משפחת פליישמן

• פותח הנושא zogu
  • פורסם בתאריך
(To be or not to be (Susia

לפי חוקי התעתיק של השפה הגרמנית, את המילה Susia יש לבטא (בצורה הנכונה) - זוסיא. את S בראש מילה ולפני תנועה מבטאים "ז"

gcarmi

New member
סוסיא

סוסיא לא אבל זוסיה בהחלט! בדר"כ שם אידי שמקביל לשמואל. גדעון.

ornan

New member
סבתא לני וה"גסר"../images/Emo6.gif

אמי שתחיה נולדה בגרמניה ונקראה ע"י הוריה זוזה (ז שניה בסגול) שבהגוי אחר הוא סוזה, או סוזנה בתעודת הזהות שנתנה לה בארץ כתוב אמנם זוזי - כפי שהגו הוריה היקים, אך כולם קוראים לה סוזי. ולעניין הגסר: כבר ספרתי לכם על סבתא לני שהתגוררה עמנו שנים רבות. אחי ואני אהבנו ל"שגע" אותה ביום שלשולחן הוגש ה"צימעס" (לכבוד האבא הפולני) סבתא הייתה מבקשת ממישהו מאיתנו בגרמנית: "גיב מיר ביטה דם גסר" העבר לי בבקשה את הגזר, אנחנו עשינו עצמנו לא מבינים מה היא מבקשת כדי שתחזור על המילה "גסר". זו הייתה המילה היחידה שסבתי ידעה בעברית גם אחרי 50 שנה - עד היום לא ברור לי למה? ואני עד היום לא יודעת איך אומרים גזר בגרמנית - מי יודע?

גזר

גזר בגרמנית נקרא MOEHREN כאשר אני כותב OE במקום O עם "גרשיים" מעליו. הערה אחת - בקהילות אחדות היו אוכלים "צימעס" בשבת בגלל משחק מילים בגרמנית - MEHREN פירושו להרבות (מערען ביידיש) וזה משחק על "זרענו וכספנו ירבה כחול וגו'" במשפחה שלנו היו אנשים מאזורים שונים בגרמניה, ולכן פעמים רבות פרטו אם האות S היא "רכה" (ז) או "קשה" (ס). העובדה שסבתא שלך לא למדה עברית נובעת בודאי מזה שאנשים רבים הסכימו לדבר אתה גרמנית (או אולי יידיש, שגרמנים בדרך כלל יכולים להבין). אותו דבר היה נכון לגבי אמי, שידעה גרמנית ואיטלקית על בורין ולימדה את עצמה לדבר ולהבין צרפתית אחרי שהיה של 3 חדשים בפריז, אבל לא למדה עברית פרט ליסודות הנחוצים ביותר (היא עלתה ב 1936 ונפטרה ב 1991 ).

א77

New member
MEHREN פירושו להרבות

בר"ה שנוהגים לאכול "סימנים". ראש דג/כבש, תפוח בדבש, תמרים וכו' ועל כל סימן אומרים יהי רצון מסויים. בגזר נהוג לומר: יהי רצון שתגרע רוע גזר דיננו". אבל יש הנוהגים לומר, וכן ראיתי אצל אבי ז"ל: יהי רצון שירבו זכויותינו". כי הגזר ביידיש הוא מערין = הרבות.

א77

New member
סליחה?!

זוסיה מקביל לשמואל?! לשמואל מקביל השמעלקא. זוסיה ואוליי זוסיא כהמקור, הולך יחדיו עם משולם. ולדוגמא רבי משולם זוסיא מהאניפולי, אחיו של הרבי אלימלך מליזנסק. הכינו זישא, הינו קיצור של זוסיא. יש גם זיסל, וכולם במקורם מתורגמים ממתוק או משהו כזה.

למעלה