מקור השם טרקלין

מקור השם טרקלין

נשאלתי האם אני יודעת מהו מקור השם (ביוונית) ומשמעותו המקורית. יש למישהו מושג?

ihtiyar

New member
קלין פירושו מיטת-הסבה, אותו מירבץ

שעליו היו נוהגים להסב לסעודות ארוכות המלוות בשתיה ושיחות. טרי+קלין משמעו אולם המספיק לפחות לשלוש מיטות-הסבה שכאלה. את ה"קלין" הזה את מכירה גם מהמילה קליניקה, חדר שבו מיטה להשכיב עליה מישהו לטיפול.

Eldad S

New member
המילה המקורית, למיטב ידיעתי,

היא לא ביוונית אלא בלטינית דווקא: triclinium. לא בדקתי כרגע במילון - זה מִידע אישי
(מקווה שזה גם נכון).

ihtiyar

New member
בכל זאת: יוונית: triklinos

כאמור: אולם שהוא גדול דיו להכיל 3 מיטות הסבה בצורת האות ח

Eldad S

New member
חן חן.

דרך אגב, אתה מכיר את הספר "מילים לועזיות בלשוננו"? השתמשתי בו, בזמנו, כאשר לימדתי אנגלית ורציתי להסביר את האלמנטים השונים במילים שמוצאן מלטינית או מיוונית עתיקה (בתור מנֶמוניקות).

Scarlight

New member
תודה רבה לשניכם!

ומה לגבי פרוזדור? גם היא מיוונית, למיטב ידיעתי.

הנה

προθυρον [proturon = שלפני הדלת [θυρα = דלת, מזכיר את המלה האנגלית]. בתלמוד (מצטער, מצאתי רק בהקשר לאברי מין נקביים): שכבת זרע … במעי בהמה מהו? אשה היא שיש לה פרוזדור מסרחת, אבל בהמה שאין לה פרוזדור, לא [שבת פו ע'ב] טרקלין τρικλινος . בבא בתרא צח ע'ב: רפת בקר ארבע אמות על שש, בית קטן שש על שמונה, גדול שמונה על עשר, טרקלין, עשר על עשר

Scarlight

New member
תודה רבה אדרם! שאלה אחרונה:

מה מקור המילה אורלוגין? אפשר לקבל את המילה היוונית המקורית + תעתיק לאותיות אנגליות? תודה!

ihtiyar

New member
אורלוגין

המילה מקורה ביוונית (ביקשת תעתיק אנגלי): hora (= שעה) + legein (= אומר, מציין). מכאן גם ה-horloge בצרפתית

אז מה נשאר לי?

ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ. הכניסה לעברית, מדרש תנחומא סדר בא: משל למלך שיה לו אורלוגין והיה מביט בו והיה יודע איזה שעה של יום

Scarlight

New member
באמת תהיתי

למה כתוב "דרך לשון חז"ל" במילון. למיטב הבנתי, המשפט שהבאת צוטט מסימן י"ב, אך אני לא מוצא אותו בתוכנה שברשותי ("חברותא ללומד 2")

אני מחזיק מדרש תנחומא בהוצאת אשכול

התשל"ב. כפי שמסביר בפתח דבר, מבוסס על דפוס מנטובה. בסוף הספר יש תוספת "מדרש תנחומא הקדום והישן" שיש בו מדרשים שלא נכללו בדפוס מנטובה (ובפתח דבר מפרט את המקורות). ובתוספת הזאת נמצא האורלוגין הזה.

Scarlight

New member
תודה רבה!

המילה האנגלית hour הגיעה מ-hora או שאין קשר בין השניים?

בגרמנית

בגרמנית אומרים UHR, ככה שאני מניח שהמקור הכללי של המילה הוא באמת מהיוונית, בכל השפות הלטיניות גם ככה אומרים שעה (ORA באיטלקית, משהו דומה בספרדית).

horo הוא קרוב של המילה הורה (אותו

ריקוד עם רומני שהפך לסמל המסחרי של ישראל הצעירה). שניהם מציינים למעשה מעגל.

nevuer

New member
אין על Etymonline

hour ב-www.etymonline.com מסתבר שאכן המילה הגיעה בעקיפין (דרך הלטינית) מיוונית. ומעניין שיש קשר עקיף למילה year באנגלית.

למעלה