משהו הלך לאיבוד

גנימדס

New member
משהו הלך לאיבוד

היתה שבת ארוכה. מאד ארוכה. כאלה הן שבתות הקיץ. ארוכות וחמות להחריד. ובשקט בשקט אני יכל להגיד שקצת מאסתי באורך שלהן. גם אם הן תמיד 25 שעות, בערך לקראת הצהריים , אני מרגיש שזהו, די ,מיציתי. נחמד מאד שהמלכה היגיעה, הבקור נמשך הרבה יותר מידי זמן. כמה כבר אפשר לאכל?לישון?לקרא?לעשות מדיטציה? מתי כבר הבדלה? לפעמים זו ההרגשה שלי, שישנם דברים ביהדות שנמתחים כמו שבתות הקיץ, שמוגזמים. פסח לדוגמא. ההמולה סביבו נועדה כדי שלא נאכל חמץ. לא בשביל נקיון יסודי ,מתיש ואובססיבי . החמצה ומה שהיא מסמלת ( ענווה ) נשכחת . שלא לדבר על הסגידה לאל הצניעות. הטררם העצום שנעשה סביב הפרדה, יחוד ואסור נגיעה (שמטרתו למנוע אונס) יצא לדעתי מכל פרופורציה אפשרית. והאנטיגוניזם החד להומוסקסואלים (איזה יופי, הצלחתי לעשות קשור לפורום) שולל את צו "ואהבת לריעך כמוך", שנשכח גם הוא. הייתי צריך לפרק איפשהו את זה, גם אם זו הדעה הכי לא מקובלת שיש. ואולי זה רק אני, אצלי הלך משהו לאבוד , אולי רק אני מתקשה לראות איזשהוא דוב מבעד ליער עצום של הלכות, איסורים וגדרות.

היי

הצלחת לתאר נהדר הרגשותיך שאני בטוח שהרבה חשים לעיתים. אני רוצה להגיב רק בקשר להתייחסותך להלכות ושאר הדברים הדתיים- לעיתים אנחנו חושבים שדברים יצאו מפרופורציה וקשה להבחין ביהדות אמיתית ונקיה שנותנת רק שמחה. אולי זה נכון לעיתים אך יש עניין גם לגלות ענווה וידיעה שחוסר יגיעה ולימוד הביאונו עד הלום ואם לא מבינים את חז"ל זה מכיוון שלא יגענו כמותם. אולי

גנימדס

New member
שלום וברכה

אין ספק שאינני יודע מספיק, אך עדיין זו הרגשתי, אתה מוזמן לפקח את עיני במחשבת חז"ל.

kolkuli1

New member
אני ממש מזדהה איתך... ../images/Emo140.gif

אני גם ממש מרגיש כך... לפעמים זה מוגזם לחלוטין, יוצא מכול גדר הבנה אפשרי. לעיטים קרובות אני שואל את עצמי "מה עדיף?" תורה וקשיים ועצבות או חיים נורמאלים ושמחה וחיים? והתשובה לי ברורה. מי שמאמין בכוח, סליחה אבל כמו רוב הדתיים. האדם הזה פשוט מסכן, הסור על ידי הפחד, הפחד שמישהו מלמעלה יפציר בו. מתי שזה אף פעם לא יקרה. אם תשאל שאלה באמונה אז התשובה תיהיה "יש לך בעיות באמונה" מגניב!!!!
עכשיו יש לי עוד בעיה!! בעיה שאני לא מאמין!!! וזו בעיה?!!!
או שפשוט הם אף פעם לא מוכנים לשים את היד על השולחן ולומר טעינו! אבל זה פשוט לא יקרה, לפעמים אני חושב שאנו נוהגים כ"כ דומה לעמים אחרים שניסו לכפות עלינו את דתם. רק שאנו עושים את זה לעצמינו ולא לאחרים. וזה רק יותר גרוע...

Nחמן

New member
תשובה ברורה

מי שמאמין בכוח, סליחה אבל כמו רוב הדתיים. האדם הזה פשוט מסכן,... נעלבתי. אני מסכן?! אני צריך להיות מאושר עכלי אדמות על שאני נושם, על שאני חי חיים עשירים אמיתיים. או-טו-טו אני מתקרב בצעדי ענק לשנת השישים לחיי (איזה זקן! תרח!). אינני סבור, שאחיה לנצח, וגם העשור הבא יחלות מהר. פתאום אמצא עצמי בגיל 70 נוסע לים בשבת, קורא ספר, צופה בטלוויזיה או חוטא מעט בצפייה במחשב... אבל מה הלאה? לאן אני אמור להגיע? המסורת הדתית נותנות תשובה גם לאלה זאת. החיים הרוחניים לא מסתיימים במות הגוף. נהפוך הוא! הם מתחילים רק אז. כפייה דתית? בשום פנים ואופן לא! איננו חיים בימי הסנהדרין ואין סמכות לאיש לכפות דעתו על הזולת! הכופים הללו יש לכופף אותם למציאות בת ימינו ול"דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום".

kolkuli1

New member
זה כיף

זה כיף לחשוב על איזה פנטזיה לפיה יש המשך לעולם. לא אמרתי שאין, וגם לא אמרתי שאני לא מאמין שיש. רק אמרתי שמה שכתבת "המסורת הדתית נותנות תשובה גם לשאלה זאת. החיים הרוחניים לא מסתיימים במות הגוף. נהפוך הוא! הם מתחילים רק אז." זה הרבה יותר קל להרגיש כך ובכל זאת זה לא אומר שבגלל שזה מרגיש יותר טוב או קל זה גם נכון.

Nחמן

New member
גם אתה צודק

אני מדבר מתוך הרגשה פנימית: "שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה". כבר היו לי כון ויכוחים עם פילוסופים גדולים, שהביאו לעזרתם את המדע ואת הרוח ומה לא... ולו רק כדי להוכיח באמצעות משענת קנה קש רצוץ, שיכול להיות אחרת. או קיי. קיבלתי. רק למה אני הוכחות, שתיתכן גם אפשרות אחרת לבריאת העולם? יש לי הוכחה ניצחת, שמעולם לא הוכחשה (כלומר: היו בודדים, שניסו להכחישה, אבל מה הם כנגד כל העולם?). אז למה לי ראיות בגרושים? ...ולא! אין בדבריי כהוא זה כדי לפגוע במי שאינו מאמין או שמאמין בצורה אחרת. רק הבאתי את דעתי. הרי אינך מצפה, שכולם יהיו בעלי דעה אחידה כשלך... "כולם אהובים, כולם ברורים, כולם קדושים..."
אחינו אתם!

konito

New member
האמנם יותר קל?

חלק בלתי נפרד מהאמונה שיש משהו אחרי הוא הצורך להיות מאוד מוגבל ולעקוב אחרי ערימה של חוקים מאוד נוקשים במהלך החיים. אני לא חושב שאנשים לא מאמינים מפחדים מהמוות או קשה להם רק משום שהם לא חושבים שיש משהו אחר כך. הם רואים בחיים פרק נפלא שיום אחד תם וזהו.

שבת - אז ועכשיו

עד שעזבתי את הבית אחרי השירות הצבאי אהבתי מאד את השבתות . הקצב האיטי, הארוחות, הפגישות עם החבר'ה בבית הכנסת וגם בבתים שלהם, השינה העמוקה אחר ארוחת צהריים כבדה, הליכה לתפילת מנחה, כל הזה היה ידוע מראש נוח ונעים. כיום השבת חילונית לגמרי, ועוד בחו"ל, כשלא רואים אותה מסביב, היא יום של בילויים וסידורים (כמעט הכל פתוח כאן) ומנוחה. במיוחד כשיודעים שגם יום ראשון יהיה חופשי מעבודה ושקט, השבת רגועה ונטולת לחץ. שני עולמות- שניהם טובים.

avitano

New member
האמת שזו גם דעתי

אני חושב שהרבה פעמים אנחנו מאבדים את הטעם האמיתי של השבתות והחגים תראה, זה בטח לא יהיה מקובל מה שאומר אבל כשהייתי דתי, לא הייתי אוהב את השבת חכיתי כל השבת שהיא תיגמר כבר לא אהבתי את השקט של השבת ואת התפילות ואת כל ההכנות המאולצות כיום אני אוהב את השבת אני מאמין שהנפש שלי צריכה לנוח בשבת אחרי כל העבודה של כל השבוע אז המנוחה שלי היא בלישון, או לקרוא ספר טוב, לראות סרט טוב, ללכת לים זה מה שממלא לי את המצברים ומנקה לי את השבוע שהיה יש הרבה דברים שלדעתי איבדו את הטעם שלהם בגלל OVER הגזמה שלא זאת הייתה כוונת המשורר, ושחבל שהם כך אני מניח שעוד רבים חושבים כמוך וכמוני, רק לא לכל אחד יש את האומץ לפתוח את הנושא

חבל מאוד

חבל שאנחנו לא יודעים להעריך את המלכה, חבל שאנחנו לא גרים בלונדון או בעצם שאנחנו לא החיילים ההם עם הכובעים הגבוהים שלא רק שהם לא מדליקים אור/נוסעים/רואים סרט/הולכים לים, אלא הם עומדים שעות ארוכות בלי לזוז ולמצמץ! לו רק היינו עושים את זה פעם אחת או לפחות יושבים שם ומתבוננים בכבוד שהם נותנים למלכה אולי היינו מבינים אפס קצהו...

kolkuli1

New member
אני מאוד לא מסכים! להתחיל לפקוח עניים!

הלוואי שהיינו גם אנחנו כמו החיילים של המלכה?!?! בטח! נשמע לי הכי טוב בעולם, רק, שכחת נקודה קטנה, קטנטונת... הם מקבלי $$$$ מלא כסף!!!! מה חשבת שמישהו משעמם לו?!! ובגלל זה הוא עומד שם?! מה חשבת שהם מעריכים את המלכה ובגלל זה הם עומדים שם?!! חוץ מזה שאני חושב שאנו צריכים להתחיל לפקוח עיניים והפסיק לחשוב ש"התורה היא הדרך הטובה ביותר" - כי כך! כך וזהו. חלאס!! עם זה מערכת של איסורים שלא נגמרת, בה חשים הרבה רע - אז זה לא הטוב המוחלט! אההההה... "אבל אתה לא יודע מה טוב בשבילך!" יגידו! מה?!!!!! איני יודע מה טוב בשבילי?! וכי מי מרגיש בשבילי? הרבנים?! הם יודעים מתי טוב לי ומתי רע לי?!! בחייאט!!!

Nחמן

New member
עוד משהו

כמה איסורים יש בתורה! זה נורא! אפשר להשתגע!... כמה איברים יש באדם? 248. כמה ציווים (מצוות "עשה") יש בתורה? 248. כמה גידים יש באדם? 365. כמה איסורים ("לא תעשה") יש בתורה? 365. אז כיצד אתה מדמה לעצמך לוותר על איבר או גיד מבשרך בשעה שאינך יודע, מה תפקידו, והוא נראה לך מיותר? מה היה קורה אילו האדם היה נולד עם 4 אצבעות בכל יד? היה מתרגל לחיות עם מה שיש ושום דבר לא היה קורה. רק בדרך הטבע הקב"ה ברא 5 אצבעות כדי ללמדנו, שגוף האדם שקול כנגד מצוות התורה. ויתרת על מצווה - כאילו ויתרת על חלק מגופך. אין איסור ללמוד את טעמי המצוות והאיסורים. אדרבא! מצווה ללמוד אותם. רק אי ידיעתן איננה עילה לאי שמירה על קיום התורה והמצוות.

מצויין נחמן!

בדיוק כך! כאילו שאנחנו לא מקבלים כלום, איך אתה מתבייש לומר שהם מקבלים כסף, ברגע שאתה מקבל שני עיניים רואות שני אוזניים שומעות, לב, כבד, ריאות, אף, פה, שיניים... להמשיך? זה שאתה לא יודע להעריך מה אלוקים שאוסר עליך כל כך הרבה (מסכן...) זה בעיה שלך! ואני מדבר עם כל ההערכה שיש לי אליך ולכל יהודי באשר הוא.

Dr know

New member
אם תביט בתורה כאורח חיים

שכולו איסורים,ייסורים והגדרות סופך שתאסור אותה על עצמך ותביא ייסורים וחוסר הגדרה לעצמך.התורה היא דרך חיים נכונה ומלאת חיות ואולי אתה חווה את הדברים במקום ובצורה שליליים,כמו רבים מאיתנו.שבת היא דבר נהדר,אבל אם אתה מנסה רק להעביר אותה במקום לעשות את מה שאמורים לעשות בה באמת-ללמוד תורה,ברור שזה יגרום לסלידה ממנה...בהכל תוכל למצוא הגיון,ואם אתה לא-יש מי שיסביר רק צריך לחפש אותו. ב``הצלחה

גנימדס

New member
יש משהו בדבריך

בזה שהכל מתחיל מנקודת המבט שלך ואיך שאתה בוחר להסתכל. תודה על התזכרת.

אילן175

New member
הו הו.

בהחלט מכיר את התחושה. קשה לי לפרט כאן, אבל אני רק אגיד שתשובה נפלאה למצוקה שהעלית מצאתי אצל ה"בית יעקב" מחסידות איז'ביצא.

גנימדס

New member
befor the night we go

אשמח אם תתן לי תימצות של ה"בית יעקב". בזמנך החופשי.

Nחמן

New member
גמינדס יקר וחביב

נעים למצוא אותך כאן מפעם לפעם. למרות שאנו חלוקים בדעתנו חשוב לשמוע את דעתך, כאשר היא מבוטאת בשיקול דעת ומתוך ראייה רחבה. לא כאן המקום וגם אין אפשרות טכנית לקיים דיון בענייני דת. אתה מוזמן אליי תמיד לקפה ולשאול כל מה שתרצה. רק בקצרה אשיבך מבלי להיכנס לפולמוס: השבתות הן ארוכות בגלל שבג"ץ לא התחשב בילדים הקטנים, המסיבים לסעודות שבת, שלא יוכלו ליהנות מהסעודה כהלכתה בגחח השעה המאוחרת בליל שבת ומאידך גיסא השבתות יהיו ארוכות מדי. עם זאת רבים מנצלים זאת לטובה. יש תפילות, יש שיעורי תורה (לכל אמה), יש סעודות עם זמירות ותשבחות, יש גם זמן ללכת לטייל מעט בשעות אחר הצהריים וגם לנוח מעט בשיא החום. יש גם עלוני שבת בשפע ואת חטאיי אני מזכיר - אף אני קורא בשבת את עיתון "בשבע" ו"השבוע בירושלים". פסח זו אכן בעייה. יש נשים, שסבורות, שאבק זה חמץ וילדים הם קרבן פסח. ברור, שיש בזאת הגזמה. ההקפדה על "בל ייראה ובל יימצא" יכולה להתחיל מפורים. החל מאז אפשר לנקות את החדרים, כפי שמנקים אותם באופן שוטף ולהקפיד במידת האפשר, שהילדים לא יכניסו חמץ לחדרים. אם בכל זאת הילד הכניס חמץ מתחת למיטה, הרי הוא יבוטל בערב פסח וממילא אינך מתכוון ליהנות ממנו. המטבח ופינת האוכל הם עסק מורכב יותר אבל גם שם לא צריך להיכנס לאובססיה. אם יחלקו את העבודה למשך הימים שלפני פסח, שבהם אין הכרח להשתמש בחמץ במקומות מסוימים, חג הפסח יהפוך ליום שכולו חוויה רוחנית. האם זו כוונתך? איסור נגיעה - כאן טעית. אין לו שום קשר לאונס אלא לצניעות. יש איסור להסתכל באשה. האיסור איננו בהסתכלות גרידא אלא בהתבוננות פנימית. ההפרדה ואיסור הנגיעה נועדו, שלא לבוא לידי יחוד (אפילו מרצון). ישנם רבנים שמקילים בזה אולם צריך להיות חכם. פעם הוזמנתי לחתונה ובין המוזמנים היה גם קרוב רחוק של הכלה, שבמקרה אני מכיר אותו אישית, שחזר בתשובה קודם לכן. התברר לי, שאותו קרוב לא יגיע, משום שהישיבה הייתה אמורה להיות מעורבת וגם... (רחמנא לצלן) ריקודים סלוניים. מבלי להיכנס לשאלה ההלכתית לפעמים צריך להיות חכם. אתה קרוה משפחה? הוזמנת? תגיע לחתונה. עכשיו יש בעייה של צניעות? חפש לך תירוץ, מדוע להשתמט, ואפשר גם לומר את האמת: הריקודים אינם לרוחך. המשפחה תעריך אותך מאוד בעצם העובדה, שלא כפית דעתך על איש וגם הבאת לזוג מתנה נאה ומאידך גיסא לא ויתרת על עקרונותיך האישיים. לעניין ההומוסקסואליות נאמנים עליי דבריהם של הרב שרלו, הרב פאוסט ועוד. בר"ח אב קראנו ב"שיר של יום" את מזמור ק"ד בתהילים. המזמור מסתיים בפסוק: "יתמו חטאים מן הארץ ורשעים עוד אינם..." המדרש מדייק מכאן: יתמו חטאים ולא חוטאים. השנאה לשונה לא התחילה בהומוסקסואליות. ראה פרשת "האשה המרעיבה" ופרשת החניון בירוושלים. טוב שפרקת מעליך מעט מתח דתי. זה בריא. גם אני רואה את הדברים הללו אולם באור אחר. משתדל לקחת אותם בקלות. יש אהבה ויש גם שנאה אבל לאף אחד אין מונופול על היהודות (גם לא לי). אנחנו חייבים לאהוב זה את זה ללא תנאים.

גנימדס

New member
הי נחמן

כל מה שאתה אומר טוב ויפה , אך התוצאה הסופית נראית לי קצת...לא נכונה. המטרה של מנוחת שבת / כשרות החג /צניעות הופכות להיות משהו אחר, שונה, ושוב- אולי זה אני שמפספס את הקונספט. לא באתי לשנות או להורות דרך אחרת. אך אם שוב נקח לדוגמא את פסח- נראה לי שההקפדה יוצאת מכלל שליטה, בעקר אצל שוללי הקטניות (וכמדומני שאני יודע היטב על מה אני מדבר) סביר להניח שה' ומשה לא חשבו כלל לאסור על אורז ,בטנים ושלל תוצרים ושוב, משהו מתפספס. לא משהו שאפשר לשים עליו את האצבע , לא הלכה אחת, אלא רעיונות שלמים שבעיני לפחות, לא נשמע עוד קולם תודה על הזמנתך, אך אין לי דרכון ואני לא יכול לצאת ממדינת גוש-דן

למעלה