מוסר וערכים
מה ההבדל בין מוסר לערכים? אתה כותב "הרעיון הוא כללי ומחייב באופן מוחלט, אך ישומו עלול להיות יחסי, ודבר זה נובע בשל ערכים שונים" - האם לדעתך ה"ערכים" הם הכלי לביצוע המוסר? הערכים אינם מכשירים! הם הם הכוון אליו צריכה להתכוונן המעערכת הפועלת. ערכים שונים זו בדיוק ההוכחה למוסר שונה! איך מוסר יכול להיות אובייקטיבי ללא יכולת להגדירו? או למצוא איזה חלק ממנו, ולו הקטן ביותר, שהינו אבסולוטי? נידמה לי שאתה לוקח מושגים שונים לחלוטין כמו "מוסר תועלתי" ואחרים, מושגים שונים שפילוסופים שונים ניסו בעזרתם להגדיר מה פרוש המוסר "עבורם" ויוצר מזה סלט של "מוסר אבסולוטי". כל פילוסוף והמוסר האבסולוטי שלו! כל אדם והערכים האבסולוטיים שלו! זה בדיוק הפרוש שהמוסר והערכים יחסיים מאדם לאדם. אתה שולל "יחסיות מוסרית היא בסופו של דבר שכל אחד עושה מה שנראה לו כמוסרי ואל לנו לשפוט אף אדם בשך כך" אני, ההפך ממך, מסכים לזאת בהחלט, וזו גישה בלתי נמנעת מייחסיות המוסר. לכן, אסור לשפוט אדם על עבירות מוסריות, אלא אך ורק על עבירות על החוק. ברור שהחוק עצמו, נחקק ע"י המחוקק, לפי אמות המידה הערכיות והמוסריות של המחוקק עצמו, אך החוק כפוי על כל האנשים, כל הערכים, כל המוסרים השונים, בטריטוריה של החוק. ההשוואה בין הריגה לרצח אינה טובה לדעתי, כיון ששתי העבירות הינן עבירות חוקיות, ויש להענש עליהן, וביהמ"ש הישראלי קבע שהמוסר של "כבוד המשפחה" אינו עומד לדיון בשאלה המשפטית של עבירה זו על החוק. אתה כותב ש"מערכת המשפט דרשה צדק", ואני רואה בזה דבר איום ונורא. זה איום בעיני אם מערכת המשפט תתחיל לא לראות אך ורק את החוק והמישפט. האם אתה מבין לאן אפשר להידרדר אם ביהמ"ש ינסה לחפש צדק ולא חוק? צדק של מי? של הליכוד או של המערך? לעם מותר לדרוש צדק, לא לבתי המשפט! הנרי