משהו על המוות...

עוד אחת

New member
משהו על המוות...

התודעה שלנו מורכבת מחיבור של תאים מסוימים במוח בצורה מסוימת. לא כל המוח, רק חלק קטן מאוד שלו זה התודעה. התאים מורכבים מאטומים, שישארו קיימים לעולם ועד, בגלל חוק שימור החומר. כשהתאים האלה נפרדים - זהו, אין יותר תודעה. אבל האם יתכן שיום אחד, בעוד כמה טריליוני שנה בערך (להזכירכם, האטומים שמרכיבים את התאים יתקיימו לנצח), כל האטומים שמרכיבים את התודעה שלי יתחברו שוב באותה צורה שהם עכשיו ואז התודעה שלי תקום לתחיה? ואני לא מדברת על כל האטומים של המוח שלי והגוף שלי, רק על האטומים שמרכיבים את התאים של התודעה, שזה ממש לא כל המוח. בזמן נצח, צירופי המקרים הגדולים ביותר יכולים לקרות.

יש לי תשובה חלקית

המוח אינו רק מודל של תאים. מתרחשים בו גם תהליכים. גם הם חלק בלתי נפרד מהתודעה. התהליכים הם פונקציה של הזמן (ע"פ הגדרה) ולכן, גם בעוד טריליון שנה, לא יוכל לקרות אותו תהליך, מכיוון שפרמטר הזמן של אותו תהליך אינו זהה. ולכן התודעה שלך לא תהיה זהה. זה ההסבר הלוגי המופשט. הסבר קצת פחות מופשט, שגם קשור לאותם תהליכים במוח, זה הנושא של אנרגיה - נושא שעד היום שנוי במחלוקת. התהליכים במוח מעבירים זרמי חשמל ממקום למקום. כמו כן, עיצוב הנוירונים מתבצע ע"י תהליכים כימיים, אשר מונעים ע"י אותם זרמי חשמל. במילים אחרות, יש כאן תהליך של המרת אנרגיה, מאנרגיה חשמלית, לאנרגיה כימית ומשם לאנרגיה קינטית, שמשנה את מבנה המוח. בתהליך זה, חלק מהאנרגיה (כמו כל תהליך אחר בטבע) הופכת לחום ונפלטת החוצה. מסקנה: התודעה שלך היא תוצר של תהליך ע"ג תהליך ע"ג תהליך של עיצוב המוח ע"י אנרגיה מסוגים שונים. התהליכים מושפעים מגורמים סביבתיים. כל שינוי שיעשה באחד התהליכים האלה, יגרום לתוצאה אחרת בעיצוב הסופי. שימי לב שבמקרה הזה אין קשר למודל המוח מבחינת התאים שלו, אלא *רק* לתהליכים שמתרחשים בו. לכן, לא מובטח לך שאם אותו מוח יבנה בעוד טריליון שנה, יתרחשו בו אותם התהליכים, כי: 1. מבחינה לוגית, זהו זמן אחר, ולכן התהליך הוא תהליך אחר ואינו בהכרח זהה לתהליך המקורי 2. הסביבה תהיה שונה, ולכן התהליכים, שמושפעים מהסביבה יהיו שונים, ולכן עיצוב המוח יעשה אחרת. ולכן קיים סיכוי די טוב, שהתודעה שלך תהיה שונה לגמרי, גם אם המוח יהיה מורכב מאותם אטומים. נ.ב. אולי, אם היה איכשהו אפשר "לשכלל" את השאלה שלך, לשאלה הכוללת גם את "חוק שימור האנרגיה" ולא רק את "חוק שימור החומר", אז היה לנו פה CASE

עוד אחת

New member
ונגיד שפרט לתאים,

גם האנרגיה שתעשה את התהליכים תהיה אותה אנרגיה שעושה אותם היום. מה יהיה אז? נ.ב. אנרגיה לא נמצאת אף-פעם באותו מקום. האנרגיה שהפעילה את התודעה שלי לפני עשר שנים היא לא האנרגיה שמפעילה את התודעה שלי היום. ובכל-זאת יש לי אותה תודעה כמו אז.

הופה...

קודם כל לגבי השאלה שלך: אני מניח, שאם את שואלת שאלה כ"כ היפוטתית גם ככה, אז יכול לומר: בואי נניח שאותה אנרגיה, ע"פ חוק שימור אנרגיה, מוצאת את עצמה באותו המקום, כפי שהנחנו שאיכשהו אותם אוטמים מוצאים את עצמם באותו המקום. למעשה זה כמו לומר: בואי "נקפיא" את הזמן (ולכן גם את התהליכים והמרחב) עבור המוח שלי, וניתן לזמן עבור שאר היקום להמשיך כהרגלו. כאשר נחליט לשחרר את ההקפאה, אז נקבל בדיוק את אותו המוח. התהליכים בו ממשיכים כרגיל (הרי שימרנו את האנרגיה), הוא בנוי אותו דבר (הרי שימרנו את המרחב), ולכן הוא בדיוק אותו המוח. מסקנה: שברגע שאת רוצה לשמר את האנרגיה, ואנרגיה נוצרת מתהליך, ותהליך הוא פונקציה של זמן - הרי שבשביל לעשות את מה שאת אומרת, צריכים למצוא דרך לשלוט בזמן. ולגבי הנ.ב. שלך: כרגיל אני עושה את הטעות הזו תמיד וגם הפעם שכחתי לשאול: מה זו תודעה לדעתך? כי כנראה שאנחנו מגדירים אותה אחרת. אני לא חושב שתודעה זה משהו "שנשאר במקום" - אני חושב שהתודעה שלי זו היכולת שלי לקלוט דרך החושים ולפרש/לזכור את מה שאני קולט.

כמובן

השתמשתי במושג "נוצרת" באופן שרירותי. הכוונה היתה יותר ל"מומרת"...

femme_fatal

New member
תאוריית החזרה הנצחית של ניטשה

עשית סינתיזה משונה מכמה תאוריות, למרות זאת רעיון נחמד :) רעיון ה"חזרה" של ניטשה יוצא מנקודת הנחה שבעולם יש מספר מוגבל של חלקיקים, ושהזמן שואף לאינסוף. מכך שמתישהו הריי יווצר מצב בו החלקיקים יתאגדו באותה צורה בדיוק וכל המאורעות שקרו יקרו שוב. אבל ניטשה ידידנו היקר לא ממש לקח בחשבון את חוקי המכניקה המודרנית, אלא יצא מנקודת הנחה דטרמיניסטית. ועוד תיקון קטן למה שכתבת- האטומים לא היו קיימים תמיד, כל החומר בעולם נוצר "יש מאיין" בחלקיק השניה הראשון אחריי המפץ הגדול (לפי התאוריות הרווחות כיום). גם הזמן כפי שאנו מכירים אותו לא היה קיים לפני המפץ כך שכל התאורייה הזו מוטלת בספק. מלבד זאת, התודעה שלך היא דינמית והיא משתנה כל הזמן. אם אטומים היו אלה שמרכיבים את הזהות שלך הם היו מתחלפים לחלוטין כל זמן מסויים.

The_Mighty_Perr

New member
טעות!

בס"ד החומר לא נוצר יש מאין!!! תאיוריית המפץ הגדול לא נמצאת בספק. גם היקום התופח לא נמצא בספק! מה אתה יודע על פיסיקה מודרנית? בברכה...

femme_fatal

New member
אל יתהלל חוגר כמפתח!

אין לנו אפשרות לדעת מה היה לפני המפץ הגדול כי המרחב-זמן לא היה קיים. דהיינו, החומר והזמן כפי שהוא נתפס היום לא היה קיים באותה צורה לפני המפץ הגדול. אין לנו גם אפשרות לבדוק את זה ולכן הוויכוח על מה היה לפני המפץ הגדול הוא טיפשי בתכלית ונידון לכלייה מלכתחילה. ובהקשר לשאלתך, בהודעתי הקודמת במושג "פיסיקה מודרנית" התכוונתי למכניקה הקוונטית שמפריכה את הטענה שהעולם דטרמיניסטי ובזאת בעצם סוגרת את הגולל על תאוריית החזרה הנצחית של ניטש´לה.

The_Mighty_Perr

New member
צודק!

בס"ד רק אתה זה שלא צריך להתהלל... בהודעה שלי לא נאמר דבר על "לפני המפץ הגדול", הדיון על זה לא היה קיים! השכל שלך בשביתה? מי אמר שהמרחב-זמן לא היה קיים. לא מוגדר מה היה לפני המפץ הגדול. המושג "לפני" לא מוגדר ביחס למפץ הגדול. מכינקת הקוונטים אכן אומרת שאין דגם דטרמיניסטי ליקום ב-100 אחוז, אם מדובר בחלקיקים, אבל היקום דטרמיניסטי לחלוטין אם נסתכל על הדגם הגלי. בברכה...

Henryf

New member
לפני המפץ הגדול

>>המושג "לפני" לא מוגדר ביחס למפץ הגדול.<< באם תאוריית ה"כווץ הגדול" נכונה, ויש לה יותר ויותר תומכים, הרי המפץ והכווץ מתחלפים חלילה, מי יודע כמה זמן אחורה, ואז ניתן לדבר על "לפני" המפץ, אבל אי אפשר לדבר על "לפני היו-יו", וזאת עד לתאוריות הבאות. >>אבל היקום דטרמיניסטי לחלוטין אם נסתכל על הדגם הגלי.<< האם מכניקת הקוונטים לא מבוססת על המודל הגלי? מהיא פונקצית הגל של Schrödinger? ועל מה דה-ברולי קיבל פרס נובל (בעזרתו האדיבה של איינשטיין) ?

point618

New member
יש חדשות

תגליות מליפני שנתיים בערך מראות שהתפשתות היקום בתהליך האצה עובדה שמבטלת את ה Big Crunch.

Henryf

New member
ההתפשטות המואצת

>>תגליות מליפני שנתיים בערך מראות שהתפשתות היקום בתהליך האצה<< מעניין, האם תוכל להפנותני למקורות? בתודה הנרי

Henryf

New member
ייקום מתפשט ומואץ

נקודה 618, קראתי את רוב הקישורים שלך. תודה. האמינים שבהם (מאוניברסיטת ברקלי וממצפה האבל) המסתמכים על עבודתו של שאול פרלמוטר אינם טוענים ליקום מתפשט מואץ, אלא לייקום שהתפשטותו לעולם לא תיפסק (פשוט אין מספיק מסה בייקום). מסקנה זו, אם כל ענינה, מסתמכת על בסיסים לא מאד מוצקים, על ה"לכאורה עובדה" שכל התפוצציות הסופרנובות מסוג Ia הינן בעלות מסות דומות וקרינת אור דומה. אסור לשכוח שהניסיון שלנו בצפיית פיצוצי סופרנובות הוא מוגבל (מספר עשרות עד עתה) וחלק מהם הינם כוכבים שהתפוצצו במחצית גיל הייקום, משמע לפני כ 7 מיליארד שנים, ואין ביטחון שקבועי הפיזיקה אז היו זהים להיום. אותם מאמרים (וספרים) הטוענים לייקום מתפשט מואץ ניראים לי מתבססים על הנחות עוד יותר חלשות (כמות אור קטנה ייחסית שמגיע מגלקסיה, תוך הנחה שאין שום בולע אור אחר בדרך). עבודתו של פרלמוטר עשויה (או עלולה) להיות נכונה, היא אינה סותרת את תאוריית ה"מפץ הגדול" אך אינה מנבא את ה"כווץ הגדול", שהוא לא ממש ידע פיסיקלי אלא wishfull thinking, התאוריות המדברות על ייקום מתפשט מואץ, במידה והן נכונות מהוות מכות מוחצות לתאורית ה"המפץ הגדול" ומציגים אותה כלא נכונה, או לא יחידה. הייתי מחכה להוכחות אמינות יותר לפני מסקנה כה חזקה. העניין מעניין מאד, אך לצערי איני בטוח אם הוא שייך לפורום זה, אף אל פי כן אשמח אם תוכל להפנותני בעתיד לקישורים דומים. הנרי

The_Mighty_Perr

New member
לא קראתי את הקישורים, אבל

בס"ד "ואין ביטחון שקבועי הפיזיקה אז היו זהים להיום" - מה???

Henryf

New member
קבועי הפיזיקה

The_Mighty_Perr - (מה הפרוש המעשי?) כידוע בפיסיקה יש מספר קבועים, שהפיסיקה לא יודעת למה, אבל הם קבועים בגודלם, ואין לנו גם בטחון מוחלט שהם אכן קבועים, או רק ניראים לנו כקבועים במסגרת העולם העכשווית, ואולי הם משתנים כה לאט שלנו הם נראים קבועים, אך הם לא היו זהים לאותו גודל לפני מיליארדי שנה, או שהם קבועים רק בסביבה שלנו אבל שונים בסביבות ו/או ייקומים שונים. אחד הקבועים החשובים מאד הינו קבוע הגרביטציה שקובע מהוא הכח המושך שתי מסות ידועות. האם הקבוע הזה היה תמיד זהה? הקבועים בעצם הוכנסו ע"י מדענים, וידוע המשפט המפורסם של איינשטיין שאמר שהטעות הגדולה בחייו הייתה הכנסת הקבוע העולמי למשוואות התאוריה המורחבת שלו, ואח"כ התחרט על כך (והיום מנסים להכניסו חזרה). מבולבל, אבל העניין מעט מבובל והרבה לא ידוע. השאלה מי קבע את הקבועים, ולמה גודלם דווקא כזה שמאפשר לייקום שלנו להתקיים יכול להוות שירשור מפני עצמו. הנרי

למעלה