משמעות של סולמות

The Eraser

New member
משמעות של סולמות

הממ... נתחיל את ההודעה בחפירה. מי שרוצה יכול לדלג לתכלס של השאלה בסוף. אני כרגע לומד את הקטע TAKE FIVE שהוא בסולם רה דיאז מינור. לא הכי נוח לאילתורים וכאלה. הבעיה היא זה שכשאני מנסה סתם לנגן את הקטע חצי טון גבוה, במי מינור - הקטע נשמע ממש שונה ולא סתם גבוה בחצי טון. כאילו התחושה של הקטע משתנה. מכאן מגיעה השאלה שלי - האם יש משמעות מיוחדת לכל סולם בתחושה שהוא מעביר? [בערך כמו ההבדל בין מינור למז'ור.. אין לי דוגמא יותר טובה] אשמח לתשובות או סתם חומר לקריאה על זה, אפילו באנגלית.

TheNightcrawler

New member
מה שאתה אומר

זה בעצם המהות של כל המוזיקה, סוף סוף מישהו שמבין שלעלות בחצי טון משנה את השיר לגמרי ולא רק את הטונאליות שלו. הדבר היחיד שעולה לי לראש זה Perfect pitch, אנשים שם מסבירים את האפקט שאתה אומר, שמשנים חצי טון זה כבר לא אותה יצירה

The Eraser

New member
אוקיי טוב לדעת שאני לא לבד בקטע הזה

אבל אני ממש הייתי רוצה מידע יותר ספציפי על זה. איך בדיוק היצירה משתנה. ואם בכלל הייתי מנגן את הצירה טון פחות מה היה קורה. זה ממש ממש יעזור לי מידע כזה. אפילו באנגלית זה טוב, אבל אני לא מוצא כלום בגוגל.

van halen

New member
חומר למחשבה

ידוע שבמטאל לפעמים גיטריסטים מורידים את הגיטרות לכיוון נמוך יותר בשביל הסאונד שמתקבל. אותו רעיון עובד גם לכיוון ההפוך. עוד נקודה למחשבה, לעיתים שירים מסוימים כתובים בסולמות שאינם "מתאימים" או "נוחים" לכלי מסוים (בד"כ כלי נשיפה) או לסולן\מבצע. גם במקרה זה לעיתים יש עניין לשנות את הסולם למקום מתאים יותר. במקרה הספציפי של טייק 5. מבחינת אלתור ונגינת גיטרה נטו. לא הבנתי כל כך מה ההבדל בין D#m לבין כל סולם אחר שניתן להפיק מהגיטרה (אלא אם אתה מנגן על מיתרים פתוחים או בפרטים הנמוכים). אם אתה מנגן בפרטים היותר גבוהים אני לא מבין מה הבעיה. מבנה של סולם זה או אחר עדיין נשמר לכל אורך הצוואר ומבחינה עקרונית דרגת הקושי נשארת זהה. מבחינת נגינת ג'אז, זו "בעיה" ידועה שנתקלים בה כל הזמן כאשר מנגנים קלידים + גיטרה + באס + כלי נשיפה.
אבל מתגברים.

loomer4

New member
../images/Emo45.gif

מבחינת הגיטרה, אין כל כך הבדל בין רה דיאז מינור לדו מינור או כל סולם אחר, מקסימום עוברים לפוזיציה שמתחילה ממיתר 6. אחד היתרונות (ואחד החסרונות) הגדולים של הגיטרה

maverick88

New member
למה פוזיציה שמתחיל במיתר 6?

מזה קשור לסולם שדיברת עליו? זה משו מיוחד?

loomer4

New member
לא דיברתי על הסולם הספציפי הזה.

רק אמרתי שבמקרה והסולם לא נוח בפוזיציה שמתחילה ממיתר 5 נגיד (לדוגמא סי במול מינור), נורא קל לעבור לפוזיציה שמתחילה במיתר 6.

The Eraser

New member
לא דיברתי על דרגת הקושי של השיר

כלומר לי פחות נוח לאלתר על הסולם הזה. אני צריך לזכור אותו לפי פוזיציות. שאני מאלתר על סולמות אחרים יותר נוחים כמו מי מינור אני פשוט זורם עם זה ולא צריך לחשוב יותר מדי לפני שאני מנגן. מתישהו אני אשפר את זה. בכל מקרה זה לא הנושא. טייק פייב היה סתם דוגמא להראות שהתחושה של הקטע משתנה אפילו שמעלים אותו רק בחצי טון למעלה. רציתי לדעת אם יש אתרים עם הסברים בנושא.

nemoalive

New member
קבל תשובה

לא עניתי לך בהתחלה כי שכחתי את המשמעויות וחשבתי שאחרים ידעו לענות לך על זה. לכל סולם יש את האיפיון שלו, ולכן כל יצירה קלאסית לדוגמא נכתבת בסולם מסויים. למשל ההרואיקה של בטהובן נכתבה בסולם מי מזור כי הוא נחשב לסולם הרואי גבורתי עם הרבה נוכחות, ובטהובן מחזק את זה בכך שכל היצירה בנויה מאובר טונים. כפי שאמרתי אני לא זוכר את המשמעויות של כל הסולמות אבל יש סולם טבעי יש הרואי יש אחד שמסמל יאוש ומוות (נראה לי סי מז'ור אבל אני לא בטוח) וכו... מקווה שזה עזר קצת.

loomer4

New member
הדברים האלה נראים לי די סובייקטיבים

בסופו של דבר. אדם אחד יכול לפרש את סולם מי מז'ור בדרך אחת, ואדם אחר בדרך אחרת, מוזיקה מעולם לא מעוררת רגש מסויים באופן קבוע אצל בני אדם, הכוונה היא שכל אדם נותן אנטרפרטציה שונה לגבי סולם/תו/אקורד/שיר.

nemoalive

New member
אז זהו

שהם לא כאלו סובייקטיבים כי זה לא יצירה. זה בסך הכל סולם שגדולים וחכמים מאיתנו קבעו והסכימו שהסולם נחשב למה שהוא נחשב, זה בסך הכל עוד כלי שבא לעזור למלחינים וקומפוזיטורים. תחשוב על זה, אם היו לוקחים את אחת הסימפוניות של בטהובן ומשנים להן את הסולם, כל המשמעות שלהן הייתה יורדת לטימיון. מלחינים כותבים בסולם מסויים לא כי זה מתאים להם באותו הרגע אלא כי זה עוזר להם להעביר את מה שהם מרגישים ורוצים להביע באותה יצירה. אם אתה רוצה לכתוב בלדה עצובה אז אתה לא תשתמש בדו מז'ור, אתה תשתמש בסי מינור כי זה סולם דיכאוני.

loomer4

New member
ובכל זאת.

סובייקטיבי לא רק נוגע ליצירה שלמה, אלא לכל דבר מוזיקלי לפי דעתי, צלילים, מהלכים הרמונים (דרגה רביעית מתפרשת אצלי כמשהו "מחדש" ולך?) מתחים של אקורדים (כשאני שומע אקורד עם 9 אני מדמיין צבע ירוק, או עם 6 אני מדמיין צבע כחול, ואתה?). אינני מאמין שישנו דבר כזה "גדול וחכם במוזיקה" כשזה מגיע לפרשנות אישית ולרגש, סי מינור לעולם לא היה מתפרש אצלי כסולם דיכאוני אם לא היית מציין עכשי שככה הוא נחשב (למען האמת אחרי נגינה של הסולם, אני עדיין לא רואה אותו ככזה, אפשר לראות אותו אולי כ"עצוב" בגלל שזהו סולם מינורי, אבל לא דיכאוני).

van halen

New member
חומר למחשבה 2

שלום, ברור שיש כאן עניין סובייקטיבי אבל לא רק. מכאן אני אגלוש מעט לתאוריה. בוא נחשוב על העניין הבא: ישנו קטע הכתוב בסולם מסוים. ניקח את הקטע הזה ונעשה לו טרנספוזיציה לסולם אחר (כמובן שמאותו סוג: מז'ורי, מינורי או אחר). מבחינה טכנית עדיין כל הקטע בנוי מאותו מספר תווים ומרווחים אבל הם מצויים עתה "במקום" שונה על הפרטיטורה (גבוה או נמוך יותר). מבחינה פיזיקלית ידוע שכל תו (צליל) רוטט בתדר שונה ולכן האוזן האנושית "מפרשת" אותו בצורה שונה, וכתוצאה מכך מורגש שינוי בצליל הנשמע. עכשיו כל היצירה "רוטטת" בצורה שונה ומכאן שגם "מפורשת" בצורה שונה ע"י האוזן (אני מקווה שאני מספיק ברור...). תרגיל פשוט להבנת העניין: כל הנושא של מודוסים. הקלט את עצמך מנגן רק את האקורד C. עכשיו אלתר על סולם C מדו עד דו, שים לב לאופי הקטע שנוצר. עכשיו אלתר על סולם C עפ"י המודוס הראשון, מרה עד רה. שים לב לאופי הקטע שנוצר שהוא בוודאות שונה מזה הקודם, למרות שלכאורה שום דבר לא השתנה. עכשיו אלתר על סולם C עפ"י שאר המודוסים (מי עד מי, פה עד פה, סול עד סול ...), גם כאן תוכל לשמוע בוודאות אופי שונה לכל מודוס. עכשיו הקלט את עצמך מנגן רק את האקורד F ובצע שוב את התרגיל מקודם של המודוסים. השווה לדוגמא בין C מודוס 3 ל- F מודוס 3 (או כל מודוס אחר). בוודאות תוכל להרגיש בהבדל. הכנסתי כאן את עניין המודוסים כדי להדגיש עוד נקודה (מלבד הטרנספוזיציה) שלא חייבים לנגן על סולם אחר כדי לקבל אופי שונה ליצירה. מקווה שעזרתי להבין את העניין.

nemoalive

New member
תגובה יפה

ואני מכים איתך אבל אתה גלשת כי זה כבר מעבר למה שהוא שאל, הוא שאל רק על סולמות והאיפיון שלהם. אז התשובה צריכה להיות: כן, ראה דוגמא...

van halen

New member
תודה חבר(ה)

ומצד שני: knowledge is power במיוחד בתאוריה מוזיקלית אז על הדרך קצת הרחבתי בנושא. אני בטוח שישנם פה גולשים שירחיבו מעט את אופקיהם בנושא מודוסים אם יבצעו את התרגיל שהזכרתי קודם.

nemoalive

New member
קבל תשובה

לא עניתי לך בהתחלה כי שכחתי את המשמעויות וחשבתי שאחרים ידעו לענות לך על זה. לכל סולם יש את האיפיון שלו, ולכן כל יצירה קלאסית לדוגמא נכתבת בסולם מסויים. למשל ההרואיקה של בטהובן נכתבה בסולם מי מזור כי הוא נחשב לסולם הרואי גבורתי עם הרבה נוכחות, ובטהובן מחזק את זה בכך שכל היצירה בנויה מאובר טונים. כפי שאמרתי אני לא זוכר את המשמעויות של כל הסולמות אבל יש סולם טבעי יש הרואי יש אחד שמסמל יאוש ומוות (נראה לי סי מז'ור אבל אני לא בטוח) וכו... מקווה שזה עזר קצת.

למעלה