אני לא חושב שהבנת את הפרנציפ
את יכולה להביא מובאות וציטוטים של כל מני אנשים שפרשו את מה שהם מכנים מוסרי.
זה בסך הכל עוד זווית ראיה, יותר ראויה או פחות ראויה.
היה כאן מי שטען שגם אני מביא פרוש שלי עצמי. ממש לא. כמו גם שלא מקובל עלי פרוש של כל פרשן אחר.
אני שואל מה הוא מוסר?
מאיפה הוא בא?
ולמה בכלל צריך אותו?
למה שאני פשוט לא יקח מה שבא לי, מתי שבא לי או מתאים לי?
אז מה אם זה שלך? מעכשיו זה יהיה שלי.
לא רק רכוש, כל זכויות הפרט, מה זה הדבר הזה שקובע מה מותר ומה אסור ברמה האלמנטרית, עזבי בשר וחלב, עזבי כבד את הוריך. למה שאני לא ירצח ואחמוד ואקח מה שבא לי ומי שבא לי?
גם הרוצח והאנס והגנב והשודד והפידופיל יודע שהוא עושה משהו אסור. (למעט מקרים מאוד קיצוניים). מאיפה "האסור" הזה?
אסור, מפני שבלי האסור האנושות היתה נכחדת מזמן, ואם לא נכחדת אז מפגרת ברמת המחיה במערות. "האסור" הזה הוא כלי של האנושת ככלל. בלי פרושים, בלי חכמים שיסבירו לך. תפשטי את כל ההסברים, ובמערומיו, המוסר הוא פשוט כלי ששייך לאנושות ובא לשמור עליה. כל שאר הדברים שכל מני אנשים רוצים להכליל בזה, לא שייכים. אלא רעיונות שיכולים להוסיף ויכולים גם לגרוע.
למשל, לאנשים נאורים באמריקה היה ברור עד לא מאוד מזמן, שזה מוסרי להחזיק עבדים. בא אברהם לינקולין ושינה את הרעיון, אבל אם הוא לא היה מצליח סביר שחצי עולם עדיין היה מגדיר עבדות כמוסרית.
אני לא מבקש שתביאי פרושים של אתיקה, אני מבקש שתסירי אותם, ואז עם הבסיס שנשאר לך אני בטוח שלא תוכלי אלא להסכים שלמוסר יש תפקיד אחד בלבד, לשמור על האנשות. לכן כל דבר שנוגד את האינטרס של האנושות לא יכול להחשב מוסרי, וכל דבר שתומך באינטרס של האנושות הוא מוסרי בפני עצמו.
ברור שלאחר מכן, אם רוצים מאוד, אפשר למצוא דברים להתווכח באיזה רמה ובאיזה צורה הם משפעים על האנושות כולה, אבל הפרנציפ הוא פשוט וברור, ולכן גם מקל מאוד על הקביעה הנכונה.