מתוך פורום זב"ח

הורסמאן

New member
זה מאותם החבר'ה

שמהם הבאת אתמול ציטטה על סוסי מרוץ.
לכן צריך להזהר באיזה מקורות את משתמשת.

hanyou12

New member
הציטוט לגבי החיים בבידוד?

נתתי קישור למאמר שממש לא נלקח מאף פורום... אני לא מבינה למה אתה מתכוון...

הורסמאן

New member
אני מתכוון

שאי דיוק כל כך עמוק יכול לבוא רק מזבחניק.
הם נוהגים לפרסם מאמרים כאלה, שאין להם שום קשר למציאות.
לרוב מפני שהם כותבים על נושאים שהם לא מכירים.

הורסמאן

New member
להגרר למה?

כתבת:
" [במאמר מוסגר, קראתי גם אבסטרקט על סוסי מרוץ והמסקנות היו שמאחר והם גדלים בבידוד רוב חייהם ולא נהנים מיתרונות כמו גרומינג וכיוצא באלו, גילויי אלימות אצלהם אף הם שכיחים יותר]"

גם אין אצלהם "גילויי אלימות" שכיחים או לא, וגם הם לא "גדלים בבידוד רוב חייהם ולא...". אי אפשר לכתוב במספר מילים כל כך קצר כמות יותר גדולה של דברים לא נכונים.

giri

New member
כבר ראינו בפורום זב"ח תגובות חריפות כאלה בעבר

ואני מעריכה שנמשיך לראות.

תראי, אם אני שמה רגע בצד את הדעות שלי, ומתייחסת לזה כאל תרגיל בלוגיקה, אז יש בזה הרבה הגיון.
בעיני הכותבים הללו, בעלי חיים הם שווים לחלוטין לבני אדם.
אם אתה מאמין שבעלי חיים שווים לחלוטין לבני אדם, אתה לא תכריח אותם לעשות כלום בלי לשאול אותם אם הם מעוניינים. בגלל שהם לא כ"כ יכולים לענות על השאלה, אתה תניח שכל מי שעושה משהו עם בעלי חיים חוץ מלהסתכל עליהם בסביבתם הטבעית, כופה עליהם משהו. ואתה תאניש את בעלי החיים ותגיד - כמו שאני לא רוצה שיכפו עלי כלום, גם הם לא רוצים.
ומכאן מגיעים לאמירות כמו של "הצל את העולם" שם:
"לרכב על סוסים זה ניצול. הגב שלהם לא נוצר כדי להעמיס עליו מין משעבד. לך ברגל.
ציפרי נוי לא נועדו לחיים של כלא. נגן על גיטרה או האזן לציפורים החופשיות.
דגים הם לא אביזר נוי לסלון. רוצה לראות דגים? לך לים.
כלבים וכלבות לא נוצרו כדי לגדל אותם בבית, לעקר או לסרס אותם, ובכך לקחת מהם את מהות הקיום האבולוציונית שלהם."

עכשיו, מתוך הבנה של התהליך הלוגי שמביא למסקנה הזו, ברור לי לחלוטין מקור הפער בין דעתי לדעתם. אני לא חושבת שבעלי חיים הם שווים לבני אדם. אני בהחלט מאמינה שמותר לנו לכפות על בעלי חיים דברים מסויימים, וההחלטה שלי של מה כן ומה לא מתבססת על מגוון שיקולים שאני עורכת כל פעם מחדש.
יש דברים שברור לי שאיני מסכימה איתם - הכאה, פציעה, כליאה בתחום לא מתאים של בעלי חיים.
יש דברים שיש לי בעיה איתם, אבל לא אלך ואלחם במי שעושה אותם כי לדעתי הם "אפורים", כמו למשל ציפורי נוי ודגי נוי, שחיים בכלוב כל חייהם.
ויש דברים שאין לי איתם שום בעיה, כמו לגדל כלבים ולסרס ולעקר אותם, או לרכב על סוסים (בדרך טובה, שדואגת לשלומו הפיזי והנפשי של הסוס).

הורסמאן

New member
החסרת מהמשוואה

את אחד הגורמים החשובים.
במקרים מדובר באנרכסטים שמחפשים תירוץ לעלות על בריקדות.
הם לא טוענים שבעלי חיים ובני אדם הם שווי ערך, הם טוענים שבעלי חיים שווים יותר מבני אדם, לא כלל את עצמם כמובן.

הרצון שלך לערוך "תרגיל בלוגיקה" מעצים אותם לאין ערוך, אם היה להם שמץ הגיון הם לא היו עושים שלושת רבעי מהדברים שהם עושים ואשר גורמים נזק לבעלי חיים.

giri

New member
אני לא יודעת

ממה שאני התרשמתי מקריאת הודעות לא מעטות בפורום זב"ח, אני חושבת שהם באמת חושבים שבעלי חיים שווים לבני אדם.
מצד שני, אני מסכימה איתך, שישנם לא מעט פעילי זב"ח שחושבים שבני אדם שווים פחות ואף מצהירים על כך. לחלקם נראה הגיוני להטיף בעד אלימות כלפי בני אדם, עד רמת רצח, בתגובה לפעולות שלדעת האדם הממוצע רחוקות מהתעללות מרחק מזרח ממערב.

אני חושבת שיש להם שמץ הגיון. ואני חושבת גם שלהכליל אותם כקבוצה זה בעייתי. אלו דעות מאד שונות משלנו. העניין הוא שאני פוגשת בתחומים רבים בחיים אנשים שדעותיהם שונות משלי בצורה קיצונית. חלקם חושבים שאני "לא נורמלית", "פסיכית" ועוד מיני פנינים כי אני לא מסכימה עם דעתם בנושא כזה או אחר. ברור לי שאם יש אנשים שבעיניהם דעה לא קונפורמיסטית שלי היא הזוייה וחסרת שמץ הגיון, אז גם דעות שנראות לי הזויות וחסרות שמץ הגיון עשויות להיות לגיטימיות. כל אחד מותח את הגבול במקום אחר, ומוסר (בניגוד למה שאנשים מסויימים אוהבים לחשוב) הוא בכלל לא אוניברסלי, ותלוי תרבות יותר מכל דבר אחר.

בנושא של זב"ח, אני מנסה כמיטב יכולתי לא להכנס לדיונים כאלה, כי למרות שאישית מאד חשובות לי זכויות בעלי חיים (כפי שאני רואה אותן), הקיצוניות והדיכוטומיה שפעילי זב"ח מראים לרוב מרתיעות אותי. אני מרגישה שזה שיח חרשים, ובטח לא מעוניינת שאיזה יפה נפש יספר לי כמה אני מפלצת.

הורסמאן

New member
דווקא מוסר הוא מושג מאוד אוניברסלי

זה שאנשים שונים מגדירים אותו אחרת, לא ממש משנה את המשמעות שלו.
זאת פשוטה למדי, אם זה טוב לאנושות זה מוסרי ואם זה לא טוב לאנושות זה לא מוסרי.

לכן, "זכויות בעלי חיים" גם אם זה היה קיים , זה היה דבר לחלוטין לא מוסרי.

זה לא קיים מהסיבה הפשוטה שאף אחד לא נתן להם זכויות. כמו כן, אין להם חובות.

לנו יש זכויות וחובות, כשאחת מהן היא לדאוג לרווחת בעלי חיים, מהסיבה הפשוטה שזה מוסרי (טוב לאנושות) למנוע סבל.

לי אין ספק שאפשר להכליל זבחניקים כקבוצה ולו אך מפני שהם עצמם מגדירים כך את עצמם. כמו בכל קבוצה, יש ביניהם גוונים רבים, אך לכולם מכנה משותף שאם הוא לא קיים, הם לא חלק מהקבוצה. המכנה המשותף הוא העצמת הערך של בעלי חיים לכשווה או כשווה יותר מערך בני אדם. כל מי שמרגיש כך, שייך לקבוצה הזאת.

jgut

New member
עובדה שזה לא אוניברסלי

כי ההגדרה של מה שטוב לאנושות הוא דבר לא אוניברסלי.
זה אוניברסלי רק לדעתך.

הורסמאן

New member
הכייצד?

אנא תני לי דוגמה של דבר שאפשר להתווכח עליו אם הוא טוב או רע לאנושות.

אפשר להתווכח על המון דברים, אבל קל לבדוק אם בשורה התחתונה הוא חיובי או שלילי לאנושות ככל.

את ואני יכולים להתווכח כמעט על כל נושא שבעולם, אבל טוב או רע לאנושות זה דבר שקל מאוד להוכיח.

קחי לדוגמה ניסויים בבעלי חיים, אין ספק שניסוים מצילים חיים ולכן טובים לאנושות.

לעומת זאת, פרוות לא נחוצות ואפשר לטעון שהן לא מוסריות, אך אם התמיכה באיסור על שימוש בפרוות תביא גם לאיסור בניסויים הרי שהאיסור הראשון הופך לבלתי מוסרי.

jgut

New member
נניח טכנולוגיות שיבוט

טוב או רע לאנושות?
או עיצוב גנטי של תכונות בעוברים. טוב או רע?
דת, זה טוב או רע לאנושות?
אפילו על מלחמות אנחנו יכולים להתווכח האם זה טוב או רע.

הורסמאן

New member
אפשר להתווכח

אבל השורה התחתונה ברורה.

שיבוט בעלי חיים, מקדם את המדע ויכול להביא ליצירת זנים חשובים ומועילים לאנושות ולכן מוסרי.
שיבוט בני אדם יכול מאוד לפגוע באנושות כולה ולכן מאוד לא מוסרי.

עיצוב גנטי שימנע מחלות מועיל לאנושת ולכן מוסרי.
קוסמטי לעומת זאת רע לאנושות, ואינו מוסרי.

מלחמה שבאה להגן על מדינה או זכויות אזרח היא מוסרית לחלוטין.
כזאת שנפתחת להשגת רכוש, כח ושליטה, גוררת עוד ועוד מלחמות שמזיקות לאנושות ולכן אינה מוסרית.

jgut

New member
התכוונתי רק לשיבוט של בני אדם

ברור לך שהוא יכול להיות גם מאוד מועיל לאנושות בנסיבות מסויימות.
מלחמה כמוסרית, תלויה בפרספקטיבה של השואל.
ללא קשר לסיבה של המלחמה, למה היא לא מוסרית? למה השגת רכוש פוגע באנושות?

הורסמאן

New member
אני מניח

שאנחנו בודקים מהפרספקטיבה הנייטרלית?
זאת בדיוק הנקודה שבה המסקנה איננה מתעקמת לטובת השואל.

השגת רכוש במלחמה משמעותה לקיחה ממישהו אחר. נוגד את הבסיס האלמנטרי של המוסר שבא להגן על האנושות.
אם את יכולה לקחת ממנה, אני יכול לקחת ממך, וההוא יכול לקחת ממני. כל דאלים גבר וחסל סדר האנושות.

המדאיג מבחינה מוסרית לגבי שיבוט של אנשים זה הפרנציפ הפשוט שעליו מושטת המוסר, שהוא השומר של אנושות. כל בני האדם שווים. ברגע שאת מתחילה "לייצר" בני אדם, קיים סיכון ממשי לפרנציפ הזה.

מאיפה בא המוסר?
מי המציא אותו.

jgut

New member
אני מסתכלת מנקודת המבט של האנושות כאנושות

ללא קשר לפרט.
נניח אם מישהו לוקח ממישהו אחר, אז כניראה שהוא חזק יותר. הסיכוי שלו לשרוד יותר גבוה ולכן ההשרדות שלו משפרת את האנושות כזן.

נ.ב. אם מפריע למישהו שהדיון סטה מנושא הסוסים, אין לי בעיה להמשיך במסרים.

הורסמאן

New member
ממש לא

האנושות שרדה תוך שיתוף פעולה.
החזק שיכל לקחת בכח לא בהכרח היה יודע להפעיל מחשב...

אבל יותר חשוב, אם הוא לוקח ומישהו אחר לוקח ממנו, על משקל עיין תחת עיין כל העולם עיוור, כולם לוקחים מכולם ולאף אחד לא נשאר כלום.

hanyou12

New member
אני חושבת

שצריך לעשות הפרדה בין דברים שעושים אותנו לאנושיים (תודעה מפותחת וכו'), לבין נתונים ביולוגיים "יבשים".
מוסר שייך למכלול התכונות האנושיות, ולכן צריך להישפט רק על ידי אמות המידה של האנושיות שבנו כיצורים.
מה גרם לשרידה שלנו שייך למכלול התכונות הביולוגיות, ויכול להישפט רק על פי אמות מידה ביולוגיות-אבולוציוניות.
מה שאני מנסה להגיד הוא שכשאנחנו מדברים על מוסר אנחנו לא יכולים לדבר עליו מנקודת מבט של מין של בעל חיים שצריך לשרוד, כי לשאר בעלי החיים אין מוסר, כי אין להם תודעה כל כך מפותחת.
אם אנחנו מדברים על שרידה, אנחנו לא יכולים לדבר עליה בהקשר של מוסר כי אין לאבולוציה קשר למוסר. זה מזכיר לי שאנשים אומרים על אבולוציה שהיא אכזרית, אבל היא לא. היא פשוט שם.
אלה שני תחומים מקבילים, לא חופפים לדעתי.
זה כמו שמנסים להנגיש דת ומדע - לדעתי אין שום דרך לעשות את זה כי שני המושגים האלו מצויים בנתיבים מקבילים שלא נפגשים. מדע מתבסס על הוכחות ואין כזה דבר הוכחות בדת. אי אפשר להוכיח את קיומו או אי קיומו של אלוהים.
דת מתבססת על אמונה ואין כזה דבר אמונה במדע. יש ניסויים שמוכיחים או שמפריכים טענות מסוימות.
אני מקווה שאני מצליחה להבהיר את עצמי... קצת קשה לי לבטא את המחשבות שלי לפעמים, במיוחד כשהן מגיעות לדקויות האלו...
אני יכולה לסכם שלדעתי הביולוגיה של האדם לא קשורה למוסר, והמוסר של האדם לא קשור לביולוגיה שלו

למעלה