משמעות ה"מזרח" במקרא

סיגלית7

New member
משמעות ה"מזרח" במקרא

שלום, האם תוכלו לומר לי מהי משמעות ה"מזרח" במקרא? איני מתכוונת למשמעות המילה או חלופות שלה כמו "קדם" אלא למופעיה הרבים. תודה, סיגלית

סיגלית7

New member
דוגמאות

בראשית 2-8 - ויטע ה' ... גן בעדן מקדם; בראשית 3-24 וישכן מקדם לגן עדן; יש עשרות דוגמאות, אבל נדמה לי שבחירת הכיוון - מזרח - איננה סתמית. דלתות בית המקדש, אם איני טועה פנו לכיוון מזרח, פתחו של גן עדן כנ"ל, ספר יונה משופע בכיווני מזרח. אשמח לשמוע רעיונותיכם. סיגלית

gushnick

New member
התשובה המפורסמת היא שהשכינה במערב.

כל ההופעות האלה הן גם כנראה הסיבה שחז"ל הגיעו למסקנה הזו. כשרוצים להתקרב לשכינה - נוסעים מערבה. לכן הפתח של גן עדן, של המקדש, של המשכן - הם במזרח. לכן בני ישראל נכנסו לבסוף לארץ מהמזרח (אם כי צריך להסביר מדוע הרעיון המקורי היה להיכנס מדרום). כשמישהו 'מסולק' - הוא מסולק מזרחה. לכן יורשי אברהם שנידחו, יורדים במזרח, מעבר לירדן: עמון ומואב ואדום. לכן הבקשה של ראובן, גד וחצי המנשה היא כל כך נוראית בעיני משה, והיא נתפסת כהתרחקות מעל ה' (בעיקר בסיפור המזבח ביהושע כ"ב). הגלויות הן למזרח, בתנ"ך. כשהאדם מגורש מגן עדן לעדן - הוא מגורש מזרחה, וה' שם מקדם לגן עדן את הכרובים ואת להט החרב המתהפכת כדי שלא יחזור. כשקין מגורש "מלפני ה'", וכנראה שהיה זה מעדן - שלשם האדם גורש - אל מחוץ לעדן, אזי הוא יושב "בארץ נוד קדמת עדן", כלומר שהוא גלה למזרח. וכך הלאה.

סוריאל

New member
כל סיפורי בראשית ממוקמים במזרח

אני מניח שנשמרה כאן מסורת קדומה על מוצאם של העברים מאזור מסופוטמיה, צפונית-מזרחית לארץ. השכן והמקדש דוקא בנויים כלפי מערב, לא מזרח (הכניסה ממזרח כי קדש הקדשים, שהוא המקום הפנימי ביותר, נמצא במערב). אולי זו התנגדות לפולחן השמש, אבל קשה לומר דברים ברורים. יונה נסע למזרח - בין אם זה סיפור היסטורי ובין אם זה משל - כיון ששם נמצאת הממלכה החזקה ביותר בזמנו, אשור (גם אם מדובר במשל, הנמשל הוא הממלכה הפרסית וגם היא הרי מזרחית). אינני חושב שיש כאן משמעות עמוקה יותר.

masorti

New member
הענין הוא פשוט מאוד...

מזרח הוא כוון הופעת השמש בבוקר. בתרבויות המזרח הקדום זה התקשר לאל השמש. בגלל ענין הזריחה, כיוון מזרח מתקשר לראשוניות בזמן (קדם --> מוקדם, קודם, קדום) וגם לראשוניות בכיוון (קדימה). גם המפות באותה תקופה (למעט במצרים) היו מכוונות כך ש"למעלה" היה במזרח ולא בצפון כמו שאנו רגילים. אני מזכיר לך שים המלח שהוא בצד מזרח של כנען נקרא "הים הקדמון" ואילו הים התיכון שהוא במערב נקרא "הים האחרון". מכל הנ"ל, די סביר שסיפורי על ראשית העולם ו/או סממנים פולחניים יתחברו לכיוון מזרח.

zippe

New member
../images/Emo207.gif מה משמעות המילה "סלה" שמופיעה בתהילים?

למעלה