מקור השם "מצפן"??

• פותח הנושא oz s
  • פורסם בתאריך

oz s

New member
מקור השם "מצפן"??

היי, במסגרת קורס כללי שלקחתי,נתקלתי בשאלה - 'מניין מקור השם 'מצפן'?" - עכשיו,ברור לי שזה נובע מכך שהוא מצביע מהדרום אל הצפון,אבל השאלה שלי היא מדוע הוא נקרא דווקא על שם הצפון ולא על שם הדרום? האם זה נובע מאיזו חשיבות מיוחדת שהייתה לאנשים בעבר כלפי הצפון? אני לא יודע אם זה קשור,אבל גם במפות כיוון הצפון הוא תמיד כלפי מעלה - האם זה נובע מחשיבות מיסטית כלשהי כלפי כיוון הצפון?

alond

New member
בעבר? איזה עבר?

מצפן זו מילה חדשה יחסית. בת מאה שנים לכל היותר. בשפות אחרות אין את המשמעות הזאת. מוויקיפדיה: המצפן הוא מכשיר למדידת זוויות במשור האופק. המלה מצפן מקורה בכנוי "צפון" ,שם זה ניתן לנקודה ממנה יוצא ציר הסיבוב של כדור הארץ. מצפן מגנטי - מצפן הבנוי ממחט מגנטית המצביעה על הצפון המגנטי. מצפן שטף מגנטי - מצפן מגנטי אשר בו הוחלפה המחט המגנטית ב"סלילי חישה" אלקטרו מגנטיות. למצפנים המגנטיים שתי שגיאות: סטייה: הזווית הנוצרת בין הצפון האמתי, הצופה והצפון המגנטי. נטייה: הזווית הנוצרת מהשפעה סביבתית כגון מטילי ברזל הנמצאים בסמוך למצפן. מצפן ג'ירוסקופי - מבוסס על התכונות של מתקן המכונה "ג'ירוסקופ חופשי ומאוזן". מצפן זה אינו מושפע ממגנטיות כדור הארץ. הסטוריה של המצפן כלל הנראה המצפן הומצא בעיירה קטנה באיטליה בשם אמלפי במאה השניה לפני הספירה ע"י אחד מבני העיירה. המצפן התפרסם והופץ בכל איזור אגן הים התיכון ואומץ בידי כל ספני האיזור. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A6%D7%A4%D7%9F

elfsong

New member
איזה איטליה ואיזה אלמפי

הראשונים שגילו את התכונות המגנטיות היו או היוונים או הסינים היוונים גילו שאבנים מסוימות מהאי מגנטה נוטות להסתדר בצורה מסוימת ולהימשך אחת לשנייה ולהדחות בהתאם לאיזה חלק הן חושפות אחת לשנייה הסינים היו הראשונים שהשתמשו במגנטיים תחילה לתחזיות אסטרולוגיות ופאנג שוואי ואחרי כן ככלי ניווט הסיבה שצפון קיבל כזה מעמד ובגללו קרוי מצפן ככה היא בשל כך שהאוכלוסייה או התרבות המערבית התפתחה צפונית לקו המשווה ובשל כך היה יותר פשוט להסתכל שהצפון תמיד למעלה במפות(למי שזוכר מהבית הלבן את יום גוש הגבינה הגדול big block of chise day)

panters

New member
בדיוק

כמו שנאמר: אם קולומבוס היה שחור העולם היה נראה הפוך...

AnarchistPhilosopher

Well-known member
אני לא רואה את עצמי הולך עם הידיים

למטה והרגליים למעלה... אז מבחינה מטאפיזית, זה בלתי אפשרי.

הממ...

עד כמה שאני יודע מחט המצפן מצביעה דווקא לדרום המגנטי, שהוא יחסית קרוב לצפון כדור הארץ. לא לצפון המגנטי...

panters

New member
זה רק עניין של הגדרה ועיצוב

המחט מצביעה לכיוון הדרום המגנטי זה נכון אבל אם אתה מעצב את המחט בצורה כזו שהחץ יהיה הפוך אז הוא בכ"ז יצביע לכיוון הצפון המגנטי. זה רק עניין של הגדרה ועיצוב :)

גרי רשף

New member
הסבר

בחצי הכדור הצפוני ניווטו לפי כוכב הצפון, והמצפן איפשר למצוא את הצפון גם ביום וגם כשהשמים מעוננים. לו היו מפתחים אותו בחצי הכדור הדרומי- מן הסתם הוא היה נקרא מדרם..

אבוקדו23

New member
לא נראה לי...

מכיוון שהוא לא פותח על ידי דוברי עברית זה לא משנה אם היה מפותח בחצי הכדור הדרומי או הצפוני... התרבות דוברת השפה העברית התפתחה בחצי הכדור הצפוני על ידי אנשים שניווטו על ידי כוכב הצפון ולכן הם החליטו שהשם בעברית למכשיר הזה יהיה מצפן. אם היינו מנווטים דווקא לפי הדרום מאיזו סיבה מוזרה כנראה שהיינו קוראים לזה אחרת. המונח Compass באנגלית לא מתייחס דווקא לצפון, יש "מצפנים" ג'ירוסקופים שלא קשורים למגנטיות בכלל. אבל, מכיוון שהמצפן הומצא בסין, ואין לי מושג איך קוראים למצפן בסינית - קצת קשה לי להגיד אם זה גם משהו שקשור לכיוון הצפוני של כדוה"א או לא. מישהו כאן מבין סינית?

גרי רשף

New member
לגבי העברית אתה צודק..

לפי מילון אבן שושן המילה היא מהעברית החדשה (150 השנים האחרונות), וההגיון מאחורי השם ברור. המונח הלטיני- קומפאס - מקורו בצרפתית (ללכת מסביב), על פי המילון של אלקלעי.

מקלורן

New member
בעבר ניווטו לפי כוכב הצפון

כשגילו את תכונות המצפן (נטיתו לכיוון צפון) היו בטוחים שהוא מושפע מכוכב הצפון. מכיוון שבאופן טבעי היו מנווטים לפי כוכב הצפון הרי טבעי הוא שייחסו למחט המצפן הצבעה לכיוון צפון ולא דרום. *סתם כקוריוז,ובלי קשר לשאלה שלך: מבחינה פיזיקאלית הצפון הגאוגרפי של כדור-הארץ הוא למעשה אינו הצפון המגנטי שלו (למרות שכך מתיחסים אליו). אפשר להוכיח את זה בצורה פשוטה: החלק הצפוני של המגנט (חלקה האדום של המחט במצפן) נמשך לחלק הדרומי של מגנט אחר (או לדרום המגנטי של כדור הארץ שמשמש מגנט), ולכן הדרום המגנטי של כדור הארץ הוא למעשה הצפון הגיאוגרפי שלו, וזאת בניגוד למה שאנו נוהגים לייחס לו.

zvikamed

New member
לא הבנתי כל כך את ההוכחה שלך

אבל הצפון הגאוגרפי והמגנטי הם בהחלט לא אותו מקום , פשוט כי השדה המגנטי של כדור הארץ לא מסונכרן לציר הסיבוב שלו ( הנק' על ציר הסיבוב מגדירה את הצפון הגאוגרפי ) וגם נמצא בתנועה כל הזמן . ומי שמשתמש במצפן ומעוניין בדיוק נדרש לתקן בין השאר גם את הסטייה הזו ( magnetic variation ) . אני מצרף קישור למי שמעוניין לאתר קנדי שעוקב אחרי מיקום הצפון המגנטי .

מקלורן

New member
אתה מדבר על נושא אחר....

אני מדבר על כך שהקוטב הצפוני של מגנט נמשך לקוטב דרומי של מגנט אחר, ועל כן הקוטב הצפוני במחט הממוגנטת של המצפן נמשכת לקוטב המגנטי הדרומי של כדור-הארץ. כך יוצא שהקוטב הגיאוגרפי הצפוני של כדור-הארץ הוא למעשה הקוטב המגנטי הדרומי שלו. לא הבנת? קרא שוב... :)

אבוקדו23

New member
נראה לי שהתבלבלת

הקוטב הצפוני במחט של מצפן נמשך לקוטב הדרומי של כדוה"א. מכיוון שהקוטב הצפוני זה סתם מונח שאנחנו משתמשים בו, והוא שרירותי - נקבע כי הקוטב הצפוני של כדוה"א מוגדר כקוטב הצפוני המגנטי. הקוטב המגנטי הדרומי של מחט ממוגנטת נמשך אליו. במילים אחרות - הצד שמסומן כצפון במצפן לא נועד להגיד את סוג הקוטב המגנטי בצד הזה - אלא את הקוטב אליו הוא מצביע.

מקלורן

New member
לא אני התבלבלתי

הקוטב המגנטי הצפוני של מחט המגנט היא זו שנמשכת לקוטב המגנטי הדרומי של כדה"א.

elfsong

New member
זה מה שהוא אמר לך

מה שהוא התכוון זה שהוא חשב שאתה אומר שהמצפן בעצם מצביע לקוטב הצפוני איפה שהקוטב הדרומי המגנטי אם ניסחתי את זה נכון...... כפי שאמרת קוטב צפוני נמשך לקוטב דרומי אבל במצפן מה שיש לנו הוא כזה המחט עצמה עשיה ממוליך מגנטי וכאשר היא נתונה בשדה המגנטי של כדור הארץ היא חשה אותו ומסתדרת בהתאם ככך שהקוטב הדרומי שלה שצבוע באדום במגנטים בדרך כלל מצביע לכיוון הקוטב המגנטי הצפוני ולהפך עם החלק הצפוני של המחט

מקלורן

New member
בפעם השלישית... לא !!!! ../images/Emo2.gif

מה שנמשך במצפן הוא הקוטב הצפוני של המחט הממוגנטת (לא הדרומי!)... והיא נמשכת לקוטב המגנטי הדרומי של כדה"א שנקרא בטעות הקוטב הצפוני. וכך יוצא שהקוטב הגאוגרפי הצפוני של כדה"א הוא למעשה הקוטב המגנטי הדרומי שלו (למרות שמקובל לקרוא גם לגאוגרפי וגם למגנטי 'קוטב צפוני').

למעלה