לא מסכים לחלוטין.
טרייסינג הוא בהחלט משהו טיפה חסר, העתקה פשוטה. לא נשמע משהו כלל וכלל, ולכן גם אני לא ממליץ. אבל רפרנס? אני אישית מעדיף לקרוא לזה "מקור". ובשבילי ה"מקור" הוא כמעט תמיד קיים בצורה כזו או אחרת. האם "מקור" שנמצא בתמונת זכרונך הוא בסדר לשימוש, ומקור שהוא בצילום לא? או שמא מקור שהוא חי הוא בסדר לשימוש, ומקור שהוא מצולם כבר לא? לדעתי כל מקור הוא מעולה עבור הציור ואני לעיתים רחוקות מצייר ללא מקור. העניין הוא, שמקור בדרך כלל זה כמו ניצוץ ראשון עבורי. מהר מאוד אני מוחק אותו וממשיך. לעיתים קרובות הציור שלי כלל וכלל לא דומה למקור. פעם חבר שלי ביקש ממני לראות כמה מקורות, והוא לא הצליח להבין את הקשר שבין הציור לבין המקור. הוא לא הצליח להתאים אותם אחד לשני. וזה רק מראה שמקור הוא מעין אש קטנה להצית את הדמיון. הקווים הראשונים שאחרי זה תוכל להשתולל עליהם. לפעמים אני לוקח מקור ומעוות אותו בכוונה, לפעמים בטעות. אבל גם ה"עיוות בטעות" - זה ביטוי שלי. זה הטאץ' האישי שלי לאותו מקור, אני מרגיש שהוא עובר דרכי ומקבל את הנגיעות ואת התחושות, ואת האני העצמי לפני שהוא מועבר דרכי לדף. חלק ממני מועבר יחד איתו ורואים את זה. אז לבוא ולפסול מקורות באופן כללי, זה פשוט טיפשי, אם תשאל אותי, ואתה מגביל את עצמך. נסה דבר כזה: חפש תמונה בגוגל בצורה רנדומלית (אגב, ככה אני מתחיל ציורים חדשים) - וחפש אותה בכוונה שתהיה בגודל של 300x300 פיקסלים. תפתח דף A4 חדש עם רזולוציה של 150dpi. או אפילו דף A3. עכשיו תצייר את המקור. אתה תראה שהוא קטן מדי כדי לתת לך פרטים לצייר: את זה אתה משלים בלעדיו. ומהר מאוד אתה מבין שכל מה שהמקור בעצם נותן לך הוא רעיון וכיוון כללי להשתולל בו. תנסה, אתה תראה שזה מועיל ביותר. ------------------- ולבסוף, לומר שלצייר ללא מקור זו "יצירה שלמה" - נו באמת. לצייר ללא מקור, זה לצייר דברים שסוטטו עמוק בתוך הזיכרון שלך, בגלל חזרה על הדברים האלו פעמים רבות, או חשיפה גבוהה לאותם מראות, או עוד גורמים שגרמו לאותם תמונות להישמר טוב יותר בזיכרון. אז למעשה אתה עדיין משתמש במקור, רק שאתה מגביל את עצמך בכל ההגבלות של הזיכרון האנושי. לזה אתה קורא שלם? אני לא רואה הרבה הבדל. -דן.