תגובה
כתבת משפט זה: "זאת הארץ שלנו ולא טוב לרדת מיפה", משפט זה הוא מאוד יחסי, ואתייחס לשני חלקיו, קודם לראשון: "זאת הארץ שלנו" - יש אנשים החשים הכי שייכים לישראל, אז זאת הארץ שלהם, ויש אנשים שחשים שייכים יותר לארץ אחרת, ואם יש להם גם אזרחות של הארץ האחרת אזי הארץ האחרת היא הארץ שלהם, עכשיו לחלק השני: "לא טוב לרדת מיפה" - לא טוב למי? לאנשים או למדינה? אתייחס לשתי האפשרויות, קודם כל לאנשים - יש אנשים שהכי טוב להם לחיות בישראל, שאוהבים את המנטליות, שהשיגו איכות חיים גבוהה, שהמצב הביטחוני לא מדאיג אותם כמעט (בעיקר דתיים שחושבים שאלוהים יציל אותם), שמצבם הכלכלי טוב והסיכוי שלהם להשיג מצב כלכלי טוב יותר במדינה אחרת הוא נמוך (כי המקצוע שלהם לא מבוקש במדינה האחרת, כי רמת ההשכלה שלהם לא מאפשרת להם להשיג אישור עבודה במדינה אחרת, כי כמות הכסף שיש להם לא תאפשר להם לפתוח את סוג העסק שיש להם בארץ, ויכולות להיות עוד המון סיבות) ולאנשים כאלה לא טוב לרדת מהארץ, אך יש אנשים ששונאים את המנטליות הישראלית ו/או שהמצב הבטחוני והכלכלי מדאיג אותם מאוד, ושיש להם סיכוי להשיג איכות חיים גבוהה יותר במדינה אחרת, לאנשים כאלה טוב לרדת מהארץ, יותר מכך, מי שיודע שיש לו הזדמנות להשיג יותר ממה שיש לו ולא עושה זאת יחיה בתחושת תסכול תמידית ותמיד ירגיש רע, אפילו מי שמנסה ונכשל מרגיש פחות גרוע ממי שלא מנסה בכלל, כי מי שמנסה יודע לפחות שהוא ניסה, ומי שלא ניסה תמיד יאשים את עצמו על כך שלא ניסה ופיספס, עכשיו אתייחס למדינה - למדינה לא טוב שאנשים מוכשרים בעלי פוטנציאל לפתח את כלכלתה ירדו מהארץ, אבל טוב לה מאוד שאנשים שנתמכים על ידה (זקנים שעלו בגיל שכבר לא אפשר להם לעבוד ואין להם קרן פנסיה בישראל ולכן המדינה מממנת אותם, אנשים שעלו בגיל מבוגר שבגינו לא מצאו עבודה, תלמידי ישיבות שלא עובדים ולא משרתים בצבא, וכו') או אנשים שלא תורמים לה דבר או שאינם חשים שייכות אליה ירדו מהארץ, כך שהכל יחסי! אתה יכול רק לומר שלך טוב יותר להישאר בארץ, אך אתה לא יכול לדבר בשם אחרים, ואני מניח (וכמעט בטוח) שלמדינה טוב שתישאר, ואני אומר שלי טוב יותר לרדת מהארץ והמדינה תפסיד מכך, אך איכות חיי חשובה לי יותר מכל דבר אחר, אך אני לא מדבר בשם אחרים, כל אחד צריך לעשות מה שטוב לו ולא לפעול ע"פ אמרות שאינן נכונות בהכרח (ובמיוחד שמדובר באמרות שנכונות עבור חלק מהאנשים ולא נכונות עבור אחרים).