משפט גאוס

DEATHRUCTION

New member
משפט גאוס

איך מוכיחים שהשטף שיוצר מטען מחוץ למעטפת גאוס לא משפיע על השדה... אני יודע שניתן להראות שהדיברגנ שווה לאפס, אבל באותה דרך יכולי להראות שגם הדיברגנט שווה לאפס שיש מטען במעטפת..

Rus Almighty

New member
אבל זה לא נכון

עבור מטען נקודתי הדיברגנס לא שווה ל-0 בנקודת המטען. אם הוא נקודתי יש לך פונקצית הלם(דיברגנס אין סופי אבל האינטגרל שלו סופי). ואני לא מבין מה אתה מנסה להוכיח? כי מטען מחוץ למעטפת כן משפיעה על השדה(אולי התכוונת שהוא לא משפיעה על שטף של קליפה סגורה) לפי חוק גאוס השטף על מעטפת סגורה שווה לסה"כ מטען בתוך המעטפת עד כדי קבוע (תלוי ביחידות שבהן עובדים) אתה יכול להוכיח את החוק מחוק קולון כאשר אתה משתמש באינטגרל מרחבי על פני מעטפת ומשפט הדיברגנס/משפט גאוס(בעיקרון חוק קולון וחוק גאוס הם אותם חוקים רק בצורה אחרת).

DEATHRUCTION

New member
...

אני מנסה להוכיח בצורה מתמטית למה אם מטען בתוך הנפח שבניינו אז השטף שווה לאפס.

Rus Almighty

New member
השתמש במשפט גאוס על אינטגרל משטחי של שדה

+ משוואות מקסוול(דיוורגנס של השדה שווה לצפיפות מטען) ותראה איך זה מסתדר

johngalt2

New member
אתה רוצה לנסות

להסביר עוד פעם מה אתה מנסה להוכיח? אתה רוצה לומר שמטען שנמצא מחוץ למעטפת גאוסית אינו משפיע על השטף דרך המעטפת?

DEATHRUCTION

New member
שפותרים בעיה עם משפט גאוס..

אז השטף לא מושפע ממטענים שנמצאים מחוץ להנפח שיצרנו, והשטף שווה ללארגע פאי K כפול סכום המטען שבפנים. איך מראים, בצורה מתמטית, שמה שנמצא בחוץ תורם 0 לשטף, ואילו מה שנמצא בפנים תורם (לא צריך את ההוכחה של כמה בדיוק הוא תורם, רק שהשטף לא שווה אפס)

Rus Almighty

New member
משפט גאוס זה משפט מתמטי מלכתחילה

או בשמו האחר משפט הדיברגנס. כלומר אתה יכול להחליף אינטגרל משטחי של שדה באינטגרל נפחי על צפיפות המטען.

DEATHRUCTION

New member
איך זה עונה על השאלה?

אני ידוע מזה משפט גאוס, אני מכיר אותו גם במוב המתמטי וגם הפיזיקאלי, ואני מבין את השימושים שלו. אני לא מבין איך מוכיחים לפי משפט גאוס שאם מטען קיים מחוץ למעטפת גאוס מסויימת אז השטף שלו דרך המטעפת שווה לאפס. ואם הוא נמצא בתוך הנפח זה לא שווה לאפס. אני לא יודע עד כמה השאלה הזו קשה, אבל אני חושב שב4 הודעות כבר ניסחתי את השאלה כמו שצריך, לא?

johngalt2

New member
תשובה

קודם כל תראה שהדיברגנץ של כוח קולון של מטען יחידה שנמצא בראשית, ז"א, הוקטור r חלקי הנורמה של r בחזקה שלישית (תנרמל את הקבועים, הם לא משנים) מתאפס. זה ייתן לך מיד מ*משפט* גאוס, או משפט הדיברגנץ, שהשטף על כל מעטפת סגורה שלא תוחמת את הראשית מתאפס. עכשיו הוכחת שמטענים שנמצאים מחוץ למטעפת לא תורמים לשטף עליה. השלב הבא אולי טיפה יותר טריקי, אני אסביר בקווים כלליים ואני מקווה שתוכל להשלים. בעקרון צריך לבחור כדור ברדיוס ε שמרכזו בראשית, ולחשב את השטף דרכו - ניתן לעשות זאת בדרך הסטנדרטית ע"י פרמטריזציה, או ע"י שימוש בעובדה שכיוון השדה הוא ככיוון הנורמל למשטח ושהשטף קבוע על הכדור, מה שמאפשר לעבור לאינטגרל הרבה יותר פשוט. אח"כ תבחר תחום שהשפה הפנימית שלו זה הכדור והשפה החיצונית שלו היא משטח סגור כלשהו. מכיוון שהדיברגנץ בתוכו מתאפס, תוכל להראות ע"י משפט גאוס שהשטף דרך השפה החיצונית שווה לשטף על הכדור ברדיוס ε . יש עוד כמה עניינים יותר עדינים כאן, אבל זו הוכחה בפיזיקה, אז לא צריך להכנס אליהם - זה מספיק טוב.

DEATHRUCTION

New member
את השלב השני כבר עשיתי..

את השלב הראשון גם עשיתי במובן מסוים, רק אני לא בטוח שאני מבין, למה מה שעשיתי בשלב הראשון (עשיתי דיברגנט בכורדינטות כדוריות של השדה, שתלוי רק ב R, מקבלים שצריך לעשות נגזרת של השדה לפי R של השדה כפול R בריבוע, שזה שווה לאפס כי זה לא תלוי ב R) לא ניתן לעשות גם בשלב השני, ואז בעצם גם שם הדיברגנט מתאפס...

johngalt2

New member
כי השדה לא מוגדר בראשית

ולכן בפרט לא גזיר שם, ולכן ברור שהדיברגנץ בראשית אינו קיים. חוץ מזה, לא ניתן להפעיל את משפט גאוס על כל תחום שכולל את הראשית, מהסיבה הפשוטה שניתן להפעיל אותו רק על קבוצה קומפקטית, וכל קבוצה שכוללת את הראשית בבירור אינה כזו. זה כל העניין - אתה לא יכול להפעיל את משפט גאוס על תחום הכולל את הראשית, ולכן אתה חייב לחשב את השטף שם מתוך הגדרה. אבל אתה יכול לחשב אותו דרך כדור קטן כרצונך, ואז להעתיק את המעגל לכל שפה אחרת (ז"א, "לנפח" אותו), זו כבר לא בעיה. אלו יותר עניינים מתמטיים מאשר פיזיקליים, אבל חשוב להבין את זה.

Rus Almighty

New member
למה שתהיה בעיה עם ראשית?

אתה לא חייב לעבוד עם קורדינטות כדוריות. הבעיה האמיתית היא מטענים נקודתים אשר מתנהגים כמו הלם(פונקצית דלתא של דיראק).

johngalt2

New member
זו לא בעיה...

וזו פשוט דרך לנתח את זה. אבל בכל מקרה לשדה קולוני יש סינגולריות בראשית - זה לא תלוי במערכת קואורדינאטות.

Rus Almighty

New member
אבל איך שאתה מגדיר זה כן תלוי

אם תקח מטען לא בראשית אז אין שום בעיה(כשאתה אומר ראשית אתה מתכוון לראשית צירים?). ודרך אגב הבעיה היא רק במטענים נקודתים, אם תיקח צפיפות מטען סופית אז לשדה קולוני או לא אין שום בעיה.

johngalt2

New member
כן, אני מתכוון לראשית הצירים

ואני מדבר רק על שדה קולוני של מטען נקודתי יחיד. ברור שבמקרה הזה תמיד ניתן לקבוע את ראשית הצירים איפה שהוא נמצא. אגב, ההוכחה הזו תקפה גם לכל מספר של מטענים נקודתיים. מה שכן, אני לא יודע איך לעבור מזה למקרה הרציף.

למעלה