מזה אפס,
אז הכל מותר?
אם לא, אנא הסבירי למה לא.

אם את רוצה להתעקש שתשובה תייצג פרשנות שלך, אני מוכן לקבל פרשנות שלך שאינה מסתיעת בפרשנות של אחרים.

למען הבהירות, די ברור לי שלך אישית יש הגדרות שאינן תלויות בפרשנות של אחרים לגבי מה הוא מוסרי, או מה אסור ומה מותר. יתכן שאת אישית תלויה בפרשנות של אחרים בשביל לגבש אותן, אך הטענה שאם תסירי את הפרשנות, תשארי עם אפס הגדרות אינה תואמת מצב של אדם בעל יכולת חשיבה.

jgut

New member
אתה זה שלא עונה

מה הקשר בין מוסר למה מותר?

אנחנו לא מסכימים בכלל על ההנחות בסיס. אין קשר בין מוסר לטובת האנשות, לבין זכויות, לבין שאר הטענות שהעלת.
כל טענה שאתה מביא היא פרשנות *שלך*. מה שגורר לסתירה פנימית בהנחות שלך. אתה מבין למה זה שיח חרשים?

למעלה